Κυνηγώντας «θησαυρούς» στη Wikipedia

Κυνηγώντας «θησαυρούς» στη Wikipedia

Η 22χρονη Ανι Ραουβέρντα μοιράζεται στον λογαριασμό της στο Instagram ό,τι περίεργο μπορεί κανείς να βρει στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα ελβετικό κόμμα που αντιτίθεται στη χρήση του προγράμματος Powerpoint; Οτι κάποιοι πιστεύουν ότι η Αβρίλ Λαβίν πέθανε το 2003 και αντικαταστάθηκε από μια σωσία της; Οτι μια πέτρα σε μουσείο της Ταϊβάν μοιάζει υπερβολικά με κομμάτι κρέας; Μάλλον όχι, εκτός, βέβαια, και αν συγκαταλέγεστε μεταξύ των χιλιάδων χρηστών που ακολουθούν στο Ιnstagram τον λογαριασμό @depthsofwikipedia (Στα βάθη της Wikipedia). Eκεί, η 22χρονη Ανι Ραουβέρντα μοιράζεται ό,τι περίεργο μπορεί κανείς να βρει στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια: διασκεδαστικές φωτογραφίες αλλά και γεγονότα από «τα ψιλά» της ιστορίας, όπως ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ οδηγούσε επί ώρες με τον σκύλο του πάνω στην οροφή του αυτοκινήτου του.

Η Ανι δημιούργησε τον λογαριασμό, τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν το ζύμωμα ψωμιού (αγαπημένη ενασχόληση όσων αναγκάστηκαν να κλειστούν στο σπίτι λόγω μέτρων) και το πλέξιμο τής έμοιαζαν υπερβολικά ανιαρά. Ταυτόχρονα, η Ανι ήταν δευτεροετής στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπου οι φοιτητές αποθαρρύνονται από τη χρήση της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας ως πηγή των ακαδημαϊκών εργασιών τους. Αυτό συμβαίνει επειδή οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να διαμορφώσει το λήμμα που επιλέγει όπως θέλει, ακόμα και με ανακριβείς πληροφορίες. Για τη νεαρή φοιτήτρια, η Wikipedia είναι περισσότερο ένας τόπος διασκέδασης: ατέλειωτες ώρες περιήγησης από σύνδεσμο σε σύνδεσμο. «Η Wikipedia είναι το καλύτερο που υπάρχει στο Ιντερνετ», εξηγεί η Ανι.

Αρχικά τον λογαριασμό της ακολουθούσαν μόνο λίγοι φίλοι της, αλλά απέκτησε κοινό έπειτα από μία ανάρτησή της για την ινφλουένσερ Κάρολιν Κάλγουεϊ, η οποία είχε διαμαρτυρηθεί επειδή στη Wikipedia εμφανιζόταν ως «ανεπάγγελτη». Η Ανι της ζήτησε συγγνώμη και η Κάλγουεϊ με τη σειρά της προώθησε τον λογαριασμό της. Αργότερα η Ανι δημιούργησε παρόμοιους λογαριασμούς στο Twitter και το TikTok.

Βέβαια δεν είναι η μοναδική που χρησιμοποιεί με τόσο διασκεδαστικό τρόπο τη Wikipedia. Μια παρόμοια σελίδα στο Facebook, που δημιουργήθηκε πριν από οκτώ χρόνια, έχει 50.000 μέλη, τα οποία διαρκώς κάνουν αναρτήσεις.

Καθώς η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια έχει περισσότερα από 55 εκατομμύρια άρθρα, οι μικροί θησαυροί που φέρνει στο φως η νεαρή φοιτήτρια συνιστούν έναν εξαιρετικά χρήσιμο οδηγό. Η ίδια φιλοδοξεί όλοι οι ακόλουθοί της να αποκομίζουν λίγη γνώση από τον λογαριασμό της. «Στόχος μου είναι οι άνθρωποι να βλέπουν κάποια ανάρτησή μου και να σκέπτονται “να κάτι ενδιαφέρον”. Να είναι ένας λόγος για να ξανασκεφθούν τον κόσμο στον οποίο ζούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή