Ρώσοι ολιγάρχες: Βρίσκουν καταφύγιο στο Ντουμπάι

Ρώσοι ολιγάρχες: Βρίσκουν καταφύγιο στο Ντουμπάι

Τα Εμιράτα επιλέγουν Ρώσοι ολιγάρχες για να αποφύγουν τις κυρώσεις

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σχήμα φοίνικα, το τεχνητό νησί Παλμ Τζουμέιρα, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι διεθνώς διάσημο για τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία του, τις χλιδάτες πολυκατοικίες και τα πανάκριβα μαγαζιά του. Η ζήτηση ακινήτων σε αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα είναι πάντα υψηλή στους κόλπους του διεθνούς τζετ σετ. Τις τελευταίες ημέρες, ανάμεσα σε αυτούς που έχουν βγει στο κυνήγι, προς εντοπισμό πολυτελούς κατοικίας για αγορά, είναι και ο πολύς Ρομάν Αμπράμοβιτς, Ρώσος ολιγάρχης και ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον το πρακτορείο Bloomberg, θεωρώντας την περίπτωση Αμπράμοβιτς οτιδήποτε άλλο παρά μεμονωμένη: καθώς ΗΠΑ και Ε.Ε. επιβάλλουν σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία και στους ολιγάρχες της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, πολλοί από τους θιγόμενους επιχειρηματίες αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στα Εμιράτα.

Ζήτηση για ακίνητα

Η αραβική χώρα του Κόλπου ήταν πάντα δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους έχοντες και κατέχοντες της Ρωσίας, από τους οποίους δεκάδες χιλιάδες την επισκέπτονταν κάθε μήνα. Η ροή από τη Ρωσία διευρύνθηκε από τον περασμένο μήνα, όταν τα Εμιράτα απέφυγαν να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αρνήθηκαν, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία. Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο: στο Ντουμπάι, η ζήτηση ακινήτων από Ρώσους αυξήθηκε κατά 40% τον Μάρτιο έναντι του προηγούμενου μήνα.

Μυστήριο στην Ιταλία για σούπερ γιοτ, που φημολογείται ότι ανήκει στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Αμπράμοβιτς

Ας σημειωθεί ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς εμφανίζεται πρόθυμος να διαμεσολαβήσει για την ειρήνευση στην Ουκρανία. Μάλιστα, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τηλεφώνησε στον Τζο Μπάιντεν και του ζήτησε να μην επιβάλει κυρώσεις στον Ρώσο επιχειρηματία, όπως σχεδίαζε ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς το Κίεβο τον έβλεπε ως χρήσιμο δίαυλο επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.

Στο μεταξύ, μυστήριο περιβάλλει το υπερπολυτελές σκάφος αναψυχής «Scheherazade», που ερευνούν οι ιταλικές αρχές στην Τοσκάνη και περιβάλλεται από την ανεπιβεβαίωτη φήμη ότι ανήκει στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόκειται για ένα σούπερ γιοτ μήκους 140 μέτρων και αξίας περίπου 700 εκατομμυρίων δολαρίων, με πισίνα και δύο θέσεις προσγείωσης ελικοπτέρων. Το 2020, η ομάδα γύρω από τον φυλακισμένο ακτιβιστή της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είχε υποστηρίξει ότι το πλήρωμα του σκάφους περιελάμβανε πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB. Αν και ο ιδιοκτήτης παραμένει άγνωστος, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα στους New York Times ότι διαθέτουν ενδείξεις πως το σκάφος ανήκει όντως στον Πούτιν – κάτι που διέψευσε ο ίδιος ο καπετάνιος του. Χθεσινό ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας αναφέρει ότι το ρωσικό πλήρωμα του σκάφους, που παραμένει αγκυροβολημένο στο μικρό λιμάνι Μαρίνα ντι Καράρα για επισκευές, έφυγε από την πόλη και αντικαταστάθηκε από βρετανικό, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες των ιταλικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή