Ψηλά στην ατζέντα της Ουάσιγκτον βρίσκεται η Τεχεράνη

Ψηλά στην ατζέντα της Ουάσιγκτον βρίσκεται η Τεχεράνη

«Στραβά μάτια» σε ιρανικές βόμβες

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη τα δοκιμαστικά για το γκραν πρι της Φορμουλα 1 στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι της Υεμένης βομβάρδισαν εγκαταστάσεις πετρελαίου στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, προξενώντας τεράστιες εκρήξεις και μεγάλες πυρκαγιές. Πριν από δεκαπέντε ημέρες, το Ιράν βομβάρδισε εγκαταστάσεις που ανήκαν στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν, κοντά στο αμερικανικό προξενείο.

Οι επιθέσεις στην πρωτεύουσα του υπ’ αριθμόν 1 συμμάχου των ΗΠΑ στον Περσικό και στις μυστικές εγκαταστάσεις του υπ’ αριθμόν 1 συμμάχου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να είχαν προκαλέσει κύμα αντι-ιρανικής οργής στην Ουάσιγκτον. Αντιθέτως έλαβαν μικρή δημοσιότητα, καθώς αυτή την εποχή η αμερικανική διπλωματία έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της τη βελτίωση των σχέσεων με την Τεχεράνη.

Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν για την αναβίωση της συμφωνίας που περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με αντάλλαγμα την ενσωμάτωση της χώρας στο διεθνές οικονομικό σύστημα, βρίσκονται στην τελική φάση τους. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν προετοίμασε τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή για την υπογραφή της συμφωνίας, παρευρισκόμενος στην πρώτη σύνοδο Ισραηλινών και Αράβων υπουργών Εξωτερικών που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ.

Προτεραιότητα των ΗΠΑ η συμφωνία για τα πυρηνικά και η μη συμμετοχή του Ιράν στον ανα-δυόμενο άξονα Ρωσίας – Κίνας.

Υπό τον Ναφτάλι Μπένετ, το Ισραήλ έχει λιγότερες αντιρρήσεις απέναντι σε μια τέτοια συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και στη διεθνή κοινότητα από ό,τι είχε επί του προκατόχου του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Για τις ΗΠΑ, το κομβικό δεν είναι μόνο να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ώστε να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα. Το σημαντικότερο στην τωρινή συγκυρία είναι να μην προσχωρήσει το Ιράν στον αναδυόμενο άξονα Ρωσίας – Κίνας αλλά αντιθέτως να βοηθήσει τις ΗΠΑ να τορπιλίσουν τον άξονα αυτό.

Ο πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των Χούθι στην Υεμένη συμπλήρωσε την περασμένη εβδομάδα επτά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων έχει σημειωθεί τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου. Προετοιμάζοντας τη συμφωνία με το Ιράν, οι ΗΠΑ απομάκρυναν αντιπυραυλικά συστήματα THAAD από τη Σαουδική Αραβία και μείωσαν τη συνεισφορά τους στην άμυνα της χώρας.

Η ενίσχυσή της με συστήματα Patriot δεν αναπλήρωσε το κενό, αφού τα ραντάρ των Patriot δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους Κρουζ, τα δύο βασικά όπλα που χρησιμοποιούν οι Χούθι για να επιτίθενται στη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: REUTERS, DW, AL-MONITOR

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή