Βίντμαν στην «Κ»: Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένας τεράστιος σύμμαχος της Ουκρανίας

Βίντμαν στην «Κ»: Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένας τεράστιος σύμμαχος της Ουκρανίας

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία Αλεξάντερ Βίντμαν ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο. Γεννηθείς το 1975 σε εβραϊκή οικογένεια στη σοβιετική Ουκρανία, μετανάστευσε σε ηλικία τριών ετών στις ΗΠΑ, μετά το θάνατο της μητέρας του. Σπούδασε Ιστορία στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (Binghamton) και έκανε μεταπτυχιακό στο Harvard στις Ρωσικές, Ανατολικοευρωπαϊκές και Κεντρασιατικές Σπουδές. Παρασημοφορημένος βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, υπηρέτησε στη συνέχεια στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Κίεβο και στη Μόσχα. Από το 2015-8, ήταν σύμβουλος για θέματα Ρωσίας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Η επόμενή του απόσπαση θα τον έκανε διάσημο. Τον Ιούλιο του 2018, ανέλαβε επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Στο ρόλο του αυτό, ήταν ένας από τους αξιωματούχους που ήταν συνδεδεμένοι στο τηλεφώνημα στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να πείσει τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι να ανοίξει έρευνα κατά του Τζο Μπάιντεν ως αντάλλαγμα για την παροχή αντιαρματικών πυραύλων Javelin στην Ουκρανία. Το τηλεφώνημα αυτό οδήγησε στην πρώτη διαδικασία καθαίρεσης κατά του Τραμπ – με τον Βίντμαν ως προβεβλημένο μάρτυρα κατηγορίας (o Τραμπ τον απέπεμψε τον Φεβρουάριο του 2020).

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», ο Βίντμαν εξηγεί γιατί η Δύση πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να βοηθήσει την Ουκρανία, γιατί η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι θέμα αξιών αλλά και συμφερόντων – και πώς αυτός ο ολέθριος πόλεμος κατέστη αναπόφευκτος.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Γιάννης Παλαιολόγος
Μοντάζ: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή