Νότια Οσετία: Δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία τον Μάιο ή Ιούνιο

Νότια Οσετία: Δημοψήφισμα για ένταξη στη Ρωσία τον Μάιο ή Ιούνιο

Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται μετά τις προεδρικές εκλογές της 10ης Απριλίου

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοψήφισμα, στο οποίο οι κάτοικοι της Νότιας Οσετίας θα αποφανθούν για το θέμα της ένταξης στη Ρωσία, ενδέχεται να διεξαχθεί στην περιοχή αυτή της Γεωργίας τον Μάιο ή Ιούνιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

To κρατικό πρακτορείο της Ρωσίας επικαλείται ως πηγή του τον Βίκτορ Βοντολάτσκι, Πρώτο Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τις Υποθέσεις της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.

Την Τετάρτη ο Πρόεδρος της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας, Ανατόλι Μπιμπίλοφ, είπε ότι η χώρα θα λάβει νομικά μέτρα για να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία στο εγγύς μέλλον. Όπως είπε στο TASS η γραμματέας Τύπου του προέδρου, Ντίνα Γκασίγιεβα, οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μετά τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 10 Απριλίου.

«Νομίζω ότι στις 10 Απριλίου, όταν θα διεξαχθούν οι εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νότια Οσετία, οι ημερομηνίες για το δημοψήφισμα θα είναι ήδη σαφείς, και τότε θα ανακοινωθούν», είπε ο κ. Βοντολάτσκι. «Μετά τις εκλογές και την ορκωμοσία του προέδρου θα αρχίσει αυτή τη διαδικασία. Νομίζω ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο, τον Μάιο ή τον Ιούνιο».

Εάν τελικά ενταχθεί στη Ρωσία η Νότια Οσετία, σκοπεύει να ενωθεί με τη Βόρεια Οσετία που βρίσκεται εντός των ρωσικών συνόρων, δήλωσε ο κ. Μπιμπίλοφ στο ρωσικό δίκτυο Russiya 24.

Ο Ρώσος κοινοβουλευτικός αποκάλεσε την προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία «όνειρο πολλών κατοίκων της Νότιας Οσετίας από το 2008», όταν η περιοχή που κανονικά ανήκει στη Γεωργία δέχθηκε επίθεση από τον γεωργιανό στρατό κατά την προεδρία του Μιχαήλ Σαακασβίλι. Η Ρωσία αναγνώρισε ανεξαρτησία του κρατιδίου και απέστειλε στρατιωτική δύναμη εκεί.

Πηγή: TASS, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή