Αποκάλυψη: «Σκιά» του Νεμτσόφ η FSB, μήνες προ της δολοφονίας του

Αποκάλυψη: «Σκιά» του Νεμτσόφ η FSB, μήνες προ της δολοφονίας του

Ερευνα αποκαλύπτει ότι τις ημέρες και τους μήνες που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Μπόρις Νεμτσόφ το 2015, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνα των Bellingcat, The Insider και BBC ανακάλυψε ότι τις ημέρες και τους μήνες που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Μπόρις Νεμτσόφ το 2015, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από το ίδιο «απόσπασμα θανάτου» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που παρακολουθούσε τους ρώσους αντιφρονούντες Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, Ντμίτρι Μπίκοφ και Αλεξέι Ναβάλνι, πριν από τις δολοφονικές απόπειρες εναντίον τους με δηλητήριο.

Ο Μπόρις Νεμτσόφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μπόρις Γέλτσιν, θεωρείτο πιθανός διάδοχός του, πριν από τον αιφνιδιαστικό διορισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία τον Δεκέμβριο 1999, για να εξελιχθεί σε σφοδρό επικριτή του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου και του καθεστώτος του καταγγέλλοντάς τους για διαφθορά. Ο Μπόρις Νεμτσόφ ζητούσε την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά της ρωσικής, ηγεσίας, είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς και στην προσάρτηση της Κριμαίας και είχε ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysian Airlines στην ελεγχόμενη από τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Η έρευνα βασίσθηκε σε αρχείο κρατήσεων θέσεων σε τρένα και αεροπλάνα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, το οποίο καταγράφει τις κινήσεις των προσώπων που παρακολουθούνται από το FSB και, μοιραία, τις κινήσεις των μυστικών πρακτόρων που τους παρακολουθούν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, επί 10 μήνες πριν από τη δολοφονία του, ο Μπόρις Νεμτσόφ παρακολουθείτο στις μετακινήσεις του από το Δεύτερο Γραφείο της FSB, της διαδόχου της σοβιετικής KGB.

Οι πράκτορες σταμάτησαν να τον παρακολουθούν μόλις λίγες ημέρες πριν από την δολοφονία του με πιστόλι, στην σκιά του Κρεμλίνου, στις 27 Φεβρουαρίου 2015.

Οι αρχές φρόντισαν να φορτώσουν τότε την δολοφονία σε Τσετσένο πρώην πράκτορα του περιβάλλοντος του Ραμζάν Καντίροφ, τον Ζαούρ Νταντάγεφ, ο οποίος καταδικάσθηκε από στρατοδικείο για την δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, για να δηλώσει ότι η ομολογία του αποσπάσθηκε βιαίως. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει τότε ότι ο Τσετσένος είχε ομολογήσει την δολοφονία υπό το κράτος βασανιστηρίων.

Τι έδειξε η έρευνα

Πάντως, ούτε κατά την επίσημη έρευνα ούτε κατά την δίκη δεν διαπιστώθηκε το κίνητρο της δολοφονίας, ούτε βρέθηκε το πρόσωπο που διέταξε την εξόντωση του Ρώσου αντιφρονούντα.

Η έρευνα έδειξε ότι, μήνες πριν την δολοφονία, το απόσπασμα του FSB παρακολουθούσε τον Μπόρις Νεμτσόφ σε όλες του τις μετακινήσεις στην Ρωσία και συγκεκριμένα κατά το διάστημα ανάμεσα στον Μάιο 2014 και τον Φεβρουάριο 2015. Η παρακολούθηση γινόταν κατά το πρότυπο της παρακολούθησης άλλων προσωπικοτήτων της ρωσικής αντιπολίτευσης πριν πέσουν θύματα δηλητηρίασης: η ομάδα έφθανε λίγες ώρες ή την προηγουμένη της άφιξης του Νεμτσόφ και αναχωρούσε λίγο πριν ή λίγο μετά την αναχώρησή του. Κατά την διάρκεια του τελευταίου του ταξιδιού στην πόλη Γιαροσλάβ, όπου ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου, οι πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών δεν παρακολούθησαν τον Μπόρις Νεμτσόφ. Λίγες ημέρες αργότερα, δολοφονήθηκε στη Μόσχα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν τα ερωτήματα σχετικά με την δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ και ειδικότερα το ερώτημα αν η ομάδα των Τσετσένων έδρασε, αν υποτεθεί ότι ενέχεται στην δολοφονία, ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς ασφαλείας της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC, Βellingcat, The Insider

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή