Μυστήριο γύρω από τη δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς

Μυστήριο γύρω από τη δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς

Στην παρούσα φάση κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος μπορεί να ευθύνεται, αν και όπως σημειώνει σχετικά το BBC, αναπόφευκτα γεννώνται ερωτήματα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φέρεται να δηλητηριάστηκε ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς

Νωρίτερα ένας εκπρόσωπός του επιχειρηματία επιβεβαίωσε ότι ο Αμπράμοβιτς εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης έπειτα από συνάντηση που είχε με Ουκρανούς διαπραγματευτές για να συζητήσουν αναφορικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στην παρούσα φάση πάντως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος μπορεί να ευθύνεται, αν και όπως σημειώνει σχετικά το BBC, αναπόφευκτα γεννώνται ερωτήματα αν πίσω από το περιστατικό βρίσκεται κάποια ρωσική στρατιωτική υπηρεσία.

Η ιστορία έγινε γνωστή από δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο ανέφερε ότι τρία άτομα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις στο Κίεβο είχαν κόκκινα μάτια, συνεχές και επώδυνο δάκρυ και ξεφλούδισμα του δέρματος στα πρόσωπα και τα χέρια τους.

Εκτιμάται ότι ο Αμπράμοβιτς είναι καλά στην υγεία του, καθώς το περιστατικό συνέβη πριν από αρκετές εβδομάδες και ο ίδιος αναμένεται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Το BBC σημειώνει ότι «όσοι είναι κοντά στον Αμπράμοβιτς λένε ότι έχει συμμετάσχει σε πολλές συναντήσεις και εργάζεται μόνο για λογαριασμό του, αφού ισχυρίστηκε ότι του ζητήθηκε να βοηθήσει».

Σενάριο για περιβαλλοντικό παράγοντα

Σύμφωνα με το Reuters, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια του Αμπράμοβιτς και των Ουκρανών ειρηνευτικών διαπραγματευτών οφείλεται σε περιβαλλοντικό παράγοντα και όχι σε δηλητηρίαση.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters: «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό και όχι δηλητηρίαση».

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το δηλητήριο «αρκούσε μόνο για να τους τρομάξει»

Σύμφωνα με την ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat, τα θύματα της δηλητηρίασης είχαν καταναλώσει μόνο σοκολάτα και νερό τις ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων.

Σημειώνεται δε ότι η τοξική δόση δεν ήταν επαρκής για να σκοτώσει τα θύματα και «πιθανότατα είχε σκοπό να τα τρομάξει» αντί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή