Υπόθεση Κασόγκι: Ο Ερντογάν θάβει την εκδίκαση της

Υπόθεση Κασόγκι: Ο Ερντογάν θάβει την εκδίκαση της

Η τουρκική εισαγγελία ζήτησε να διακοπεί η σχετική δίκη και να μεταφερθεί από την Τουρκία στη Σαουδική Αραβία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Τουρκία δείχνει πως είναι έτοιμη να μην ασχοληθεί περισσότερο με την υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που είχε δολοφονηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική εισαγγελία ζήτησε να διακοπεί η σχετική δίκη και να μεταφερθεί από την Τουρκία στη Σαουδική Αραβία. Μέχρι στιγμής, οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν εξηγήσει τους λόγους του αιτήματος αυτού, καθώς η δίκη συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Τουρκία. Η τουρκική στροφή στο συγκεκριμένο θέμα ερμηνεύεται ως απόπειρα από την πλευρά της Αγκυρας να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με τη Σαουδική Αραβία, που είχαν διαρραγεί. Η εισαγγελία έχει στείλει το αίτημά της στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θεωρείται σίγουρο πως θα εγκριθεί άμεσα.

Η ιστορία

Ο –επικριτικός απέναντι στην ηγεσία των Σαούντ– Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι είχε δολοφονηθεί το 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών αρχών, η δολοφονία του ήταν οργανωμένη και είχε εκτελεστεί από τουλάχιστον 15 άτομα που είχαν φτάσει στην Τουρκία από το Ριάντ. Οι δολοφόνοι του Κασόγκι είχαν τεμαχίσει τη σορό του και την είχαν κάψει εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε επιχειρήσει τότε να εμπλέξει την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τον ίδιο τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στη δολοφονία του Κασόγκι. Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του τον Οκτώβριο του 2018 είχε ζητήσει να γίνει η δίκη στην Τουρκία και είχε υποσχεθεί πως όλοι όσοι συμμετείχαν στη δολοφονία θα δικαστούν.

Λίγα λεπτά πριν από το αίτημα της εισαγγελίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, είχε δηλώσει πως θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα αποκατάστασης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας υποστηρίζουν πως η τουρκική κυβέρνηση παρεμβαίνει στο έργο της τουρκικής δικαιοσύνης με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και ισχυρίζονται πως «αφήνουν την εκδίκαση της υπόθεσης στα χέρια αυτών που δολοφόνησαν τον Κασόγκι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή