Κ. Τασούλας: Οι κυρώσεις στη Ρωσία πρέπει να έχουν το κόστος στιβαρού πολεμικού χτυπήματος

Κ. Τασούλας: Οι κυρώσεις στη Ρωσία πρέπει να έχουν το κόστος στιβαρού πολεμικού χτυπήματος

Με τη φράση «η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύοντας την κοινωνία της και δυναμώνοντας την αμυντική της ισχύ μπορεί να παραμείνει στους νέους καιρούς εγγυητής της σταθερότητας, της ασφάλειας, και της ευημερίας», ο Κωνσταντίνος Τασούλας έστειλε σαφές μήνυμα ως προς το πώς θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και στις αρνητικές συνθήκες τις οποίες διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύοντας την κοινωνία της και δυναμώνοντας την αμυντική της ισχύ μπορεί να παραμείνει στους νέους καιρούς εγγυητής της σταθερότητας, της ασφάλειας, και της ευημερίας», ο Κωνσταντίνος Τασούλας έστειλε σαφές μήνυμα ως προς το πώς θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και στις αρνητικές συνθήκες τις οποίες διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα.

«Η Δύση με όλες τις αδυναμίες και τα σφάλματά της παραμένει μακράν η ελπίδα της ανθρωπότητας για ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα ζωή, κόντρα στις πραγματικές και όχι αναχρονιστικές απειλές της κλιματικής καταστροφής και των πανδημιών» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, παρεμβαίνοντας με την ομιλία του στην Διάσκεψη της οποίας θεματική ενότητα είχε τίτλο «H E.E. εγγυήτρια της σταθερότητας, της ευημερίας και της ασφάλειας, εντός της επικρατείας της και ευρύτερα».

Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «βάρβαρη και απρόκλητη» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για να σημειώσει: «Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την σταθερή της υποστήριξη στην κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καθώς και στο δικαίωμά της για αυτοάμυνα. Στείλαμε αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ έχουμε υποδεχθεί μέχρι τώρα περισσότερους από 15.000 πρόσφυγες. Ταυτόχρονα κινούμαστε μαζί με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για τη λειτουργία ανθρωπιστικών διαδρομών, ιδιαίτερα στη μαρτυρική Μαριούπολη».

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στον κ. Βλ. Πούτιν υπογράμμισε ότι «με καθυστέρηση 32 ετών αμφισβητεί την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, αμφισβητεί την εθνική υπόσταση και αυτοπροσδιορισμό της Ουκρανίας εν ονόματι του ζωτικού χώρου της δήθεν απειλούμενης χώρας του» για να προσθέσει: «Και τι επιφυλάσσει ο Πρόεδρος Πούτιν στην Ουκρανία; Κάτι άραγε αντίστοιχο με τη Κύπρο, όπου μετά την εισβολή της Τουρκίας το 1974 υπάρχει τουρκικός στρατός κατοχής στο βόρειο τμήμα του νησιού, παρά τα επανειλημμένα αντίθετα ψηφίσματα του ΟΗΕ;».

Τούτων δοθέντων, ο κ. Τασούλας επισήμανε πως οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία πρέπει «να έχουν το κόστος στιβαρού πολεμικού χτυπήματος» και συνέχισε: «Επιπλέον πρέπει ως Ευρώπη να ενδυναμώσουμε σημαντικά το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, ενισχύοντας και τις αμυντικές μας δαπάνες. Το απαραβίαστο των συνόρων δεν είναι πλέον ευχή. Είναι ισχυρά προστατευόμενη αξία, και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου προκλητικές και μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία εις βάρος της χώρας μου αποκτούν πλέον διάσταση όχι μιας διμερούς απειλής, αλλά μιας απειλής κατά της Ευρώπης».

Τέλος, ο κ. Τασούλας αφού επανέλαβε ότι «η Δύση πρέπει να στριμώξει άγρια τον Πούτιν ώστε να γίνει για αυτόν ο πόλεμος ανυπόφορος οικονομικά» πρόσθεσε με έμφαση: «Και πρέπει να στηρίξει και τις δυτικές κοινωνίες από τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, κυρίως την ακρίβεια με στοχευμένα οικονομικά μέτρα. Ο λαϊκισμός δεν πρέπει να φουντώσει στη Δύση εξ αιτίας ελλείψεων τροφίμων και ακρίβειας. Αυτού του είδους ο λαϊκισμός θα λειτουργήσει ως η 5η φάλαγγα του Πούτιν. Στο ίδιο πλαίσιο πρωτοβουλιών εντάσσεται και η περαιτέρω πρόοδος της εντάξεως των χωρών των δυτικών Βαλκανίων».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή