Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 36η ημέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-ολες-οι-εξελί-561786751
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 36η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
22:30

Σύνοψη της 36ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (22.30)

  • Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε μία άνευ προηγουμένου ημερήσια απελευθέρωση ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας για τους επόμενους έξι μήνες προκειμένου να ελέγξει την αύξηση των τιμών των καυσίμων.
  • Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Πούτιν βρίσκεται σε αυτο-απομόνωση και ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι «αποκεφάλισε» αρκετούς στενούς του συνεργάτες.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από αύριο οι ξένοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια ανοίγοντας ρωσικό τραπεζικό λογαριασμό ή να ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους.
  • Η Γερμανία είπε ότι δεν θα εκβιαστεί, ενώ η Γαλλία τόνισε ότι σχεδίαζε να περικόψει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.
  • Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν γύρω το Τσερνίχιβ, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είχε δηλώσει ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της εκεί. Στο Κίεβο υπήρξαν συγκρούσεις, αλλά υπάρχει εικόνα αποχώρησης των Ρωσικών στρατευμάτων. «Δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός», είπε ο Πούτιν.
  • Ο γγ του ΝΑΤΟ λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα «δεν αποσύρονται αλλά επανατοποθετούνται». «Η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.
  • Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ είναι και πάλι στα χέρια της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η πυρηνική υπηρεσία της χώρας.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες τεχνολογίας, με στόχο τις αλυσίδες εφοδιασμού του στρατιωτικού βιομηχανικού τομέα και τα δίκτυα που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να αποφύγει τις υπάρχουσες κυρώσεις.
  • Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι περισσότερες από τις οποίες στοχεύουν πρόσωπα των ΜΜΕ.
  • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο από την Μαριούπολη προς τη Ζαπορίζια την Παρασκευή. 
  • Τουλάχιστον 148 παιδιά έχουν σκοτωθεί σε ρωσικές επιδρομές από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κίεβο.
  • Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 17.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν πέσει νεκροί στα πεδία των μαχών.
  • «Παλεύουμε ενάντια στην τυραννία που θέλει να διχάσει την Ευρώπη», δήλωσε ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος στο βελγικό κοινοβούλιο. Το βράδυ είχε συνομιλία με τον Ερντογάν.
  • Περισσότεροι από 10,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί είτε εντός της Ουκρανίας είτε στο εξωτερικό, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, σημειώνει ο ΟΗΕ.  
  • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της στους Ευρωπαίους ηγέτες και στους περισσότερους ευρωβουλευτές.
22:22

Παρατείνεται η παρουσία του αεροπλανοφόρου Τρούμαν στη Μεσόγειο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ενέκρινε σχέδιο για την επέκταση της παρουσίας του αεροπλανοφόρου «Χάρι Σ. Τρούμαν» στη Μεσόγειο μέχρι το καλοκαίρι, καθώς η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζεται, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους άμυνας των ΗΠΑ, τους οποίους επικαλείται ο δημοσιογράφος του CNN Όρεν Λίμπερμαν.

22:07

Μαριούπολη: Η Ρωσία λέει ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο κατόπιν αιτήματος Μακρόν και Σολτς

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης προς τη Ζαπορίζια αύριο Παρασκευή, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

21:50

Γαλλία: Αντικαταστάθηκε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών λόγω του ουκρανικού

«Αλλαγή φρουράς» στη διοίκηση της υπηρεσίας πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεών της αποφάσισε η Γαλλία.

21:46

Ουκρανία: 148 παιδιά σκοτώθηκαν στον πόλεμο

Τουλάχιστον 148 παιδιά έχουν σκοτωθεί σε ρωσικές επιδρομές από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κίεβο.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι 1.370 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί και 15 ουκρανικά αεροδρόμια έχουν καταστραφεί από τις 24 Φεβρουαρίου.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

21:24

Συνομιλία Ζελένσκι με τον Ερντογάν

«Είχα άλλη μια συνομιλία με έναν πραγματικό φίλο της Ουκρανίας, τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν. Σημειώθηκε το υψηλό επίπεδο οργάνωσης των διαπραγματεύσεων των αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα προς την ειρήνη. Ευχαριστούμε για την ετοιμότητα της Τουρκίας να γίνει ο εγγυητής της ασφάλειας του κράτους μας!», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

21:17

Ο «χασάπης» της Μαριούπολης κέρδισε τη φήμη για τη βαρβαρότητα στη Συρία

Ο στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσεβ κέρδισε εδώ και πολύ καιρό τη φήμη για την εξαιρετική βαρβαρότητα του ως διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, όπου μεγάλο μέρος της πόλης του Χαλεπίου εξαφανίστηκε σε μια ρωσοσυριακή εκστρατεία βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Τώρα ο στρατηγός, που θεωρείται εκ των αγαπημένων του Πούτιν, έχει ένα νέο ψευδώνυμο: ο χασάπης της Μαριούπολης.

Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι τον έχουν αναγνωρίσει ως τον αρχιτέκτονα μιας καταστροφικής πολιορκίας της πόλης που, σύμφωνα με τον δήμαρχο της, έχει οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδες πολίτες και έχει καταστρέψει τα περισσότερα από τα κτίριά της. 

21:16

Μπάιντεν: Ενδείξεις ότι ο Πούτιν απέλυσε ή έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό συμβούλους του

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να απέλυσε ή να έχει θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό ορισμένους από τους συμβούλους του.

21:01

Ο Μπάιντεν διατάζει την αποδέσμευση ενός εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα

Ο Τζο Μπάιντεν διέταξε την απελευθέρωση ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα από το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου της χώρας για έξι μήνες για τον έλεγχο των τιμών της ενέργειας στις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι εταιρείες πετρελαίου που «κάθονται σε αδρανή πηγάδια ή αχρησιμοποίητα μισθώματα» θα πρέπει να αρχίσουν να παράγουν ή να πληρώσουν για την αδράνειά τους.

20:47

Ένας στους τέσσερις Ουκρανούς έχει εκτοπιστεί από τις οικίες τους

Ο κορυφαίος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες επισκέφθηκε την Ουκρανία για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις χώρες που δέχτηκαν Ουκρανούς.

Ο Φιλλίπο Γκράντι, ύπατος αρμοστής για τους πρόσφυγες, είπε ότι περισσότεροι από 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί είτε εντός της Ουκρανίας είτε στο εξωτερικό, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, και ότι 13 εκατομμύρια άνθρωποι στο εσωτερικό της χώρας χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

20:42

ΚΤΕΛ: Δωρεάν μετάβαση των Ουκρανών προσφύγων στα κέντρα καταγραφής

Δωρεάν θα γίνεται η μετάβαση των Ουκρανών προσφύγων με τα ΚΤΕΛ στα κέντρα καταγραφής από τις 4 Απριλίου 2022 και για διάστημα δύο μηνών.

20:40

Όλαφ Σολτς: Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα πληρωθούν σε ευρώ

Οι εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου «θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην απαίτηση του Κρεμλίνου οι πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια να γίνονται στο εξής σε ρούβλια και επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να δοθεί η εντύπωση ότι μπορεί να την εκβιάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ζήτησε δε για μία ακόμη φορά από τη Μόσχα άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, διευκόλυνση για την ανθρωπιστική βοήθεια και έντιμες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

20:36

Αλληλοκατηγορίες Μόσχας-Κιέβου για τοποθέτηση παρασυρόμενων υποθαλάσσιων ναρκών στην Μαύρη Θάλασσα 

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έχει τοποθετήσει εκατοντάδες νάρκες κοντά στις ακτές της και τόνισε ότι ορισμένες παρασύρονται στα ανοιχτά νερά της Μαύρης Θάλασσας εγείροντας κινδύνους για την εμπορική ναυτιλία, μια ημέρα αφότου το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα ήταν υπεύθυνη για την τοποθέτηση ναρκών.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι ένας σημαντικός ναυτιλιακός δρόμος για σιτηρά, λάδι και προϊόντα πετρελαίου. Τα ύδατά της μοιράζονται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γεωργία και η Τουρκία καθώς και η Ουκρανία και η Ρωσία, οι οποίες βρίσκονται σε πόλεμο από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τον στρατό του να εισβάλει στον νότιο γείτονά του στις 24 Φεβρουαρίου.

20:34

Μικρή σύνοψη των εξελίξεων αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - 20.30

  • Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν γύρω από το Κίεβο και το Τσερνιχίφ, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είχε δηλώσει ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της εκεί.
  • Η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας δήλωσε ότι πολλά από τα ρωσικά στρατεύματα που κρατούν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ έχουν φύγει.
  • Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι από αύριο οι ξένοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια ανοίγοντας ρωσικό τραπεζικό λογαριασμό ή να ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους.
  • Σε απάντηση, η Γερμανία - ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας στην ΕΕ - είπε ότι δεν θα εκβιαστεί, ενώ η Γαλλία είπε ότι σχεδίαζε να περικόψει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.
  • Το Κρεμλίνο απάντησε στους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι ο Πούτιν «παραπλανήθηκε από τον ρωσικό στρατό» και έχιε κάνει λάθος υπολογισμό κατά την εισβολή, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν κατανοεί τον Ρώσο πρόεδρο.
  • Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι περισσότερες από τις οποίες στοχεύουν πρόσωπα των μέσων ενημέρωσης.
  • Μια συνοδεία λεωφορείων κατευθύνεται προς τη Μαριούπολη σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τους αμάχους από την πολιορκημένη πόλη, αφού η Ρωσία συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει στους αμάχους να φύγουν. 
  • Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί της επιχείρησης εκκένωσης εάν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε όρους, αφού προηγούμενες προσπάθειες κατέρρευσαν.
20:22

Το Τσερνόμπιλ πίσω στα χέρια της Ουκρανίας

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ είναι και πάλι στα χέρια της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η πυρηνική υπηρεσία της χώρας.

Δημοσιογράφος της Wall Street Journal έδωσε στη δημοσιότητα τη συμφωνία που δηλώνει ότι η Ρωσία δεν ήταν πλέον υπεύθυνη.

20:13

Οι συνέπειες του βομβαρδισμού στο Χάρκοβο

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters απαθανατίζουν το πέρασμα του ρωσικού στρατού στο Χάρκοβο, όπου οι ανελέητοι βομβαρδισμοί συνεχίζονται τις τελευταίες ώρες.

Φαίνονται κρατήρες στο έδαφος μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ ένας φλεγόμενος αγωγός αερίου που χτυπήθηκε από πύραυλο παρέμενε φλεγόμενος.

Φωτ: REUTERS/Thomas Peter

19:56

Τα μέτωπα μάχης της Ουκρανίας αλλάζουν

  • Η Μαριούπολη και μία «ζώνη» στην ανατολική Ουκρανία γίνονται βασικά μέτωπα μάχης στον πόλεμο με τη Ρωσία, σύμφωνα με το Κίεβο.
  • Η Μαριούπολη αντιμετωπίζει σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις πρώτες μέρες της σύγκρουσης, ενώ πόλεις γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα έχουν επίσης υποστεί ανελέητες επιθέσεις.
  • Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι το μέτωπο της μάχης έχει μετατοπιστεί και συμπεριλάβει την ανατολική πόλη Ιζιούμ στην περιοχή του Χαρκόβου και τη Βολνοβάκχα.
  • «Η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις στην περιοχή του Κιέβου, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το ίδιο συμβαίνει στην περιοχή του Τσερνιχίφ», δήλωσε ο σύμβουλος Βαντίμ Ντενισένκο.
skynews
19:51

Μπορίσοφ: Τα μισθωμένα αεροσκάφη δυτικών εταιρειών θα παραμείνουν στη Ρωσία

Όλα τα ξένα μισθωμένα αεροσκάφη που βρίσκονται ακόμη στη Ρωσία μετά τον τερματισμό των συμβολαίων με τη Δύση, έχουν καταγραφεί στο ρωσικό μητρώο αεροσκαφών και θα παραμείνουν στη χώρα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιούρι Μπορίσοφ.

Η επιβολή κυρώσεων από τις δυτικές δυνάμεις, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασαν τις δυτικές εταιρείες leasing να τερματίσουν τα συμβόλαιά τους με ρωσικές αεροπορικές εταιρείες για πάνω από 500 αεροσκάφη.

Πάνω από 400 εξ' αυτών βρίσκονται ακόμη στη Ρωσία.

19:45

Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας: Οι Ρώσοι απέσυραν 700 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού από το Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας

Το Kyiv Independent προσθέτει ότι οι δυνάμεις της Μόσχας που εξακολουθούν να παραμένουν γύρω από την πρωτεύουσα είναι «αρκετά μεγάλες».

19:45

Ουκρανία: Ένας νεκρός από πυρά εναντίον πομπής ανθρωπιστικής βοήθειας κοντά στο Τσερνίχιβ

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν από πυρά που έπληξαν πομπή πέντε λεωφορείων, τα οποία μετέφεραν εθελοντές προς την πολιορκούμενη πόλη Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ένας Ουκρανός αξιωματούχος.

«Οι Ρώσοι μαχητές πυροβόλησαν εναντίον πομπής εθελοντών κοντά στο Τσερνίχιβ. Πέντε λεωφορεία που κατευθύνονταν προς την πόλη για να απομακρύνουν αμάχους βρέθηκαν στο στόχαστρο των πυρών», έγινε γνωστό από τη Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επιφορτισμένη με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κοινοβούλιο.

«Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά», διευκρίνισε η ίδια.

Η Ουκρανή αξιωματούχος κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι «δεν αφήνουν την παραμικρή πιθανότητα να απομακρυνθούν άμαχοι από το υπό πολιορκία Τσερνίχιβ, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άμαχοι να έχουν απομείνει χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση».

Μετά τη Μαριούπολη στον νότο, το Τσερνίχιβ, με πληθυσμό 280.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από βομβαρδισμούς, μετά την έναρξη του πολέμου που ξεκίνησε η Μόσχα στις 24 Φεβρουαρίου.

19:27

Ρωσία: Απαγορεύει την είσοδο στους Ευρωπαίους ηγέτες και τους ευρωβουλευτές

Η Ρωσία ανακοίνωσε απόψε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της στους Ευρωπαίους ηγέτες και στους περισσότερους ευρωβουλευτές, σε απάντηση για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

«Οι περιορισμοί αφορούν τους πλέον υψηλόβαθμους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων Επιτρόπων, των επικεφαλής των ευρωπαϊκών στρατιωτικών οργανισμών, καθώς και τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» λόγω της «αντιρωσικής πολιτικής» τους, όπως την χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

19:15

RT: Οι βρετανικές κυρώσεις είναι η χαριστική βολή για την ελευθερία των ΜΜΕ

Το κρατικά χρηματοδοτούμενο τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας RT δήλωσε σήμερα ότι οι βρετανικές κυρώσεις ενάντια σε ρωσικούς κρατικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης είναι η χαριστική βολή στην ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, δείχνοντας τις παρωπίδες που έχουν αξιωματούχοι θεωρώντας ότι οποιαδήποτε είδηση προέρχεται από την Ρωσία είναι ψευδής.

19:15

Washington Post: Oι ουκρανικές δυνάμεις απωθούν τους Ρώσους

Oι στρατιωτικές δυνάμεις της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι περίμεναν όταν εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις, σημειώνει σε δημοσίευμα της η WP. 

Σε περιοχές βόρεια της πρωτεύουσας, η ρωσική προέλαση έχει σταματήσει, ενώ στο Μόστσουν και σε άλλες περιοχές, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε αντεπιθέσεις και απώθησαν τους εισβολείς από πόλεις και χωριά.

Από το Μόστσουν θα έχουν τη δυνατότητα να βομβαρδίσουν το αεροδρόμιο Αντόνοβ που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

19:08

Βρετανία: Τρεις ακόμη εταιρείες στη λίστα των κυρώσεων

Η Βρετανία πρόσθεσε τρεις ακόμη εταιρείες στη λίστα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας: Τη Photon Pro LLP, τη Majory LLP και τη Djeco Group LP.

18:51

Η στρατηγική Μπάιντεν για την πτώση των τιμών ενέργειας

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ένα σχέδιο για την απελευθέρωση έως και 180 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα, ελπίζοντας να μειώσει τις τιμές της ενέργειας.

Η αντίδραση από τη βιομηχανία πετρελαίου και τους εμπειρογνώμονες της ενέργειας ήταν σιωπηλή, παρόλο που η κίνηση θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη απελευθέρωση από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου από τότε που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ως απόθεμα έκτακτης ανάγκης.

18:50

 

Βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Μαριούπολη και Τσερνίχιβ – Η Ρωσία στέλνει νέα στρατεύματα στην Ουκρανία

Πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, η Μόσχα έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, ενώ ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στην Λευκορωσία για να ανασυνταχθούν. Ο ουκρανικός στρατός έχει απωθήσει ρωσικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία. Οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της μάχης είναι οι εξής:

  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν θέσεις γύρω από το Κίεβο
  • Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ
  • Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο λιμάνι της Μαριούπολης
  • Οι Ρώσοι ενισχύουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή του Ντονμπάς
  • Περισσότερα ρωσικά στρατεύματα είναι καθ’ οδόν προς την Ουκρανία

 

18:47

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας ανακοίνωσε ότι θα σταλεί περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός στην Ουκρανία. Η νέα αποστολή θα περιλαμβάνει πυροβόλα μεγαλύτερου βεληνεκούς και περισσότερους αντιαεροπορικούς πυραύλους.

18:42

Η Αντζελίνα Τζολί επίσκέφθηκε Ουκρανούς πρόσφυγες στη Ρώμη

Η Αντζελίνα Τζολί επισκέφθηκε ασθενείς σε νοσοκομείο παίδων στη Ρώμη, που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής.

Η Τζολί είναι πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών.

 Ospedale Pediatrico Bambino Gesu/Handout μέσω REUTERS
18:36

Η Ρωσία αλλάζει τακτικές στο Κίεβο - Σταθερή η κατάσταση στο Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν χάσει την επιθετική ικανότητά τους και αλλάζουν τακτικές για να ευνοήσουν επιθέσεις από μεγάλες αποστάσεις παρά τις απευθείας συγκρούσεις, δήλωσε ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας. 

«Ο εχθρός έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιθετικές δυνατότητές του, όμως οι δυνάμεις που παραμένουν περιμετρικά του Κιέβου δεν είναι μικρές», είπε.

Ο ρωσικός στρατός «ανασυντάσσει» αυτή τη στιγμή «τις δυνάμεις του για να επιτεθεί» στην ανατολική και νότια Ουκρανία, εκτίμησε ο επικεφαλής της 92ης ταξιαρχίας, που υπερασπίζεται το Χάρκοβο, όπου η κατάσταση είναι «σταθερή».

«Εκείνοι πίστευαν ότι θα περνούσαν στην Ουκρανία όπως το έκαναν στην Κριμαία. Όμως, αυτό δεν προχώρησε, για αυτό ακριβώς ο εχθρός αποσύρθηκε και αυτή τη στιγμή ανασυντάσσεται», δήλωσε ο στρατηγός Πάβλο «Μαέστρο».

«Ανασυντάσσονται για να επιτεθούν και να συγκεντρώσουν το μέγιστο των δυνάμεων στη περιοχή ή προς την κατεύθυνση του Σλομποζανστσίνα, το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που εκτείνεται από το Χάρκοβο έως το Λουγκάνσκ και τη Μαριούπολη», είπε ο στρατηγός.

18:31

Το διάταγμα Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια

Το διάταγμα καθορίζει τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν οι αγοραστές για να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό σε μια ρωσική τράπεζα η οποία στη συνέχεια θα στέλνει ρούβλια πίσω στον αγοραστή για να πληρώσει για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια.

Με βάση το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν. Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ». Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom.

Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.

18:29

Νίκος Τσάφος: «Πράξη πολέμου» μια διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Μια διακοπή των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα ισοδυναμούσε με «πράξη πολέμου», υπογραμμίζει σε σχόλιό του ο Νίκος Τσάφος, κάτοχος της έδρας James Schlesinger για την Ενέργεια και τη Γεωπολιτική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον (CSIS).

18:12

ΗΠΑ: 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα αποθέματα για έξι μήνες

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο για τη διάθεση 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα κατά τους επόμενους έξι μήνες.

18:11

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ για τη ρωσική Ενέργεια

Η Γερμανία θα συνεχίσει να πληρώνει για τις εισαγωγές Ενέργειας από τη Ρωσία σε ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Κρίστιαν Λίντνερ, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο θα εξετάσει τώρα τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λε Μερ, ο Λίντνερ είπε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν πως «δεν μπορεί να υπάρξει ένας πολιτικός εκβιασμός» σχετικά με τις εισαγωγές αερίου.

18:05

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία, στο στόχαστρο ο τεχνολογικός τομέας

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της στην Ουκρανία.

Οι τελευταίες κυρώσεις στοχεύουν φορείς στον τεχνολογικό τομέα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η Μόσχα από το να αποφύγει τις κυρώσεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι επέβαλε κυρώσεις σε 21 οντότητες και 13 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της Joint Stock Company Mikron, του μεγαλύτερου Ρώσου κατασκευαστή και εξαγωγέα μικροηλεκτρονικών και του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιπ της Ρωσίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών επέκτεινε επίσης τις κυρώσεις για να συμπεριλάβουν τους τομείς της αεροδιαστημικής, της ναυτιλίας και της ηλεκτρονικής της ρωσικής οικονομίας.

Η κίνηση επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα αποφασιστεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτούς τους τομείς, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

18:00

Πούτιν: 100 δισ. ρούβλια για τη στήριξη του εγχώριου αεροπορικού τομέα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα παράσχει 100 δισεκατομμύρια ρούβλια (δήλ. 1,25 δισ. δολάρια) στον εγχώριο αεροπορικό τομέα, ως μέσο στήριξης προκειμένου να διαχειριστεί τις συνέπειες των διεθνών κυρώσεων.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά μετά από συνάντηση με αντιπροσώπους ρωσικών αεροπορικών εταιρειών και κατασκευαστών αεροσκαφών, δήλωσε ότι και οι εγχώριες πτήσεις θα λάβουν κρατικές επιδοτήσεις το 202

17:59

Βρετανία: Δεν θα πληρώσουμε τη Ρωσία σε ρούβλια

Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου στο «τελεσίγραφο» Πούτιν για πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η Βρετανία παρακολουθεί τις επιπτώσεις που θα έχει στην ευρωπαϊκή αγορά η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

17:37

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία σε 13 άτομα και 21 οντότητες, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

17:34

Ρώσοι στρατιώτες αποχωρούν από το Τσερνομπίλ και την πόλη Σλάβουτιτς

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε ότι πολλές από τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ελάχιστοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν απομείνει στην περιοχή του εγκαταλειμμένου πλέον σταθμού. 

«Οι κατακτητές, που κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ και άλλες εγκαταστάσεις στην αποκλεισμένη ζώνη, έφυγαν σε δύο φάλαγγες προς τα ουκρανικά σύνορα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν επίσης και από τη γειτονική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στο Τσερνομπίλ.

17:21

Σολτς: Η Γερμανία θα συνεχίσει να πληρώνει για το ρωσικό αέριο σε ευρώ

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Πέμπτη ότι είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η χώρα του έχει ελέγξει τα συμβόλαιά της με τη Ρωσία για παραδόσεις φυσικού αερίου και θα συνεχίσει να πληρώνει για αυτά σε ευρώ και μερικές φορές σε δολάρια.

Επανέλαβε ότι η Γερμανία ελπίζει ότι δεν θα έχει ανάγκη τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα εφέτος, αλλά θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Πρόσθεσε ότι τα κενά στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να κλείσουν για να συνεχιστεί η πίεση στον Πούτιν.

17:02

Πούτιν: Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία είναι πιθανό να αυξηθούν

«Τα δυτικά έθνη θα προσπαθήσουν να βρουν νέους λόγους για να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η χώρα του πρέπει να επιδιώξει να διατηρήσει θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει νέες.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις, πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επωφελούνται από την παγκόσμια αναταραχή.

16:59

Γερμανία και Γαλλία απορρίπτουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές σε ρούβλια

Η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν τα αιτήματα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια ως «απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων», προσθέτοντας ότι ο ελιγμός ισοδυναμούσε με «εκβιασμό», αναφέρει το Reuters.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είπε ότι δεν έχει δει ακόμη νέο διάταγμα υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο Βάλντιμιρ Πούτιν που επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές σε ρούβλια απέτυχε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην εκβιαστούν από τη Ρωσία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας.

16:53

Reuters: Αντιδράσεις από Δυτικούς αξιωματούχους στο τελεσίγραφο Πούτιν

«Είναι απίστευτα δύσκολο για τη Ρωσία να σταματήσει να πουλάει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη», σημειώνουν σε μία πρώτη αντίδραση, εκφράζοντας τη δυσπιστία τους για τις ρωσικές απειλές.

16:48

Εταιρεία Τσερνόμπιλ: Αποχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις

Η διαχειρίστρια εταιρεία του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από το πυρηνικό εργοστάσιο και κατευθύνονται προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία. 

Η εταιρεία ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή.

16:47

Το ΝΑΤΟ ζητά από τη Δανία να στείλει στρατεύματα στη Λετονία

Το ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Δανία να στείλει 800 στρατιώτες στη Λςτονία, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ανατολική πλευρά της συμμαχίας.

Η Λετονία συνορεύει με τη Ρωσία στα ανατολικά και τη Λευκορωσία στα νότια.

Ο Δανός ηγέτης δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει ένα τάγμα στο κράτος της Βαλτικής, αλλά θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο. 

16:42

Ουκρανή υπουργός: Ρώσοι σταμάτησαν λεωφορεία που κατευθύνονταν στη Μαριούπολη για την εκκένωση αμάχων

Ουκρανή αξιωματούχος δήλωσε ότι Ρώσοι σταμάτησαν λεωφορεία που κατευθυνόταν προς την πολιορκημένη Μαριούπολη σε σημείο ελέγχου στη Βασίλιβκα, μια πόλη μεταξύ της πόλης Ζαπορίζια που ελέγχεται από την Ουκρανία και της πόλης Μπερντιάνσκ που ελέγχεται από τη Ρωσία.

«Το καθήκον μας είναι να ανοίξουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επιβιώσουν», τόνισε η υπουργός Επανένταξης Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών, Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Από τις 12:30 μ.μ. (5:30 π.μ. EST), 45 λεωφορεία αναχώρησαν από τη Ζαπορίζια για το Μπερντιάνσκ. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στο σημείο ελέγχου Βασίλιβκα και η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αφήνει τα λεωφορεία μας να περάσουν», πρόσθεσε η Βερεστσούκ και υπογράμμισε πως περίπου 100.000 άμαχοι παραμένουν στην πόλη

16:36

Έντονη η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, τόνισε ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να μας εκβιάσει με τις πληρωμές του φυσικού αερίου.

16:32

Αναφορές για μεγάλη έκρηξη στο κέντρο του Κιέβου

Ένα μαύρο σύννεφο υψώθηκε στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή.

16:31

Τελεσίγραφο Πούτιν: Το ρωσικό αέριο πρέπει να πληρώνεται σε ρούβλια

Σε μια κίνηση να αντεπιτεθεί στις δυτικές κυρώσεις, ο Πούτιν απαίτησε από τις χώρες που αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία να πληρώσουν σε ρούβλια διαφορετικά τα συμβόλαιά τους δεν θα τηρηθούν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου και ότι τα συμβόλαια θα διακοπούν εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές.

«Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί από αύριο», είπε ο Πούτιν και έδωσε εντολή για άνοιγμα ειδικών λογαριασμών για πληρωμές φυσικού αερίου στην Gazprombank.

«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αδυναμία εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε φιλανθρωπία - δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα είναι σταμάτησε», υπογράμμισε.

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης, αλλά μέχρι σήμερα οι δυτικές εταιρείες και οι κυβερνήσεις έχουν απορρίψει αυτήν την απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια ως παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων, τα οποία έχουν καθοριστεί σε ευρώ ή δολάρια.

Οι μεγάλες οικονομίες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, βασίζονται στο ρωσικό αέριο για σημαντικές ενεργειακές ανάγκες.

16:21

Ζελένσκι στο βελγικό κοινονοβούλιο: Η ειρήνη έχει μεγαλύτερη αξία από τα διαμάντια, το πετρέλαιο και το αέριο

«Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη. Ολοι ξέρουν ότι μία ανθρωπιστική καταστροφή συντελείται στην Μαριούπολη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στο βελγικό κοινοβούλιο.

Ο ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους βέλγους βουλευτές να βοηθήσουν την χώρα του με όπλα, ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και με την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Πιστεύω ότι η ειρήνη έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τα διαμάντια (της Αμβέρσας), από τις συμφωνίες με την Ρωσία, από τα ρωσικά πλοία στα λιμάνια, περισσότερη αξία επίσης από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, άρα βοηθήστε μας».

16:21

Σύνοψη της 36ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (16.20)

  • Μία αυτοκινητοπομπή εστάλη προς τη Μαριούπολη προκειμένου να εκκενωθεί η μαρτυρική πόλη από αμάχους.
  • Ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το Τσερνίχιβ παρά τις υποσχέσεις για «δραματική μείωση» της επιθετικότητας.
  • Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον 17.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν πέσει νεκροί στα πεδία των μαχών.
  • «Δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός», λέει ο Πούτιν.
  • Στη Βουλή της Αυστραλίας, αλλά και την Ολλανδίας, μίλησε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
  • Χτυπήθηκε στρατιωτική βάση στο Ντνίπρο.
  • Η ουκρανή γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα ανέφερε ότι 380 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
  • Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αποχωρήσει από την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
16:18

Πούτιν: Όσοι αγοράζουν αέριο πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες

Διάταγμα για το φυσικό αέριο υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως τόνισε σε δήλωσή του, οι ξένοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες σε ρούβλια και να πληρώνουν μέσω αυτών, από την 1η Απριλίου.

16:17

Ηνωμένο Βασίλειο: Κυρώσεις σε ρωσικούς οργανισμούς ΜΜΕ

Η Βρετανία ανακοίνωσε κυρώσεις σε 14 ακόμη ρωσικές οντότητες και άτομα, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται πίσω από το RT και το Sputnik και ορισμένα από τα ανώτερα στελέχη τους, λέγοντας ότι στοχεύει αυτούς που προωθούν τις «ψευδείς ειδήσεις και αφηγήσεις» του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Βρετανία δήλωσε επίσης ότι επιβάλλει άμεσα κυρώσεις σε κρατικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του TV-Novosti που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο, που κατέχει το RT και της Rossiya Segodnya, που ελέγχει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

16:05

Ουκρανός αξιωματούχος: Αλλαγή τακτικής από τις ρωσικές δυνάμεις

Ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αλλάξει τακτική και αποφεύγουν τις κατά μέτωπο συγκρούσεις, προτιμώντας τις επιθέσεις από απόσταση.

16:00

Κάτοικοι περπατούν μπροστά από κατεστραμμένα κτίρια σε ένα χωριό κοντά στο Τρόστιανετς

Roman Pilipey/EPA via Shutterstock 
15:56

Στη Λευκορωσία για θεραπεία Ρώσοι στρατιώτες που εκτέθηκαν στο Τσέρνομπιλ

Στη Λευκορωσία όπου υποβάλλονται σε θεραπεία ύστερα από ακτινοβολία που δέχθηκαν στο Τσέρνομπιλ έχουν μεταφερθεί Ρώσοι στρατιώτες.

15:54

Ρωσία: Στο 83% η δημοτικότητα του Πούτιν 

Το 83% των Ρώσων εγκρίνουν τις ενέργειες Πούτιν, η δημοτικότητα του οποίου εκτοξεύθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ρωσικού ινστιτούτου Levada. Μόνο το 15% δηλώνουν ότι δεν εγκρίνουν την ενέργεια του Πούτιν και 2% δεν απαντούν.

Ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν κερδίζει 11 ποσοστιαίες μονάδες (71%, έναντι 60% τον Φεβρουάριο) και η ρωσική κυβέρνηση 15 ποσοστιαίες μονάδες (70%, έναντι 55% τον Φεβρουάριο).

Για να δικαιολογήσει την επίθεση κατά της Ουκρανίας στο εσωτερικό της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για ενορχήστρωση γενοκτονίας του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε εφαλτήριο του ΝΑΤΟ για να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά της περικύκλωσης και του υπαρξιακού φόβου των Ρώσων.

Το μήνυμα αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς και σε καθημερινή βάση από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι επικριτικές φωνές είτε φιμώθηκαν είτε αναγκάσθηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, υπό την απειλή βαριών ποινών για δηλώσεις που θεωρούνται αρνητικές για τις ενέργειες του ρωσικού στρατού.

Για να διασφαλίσει την μονολιθικότητα της ενημέρωσης, το Κρεμλίνο έχει επίσης θέσει υπό απαγόρευσιν τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -Facebook, Twitter, Instagram, TikTok - που κατηγορούνται ότι ακολουθούν «ρωσοφοβική» γραμμή.

15:50

Ισπανία: Σχεδόν 30.000 ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στη χώρα από την έναρξη του πολέμου 

Σχεδόν 30.000 ουκρανοί πρόσφυγες έχουν επίσημα καταγραφεί στην Ισπανία από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός πιθανόν να αυξηθεί σε 70.000 κατά τις επόμενες μέρες.

15:47

«Κρατάω ζωντανή τη φωνή του Σάσα»: Η χήρα του Αλεξάντερ Λιτβινένκο μιλάει στην «Κ»

Η Μαρίνα Λιτβινένκο, χήρα του δηλητηριασμένου Ρώσου πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, μιλάει στην «Κ» για τη Ρωσία του Πούτιν.

15:29

ΝΑΤΟ: Οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποσύρονται

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα επανατοποθετούνται αντί να αποχωρούν.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, είπε: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι ρωσικές μονάδες δεν αποσύρονται αλλά επανατοποθετούνται. Η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς. Ταυτόχρονα, η Ρωσία ασκεί πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις. Επομένως, μπορούμε να περιμένουμε πρόσθετες επιθετικές ενέργειες, που θα φέρουν ακόμη περισσότερα δεινά».

15:29

Ο «χάρτης» των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία ανά χώρα και κλάδο

Πηγή: GZERO
15:24

Ο Βλαντιμίρ Κλίτσκο στο Βερολίνο

Ο Ουκρανός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας, Βλαντιμίρ Κλίτσκο, που είναι αδελφός του δημάρχου του Κιέβου, Βιτάλι, επισκέφθηκε σήμερα το Βερολίνο, όπου είχε συνάντηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και ΥΠΟΙΚ Ρ. Χάμπεκ.

REUTERS/Michele Tantussi
15:19

Τουρκία: Ο Αμπράμοβιτς εργάζεται «ειλικρινά» για να τερματίσει τον πόλεμο

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο κ. Αμπράμοβιτς έχει σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και εργάζεται «ειλικρινά» για τον τερματισμό του πολέμου. «Φυσικά, οι επίσημες συνομιλίες είναι σημαντικές, οι διαπραγματεύσεις είναι σημαντικές, αλλά η κοινή γνώμη είναι ευαίσθητη, όλοι θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους και υπάρχουν κανάλια που πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά μεταξύ ηγετών και χωρών. Εδώ, ο Αμπράμοβιτς παίζει έναν χρήσιμο ρόλο», είπε.

15:10

Η Σουηδία θα διαθέσει περισσότερα από 1 δισ. για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Σουηδία έχει διαθέσει 9,8 δισεκατομμύρια κορώνες ως προετοιμασία για την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων. Αυτό είναι περίπου 1,05 δισ. δολάρια.

14:58

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων και στροφή προς Ντονμπάς βλέπει η Δύση

ΝΑΤΟ και αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμούν πως η Μόσχα προχωρά σε ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων εντός της Ουκρανίας, με στόχο να εξαπολύσει νέες επιθέσεις στα ανατολικά.

 

14:45

Ντράγκι: Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν βρίσκονται σε κίνδυνο

Η Ιταλία δεν πιστεύει πως οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα διακοπούν ως αποτέλεσμα της διαφωνίας σχετικά με το νόμισμα για την πληρωμή τους, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

«Όχι, δεν βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου, σε ερώτηση σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου.

14:24

Στόλτενμπεργκ: Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, δεν αποσύρονται

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα πως, σε αντίθεση με όσα έχει υποστηρίξει η Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποσύρονται αλλά ανασυντάσσονται εντός της Ουκρανίας προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες επιθέσεις. Η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα με στόχο να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο μέτωπο του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ.   

14:13

Ερντογάν: Απώτερος στόχος να βρεθούν στον ίδιο χώρο Πούτιν - Ζελένσκι

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει σύντομα συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι ο «απώτερος στόχος είναι να τους φέρει σε επαφή».

Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, αντ' αυτού δίνει προτεραιότητα στις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας και στη συνέχιση του διαλόγου, δήλωσε ο Ερντογάν.

14:06

Ουκρανία: Δεκάδες οι εκκλησίες που έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς

Οι ουκρανικές Αρχές καταγγέλλουν πως τουλάχιστον 59 χώροι λατρείας, μεταξύ αυτών και κάποιες από τις πιο γνωστές εκκλησίες της χώρας, έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

13:44

Κομισιόν: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις της Gazprom στη Γερμανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις της ρωσικής Gazprom στην Γερμανία, βάσει υποψιών για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού με στόχο την αύξηση των τιμών, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

Η Επιτροπή, τοποτηρητής των κανόνων του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία, αλλά παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή της ότι προχώρησε σε επιθεωρήσεις, σε συνεργασία με την γερμανική αρχή ανταγωνισμού, «στα γραφεία πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια, μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου στην Γερμανία».

13:33

Όσα είπε ο Πούτιν στον Ντράγκι

Tην άποψή του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν έχουν διαμορφωθεί συνθήκες για κατάπαυση πυρός μετέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σε σημερινές του δηλώσεις, ύστερα από την επικοινωνία που είχε (χθες) με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Reuters

Ο ίδιος ανέφερε επίης ότι ο Πούτιν χαρακτήρισε «πρόωρη» μία πιθανή συνάντησή του με τον Β. Ζελένσκι.

Ακόμη ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν του είπε ότι τα υφιστάμενα συμβόλαια φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε ισχύ, οι δε ευρωπαϊκές εταιρίες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και δολάρια.

Τέλος ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι από τη συνομιλία του με τον Πούτιν κατάλαβε ότι η μετατροπή των πληρωμών από ευρώ και δολάρια σε ρούβλια θα γίνεται εσωτερικά.

13:30

Ισπανία: Περίπου 30.000 Ουκρανοί πρόσφυγες από την αρχή της εισβολής

Περίπου 30.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταγραφεί επίσημα στην Ισπανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί σε 70.000 τις επόμενες ημέρες.

13:28

Αν. Ουκρανία: «Δύο νεκροί» από επίθεση σε στρατιωτική μονάδα και αποθήκη καυσίμων

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια στρατιωτική μονάδα και μια αποθήκη καυσίμων στην περιοχή Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας σήμερα Πέμπτη, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο είπε επίσης ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση.

12:55

Καταγγελίες για ναρκοθέτηση νεκρών Ουκρανών πολιτών

Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν ότι ο ηττημένος ρωσικός στρατός ναρκοθετούσε πτώματα όπως αποχωρούσε από το Ιρπίν, στα βόρεια περίχωρα του Κιέβου.

Μετά την έξοδο και του ουκρανικού στρατού από το Ιρπίν, καταδιώκοντας τις ηττηθείσες ρωσικές δυνάμεις προς Βορράν, η ουκρανική αστυνομία έχει αναλάβει το μακάβριο έργο της περισυλλογής των πτωμάτων. Σύμφωνα με το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ukraina 24 έχουν περισυλλεγεί 14 σοροί κατά το τελευταίο 24ωρο.

Ωστόσο οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι κάποιες από τις σορούς έχουν ναρκοθετηθεί από τους αποχωρούντες Ρώσους, με σκοπό τις μέγιστες δυνατές ουκρανικές απώλειες.

«Μόνο τέρατα θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν τα σώματα των νεκρών πολιτών μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιφέρειας Κιέβου, Άντριι Νεμπίτοφ.

12:54

Βρετανία: 14 προσθήκες στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Δεν συγκεκριμενοποίησε άμεσα ποιους ιδιώτες ή επιχειρήσεις πρόσθεσε στη λίστα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, προστέθηκαν άτομα από τον χώρο των ΜΜΕ.

12:43

Επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης από αμάχους την Παρασκευή

Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης από αμάχους ετοιμάζεται για την Παρασκευή με τη συμμετοχή και του Ερυθρού Σταυρού, αρκεί να συμφωνήσουν και οι ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν την πόλη στην Αζοφική Θάλασσα.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να διευκολύνει την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέρη θα συμφωνήσουν για τις διαδρομές, τον χρόνο και τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση στη Γενεύη, η εκκένωση μπορεί να γίνει την Παρασκευή.

Εκπρόσωποι της Επιτροπής βρίσκονται αυτή τη στιγμή «καθ' οδόν» ώστε να «είναι έτοιμοι να διευκολύνουν την ασφαλή έξοδο αμάχων από τη Μαριούπολη», ανέφερε η ανακοίνωση.

12:33

Δήμευση της εξοχικής κατοικίας Ζελένσκι στην Κριμαία

Οι αρχές της ρωσοκρατούμενης χερσονήσου της Κριμαίας θα συμπεριλάβουν την εξοχική κατοικία της οικογένειας του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο χωριό Λιβαδειά, κοντά στη Γιάλτα, στον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων Ουκρανών πολιτικών και επιχειρηματιών που υπόκεινται σε εθνικοποίηση, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, δήλωσε ότι σχεδιάζεται να κρατικοποιηθεί η περιουσία της Κριμαίας Ουκρανών ολιγαρχών, πολιτικών και αξιωματούχων που αντιτίθενται στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς από αυτούς δεν θα μπορέσει να ανακτήσει πια την περιουσία του.

«Η λίστα με τα ακίνητα που εμπίπτουν στην εθνικοποίηση θα περιλαμβάνει τα διαμερίσματα του Ζελένσκι στη Λιβαδειά», είπε η πηγή στο Interfax.

Το χωριό Λειβαδιά, στα περίχωρα της Γιάλτας, ονομάσθηκε έτσι από τον συνταγματάρχη του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στρατού Λάμπρο Κατσώνη σε ανάμνηση της γενέτειράς του στη Βοιωτία.

12:17

Δύο στα τρία παιδιά έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους

Σχεδόν δύο στα τρία παιδιά στην Ουκρανία έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μέσω Twitter.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι λόγω του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά πήγαν στο εξωτερικό, ενώ άλλα 2,5 εκατομμύρια άλλαξαν σπίτι εντός της χώρας.

12:01

Γιατί ο Ζελένσκι φοβάται επίθεση στο Ντονμπάς

O Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι  αμφισβητεί τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί αποκλιμάκωσης, κάνοντας λόγο για προάγγελο νέων επιθέσεων στο Ντονμπάς.

Caption

 

Πέντε ημέρες νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι στόχοι της στο πρώτο στάδιο της εισβολής έχουν επιτευχθεί και ότι οι κύριες δυνάμεις της θα επικεντρωνόταν στον κύριο στόχο τους: την «απελευθέρωση» του Ντονμπάς.

Ο διπλωματικός ανταποκριτής του BBC Paul Adams μεταδίδει ότι η ανακοίνωση μπορεί να σημαίνει μία πιο επικεντρωμένη προσπάθεια ώστε να απωθηθούν οι Ουκρανοί πίσω από τη γραμμή επαφής, τη γραμμή που χωρίζει δηλαδή τις ελεγχόμενες από τις ουκρανικές δυνάμεις περιοχές στα ανατολικά της χώρας με τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι το 93% της περιοχής του Λουγκάνσκ βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο των Ρώσων αυτονομιστών, ενώ στο Ντονέτσκ το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 54%.
Στην περιοχή του Ντονμπάς αναπτύσσονται 10 τάγματα και μπαίνουν στις ρωσικές επιχειρήσεις

 

11:52

Φιλορώσοι αυτονομιστές: Ελέγχουμε το Λουγκάνσκ

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του ουκρανικού Ντονμπάς υποστηρίζουν σήμερα ότι ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της περιφέρειας του Λουχάνσκ και περισσότερο από το μισό αυτής του Ντονέτσκ, καθώς η Μόσχα έχει καταστήσει προτεραιότητά της την κατάκτηση αυτών των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας.

«Στις 31 Μαρτίου 2022, το πρωί, περισσότερο από το 90% του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ είχε απελευθερωθεί» αναφέρουν σε αναρτήσεις τους στο Telegram.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, είχε διαβεβαιώσει από την πλευρά του χθες, Τετάρτη, πως «περίπου 55% ως 60% του εδάφους της ομώνυμης ουκρανικής περιφέρειας βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο.

Πριν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές, οι οποίοι βρίσκονται από το 2014 σε πόλεμο με τις ουκρανικές δυνάμεις, ήλεγχαν περίπου το ένα τρίτο καθεμιάς από τις περιφέρειες αυτές, δηλαδή 8.900 τ.χλμ. από τα 26.500 τ.χλμ. της έκτασης του Ντονέτσκ και 8.400 τ.χλμ. από τα 26.700 τ.χλμ. αυτής του Λουχάνσκ.

Στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, η κύρια πόλη που διαφεύγει του ελέγχου των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων είναι η Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται εδώ και εβδομάδες.

11:51

Ζελένσκι: Η τυραννία πρέπει να ηττηθεί ξανά

Πρέπει να σταματήσει η τυραννία στην Ανατολική Ευρώπη, και να νικήσει η ελευθερία, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ζητώντας παράλληλα περισσότερο πολεμικό εξοπλισμό.

«Αν δεν τιμωρηθεί η Ρωσία γι' αυτό που κάνει στην Ουκρανία, θα υπάρξουν και άλλα τέτοια γεγονότα. Πρέπει να σταματήσει η τυραννία στην Ανατολική Ευρώπη, αυτά δεν πρέπει να ξαναγίνουν ποτέ στην Ευρώπη. Η τυραννία πρέπει πάντα να ηττάται και η ελευθερία να νικά», είπε ο κ. Ζελένσκι, εκφράζοντας και την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη που απολαμβάνει από τη Δύση η Ουκρανία.

«Εμείς συνηθίσαμε πια να ζούμε με τους πυραύλους να χτυπούν τις πόλεις μας. Το θέμα είναι τι θα κάνετε εσείς για να μην εξαπλωθεί αυτή η πρακτική. Δεν πρέπει να συγχωρηθεί η Ρωσία για όσα κάνει, πρόκειται για εκατοντάδες εγκλήματα πολέμου και πρέπει η Χάγη να ακούσει αυτά τα εγκλήματα και να υπάρξει δικαιοσύνη», υπογράμμισε.

Φωτ.: Reuters

Τόνισε ότι το Κίεβο έχει δώσει λίστα με το πολεμικό υλικό που χρειάζεται και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο της Ολλανδίας να συμβάλει στην ουκρανική άμυνα με ενίσχυση του εξοπολισμού της.

«Δεν έχουμε δικαίωμα να δώσουμε σε αυτόν τον πόλεμο άλλες 36 μέρες. Πρέπει να σταματήσει αυτό», είπε τονίζοντας ότι «οι Ρώσοι δεν σταματούν την "ειδική τους επιχείρηση", θα συνεχίσουν».

Παράλληλα ζήτησε τη στήριξη της Ολλανδίας στο ουκρανικό αίτημα για ταχεία ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

11:38

Κίεβο: Σταδιακή αποκατάσταση της ηρεμίας στην πρωτεύουσα

Την αποκατάσταση μιας κάποιας, έστω προσωρινής, ηρεμίας στην ουκρανική πρωτεύουσα καταγράφουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα υποχρεώνονται σε αποχώρηση από τα περίχωρα του Κιέβου.

Ενώ δεν είναι σαφές κατά πόσον η ρωσική επίγεια υποχώρηση, τόσο από τα βόρεια του Κιέβου όσο και από το Τσερνίχιβ είναι αποτέλεσμα της ουκρανικής άμυνας, που εδώ και μια εβδομάδα σημειώνει σημαντικές νίκες όπως στο Ιρπίν, ή συνέπεια της ρωσικής δέσμευσης για σταδιακή απαγκίστρωση από τη βόρεια Ουκρανία, το γεγονός είναι ότι εδώ και μερικές ώρες το Κίεβο ξαναβρίσκει μέρος της καθημερινότητάς του σύμφωνα με τα ΜΜΕ της πολύπαθης χώρας.

«Πλέον τον έλεγχο του Κιέβου έχουν αναλάβει ξανά οι αστυνομικές αρχές, καθώς ο στρατός μας έχει μεταβεί σε πιο βόρεια εδάφη», μετέδωσε το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο 1+1, προσθέτοντας τις δηλώσεις εκπροσώπου της αστυνομίας που έκανε λόγο για προσπάθεια εκκαθάρισης των περιχώρων του Κιέβου από πτώματα, των οποίων ο αριθμός παραμένει άγνωστος.

Οι δρόμοι έχουν αρχίσει ξανά να έχουν κάποια ομαλή κυκλοφορία, ενώ τα καταστήματα ανοίγουν για να εξυπηρετήσουν όπως μπορούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Κάποιες ουρές σχηματίζονται και έξω από τα καταστήματα τραπεζών.

11:26

Τσαβούσογλου: Αδύνατος προς το παρόν ένας αγωγός Ισραήλ - Τουρκίας

Η δημιουργία ενός πιθανού αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ δεν είναι δυνατή βραχυπρόθεσμα και η οικοδόμηση εναλλακτικού συστήματος για τη μείωση της ρωσικής εξάρτησης δεν θα γίνει γρήγορα, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία και το Ισραήλ εργάζονται τις τελευταίες εβδομάδες για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους και η ενέργεια έχει αναδειχθεί ως πιθανός τομέας συνεργασίας.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ στα μέσα Μαΐου και θα συζητήσει τον διορισμό πρεσβευτών με τον Ισραηλινό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

11:22

Ρωσικό δημοσίευμα: «Η Gazprom εξετάζει το πώς θα κλείσει την κάνουλα προς την Ευρώπη»

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξετάζει τις επιλογές του για να σταματήσει τις προμήθειες αερίου σε «μη φιλικές» χώρες καθώς και τις πιθανές συνέπειες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι η Ρωσία σύντομα θα απαιτήσει από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν τα καύσιμα με ρούβλια, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή κρίση στην προμήθεια αερίου στην Ευρώπη. Ο Πούτιν έδωσε εντολή στη ρωσική κεντρική τράπεζα και την Gazprom να ετοιμάσουν έναν μηχανισμό πληρωμής έως τις 31 Μαρτίου, εν μέσω κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λόγω της ‘ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής’ που διεξάγει στην Ουκρανία.

Χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού αερίου από τη Gazprom, έχουν διαμηνύσει την άρνησή τους να πληρώσουν το ρωσικό αέριο με ρούβλια.

«Η Gazprom ... πράγματι επεξεργάζεται μια εναλλακτική για την πλήρη παύση των προμηθειών αερίου σε ‘μη φιλικές’ χώρες και αποτιμά τις συνέπειες τέτοιων μέτρων», ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Kommersant, η Gazprom αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα με την εφημερίδα.

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο.

11:16

Τσαβούσογλου: Εποικοδομητικός ο ρόλος του Αμπράμοβιτς

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς μεσολαβεί μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Ρώσος μεγιστάνας, που υφίσταται βαρύτατες κυρώσεις από τη Δύση, εργάζεται αό τις 24 Φεβρουαρίου ειλικρινά και εποικοδομητικά για να σταματήσει ο πόλεμος.

Ο κ. Αμπράμοβιτς τράβηξε τα βλέμματα κατά την απροσδόκητη εμφάνιση και συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη.

11:10

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δεν είμαστε αρνητικοί σε μια συνάντηση Λαβρόφ - Κουλέμπα

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι δεν αρνείται μια συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του ωστόσο όπως σημειώνει οι συζητήσεις θα πρέπει να είναι ουσιαστικές.

10:40

Δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία θα κάνει η Νότια Οσετία

10:11

Απογοήτευση Τσαβούσογλου από τη μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων

Τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για το ότι δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί σε πράξεις όσα συμφωνήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προαναγγέλλοντας και νέες επαφές μεταξύ των ομολόγων του της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν διακρίνει επί του εδάφους πλήρη εφαρμογή των αποτελεσμάτων των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης, εκφράζοντας την απογοήτευσή του ενώ είχε τονίσει την πρόοδο που σημείωσαν οι διαπραγματεύσεις τις οποίες φιλοξένησε η Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα εργάζεται για να φέρει ξανά στο ίδιο τραπέζι τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, εντός των δύο επόμενων εβδομάδων, όπως είχε συμβεί νωρίτερα τον Μάρτιο στην Αττάλεια.

Παράλληλα διαπίστωσε ότι υπάρχουν ξένοι μισθοφόροι οι οποίοι μάχονται και από τις δύο πλευρές του πολέμου στην Ουκρανία.

10:08

Το Κίεβο αξιώνει νέες αυστηρότερες κυρώσεις

Νέες και περισσότερο αυστηρές κυρώσεις κατά της Μόσχας ζητεί ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.

Σε ομιλία του που απευθύνει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Αυστραλίας ο ηγέτης της Ουκρανίας αξιώνει ακόμη ισχυρότερα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, ώστε να διορθωθούν σφάλματα του παρελθόντος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

10:06

Ουκρανία: 45 λεωφορεία κατευθύνονται προς τη Μαριούπολη

Μια οχηματοπομπή από ουκρανικά λεωφορεία ξεκίνησε σήμερα με προορισμό την Μαριούπολη για να επιχειρήσει να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους κατοίκους της πόλης, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η ίδια είπε ότι 45 λεωφορεία είναι καθ΄οδόν προς την Μαριούπολη μετά την επιβεβαίωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ότι η Ρωσία είχε συμφωνήσει να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος.

Ο δήμαρχος της πόλης είπε αυτή την εβδομάδα ότι έως και 170.000 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με τις προμήθειες να εξαντλούνται.

 

 

09:34

Ζελένσκι: Προετοιμαζόμαστε για νέες εχθροπραξίες - Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία 'όμορφη φράση'

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαναλαμβάνει πως δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

 

Οι δηλώσεις αυτές του Ζελένσκι έγιναν λίγη ώρα αφού η Μόσχα ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη, η οποία θα ισχύσει από σήμερα το πρωί στις 10:00, προκειμένου να δημιουργηθεί «ανθρωπιστικός διάδρομος» προς τη Ζαπορίζια.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ χαρακτήρισε «παραπλάνηση» την κίνηση αυτή της Ρωσίας, οι δυνάμεις της οποίας πολιορκούν εδώ και εβδομάδες τη Μαριούπολη, το λιμάνι- πόλη στην Αζοφική Θάλασσα το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει την προσαρτημένη Κριμαία με τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του το βράδυ της Τετάρτη προς Πέμπτη. «Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας», επέμεινε.

«Παρατηρούμε επίσης συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων για νέα πλήγματα στην περιοχή του Ντονμπάς και προετοιμαζόμαστε για αυτό», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ είναι «συνέπεια του έργου των υπερασπιστών μας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι εντείνονται οι επιχειρήσεις στην περιοχή.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο περισσότερος καιρός χρειάζεται για την απελευθέρωση των εδαφών μας, των περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό ουκρανικό έλεγχο, τόσο περισσότερα θύματα και καταστροφή θα υπάρξει», επεσήμανε.

08:32

Χαμηλό ηθικό, σαμποτάζ και κρούσματα ανυπακοής στον ρωσικό στρατό

Για χαμηλό ηθικό, κρούσματα ανυπακοής ακόμη και σαμποτάζ κάνει λόγο ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών (GCHQ) Σερ Τζέρεμι Φλέμινγκ σημειώνοντας μάλιστα ότι τα ρωσικά στρατεύματα φέρεται να αρνούνται εντολές.

Ο Πούτιν έχει υπολογίσει λανθασμένα σε μεγάλη κλίμακα την κατάσταση στην Ουκρανία και ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες αρνούνται να εκτελέσουν εντολές, σχολιάζει ο επικεφαλής της GCHQ και μεταξύ άλλων προσθέτει: «Οι στρατιώτες ξεμένουν από οπλισμό και ηθικό και σαμποτάρουν τον ίδιο τους τον εξοπλισμό».

Στις δυσοίωνες -για τα ρωσικά στρατεύματα- πληροφορίες των βρετανικών πληροφοριών έρχονται να προστεθούν ανάλογες από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Αυτές εκτιμούν ότι οι σύμβουλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν παραπληροφορήσει τον Ρώσο Πρόεδρο για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.

Οι πληροφορίες που φθάνουν σε ουκ ολίγους αμερικανικούς αξιωματούχους κάνουν λόγο για ογκούμενη ένταση μεταξύ Πούτιν και του Υπουργού Αμύνης Σεργκέι Σοϊγκου, ο οποίος υπήρξε κάποτε εκ των πλέον έμπιστων του στενού κύκλου του Κρεμλίνου.

Σε χθεσινή -δημόσια- τοποθέτησή του ο Αντονι Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι στον Βλαντιμίρ Πούτιον έχουν δοθεί όχι τόσο αξιόπιστες πληροφορίες από τους συμβούλους του. «Οσον αφορά στον πρόεδρο Πούτιν, μπορώ να σας πώ αυτό και το έχω ξαναπεί: Η ‘Αχίλλειος πτέρνα’ των αυταρχικών ηγετών είναι ότι δεν έχεις ανθρώπους σε αυτά τα συστήματα για να μιλήσουν με ειλικρίνεια στην εξουσία ή να έχουν τη δυνατότητα να πουν την αλήθεια στην εξουσία. Και νομίζω αυτό είναι ό,τι βλέπουμε να συμβαίνει στη Ρωσία.

Πηγή: CNN, ΝΥΤ

07:57

Συνοπτικά οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μπαίνει στην έκτη του εβδομάδα, δεν προκύπτουν ενδείξεις περιορισμού της ρωσικής επιθετικής δραστηριότητας στον Βορρά, με τα πλήγματα στα περίχωρα του Κιέβου και το Τσερνίχιβ να συνεχίζονται και τις υποσχέσεις της Κωνσταντινούπολης να αποδεικνύονται άνθρακες αντί θησαυρού.

Ακολουθεί μια σύνοψη των εξελίξεων των τελευταίων 12 ωρών:

  • Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένταση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και των στρατηγών του διότι ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί ότι τον παραπλάνησαν.
  • Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι συμφώνησε δηλώνοντας ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός πως ο κ. Πούτιν μπορεί να μην κατανοεί πλήρως τον βαθμό στον οποίον οι δυνάμεις του έχουν αποτύχει στην Ουκρανία.
  • Ρώσοι στρατιώτες κατέρριψαν κατά λάθος ρωσικό αεροσκάφος και κάποιες φορές έχουν αρνηθεί να εφαρμόσουν εντολές, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία κυβερνοπληροφοριών GCHQ.
  • Νέες εκρήξεις ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στα περίχωρα του Κιέβου που εξακολουθούν να βομβαρδίζονται παρά τις ρωσικές υποσχέσεις περί του αντιθέτου.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ανοικτά τις αμφιβολίες του για ρωσική αποκλιμάκωση των επιθέσεων, αποκαλώντας τις σχετικές υποσχέσεις πρελούδιο νέας επίθεσης στην ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς.
  • Το ρούβλι ανέκαμψε στο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν την έκρηξη του πολέμου, εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πρωτοφανών κυρώσεων από τη Δύση και την Ιαπωνία.
  • Η Μόσχα υποχώρησε και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει την πληρωμή του φυσικού αερίου που παρέχει στους Ευρωπαίους σε ευρώ και όχι ρούβλια, όπως είχει απαιτήσει προηγουμένως, σύμφωνα με το Βερολίνο.
  • Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Δαυίδ Αραχάμια δήλωσε ότι την Παρασκευή επαναλαμβάνονται μέσω τηλεδιάσκεψης οι ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις.
  • Ο ΟΗΕ εξετάζει ισχυρισμούς περί εξαναγκασμού κατοίκων της Μαριούπολης να καταφύγουν στο ρωσοκρατούμενο Ντονμπάς ή στην ίδια τη Ρωσία.
07:40

Απόπειρα για απομάκρυνση αμάχων στην Μαριούπολη

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας.

Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο ζητεί επίσης από το Κίεβο να εγγυηθεί τον «άνευ όρων σεβασμό» αυτής της τοπικής κατάπαυσης του πυρός μέσω γραπτής ειδοποίησης με αποδέκτες το Κρεμλίνο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη ΔΕΕΣ πριν από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

07:34

Νέος γύρος συνομιλιών την Παρασκευή

Η Ουκρανία και η Ρωσία θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους ψηφιακά την Παρασκευή, 1η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος την Τετάρτη, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέβιντ Αραχάμια ανέφερε ακόμη σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι η ουκρανική πλευρά πρότεινε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες, αλλά η ρωσική απάντησε ότι χρειάζεται προηγουμένως να γίνει περισσότερη δουλειά για να έχει προετοιμαστεί σχέδιο συμφωνίας.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη πως δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του, προσθέτοντας ότι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσονται για να επιτεθούν στο Ντονμπάς.

«Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας», επέμεινε.