ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη συμφώνησαν να συνομιλούν απευθείας, όπως και μόνο μέσω των ειδικών εκπροσώπων τους. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τι βήματα θα μπορούσαμε να κάνουμε για την εξάλειψη των γνωστών προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην επόμενη διαδικασία πρέπει να κρατήσουμε τις απευθείας συνομιλίες χωρίς μεσάζοντες», δήλωσε ο κ. Ερντογάν στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας, τόνισε πως τις επόμενες ημέρες θα συνομιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Στη συνομιλία μας θα εξετάσουμε όλα όσα συνέβησαν στο ΝΑΤΟ και θα πρέπει να του πούμε “από εδώ και πέρα εσύ πρέπει να είσαι ο αρχιτέκτονας της ειρήνης. Να κάνεις μια ηρωική έξοδο” και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ικανοποιητική λύση».
Σχετικά με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι δυνατόν να παραμερίσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Παίρνουμε περίπου το ήμισυ του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε από τη Ρωσία, κατασκευάζουμε το πυρηνικό εργοστάσιό μας στο Ακούγιου με τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να το παραμερίσουμε αυτό. Οταν το είπα αυτό στον Μακρόν σήμερα, μου απάντησε “έχεις δίκιο’”». Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής των ρωσικών S-400 σε άλλη χώρα και είπε πως το ζήτημα αυτό «έχει κλείσει».
Για τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τις σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας, ακόμη και να ξαναζήσουμε τα βήματα που κάναμε ως τριμερής Τουρκία – Γαλλία – Ιταλία», είπε ο κ. Ερντογάν, με τους δημοσιογράφους να τον ρωτούν αν αναφέρεται στο αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T και τον ίδιο να αποκρίνεται θετικά. «Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον Ντράγκι, όπως το συζητήσαμε και με τον Μακρόν».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα αεροσκάφη F-16 και υποστήριξε ότι «ο Μπάιντεν μου είπε “θα παρουσιάσω τη θετική μου προσέγγιση στο Κογκρέσο γι’ αυτό το θέμα και θα το παρακολουθήσω”. Ελπίζω ότι αν το αποτέλεσμα συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση, αν τελειώσει, τότε θα έχουμε την ευκαιρία να τελειώσουμε γρήγορα τον εκσυγχρονισμό των νέων F-16 που θα αγοράσουμε και αυτών που έχουμε», υπογράμμισε.
Τέλος, για τις διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως «η συνεργασία για το φυσικό αέριο μπορεί να αναδειχθεί βασικό βήμα για την ανάπτυξη διμερών δεσμών με το Ισραήλ» και τόνισε για τις επισκέψεις όλων των ηγετών στην Αγκυρα πως δεν θα αποκαλύψει κάτι αυτή τη στιγμή δηλώνοντας: «Ας ελπίσουμε ότι, με αυτές τις συνομιλίες που είχαμε, πολλοί διαφορετικοί τομείς ενέργειας θα ανοίξουν μπροστά μας, και όταν το ακούσετε αυτό θα πείτε “πώς προέκυψε αυτό;”».