Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό ρωσικό έλεγχο η Μαριούπολη – Χαμηλές οι προσδοκίες για τις συνομιλίες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό ρωσικό έλεγχο η Μαριούπολη – Χαμηλές οι προσδοκίες για τις συνομιλίες

Όσα συνέβησαν την 33η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τραγωδία της Μαριούπολης δεν έχει τέλος. «Οι νεκροί μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000», σύμφωνα με σύμβουλο της ουκρανικής κυβέρνησης, που επικαλείται το AFP.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης έκανε λόγο για «γενοκτονία», λέγοντας ότι η τύχη των ανθρώπων «βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας», που συνεχίζει να σφυροκοπά την πόλη.

Αναλυτικότερα, όσα συνέβησαν την 33η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία:

  • Σύμφωνα με στοιχεία της ουκρανικής πλευράς, το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης έχει υποστεί ζημιές και το 40% από αυτά έχει καταστραφεί. Δεν υπάρχει, πάντως, καμία επιβεβαίωση ότι η πόλη έχει πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού – δυτικοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι ενδέχεται να πέσει εντός των ημερών.
  • Την ίδια ώρα, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι ανέκτησε τον έλεγχο της Ιρπίν, έξω από το Κίεβο και του Τρόστιανετς, μίας πόλης δυτικά του Χαρκόβου.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιημένες σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ. Δεν υπήρξαν «καμία αλλαγή» στην κατάσταση στη Μαριούπολη, στο Τσερνίχιβ, στο Μικολάιβ ή στο Χάρκοβο, είπε ο αξιωματούχος.
  • Οι Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν 41 στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.
  • Αύριο Τρίτη αναμένεται να αρχίσει στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη ρωσική και την ουκρανική πλευρά. Αμφότεροι έχουν ρίξει χαμηλά των πήχη των προσδοκιών. Ο Ζελένσκι είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με διεθνείς ηγέτες.
  • «Η Ρωσία δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να «αποναζιστικοποιηθεί» και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν παραμείνει στρατιωτικό αδέσμευτο στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις», σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
  • «Η Ουκρανία δεν προτίθεται να θυσιάσει έδαφος της», διεμήνυσε εκπρόσωπος του Ζελένσκι. 
  • Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν ύποπτα συμπτώματα δηλητηρίασης νωρίτερα αυτό το μήνα. Την αποκάλυψη έκανε η WSJ με στοιχεία από την ερευνητική ομάδα Bellingcat. Ο Ρώσος ολιγάρχης επιβεβαίωσε το γεγονός, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια οφείλεται σε περιβαλλοντικό παράγοντα και όχι σε δηλητηρίαση. Όλοι πάντως είναι καλά στην υγεία τους.
  • Το ουκρανικό υπ. Άμυνας διεμήνυσε ότι δεν έχει στοιχεία που να δείχνουν ότι η Ρωσία υπαναχώρησε στις προθέσεις της να καταλάβει το Κίεβο.
  • Το ουκρανικό υπ. Οικονομικών έκανε γνωστό ότι ο πόλεμος έχει κοστίσει στη χώρα 515 δισ. ευρώ (καταστροφές σε υποδομές, ανάπτυξη, άλλοι παράγοντες).
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαμήνυσε ότι δεν υποχωρεί στα όσα είπε για τον  Πούτιν, ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία. «Εξέφραζα την ηθική οργή που ένιωθα για τις πράξεις του Πούτιν», είπε, σημειώνοντας ότι δεν θα ζητήσει συγγνώμη.
  • Πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι η Ρωσία στοχεύει πλέον στον έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς.
  • Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές για ασέβεια προς τις οικογένειες των δικών τους νεκρών στρατιωτών. Επέκρινε τη Μόσχα ότι δεν συμφώνησε σε ένα σχέδιο επιστροφής των λειψάνων όσων σκοτώθηκαν στη Ρωσία. «Το Κρεμλίνο δείχνει λιγότερο σεβασμό στους νεκρούς κατά την εισβολή του στην Ουκρανία από ό,τι συνήθως στα νεκρά κατοικίδια», είπε.
  • Η Novaya Gazeta, ένα από τα τελευταία εναπομείναντα ανεξάρτητα ΜΜΕ της Ρωσίας, αναστέλλει την έκδοσή της αφού έλαβε δεύτερη προειδοποίηση για φερόμενη παραβίαση του νόμου για τους «ξένους πράκτορες» της χώρας. Η προειδοποίηση ήρθε μια ημέρα αφότου ο βραβευμένος με Νόμπελ διευθυντής σύνταξης, Ντμίτρι Μουράτοφ, έθεσε ερώτημα στον Ζελένσκι σε μια ομαδική συνέντευξη με Ρώσους δημοσιογράφους. 
  • Τόσο η Carlsberg όσο και η Heineken σταματούν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.
  • Τα παιδιά αποτελούν το ήμισυ των 3,8 εκατ. προσφύγων από την Ουκρανία που έχουν φτάσει στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή