Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν λαμβάνει ελλιπή ενημέρωση από το μέτωπο, λένε οι ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν λαμβάνει ελλιπή ενημέρωση από το μέτωπο, λένε οι ΗΠΑ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μέρα μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, απαισιοδοξία κυριάρχησε αναφορικά με τις προθέσεις της Ρωσίας να σταματήσεις τις επιθέσεις στην Ουκρανία, εν μέσω πληροφοριών από αμερικανικές υπηρεσίες, ότι στενοί συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν τον είχαν παραπληροφορήσει για τον πόλεμο, φοβούμενοι την αντίδρασή του.

Οι New York Times δημοσίευσαν ρεπορτάζ που παρουσιάζει αποχαρακτηρισμένες μυστικές πληροφορίες των ΗΠΑ, οι οποίες δείχνουν ότι η παραπληροφόρηση προκάλεσε δυσπιστία και πυροδότησε εντάσεις μεταξύ του Πούτιν και του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος ήταν από τα πιο έμπιστα μέλη του στενού κύκλου του Κρεμλίνου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αυστηρή απομόνωση του Πούτιν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η προθυμία του να καταδικάσει δημόσια τους συμβούλους συνέβαλε στο να λαμβάνει ελλιπείς ή υπερβολικά αισιόδοξες αναφορές για την πρόοδο των ρωσικών δυνάμεων. 

Οι ΝΥΤ σημειώνουν ότι η δημοσιοποίηση των απόρρητων πληροφοριών ήταν μέρος της πολύμηνης εκστρατείας στον πόλεμο της ενημέρωσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας.

Όπως σημειώνει το αμερικανικό ΜΜΕ, οι πληροφορίες δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν λαμβάνει ελλιπή ενημέρωση από το μέτωπο, λένε οι ΗΠΑ-1
REUTERS/Alexander Ermochenko

Σύνοψη της 35ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη.
  • Οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίστηκαν σε μεγάλο μέρος του ουκρανικού εδάφους στη διάρκεια της Τετάρτης, ενδυναμώνοντας το σκεπτικισμό απέναντι στις ρωσικές προθέσεις. Υπήρξε πλήθος αναφορών για σφοδρές επιθέσεις στα περίχωρα του Κιέβου και στο Τσερνίχιβ.
  • «Δεν πιστεύουμε φανταχτερές κατασκευές λέξεων, πιστεύουμε σε αυτό που συμβαίνει στο πεδίο της μάχης», τόνισε ο Ζελένσκι, σημειώνοντας: «Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία έναντι της τυραννίας. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να ζητάμε τανκς, αεροπλάνα και πυροβολικό». Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ωριαία συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος απελευθερώνει 500 εκατ. δολ. για άμεσες δημοσιονομικές ανάγκες στην Ουκρανία.
  • Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τη στιγμή της εισβολής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ. Η Unicef εκτιμά ότι δύο εκατομμύρια είναι παιδιά. Αυτό συνδυάζεται με 2,5 εκατ. που έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας, που αντιστοιχεί στο 60% όλων των παιδιών της χώρας.
  • Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να επανατοποθετεί περίπου το 20% των δυνάμεων που είναι διατεταγμένες γύρω από το Κίεβο. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία συνέχισε να βομβαρδίζει σχεδόν όλες τις πόλεις στην πρώτη γραμμή στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.
  • Ρωσικά επιθετικά αεροσκάφη που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα φέρεται να εισήλθαν στον σουηδικό εναέριο χώρο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με έκθεση.
  • Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 1.189 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων 98 παιδιά. Εκτιμάται ότι πρόκειται για υποεκτίμηση.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν εγκαταστάσεις του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη. Εκπρόσωπος του ΔΕΕΣ επιβεβαίωσε το γεγονός, ενώ κυκλοφόρησε και μία σχετική δορυφορική εικόνα.
  • Υπολογίζεται ότι περίπου 300 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ίρπιν πριν την ανακατάληψη της πόλης από τις ουκρανικές δυνάμεις. Περίπου 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πόλη, η οποία –όπως προκύπτει από φωτογραφίες και βίντεο- είναι διάσπαρτη με πτώματα.
  • Τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν αυξήθηκαν σε υψηλό πενταετίας, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα. Η αποδοχή του Ρώσου προέδρου έφτασε στο 83% τον Μάρτιο από 71% τον Φεβρουάριο. 

Διαβάστε όλες τις εξελιξείς λεπτό προς λεπτό από την 35η ημέρα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν λαμβάνει ελλιπή ενημέρωση από το μέτωπο, λένε οι ΗΠΑ-2
REUTERS/Alexander Ermochenko

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή