Reuters: Παρών και ο Αμπράμοβιτς στις συνομιλίες Κιέβου – Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη

Reuters: Παρών και ο Αμπράμοβιτς στις συνομιλίες Κιέβου – Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρών στις συνομιλίες Κιέβου – Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη είναι και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων, καθώς και Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, συμπτώματα δηλητηρίασης, λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους στο Κίεβο, στις αρχές του μήνα.

Tην είδηση επιβεβαίωσε αργά χθες το βράδυ και εκπρόσωπος του ίδιου του Αμπράμοβιτς στο BBC. Το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές με άριστη γνώση των συμβάντων, αναφέρει ότι ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος επισκέφθηκε ουκρανικές πόλεις –όπου πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις– και δύο μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας εμφάνισαν «παράξενα» συμπτώματα, όπως ερυθρότητα στα μάτια, διαρκή και επώδυνη δακρύρροια, ενώ κομμάτια της επιδερμίδας του προσώπου και των χεριών τους αποκολλήθηκαν.

Οι πηγές της εφημερίδας εκτιμούν ότι πίσω από την απόπειρα δηλητηρίασης κρύβονται σκληροπυρηνικοί του Κρεμλίνου, οι οποίοι επιθυμούσαν διακαώς να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις, δυναμιτίζοντας κάθε πιθανότητα εξεύρεσης αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο Ουκρανικό. Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας δήλωσε, επικαλούμενος πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, ότι τα συμπτώματα που εμφάνισε ο Αμπράμοβιτς οφείλονταν, πιθανότατα, σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον Ρώσο ολιγάρχη, δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα. Εκπρόσωπος του Ζελένσκι κάλεσε τους δημοσιογράφους να παρακολουθούν μόνο επίσημες πηγές πληροφοριών και να διασταυρώνουν τις ειδήσεις, καθώς αυτή τη στιγμή διασπείρεται σωρεία φημών.

 

Aναλυτές της οργάνωσης ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat επιβεβαίωσαν ότι τρία μέλη της αντιπροσωπείας, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος ολιγάρχης, που παρέστησαν στις διαπραγματεύσεις της 3ης Μαρτίου, εμφάνισαν συμπτώματα που συνάδουν με δηλητηρίαση από άγνωστο χημικό παράγοντα. Την επόμενη ημέρα ταξίδεψαν μέσω Πολωνίας στην Κωνσταντινούπολη για τη συνέχιση των ανεπίσημων διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο Αμπράμοβιτς έχασε την όρασή του επί αρκετές ώρες, ενώ βρισκόταν στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να του χορηγηθεί θεραπεία.

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή