Πόλεμος στην Ουκρανία – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από την 35η ημέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-λεπτό-προς-λε-561784972
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από την 35η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
00:17

SkyNews: Τα ρωσικά στρατεύματα «κατέρριψαν κατά λάθος δικό τους αεροσκάφος και αρνήθηκαν να εκτελέσουν διαταγές»

Εξαθλιωμένοι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία κατέρριψαν κατά λάθος το δικό τους αεροσκάφος και αρνήθηκαν να εκτελέσουν εντολές, θα αποκαλύψει ένας Βρετανός αρχηγός κατασκοπείας, σημειώνει το SkyNews.

Ο σερ Τζέρεμι Φλέμινγκ, ο επικεφαλής του GCHQ, πρόκειται να χρησιμοποιήσει μια σπάνια δημόσια ομιλία για να πει ότι μοιάζει όλο και περισσότερο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «εκτίμησε μαζικά λάθος την κατάσταση» στην Ουκρανία. 

00:11

Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη για την απομάκρυνση αμάχων 

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας.

Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο ζητεί επίσης από το Κίεβο να εγγυηθεί τον «άνευ όρων σεβασμό» αυτής της τοπικής κατάπαυσης του πυρός μέσω γραπτής ειδοποίησης με αποδέκτες το Κρεμλίνο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη ΔΕΕΣ πριν από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η Μόσχα ζητεί επίσης από τον ουκρανικό στρατό να δεσμευτεί για την ασφάλεια των λεωφορείων που θα ταξιδεύουν κατά μήκος της συμφωνημένης διαδρομής σε αυτόν τον «ανθρωπιστικό διάδρομο».

00:09

Μήνυμα Ζελένσκι μέσω βίντεο

1. Η Ουκρανία βρίσκεται σε «σημείο καμπής».

2. Καμία συγκεκριμένη πρόοδος στις συνομιλίες. «Δεν πιστεύουμε φανταχτερές κατασκευές λέξεων, πιστεύουμε σε αυτό που συμβαίνει στο πεδίο της μάχης».

3. «Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία έναντι της τυραννίας. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να ζητάμε τανκς, αεροπλάνα και πυροβολικό». 

23:41

Πεντάγωνο: Ρώσοι στρατιώτες αποχωρούν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός είχε τεθεί υπό τον έλεγχο ρωσικών στρατευμάτων από την πρώτη κιόλας ημέρα (24 Φεβρουαρίου) της επίθεσης που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.

Ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει να αποσύρεται από το αεροδρόμιο του Χοστομέλ, στα βορειοδυτικά του Κιέβου, ενώ οι δυνάμεις που βρίσκονταν στο Τσερνόμπιλ υποχωρούν στο έδαφος της Λευκορωσίας, δήλωσε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

23:33

Πεντάγωνο: Ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονται προς τη Λευκορωσία

Το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι περίπου το 20% των ρωσικών δυνάμεων που κινούνταν ενάντια στο Κίεβο να «επανατοποθετούνται», με κάποιους να κατευθύνονται προς τη Λευκορωσία, τις τελευταίες 24 ώρες.

«Η εκτίμησή μας θα ήταν όπως είπαμε χθες ότι θα επανατοποθετήσουν αυτά τα στρατεύματα, θα τα ανεφοδιάσουν και πιθανότατα θα τα απασχολήσουν αλλού στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

23:28

Πεντάγωνο: Τα Ρωσικά στρατεύματα «πολύ κοντά» στο κέντρο της Μαριούπολης

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται «πολύ, πολύ κοντά» στο κέντρο της πόλης της Μαριούπολης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στοχεύει σε μη στρατιωτικές υποδομές, τα κτίρια κατοικιών και τα νοσοκομεία.

23:23

Η Ρωσίδα σοπράνο Άννα Νετρέμπκο καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η ρωσίδα σοπράνο Αννα Νετρέμπκο καταδίκασε, μέσω του δικηγόρου της στο Βερολίνο, τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας ότι προηγούμενες δηλώσεις της θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν.

Η διεθνούς φήμης σοπράνο έχει δεχθεί έντονη κριτική για τη σχέση της με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ η άρνησή της να λάβει σαφείς αποστάσεις από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση εμφανίσεών της στη Νέα Υόρκη, στο Βερολίνο, στο Μπάντεν-Μπάντεν, στη Βιέννη και στο Μόναχο.

Αρχικά η Νετρέμπκο δήλωσε μόνο ότι ήταν αντίθετη με τον πόλεμο, τονίζοντας ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, αλλά κατόπιν ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσυρθεί για ένα διάστημα από τις καλλιτεχνικές εμφανίσεις. 

23:16

Πεντάγωνο: Καταστροφικές ζημιές στη Μαριούπολη

Οι ζημιές που προκαλούνται από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην  Μαριούπολη είναι «καταστροφικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.  

«Η πόλη αποδεκατίζεται από δομική άποψη από την επίθεση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών», είπε και πρόσθεσε: Η «σημαντική ζημιά» έχει προκληθεί σε «πολιτικές υποδομές, κτίρια κατοικιών, νοσοκομεία, αναψυχή, πάρκο, τα πάντα».

Νέες δορυφορικές εικόνες της πολιορκημένης πόλης δείχνουν ολόκληρα τετράγωνα να έχουν σβήσει καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την περιοχή.

23:10

Η Ουάσινγκτον εξετάζει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τις επιλογές που έχουν για την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και αναμένονται ανακοινώσεις για το θέμα τις επόμενες ημέρες, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές για να επεκτείνει τις κυρώσεις και αναμένεται να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη επιβάλει μια σειρά από σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, προκειμένου να «τιμωρήσει» τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

23:00

Συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας: «Να είμαστε αισιόδοξοι ή όχι;» – Πέντε λόγοι υπέρ και έξι κατά

Παράλληλα με τις μάχες που μαίνονται εδώ και πέντε εβδομάδες στο μέτωπο της Ουκρανίας εν μέσω βομβαρδισμών και ανταλλασσόμενων πυρών, συνεχίζονται και οι ουκρανορωσικές διαπραγματεύσεις που στόχο έχουν να οδηγήσουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία. Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι όμως κανείς για το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων;   

«Να είμαστε αισιόδοξοι ή δύσπιστοι;» Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο ιστοχώρος GZERO σε ανάλυσή του, παρουσιάζοντας επιχειρήματα υπέρ και της μίας αλλά και της άλλης θέσης.

22:42

Διασώστες περισυλλέγουν πτώματα στο Ιρπίν

Το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες.

22:26

Reuters: Ρώσοι χάκερ επιχείρησαν να διεισδύσουν στο δίκτυο του ΝΑΤΟ και στρατών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

Ρώσοι χάκερ προσπάθησαν να διεισδύσουν στα δίκτυα του ΝΑΤΟ και στρατευμάτων ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ανέφερε η Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η έκθεση δεν ανέφερε ποιοι στρατοί είχαν στοχοποιηθεί από μια ομάδα με έδρα τη Ρωσία που ονομάζεται Coldriver ή Callisto.

Η Ρωσία, η οποία βρίσκεται υπό βαριές οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση μετά την απόφασή της να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αρνείται τακτικά τις κατηγορίες για διοργάνωση κυβερνοεπιθέσεων σε δυτικούς στόχους.

Το 2019, η φινλανδική εταιρεία κυβερνοασφάλειας F-Secure Labs περιέγραψε τον Callisto ως έναν αγνώστου ταυτότητας και προηγμένο παράγοντα απειλής «που ενδιαφέρεται για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας» στην Ευρώπη.

22:13

Σουηδία: Η πρωθυπουργός Άντερσον δεν αποκλείει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε ότι «δεν αποκλείει» την πιθανότητα να ζητήσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αν και μέχρι τώρα επέμενε ότι προτιμά να παραμείνει η Σουηδία εκτός κάποιου στρατιωτικού συνασπισμού.

«Δεν αποκλείω με κανέναν τρόπο την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε η Μαγκνταλένα Άντερσον. «Θέλω να αναλύσουμε σε βάθος τις δυνατότητες που έχουμε, τις απειλές και τους κινδύνους, ώστε να λάβουμε την καλύτερη απόφαση για τη Σουηδία», πρόσθεσε. 

Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συνεργάζεται μαζί του και εγκατέλειψε τη γραμμή της αυστηρής ουδετερότητας μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, η Άντερσον απέκλεισε την πιθανότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ δηλώνοντας ότι «σε μια τέτοια κατάσταση είναι κρίσιμης σημασίας να παραμείνει αμετάβλητη» η πολιτική ασφαλείας της Σουηδίας.

Στις 8 Μαρτίου προκάλεσε αντιδράσεις όταν είπε ότι η υποψηφιότητα της Σουηδίας θα μπορούσε να «αποσταθεροποιήσει» την ασφάλεια της βόρειας Ευρώπης. Η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την ένταξη της Σουηδίας ή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές Μαρτίου, περίπου το 50% των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης. Το ποσοστό εκείνων που διαφωνούν έπεσε γύρω στο 25-30%.

22:08

Καταιγισμός πυρών και εκρήξεων στο Κίεβο - Βίντεο

22:07

Πυραυλική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο

Το Kyiv Independent μετέδωσε: Η Ντνίπρο υφίσταται πυραυλικό χτύπημα. Οι αρχές δεν αποκαλύπτουν ακόμη ποιος ήταν ο στόχος.

 

22:01

Αναντολού: Το Πεντάγωνο συμφωνεί με το «συμπέρασμα ότι ο Πούτιν δεν έχει ενημερωθεί πλήρως από το υπουργείο Άμυνας του» για την Ουκρανία

21:49

Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν: Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν έχουν προχωρήσει

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο France24, είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία άλλαξε τη θέση της.

21:29

Κίεβο: Ο Αμπράμοβιτς είναι «αποτελεσματικός μεσολαβητής» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς θεωρείται «αποτελεσματικός μεσολαβητής» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, σύμφωνα με το Κίεβο.

Η Ουκρανία λέει ότι ο ιδιοκτήτης της Chelsea, ο οποίος υπόκειται σε βρετανικές κυρώσεις, βοηθά στην αποτροπή παρεξηγήσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχάηλο Ποντόλιακ δήλωσε: «Είναι γνωστό εδώ και καιρό στον χώρο των μέσων ενημέρωσης ότι είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός μεσολαβητής μεταξύ των αντιπροσωπειών και εν μέρει μετριάζει τη διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει παρεξήγηση στην αρχή».

Ο ίδιος απέρριψε τις εικασίες ότι ο κ. Αμπράμοβιτς είχε δηλητηριαστεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ως «θεωρίες συνωμοσίας».

21:21

Σφοδρές μάχες στα περίχωρα του Κιέβου

Σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν στα περίχωρα του Κιέβου την Τετάρτη, παρά την ανακοινωθείσα αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Το CNN μετέδωσε ότι στο Ιρπίν ακούγονται συνεχείς βομβαρδισμοί.

21:16

Το Ιρπίν μετά το πέρασμα του ρωσικού στρατού

Το Reuters δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών που απεικονίζουν την πόλη Ιρπίν, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, η οποία επανακτήθηκε από τον ουκρανικό στρατό.

Φωτ: REUTERS/Serhii Mykhalchuk

20:59

Γάλλος ΥΠΕΞ: Δεν βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, υποστήριξε σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο France24, πως στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δεν έχουν σημειωθεί ουσιαστικά βήματα προόδου.

20:53

ΟΗΕ: Πάνω από 1.000 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία

Η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μασελέτ επιβεβαίωσε ότι το γραφείο της είχε επαληθεύσει 1.189 θανάτους αμάχων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 98 παιδιών, από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι σημαντικά υψηλότερος, πρόσθεσε.

Πρόσφατοι απολογισμοί νεκρών από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο εκεί.

20:51

Βερολίνο: Ο Σολτς δεν συμφώνησε για πληρωμή αερίου σε ρούβλια

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς παραμένει δεσμευμένος στη συμφωνία της G7, σύμφωνα με την οποία οι προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία θα πληρώνονται μόνο σε ευρώ ή δολάρια, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

20:36

Μαξ Σέντον των FT: Οι Τσετσένοι και οι selfies...

«Ένα περίεργο πράγμα: Ο Καντίροφ ήταν ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στη Ρωσία που γνώριζαν για την εισβολή πολύ νωρίτερα – σε αντίθεση με φαινομενικά ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο και ακόμη και αρκετούς αξιωματούχους ασφαλείας. Οι Τσετσένοι απέτυχαν στις πρώτες ειδικές επιχειρήσεις και από τότε ποζάρουν κυρίως για selfies», έγραψε σε tweet του ο δημοσιογράφος των FT, Μαχ Σέντον.

20:21

Ρωσία: Στα ύψη τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν  

Αν και η θέση του σε παγκόσμιο επίπεδο έπεσε τον τελευταίο μήνα, η εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται να προκάλεσε αύξηση της δημοτικότητας του Πούτιν στο εσωτερικό.

Τα ποσοστά αποδοχής του είναι τώρα στο 83% -από 71% τον Φεβρουάριο- σύμφωνα με τη μοναδική ανεξάρτητη δημοσκόπηση της Ρωσίας.

Διαπίστωσε ότι το 44% των Ρώσων εμπιστεύεται πλέον τον Ρώσο ηγέτη, σημειώνοντας αύξηση 10%.

Τα ποσοστά αποδοχής του πριν από τον πόλεμο ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν βεβαίως την ελεγχόμενη απεικόνιση του πολέμου από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της την απόλυτη απουσία αντίθετων απόψεων, καθώς social media, όπως το Facebook και το Instagram, έχουν αποκλειστεί.

20:20

Ραμζάν Καντίροφ: Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει - Η Ρωσία δεν θα κάνει καμία παραχώρηση στην Ουκρανία

Ο ηγέτης των Τσετσένων και στενός συνοδοιπόρος του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ, παρουσιάστηκε να δηλώνει πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό που έχει ξεκινήσει στην Ουκρανία.

Ο ίδιος συνέχισε, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στην Ουκρανία.

(Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
20:10

AP: Η Ρωσία βομβαρδίζει περιοχές στην Ουκρανία όπου δεσμεύτηκε να αποχωρήσει

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περιοχές γύρω από το Κίεβο, λίγες ώρες αφότου δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτά τα μέρη για να βοηθήσουν τις διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν, δήλωσαν οι ουκρανικές αρχές την Τετάρτη.

20:00

Ο σπαραγμός του παππού πάνω από το άψυχο πτώμα του εγγονού

Ο άνδρας θρηνεί πάνω από το φέρετρο του 3χρονου Mykola Goryainiv, ο οποίος πέθανε μαζί με τους γονείς του καθώς βρισκόταν σε αυτοκίνητο, προσπαθώντας να αποχωρήσουν από μια ζώνη μάχης στην περιοχή του Χαρκόβου

AP Photo/Andriy Andriyenko
19:56

Ένας μέχρι τώρα απολογισμός της ρωσικής λογοκρισίας εντός των συνόρων

Σχεδόν 400 ειδησεογραφικά σάιτ, 138 οικονομικά σάιτ, 93 αντιπολεμικά σάιτ και τρεις πλατφόρμες social media έχουν μπλοκαριστεί μέχρι στιγμής εντός των ρωσικών συνόρων, σύμφωνα με τον ιστοχώρο top10vpn.com.  

19:53

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν είπε στον Ζελένσκι ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ουκρανία 500 εκατ. δολάρια ως «άμεση δημοσιονομική βοήθεια»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για περίπου μία ώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Μπάιντεν είπε στον Ζελένσκι ότι οι ΗΠΑ «προτίθενται να παράσχουν στην ουκρανική κυβέρνηση 500 εκατομμύρια δολάρια σε άμεση δημοσιονομική βοήθεια». Η δημοσιονομική βοήθεια είναι να βοηθήσει στην πληρωμή των μισθών, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με αξιωματούχο.

«Οι ηγέτες συζήτησαν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να εκπληρώσουν τα κύρια αιτήματα βοήθειας για την ασφάλεια από την Ουκρανία, την επίδραση που είχαν τα όπλα στην πορεία της σύγκρουσης και τις συνεχείς προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών με συμμάχους και εταίρους για τον εντοπισμό πρόσθετων δυνατοτήτων ενίσχυσης του ουκρανικού στρατού», τόνισε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν «εξέτασε επίσης τις πρόσθετες κυρώσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα».

19:43

Έφοδος στα γραφεία της Gazprom από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ε.Ε.

Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom στη Γερμανία.

19:42

Τουλάχιστον 200-300 άμαχοι και 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιρπίν

Τουλάχιστον 200-300 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ιρπίν, στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου, πριν να την ανακαταλάβουν από τους Ρώσους οι ουκρανικές δυνάμεις, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, δήλωσε ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, περίπου 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιρπίν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν. Όπως είπε, όλη τη νύχτα συνεχίζονταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή. «Στην κορύφωση των εχθροπραξιών, όταν γίνονταν βομβαρδισμοί όλη την ημέρα, οι άνθρωποι απλώς θάβονταν στους κήπους ή στα πάρκα. Πιστεύω ότι περίπου 200-300 σκοτώθηκαν, δυστυχώς», είπε.

«Η μισή πόλη έχει καταστραφεί», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «είναι σίγουρο ότι πολλοί βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα και (…) ψάχνουμε στα υπόγεια». Υπολογίζει ότι «περίπου 3.500» κάτοικοι παραμένουν ακόμα στην πόλη που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 60.000 κατοίκους.

Το Ιρπίν «είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων» αλλά η κατάσταση «παραμένει επικίνδυνη», συνέχισε, επειδή, όπως εξήγησε, είναι «στόχος βομβαρδισμών από τις γειτονικές πόλεις, όπως από την Μπούτσα».

19:32

Συνομιλία Μπάιντεν-Ζελένσκι: Στο τραπέζι η πρόσθετη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες έθεσαν επί τάπητος το πώς θα εκπληρώσουν οι ΗΠΑ τα κύρια αιτήματα ασφαλείας της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι σε tweet του τόνισε: «Μόλις τελείωσα μια ωριαία συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Μοιραστήκαμε εντυπώσεις για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μιλήσαμε για συγκεκριμένη αμυντική υποστήριξη, ένα νέο πακέτο ενισχυμένων κυρώσεων, μακροοικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια». 

19:27

Ουκρανοί πρόσφυγες ανά χώρα (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ ως τις 29 Μαρτίου)

 

  • Πολωνία 2.336.799   
  • Ρουμανία 608.936
  • Μολδαβία 387.151
  • Ουγγαρία 364.804
  • Ρωσία 350.632
  • Σλοβακία 281.172
  • Λευκορωσία 10.902
19:13

Αυτές είναι οι χώρες που έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες και πράκτορες με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία 

  • ΗΠΑ
  • Μαυροβούνιο
  • Σλοβακία
  • Λετονία
  • Εσθονία
  • Λιθουανία
  • Βουλγαρία
  • Πολωνία
  • Βέλγιο
  • Ιρλανδία
  • Τσεχία
  • Ολλανδία
19:07

Η αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού της Μαριούπολης χτυπήθηκε από στρατιωτικά πλήγματα, επιβεβαιώνουν δορυφορικές εικόνες

Satellite image ©2022 Maxar Technologies

Η αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού στο κέντρο της Μαριούπολης επλήγη από τουλάχιστον δύο στρατιωτικές επιθέσεις, επιβεβαιώνουν νέες δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies.

19:03

Η εκκένωση πολιτών από τη Μαριούπολη πιθανότατα απέτυχε

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντόνετσκ δήλωσε ότι η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη απέτυχε σήμερα Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν κατά μήκος όλων των πόλεων και κωμοπόλεων στην πρώτη γραμμή, ενώ βομβαρδισμοί έχουν επίσης αναφερθεί στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Χιλιάδες άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη τις τελευταίες ημέρες, μετά από εβδομάδες σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών.

Υπάρχουν πληροφορίες για χιλιάδες άμαχους νεκρούς στην πόλη.

19:00

Ολλανδός πρωθυπουργός: Μια ειρηνευτική συμφωνία δεν πρόκειται να οδηγήσει σε άμεση άρση των δυτικών κυρώσεων

Μια ειρηνευτική συμφωνία που θα συναφθεί υπό την απειλή των ρωσικών όπλων, με την Ουκρανία να υποχρεώνεται σε απώλειες εδαφών και κυριαρχίας, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε άμεση άρση των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.   

18:56

Η Σλοβακία απελαύνει 35 Ρώσους διπλωμάτες 

Υπενθυμίζεται ότι χθες Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία και Ιρλανδία απέλασαν μία σειρά από Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας.

18:34

Η Ρωσία λέει ότι οι δυνάμεις κοντά στο Κίεβο και στο βορρά «ανασυγκροτούνται» για να επικεντρωθούν στο Ντονμπάς

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις του ανασυγκροτούνται κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και στη βόρεια πόλη Τσερνοχίβ, προκειμένου να επικεντρωθούν σε άλλες βασικές περιοχές και να ολοκληρώσουν την «απελευθέρωση» της αποσχισθείσας περιοχής Ντονμπάς, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η δήλωση του υπουργείου ήρθε μια ημέρα αφότου η Ρωσία δήλωσε ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ για να υποστηρίξει την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ωστόσο, οι ρωσικές επιθέσεις και στις δύο τοποθεσίες συνεχίστηκαν την Τετάρτη, σύμφωνα με μαρτυρίες που μετέδωσε το Reuters, κοντά στο Κίεβο και τον δήμαρχο του Τσερνίχιβ.

18:31

TASS: Πούτιν και Σολτς συμφώνησαν ότι εμπειρογνωμονες θα κάνουν συζητήσεις για αγορά φυσικού αερίου με ρούβλια

Σύμφωνα με το AFP, το Κρεμλίνο γνωστοποίησε ότι ο Πούτιν είπε στον Γερμανό καγκελάριο Σολτς ότι η αγορά φυσικού αερίου με ρούβλια δεν θα σημαίνει χειρότερα συμβόλαια για την Ευρώπη.

18:23

Συνομιλία Κουλέμπα-Μπορέλ: Παράθυρο για 5ο κύμα κυρώσεων

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα έγραψε στο Twitter ότι ο πέμπτος γύρος κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας «πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατό και να είναι όσο το δυνατόν πιο σκληρός». 

«Μίλησα με τον Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κίνας και τις προσπάθειες για τον τερματισμό της ρωσικής επιθετικότητας. Όσο συνεχίζονται τα βάρβαρα ρωσικά εγκλήματα πολέμου, πρέπει να αυξήσουμε την πίεση των κυρώσεων. Το 5ο πακέτο της ΕΕ πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατό και να είναι όσο το δυνατόν πιο σκληρό».  

Ο Μπορέλ μετά τη συνομιλία δεν έκανε καμία αναφορά σε νέο γύρο κυρώσεων, δηλώνοντας μόνο ότι η ΕΕ θα «διατηρήσει την πίεση» στη Ρωσία.

18:18

Αμερικανός αξιωματούχος: Οι σύμβουλοι του Πούτιν «φοβούνται να του πουν την αλήθεια για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία»

Ο Πούτιν παραπλανήθηκε από τους συμβούλους του για την κακή τροπή που έχει πάρει για την Μόσχα ο πόλεμος στην Ουκρανία και πόσο επιζήμιες είναι οι κυρώσεις των Δυτικών για τη ρωσική οικονομία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών.

«Πιστεύουμε ότι ο Πούτιν παραπληροφορείται από τους συμβούλους του για το πόσο κακές είναι οι επιδόσεις του ρωσικού στρατού και πώς η ρωσική οικονομία ακρωτηριάζεται από τις κυρώσεις, επειδή οι ανώτεροι σύμβουλοί του φοβούνται τόσο πολύ να του πουν την αλήθεια», είπε.

18:16

Η Ρωσία ελπίζει ότι η Ευρώπη θα βρει μια δημιουργική λύση για να πληρώνει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο 

Η Ρωσία ελπίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αλλάξουν άποψη σε σχέση με τις πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο και θα βρουν μια δημιουργική λύση στο πρόβλημα, μεταδίδει το RIA επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ. 

18:04

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα μιλά για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι στην Ουκρανία έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα πολέμου», αναφερόμενη σε ένα μακρύ κατηγορητήριο της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ κατά των ενεργειών που πραγματοποίησε ουσιαστικά ο ρωσικός στρατός μετά από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Οι αδιάκριτες και μεγάλης κλίμακας επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», είπε η Μπατσελέτ ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

17:30

Ουκρανία: Καμία μαζική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από Κίεβο και Τσερνίχιβ

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στο Τσερνίχιβ κατά τη διάρκεια της νύχτας και λίγο έξω από το Κίεβο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας είπε ότι δεν υπήρξε μαζική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από καμία από τις δύο πόλεις.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Δύση είχαν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη δέσμευση της Ρωσίας.

17:24

Αμετάβλητη η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και Ντονμπάς

Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι αναφέρθηκε στις χθεσινές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, κατά τις οποίες η Ρωσία δήλωσε ότι θα αποσυρθεί από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ.

Τόνισε ότι οι συνομιλίες με την Ουκρανία συνεχίζονται, αλλά σημείωσε ότι η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και την περιοχή του Ντονμπάς δεν έχει αλλάξει.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, ενώ τμήματα των ανατολικών περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ -γνωστά ως Ντονμπάς- βρίσκονται υπό τον έλεγχο αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Ο Μεντίνσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει δηλώσει προθυμία να ανταποκριθεί στις βασικές απαιτήσεις της Ρωσίας.

17:20

Ρωσία: Η απαίτηση για πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια δεν συνιστά παραβίαση των συμβολαίων

Η απαίτηση πληρωμής για τις εξαγωγές ενέργειας σε ρούβλια και όχι σε δολάρια ή ευρώ δεν συνιστά παραβίαση των συμβολαίων, αλλά η Ρωσία προσαρμόζεται στις πρωτοφανείς πιέσεις, δήλωσε στο TASS ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι αναμένει η Ρωσία και η ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τις διαφορές τους τις προσεχείς μέρες, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο το TASS. 

Η επιμονή της Μόσχας να λαμβάνει τις πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που καλύπτει το ένα τρίτο των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης έχει κινητοποιήσει τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν δράση.

17:15

Η Βρετανία δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για φυσικό αέριο

Η Βρετανία δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για ρωσικά εμπορεύματα όπως το φυσικό αέριο και βρίσκεται σε επαφή με βρετανικές εταιρείες που μπορεί να ανησυχούν για το θέμα ή τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε βιομηχανίες και κατασκευαστές σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι όλες οι εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων της Ρωσίας θα μπορούσαν να τιμολογηθούν σε ρούβλια, με τη Γερμανία να ενεργοποιεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των προμηθειών φυσικού αερίου που θα μπορούσε να φέρει τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη σε περίπτωση που η αντιπαράθεση διαταράξει ή σταματήσει τον εφοδιασμό.

17:13

UNICEF: Έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους 4,5 εκατ. παιδιά

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν τώρα εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω του πολέμου, ενώ άλλα 2,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της UNICEF.

«Η κατάσταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας κλιμακώνεται», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, Κάθριν Ράσελ.

Νωρίτερα, η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

17:09

Τουλάχιστον 200-300 άμαχοι και 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιρπίν

Τουλάχιστον 200-300 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, πριν να την ανακαταλάβουν από τους Ρώσους οι ουκρανικές εβδομάδες, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, δήλωσε ο δήμαρχος.

Ο Ολεξάντρ Μαρκούσιν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης όπου για πολλές ημέρες διεξάγονταν σφοδρές μάχες με τους Ρώσους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, περίπου 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιρπίν και υπάρχουν ακόμη πτώματα κάτω από τα χαλάσματα. Όπως είπε, όλη τη νύχτα συνεχίζονταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή.

17:05

Ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαιώνει ότι η εγκατάσταση του στη Μαριούπολη χτυπήθηκε

Το AFP μετέδωσε ότι μια εγκατάσταση του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη χτυπήθηκε από ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε την αναφορά. Εκπρόσωπος του, τόνισε στον Guardian: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η εικόνα που κυκλοφορεί δείχνει την αποθήκη της ΔΕΕΣ στη Μαριούπολη. Δεν έχουμε ομάδα στο έδαφος στη Μαριούπολη, επομένως δεν έχουμε άλλες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών απωλειών ή ζημιών. Μπορούμε να πούμε ότι είχαμε ήδη διανείμει όλες τις προμήθειες βοήθειας στην αποθήκη».

16:53

Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα και προτρέπει το κλείσιμο των λιμανιών

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε περισσότερα όπλα και το κλείσιμο των λιμανιών της Ευρώπης προς τη Ρωσία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις σε ομιλία του στο νορβηγικό κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, ζήτησε πυραύλους, αντιαεροπορικά συστήματα και αντιαρματικά πυροβόλα. «Όλα τα όπλα με τα οποία μπορείτε να μας βοηθήσετε θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την προστασία της ελευθερίας μας, της ελευθερίας σας», είπε. 

Επισήμανε ότι η Ρωσία μπλοκάρει τα θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας, κάτι που ισοδυναμεί με πειρατεία. «Η Ρωσία δεν πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα τα λιμάνια του κόσμου. Αυτό είναι ένα θέμα παγκόσμιας θαλάσσιας ασφάλειας», τόνισε.

Προειδοποίησε ότι το μέλλον «ολόκληρης της ηπείρου, από βορρά προς νότο, από ανατολή προς δύση, αποφασίζεται αυτή τη στιγμή» στην Ουκρανία.

16:45

Ουκρανικό υπ. Άμυνας: Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας σημείωσε ότι οι κύριες προσπάθειες της Ρωσίας επικεντρώνονται στην περικύκλωση των ουκρανικών στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

16:37

Η Ρωσία τονίζει ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να ικανοποιήσει τις βασικές απαιτήσεις της Μόσχας

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας στις συνομιλίες με την Ουκρανία δήλωσε την Τετάρτη ότι το Κίεβο εμφανίζεται πρύθυμο να ικανοποιήσει τις βασικές απαιτήσεις της Μόσχας, αλλά και ότι η θέση της Ρωσίας για σχετικά με το Ντονμπάς και την Κριμαία παρέμεινε αμετάβλητη.

16:19

Αισιόδοξος ο Ουκρανός διαπραγματευτής μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντολιακ δήλωσε την Τετάρτη πως αισθάνεται αισιόδοξος μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία στις οποίες η Μόσχα δήλωσε ότι θα περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κίεβο και σε άλλη μια πόλη στη βόρεια Ουκρανία.

«Είμαι αισιόδοξος από τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε ο Ποντόλιακ σε διαδικτυακή ενημέρωση μετά τις συνομιλίες της Τρίτης στην Τουρκία.

16:04

Συζητήσεις Ουκρανίας και Τουρκίας για στρατιωτική - τεχνική συνεργασία

Η ουκρανική αντιπροσωπεία, η οποία συμμετείχε στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, θα παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη για να συνομιλήσει με την τουρκική κυβέρνηση αναφορικά με μία «στρατιωτική - τεχνική» συνεργασία, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Ντέιβιντ Αραχαμία.

Η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Στο παρελθόν η Άγκυρα είχε συνεργαστεί στενά με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου και της άμυνας, ενώ έχει πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 στο Κίεβο, γεγονός που εξόργισε τη Μόσχα.

15:09

«Ναι» Δανίας σε πιθανή υποψηφιότητα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Κοπεγχάγη θα υποστήριζε πλήρως την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εάν το Ελσίνκι υποβάλει αίτηση, δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

15:08

Εσθονία προς ΝΑΤΟ: Ενίσχυση άμυνας στη Βαλτική - «Για να έχουμε ειρήνη πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο»

Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες αμυντικές του ικανότητες στην περιοχή της Βαλτικής, δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας.

«Για να έχουμε ειρήνη πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας στη στρατιωτική βάση Τάπα της Εσθονίας.

14:51

Ουκρανία: Συνομιλίες με Ρουμανία για εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μέσω της Κωνστάντζα

Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρουμανία για τις εξαγωγές των γεωργικών της προϊόντων μέσω του λιμανιού της Κωνστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η ρωσική εισβολή έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια, ανέφερε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας.

Η Ουκρανία, η οποία είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών και φυτικών ελαίων στον κόσμο, έχει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες της σε τρόφιμα για δύο χρόνια, αλλά θα χάσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα από τις εξαγωγές της εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ανέφερε το υπουργείο.

14:32

Ρωσικό χτύπημα στο κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη

Στόχος ρωσικής επίθεσης έγινε το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη, σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανίδας αξιωματούχου.

14:30

Κινέζος ΥΠΕΞ: Ακλόνητη η σινορωσική συνεργασία – Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι:

  • Οι σινορωσικοί δεσμοί άντεξαν και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • Κίνα και Ρωσία είναι αποφασισμένες να αναπτύξουν και άλλο τις σχέσεις τους, προκειμένου να περάσουν σε ένα νέο υψηλότερο επίπεδο, υπό την καθοδήγηση των ηγετών των δύο χωρών.
  • Το Πεκίνο στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου Ουκρανία και Ρωσία να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.
  • Η Κίνα θέλει να δει την ένταση στην Ουκρανία να αποκλιμακώνεται το συντομότερο.
  • Το Πεκίνο στηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική κρίση λόγω του Ουκρανικού.  
14:08

Λαβρόφ: Ρωσία και Ιράν θα κάνουν μαζί βήματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Δύσης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως Μόσχα και Τεχεράνη πρόκειται να συνεργαστούν κάνοντας πρακτικά βήματα προς την κατεύθυνση της παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων.  

14:05

Συλλήψεις 60 «νεοναζί» ανακοίνωσε η Μόσχα

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έχουν συλλάβει 60 υποστηρικτές της «ουκρανικής νεοναζιστικής ομάδας MKU» και έχουν κατάσχει όπλα σε 23 περιοχές σε όλη τη Ρωσία.

H FSB υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ομάδα έχει συσταθεί από Ουκρανούς και υπό την επίβλεψη των ουκραικών μυστικών υπηρεσιών. Η συντομογραφία «MKU», σύμφωνα με την κρατική ρωσική τηλεόραση, σημαίνει «Maniacs. Cult of Murder»

14:03

Κρεμλίνο: Δεν διαπραγματευόμαστε για την Κριμαία – Είναι κομμάτι της Ρωσίας

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την θέση της ουκρανικής πλευράς ότι το μελλοντικό καθεστώς της Κριμαίας θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο πολυετών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε πως η Κριμαία αποτελεί πια, από το 2014, κομμάτι της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ, το καθεστώς της δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.  

13:20

Φυσικό αέριο: Όχι άμεσα, αλλά σταδιακά η πληρωμή σε ρούβλια, λέει η Μόσχα

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια. 

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

13:20

Επίκειται επικοινωνία Πούτιν - Ντράγκι

«Τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

13:13

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν σε πολλά μέτωπα

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σήμερα βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο και στην περιφέρεια Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, παρά μια δέσμευση της Μόσχας να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εκεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν επίσης σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που χωρίζει το έδαφος που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ενώ σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στη Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία μεταφέρει δυνάμεις από τη βόρεια Ουκρανία σε ανατολικές περιοχές για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί.

13:10

Kρεμλίνο: Θετικό ότι λάβαμε γραπτές προτάσεις, αλλά δεν υπάρχει πρόοδος

Παρότι καλωσορίζει το γεγονός ότι το Κίεβο κατέθεσε γραπτά τα αιτήματά του για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια απτή ένδειξη προόδου.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία «δεν έχει δει κάτι πραγματικά υποσχόμενο» που θα μπορούσε να αποτελέσει σαφές σημάδια προόδου, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά ακόμη για μεγάλο διάστημα. 

13:06

«Η Ρωσία μάς άκουσε για πρώτη φορά»

Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS 

 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σίγουρα προχώρησαν δηλώνει ο Ιχόρ Ζόφκα, δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος στο γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Ο ίδιος δηλώνει ότι στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία αντί να δίνει τελεσίγραφα και να μιλά για τις κόκκινες γραμμές, άκουσε ν την ουκρανική πλευρά.

Πρόσθεσε όμως, μιλώντας στο BBC Radio 4, ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να εκχωρήσει «ούτε ίντσα από τα εδάφη της», ερωτηθείς για τις ανατολικές περιοχές.

Τέλος υποστήριξε και αυτός ότι οι Ρωσία δεν έχει αποσύρει τα στρατεύματά της ούτε από το Κίεβο ούτε από το Τσερνίχιβ παρότι έχει πει ότι θα αποκλιμακώσει τις επιχειρήσεις της σε αυτές τις δύο περιοχές

12:59

OHE: Τρεις ειδικοί θα ηγηθούν της έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου

Ο ΟΗΕ όρισε σήμερα τρεις ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα οι οποίοι θα ηγηθούν της έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανεξάρτητη ομάδα, υπό τον Νορβηγό Έρικ Μόζε, έχει εντολή «να ερευνήσει όλες τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τα σχετικά εγκλήματα στο πλαίσιο της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε στις 4 Μαρτίου να συστήσει επιτροπή έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημα της χώρας αυτής αλλά και συμμάχων της, όπως η ΕΕ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

12:44

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο

Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου που ενώνει το Χάρκιβ με το Τσουγκούιφ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των δημοσιογράφων του AFP.

«Ο αυτοκινητόδρομος ήταν στόχος των πυρών των ρωσικών δυνάμεων που σκότωσαν εκεί αμάχους. Τις απωθήσαμε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων προς βορράν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής του 92ου τάγματος του ουκρανικού στρατού.

12:21

Συναγερμός για το φυσικό αέριο - Συνεδριάζει η ομάδα διαχείρισης κρίσεων του υπ. Περιβάλλοντος

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, σήμερα, Τετάρτη, 30 Μαρτίου, καθώς αύριο 31 Μαρτίου εκπνέει το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία. 

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ. 

12:11

Ξεπέρασαν τα 4 εκατ. οι πρόσφυγες

Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε σήμερα το επίπεδο των 4 εκατ. ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Συνολικά, 4.019.287 Ουκρανοί --κυρίως γυναίκες και παιδιά-- έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR.

Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχθεί πάνω από 2,3 εκατ. εξ αυτών.

12:11

Μικολάιφ - Αξιωματούχοι: 12 νεκροί και 30 τραυματίες από επίθεση σε κτίριο της κυβέρνησης

Μια ρωσική επίθεση σε κυβερνητικό κτίριο του Μικολάιφ χθες Τρίτη, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 30, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο δήμαρχος του ΜικολάφιΟλεξάντρ Σένκεβιτς, δήλωσε στο BBC ότι δεν υπήρχε στρατιωτικό προσωπικό στο κτίριο, «υπήρχαν μόνο φύλακες... όλοι οι υπόλοιποι ήταν απλώς υπάλληλοι γραφείου».

Ο Σένκεβιτς θεωρεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις ίσως προσπαθούσαν να στοχοποιήσουν τον τοπικό κυβερνήτη Βιτάλι Κιμ, ο οποίος όμως δεν βρισκόταν εκεί όταν έγινε η επίθεση.

Όπως είπε: «Η δραστηριότητά του στα μέσα [ενημέρωσης], σίγουρα δεν βοηθάει το ηθικό των ρωσικών στρατευμάτων κι έτσι, θεωρώ ότι η επίθεση στόχευε σε εκείνον».

12:01

Κυβερνήτης Τσερνίχιβ: Καμία αποκλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων

Ο κυβερνήτης του Τσερνίχιβ δηλώνει δεν έχει δει καμία αποκλιμάκωση στις ρωσικές επιθέσεις παρά την υπόσχεση της Μόσχας να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εκεί.

Ο Βιάτσεσλαβ Κλάους ανήρτησε στο κανάλι του στο Telegram τα εξής: «Πιστεύουμε σε αυτήν την υπόσχεση; Φυσικά όχι».

Ο Τσάους είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «εκτελούν επιδρομές στην πόλη Νίζιν, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιδρομών, και όλη τη νύχτα πλήττουν το Τσερνίχιβ».

Το BBC δεν μπόρεσε να επιβεβαίωσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες. Χθες, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι θα «μειώσουν δραστικά» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μάχης γύρω από το Τσερνίχιβ και το Κίεβο

11:50

 

Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει ο «πρώτος συναγερμός» στη Γερμανία – Τα τρία στάδια έκτακτης ανάγκης

Η Γερμανία ενεργοποίησε το πρώτο επίπεδο σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση της προμήθειας φυσικού αερίου προς την πρώτη οικονομία της Ευρώπης στο πλαίσιο προετοιμασίας για την διατάραξη ή τον τερματισμό της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία.

 

11:30

 

Σύρος μισθοφόρος: Πολεμώντας για τη Ρωσία, ταΐζω την οικογένειά μου

REUTERS/Stanislav Yurchenko

Στις 5.000 λίρες μηνιαίως (περίπου 6.000 ευρώ) φθάνει η «αποζημίωση» που προφέρεται στους Σύρους μισθοφόρους για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC.

Σύρος στρατιώτης που προσφέρθηκε εθελοντικά να πολεμήσει, πιστεύει, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, ότι η Ρωσία διεξάγει μία σφαγή στην Ουκρανία, αλλά βοηθά επίσης και φτωχούς συμπατριώτες του που δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να φάνε.

Ο ίδιος λέει ότι έχει προσφερθεί εθελοντικά λόγω των χρημάτων που του προσφέρονται. Η οικογένειά του δεν ήθελε να φύγει, αλλά του είπαν ότι θα πληρωθεί 37.000 λίρες (περίπου 44.000 ευρώ) εάν κατά τη διάρκεια των μαχών σκοτωθεί.

Είπε επίσης ότι γνωρίζει τουλάχιστον 200 άτομα που έχουν επίσης προσφερθεί εθελοντικά.

Η ουκρανική κυβέρνηση αλλά και μια κορυφαία συριακή ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι σε ολόκληρη τη Συρία έχουν δημιουργηθεί 14 τέτοια κέντρα στρατολόγησης.

11:06

Διά της βίας μεταφορά στη Ρωσία ασθενών από τη Μαριούπολη καταγγέλλουν οι αρχές της πόλης

Οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία κατήγγειλαν σήμερα ότι προσωπικό και ασθενείς από μαιευτήριο της πόλης, την οποία πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία.

ALEXANDER ERMOCHENKO/Reuters

 

«Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, γυναίκες και υγειονομικό προσωπικό, απομακρύνθηκαν με τη βία από τους κατακτητές από το μαιευτήριο Νο2 της αριστερής όχθης», ανέφερε η δημαρχία της Μαριούπολης στο Telegram.

Συνολικά περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν μεταφερθεί «παρά τη θέλησή τους» στη Ρωσία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι έχουν κατασχέσει τα χαρτιά τους και τους έχουν οδηγήσει «σε απομακρυσμένες ρωσικές πόλεις».

Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, η οποία βομβαρδίζεται σφοδρά από τις ρωσικές δυνάμεις, με τους κατοίκους της πόλης να είναι αντιμέτωποι «με μια ανθρωπιστική καταστροφή», σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να διαφύγουν

10:58

Οι Ρώσοι «βομβαρδίζουν όλες τις πόλεις στην περιοχή του Ντονέτσκ»

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν όλες τις πόλεις στην περιοχή του Ντονέτσκ, στη γραμμή που χωρίζει τις περιοχές υπό ουκρανικό έλεγχο από εκείνες που βρίσκονται στα χέρια των φιλορώσων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, Πάβλο Κιριλένκο. 

Όπως είπεο ο ίδιος στην κρατική τηλεόραση, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, από τη στιγμή που οι Ρώσοι συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους στο μέτωπο του Ντονέτσκ.

10:54

Λονδίνο: Δεν πιστεύουμε ό,τι βγαίνει από το στόμα της στρατιωτικής μηχανής του Πούτιν

«Κρίνουμε τη ρωσική στρατιωτική μηχανή από τις πράξεις της, όχι μόνο από τα λόγια της.

Reuters

«Κρίνουμε τη ρωσική στρατιωτική μηχανή από τις πράξεις της, όχι μόνο από τα λόγια της. Υπάρχει προφανώς κάποιος σκεπτικισμός ότι πρόκειται να ανασυνταχθεί, για να επιτεθεί ξανά, αντί να ασχοληθεί σοβαρά με τη διπλωματία ή οτιδήποτε άλλο τέτοιου είδους. Φυσικά, η πόρτα της διπλωματίας θα μένει πάντα μισάνοιχτη. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορείς να εμπιστευτείς αυτό που βγαίνει στο στόμα της πολεμικής μηχανής του Πούτιν»«, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνέντευξή του στο SKY NEWS.

10:45

Ντ. Μεντβέντεφ: Μπούμερανγκ για τη Δύση οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν ήδη οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για τις δυτικές χώρες που έχουν επιβάλει περιορισμούς, δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επιβολή των καταραμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως ήταν αναμενόμενο, αποδείχθηκε ότι επιστρέφουν στη Δύση σαν μπούμερανγκ», έγραψε στη σελίδα του στο Telegram την Τετάρτη.

Πρόσθεσε πως ο παγκόσμιος πληθωρισμός βρίσκεται σε άνοδο. «Φαίνεται ότι ξεκινά μια ύφεση στην Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται με κοσμική ταχύτητα», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Μεντβέντεφ. 

10:40

Ρωσία - Κίνα: Συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους

Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους σήμερα στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, εν μέσω «δύσκολων διεθνών συνθηκών», όπως τις χαρακτήρισε η Μόσχα.

Το Interfax ανέφερε ότι η συνεργασία περιλαμβάνει την οικοδόμηση συντονισμού σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και την διατύπωση ενιαίας θέσης για διεθνείς υποθέσεις.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην επαρχία Ανουί της ανατολικής Κίνας.

10:39

Σύνοδος Ε.Ε. - Κίνας την Παρασκευή

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ θα συμμετάσχουν σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Ε.Ε. την Παρασκευή, 1η Απριλίου, όπως ανέφερε το Πεκίνο.

Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση μιας σινοευρωπαϊκής συνόδου. Η διεξαγωγή της είχε αναβληθεί αρκετές φορές, με τις σχέσεις των δύο πλευρών να βρίσκονται σε περίοδο αστάθειας ή και επιδείνωσης.

10:28

Ασταμάτητοι οι βομβαρδισμοί στο Τσερνίχιβ

Ακατάπαυστα συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της πόλης και της περιφέρειας του Τσερνίχιβ, στον ουκρανικό Βορρά, παρά τις διαβεβαιώσεις της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη περί μείωσης της στρατιωτικής δράσης εκεί και στο Κίεβο.

Όπως αναφέρει ανταποκριτής της κρατικής ουκρανικής τηλεόρασης, το Τσερνίχιβ εξακολουθεί να γίνεται στόχος επιθέσεων χωρίς σταματημό, πέντε εβδομάδες από την έναρξη της εισβολής. 

Παράλληλα η πόλη έχει μείνει χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, θέρμανση και νερό, ενώ υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα με τις τηλεπικοινωνίες, ανέφερε ο ανταποκριτής, τονίζοντας πάντως ότι το φρόνημα των κατοίκων παραμένει υψηλό.

10:18

Σύμβουλος Ζελένσκι: Ρωσικός στόχος παραμένει να σκοτώσουν τον Πρόεδρο

Οι Ρώσοι εισβολείς δεν εγκαταλείπουν την πρόθεσή τους να καταστρέψουν σωματικά τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή έναν από τους εκπροσώπους της ανώτατης ηγεσίας της χώρας, ανέφερε σε δηλώσεις του στο BBC ο επικεφαλής του γραφείου της προεδρίας Αλεξέι Αρέστοβιτς.

«Θα σας το πω ευθέως, είμαι επίσης στην πρώτη πεντάδα για εκκαθάριση», πρόσθεσε.

«Από την άλλη πλευρά, μια μαζική πυραυλική επίθεση στο Γραφείο του Προέδρου θα συνιστούσε καταστροφή κάθε είδους διαπραγμάτευσης», διευκρίνισε ο κ. Αρέστοβιτς.

10:10

Πρώτος συναγερμός στη Γερμανία για τα αποθέματα φυσικού αερίου

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε σήμερα ότι θέτει σε εφαρμογή το πρώτο επίπεδο συναγερμού σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου, εν μέσω των συνεχιζόμενων απαιτήσεων της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια.

09:58

Κίεβο: Να φύγουν τα ρωσικά πυρομαχικά από το Τσερνόμπιλ πριν σκάσουν

Έκκληση για άμεση απομάκρυνση των ρωσικών πυρομαχικών από το Τσερνόμπιλ πριν γίνει κάποιο μεγάλο κακό έκανε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, αποδίδοντας τις εκρήξεις κοντά στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ το βράδυ της Τρίτης σε αντίστοιχο ατύχημα.

Στην καθημερινή της ενημέρωση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, που ελπίζεται να λειτουργήσουν την Τετάρτη, η κα Βερεστσούκ κατηγόρησε τους Ρώσους ότι δεν προσέχουν τον απαρχαιωμένο τους στρατιωτικό εξοπλισμό ο οποίος συνιστά μεγάλο κίνδυνο για ακούσιες εκρήξεις, ειδικά στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, λόγω του εκεί πυρηνικού εργοστασίου.

Η κα Βερεστσούκ τόνισε ότι είναι τα ρωσικά πυρομαχικά -κάποια από τα οποία όπως είπε χρονολογούνται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- που ευθύνονται για τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το ρωσικό χωριό Κράσνι Οκτιάμπρ (που σημαίνει Κόκκινος Οκτώβρης) το βράδυ της Τρίτης. Πρέπει να αποτραπεί να συμβεί κάτι τέτοιο σε ουκρανικό έδαφος και ειδικά πέριξ του Τσερνόμπιλ, υπογράμμισε.

09:55

Αντιδήμαρχος Κιέβου: Βομβαρδισμοί γύρω από την πόλη μέσα στη νύχτα - Δεν υπήρξε επίθεση εντός της πρωτεύουσας

Έξω από το Κίεβο ακούγονταν βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά η ίδια η ουκρανική πρωτεύουσα δεν δέχθηκε επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Μίκολα Ποβόροζνικ.

«Η νύχτα κύλησε σχετικά ήρεμα, με σειρήνες και πυρά να ακούγονται από τις μάχες γύρω από την πόλη, αλλά δεν υπήρξε βομβαρδισμός στην ίδια την πόλη», δήλωσε ο ίδιος στην ουκρανική κρατική τηλεόραση.

09:48

Πιθανή καθυστέρηση της αποστολής ExoMars στον Άρη λόγω του πολέμου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι το ρόβερ «Ρόζαλιντ Φράνκλιν» της αποστολής ExoMars με προορισμό τον Άρη είναι τεχνικά έτοιμο για εκτόξευση. Αλλά υπάρχει ένα καθόλου αμελητέο πρόβλημα: πώς θα φθάσει στον γειτονικό πλανήτη.

Μετά τη διακοπή της συνεργασίας της Ευρώπης με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρέπει να αναζητηθεί άλλη εναλλακτική λύση για την εκτόξευση, η οποία πιθανώς θα καθυστερήσει έως το 2028 ή 2030, αντί να γίνει φέτος με ρωσικά μέσα (πύραυλο και άκατο προσεδάφισης), όπως είχε προγραμματιστεί, από το ρωσικό κοσμοδρόμιο στο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν.

09:48

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Κίνας  

09:10

Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται για να ανασυνταχθούν και να ανεφοδιαστούν

Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές απώλειες στην Ουκρανία και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τόσο στη Ρωσία όσο και στη γειτονική Λευκορωσία, σε μια προσπάθεια να ανασυνταχθούν και να ανεφοδιαστούν.

Αυτή η ενέργεια θέτει υπό περαιτέρω πίεση τη ρωσική πλευρά και μαρτυρά τις δυσκολίες της σε ό,τι αφορά την ανασύνταξη των μονάδων της στις περιοχές της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία είναι πιθανό να συνεχίσει τις προσπάθειες αντιστάθμισης της μειωμένης ικανότητας ελιγμών στην ξηρά μέσω μαζικών επιθέσεων πυροβολικού και πυραύλων, προσθέτει το υπουργείο.

08:40

Δύο Ρώσοι και ένας Αμερικανός κοσμοναύτης επιστρέφουν μαζί από το Διάστημα

Ένας Αμερικανός και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες πρόκειται να αναχωρήσουν μαζί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέσα στην κάψουλα Soyuz για να επιστρέψουν πίσω στη γη.

Η ρωσική κάψουλα Soyuz που μεταφέρει τον Mark Vande Hei της NASA και τους Ρώσους κοσμοναύτες Anton Shkaplerov και Pyotr Dubrov πρόκειται να αποσυνδεθεί από τον ISS στις 6:45 π.μ. GMT και να προσγειωθεί με αλεξίπτωτο στο κεντρικό Καζακστάν σχεδόν πέντε ώρες αργότερα.

 

Η ζώνη προσγείωσης βρίσκεται περίπου 400 χλμ. (250 μίλια) βορειοανατολικά της διαστημικής εγκατάστασης εκτόξευσης της Ρωσίας στο κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν

08:37

Πρ. πρωθυπουργός Ουκρανίας: Οι Ρώσοι αγοράζουν χρόνο

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας το 2014-2016, Αρσένιι Γιατσενιούκ, εκτιμά ότι οι Ρώσοι λένε ψέματα και χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις για να προσπαθήσουν να αποσπάσουν την προσοχή και να κερδίσουν χρόνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια προσπάθεια δοκιμής της κατάστασης στο εσωτερικό της Ρωσίας και γενικότερα στον κόσμο, όπως έγραψε για αυτό στη σελίδα του στο Telegram.

08:21

Η Ρωσία απέκλεισε πάνω από 90 πλοία με τρόφιμα στον Εύξεινο Πόντο

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν είπε ότι η Ρωσία μπλόκαρε πολλές δεκάδες εμπορικά πλοία με τρόφιμα στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Newsweek.

Η παρεμπόδιση τουλάχιστον 94 πλοίων που κατευθύνονται από τον Εύξεινο Πόντο προς τη Μεσόγειο θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική κρίση σε πολλές περιοχές, εκτιμάται.

«Το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού προέρχεται συνήθως από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως και το 20% του παγκόσμιου καλαμποκιού και το 75% του ηλιελαίου», είπε η κα Σέρμαν.

08:14

Στην Κίνα έφθασε ο Λαβρόφ

O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Κίνα στην πρώτη του επίσκεψη από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο Λαβρόφ προσγειώθηκε στην ανατολική πόλη Χουανγκσάν, δημοσιεύοντας φωτογραφίες των αντιπροσώπων που κατέβαιναν από ένα αεροπλάνο και τους συναντούσαν Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας με προστατευτικές στολές.

 

Ο Λαβρόφ θα συμμετάσχει σε μια σειρά συναντήσεων που θα φιλοξενήσει η Κίνα για να συζητήσουν τρόπους βοήθειας του Αφγανιστάν.

Ωστόσο η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι πιθανό να καταλάβει μεγάλο μέρος των συνομιλιών καθώς το Πεκίνο αρνείται να καταδικάσει την εισβολή και υστερεί σε σχέση με πολλές άλλες χώρες όσον αφορά στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

08:13

Ο χρυσός της Ρωσίας αποτελεί μία από τις λίγες εναλλακτικές για τον Πούτιν

Ο πακτωλός χρυσού της Ρωσίας έχει όντως κάποια αξία για τη Μόσχα. Παρά το γεγονός ότι οι κυρώσεις της Δύσης έχουν οδηγήσει σε «πάγωμα» ενός μέρους των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, το καθεστώς του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν διατηρεί χρυσό σχεδόν 140 δισ. δολ., ο οποίος είναι απρόσιτος με κριτήριο τις κυρώσεις, τουλάχιστον απευθείας.

08:04

Συνοπτικά οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών

Καθώς συμπληρώνεται η πέμπτη εβδομάδας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ελπίδες για περιορισμό των εχθροπραξιών χάρη στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης φαίνονται να μένουν σε θεωρητικό επίπεδο.

Ακολουθεί μια σύνοψη των γεγονότων των τελευταίων 12 ωρών:

  • Ενώ είχαν δημιουργηθεί ελπίδες για μείωση των ρωσικών επιθέσεων, κυρίως στη βόρεια Ουκρανία (Κίεβο-Τσερνίχιβ) μετά τη σχετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, η νύχτα πέρασε με έντονους βομβαρδισμούς, κυρίως στα περίχωρα του Κιέβου.
  • Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι η ρωσική υπόσχεση για μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων αποτελεί πιθανότατα διαδικασία εναλλαγής μονάδων και αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό.
  • «Δεν είμαστε αφελείς για να πιστέψουμε όσα λέει η Ρωσία», αντιτείνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις υποσχέσεις μείωσης της στρατιωτικής δράσεις από τη Μόσχα.
  • «Για να δούμε...», ήταν το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αναφορικά με τις ρωσικές υποσχέσεις, ενώ το Λονδίνο δηλώνει ότι μετρούν τα έργα και όχι τα λόγια.
  • Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό συνεργάζεται με τον ουκρανικό στρατό από την Πολωνία, αλλά δεν τον εκπαιδεύει.
  • Εικόνες επιβεβαιώνουν την ανακατάληψη του Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου από την Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας.
08:00

Ζελένσκι: «Οι Ουκρανοί δεν είναι αφελείς»

«Οι Ουκρανοί δεν είναι αφελείς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αντιδρώντας στην υπόσχεση της Ρωσίας για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ.

Η δέσμευση αυτή ήρθε αφότου ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη χθες Τρίτη.

07:47

Παραπλάνηση φοβάται το Κίεβο

Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να αποσύρονται από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά περιέγραψε ότι οι κινήσεις είναι απλώς «μια εναλλαγή μεμονωμένων μονάδων» με στόχο να «παραπλανηθεί η στρατιωτική ηγεσία» της Ουκρανίας.

Reuters

 

Σε έκθεσή του δημοσιοποιήθηκε κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Τρίτης και δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Άμυνας αναφέρει:

  • Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ο Ρώσος εχθρός ανασυντάσσει μονάδες για να επικεντρώσει τις κύριες προσπάθειές του στα ανατολικά.
  • Ταυτόχρονα, η λεγόμενη «απόσυρση στρατευμάτων» είναι πιθανώς μια εναλλαγή  μονάδων που στοχεύει να παραπλανήσει τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και να δημιουργήσει μια εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με την πρόθεση των κατακτητών να σχεδιάσουν και να περικυκλώσουν το Κίεβο.
07:26

Γαλλικές πηγές: Η Μόσχα φταίει που αργεί η ανθρωπιστική επιχείρηση Γαλλίας/Ελλάδας/Τουρκίας

Στην άρνηση της Ρωσίας να επιτρέψει στους κατοίκους της Μαριούπολης που προσπαθούν να την εγκαταλείψουν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, καθώς και στην άρνησή της να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το διεθνές δίκαιο αποδίδουν γαλλικές διπλωματικές πηγές το ότι δεν έχει γίνει προς το παρόν η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας που σχεδιάζουν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία στη Μαριούπολη.

07:23

Μπορέλ: Βομβαρδίστηκε γραφείο της αποστολής της ΕΕ στη Μαριούπολη

Γραφείο της Συμβουλευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του τομέα της μη στρατιωτικής ασφάλειας στην Ουκρανία (EUAM) στη Μαριούπολη, υπέστη επίθεση από το πυροβολικό του ρωσικού στρατού, στηλίτευσε χθες Τρίτη το βράδυ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ο Τζοζέπ Μπορέλ.