Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 38η ημέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-ολες-οι-εξελί-561791290
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 38η ημέρα εισβολής

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:57

Ουκρανία: Ενδεχομένως στην Τουρκία μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι

Ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια υποστήριξε απόψε ότι η Μόσχα αποδέχτηκε «προφορικά» τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας και το Κίεβο αναμένει τώρα τη γραπτή επιβεβαίωση.

Μιλώντας σε μια τηλεοπτική εκπομπή, ο Αραχάμια άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας έχουν προχωρήσει σημαντικά. «Η Ρωσική Ομοσπονδία έδωσε επίσημη απάντηση σε όλες τις (ουκρανικές) θέσεις, δηλαδή τις αποδέχτηκε, εκτός από αυτές που αφορούν το ζήτημα της Κριμαίας», την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, είπε ο διαπραγματευτής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει επίσημη γραπτή επιβεβαίωση» παρά μόνο η «προφορική» αποδοχή εκ μέρους της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Αραχάμια, εάν τελικά γίνει κάποια απευθείας συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν, πιθανότατα θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία.

22:49

Ρωσία: Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έφτασε ούτε σήμερα στη Μαριούπολη

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι οι αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια δεν κατάφεραν να φτάσουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη ούτε χθες, ούτε και σήμερα και επέρριψε την ευθύνη στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA, ένας Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι λόγω των ενεργειών του Ερυθρού Σταυρού οι φάλαγγες ξεκίνησαν πολύ αργά και δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στη Μαριούπολη.

22:15

Ουκρανία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί παιδιά ως «ανθρώπινες ασπίδες»

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί παιδιά ως «ανθρώπινες ασπίδες» καθώς ανασυντάσσει τις δυνάμεις της. 

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας συγκεντρώνει έναν φάκελο με ισχυρισμούς ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν παιδιά για την αποφυγή πυρών, καθώς υποχωρούν από το Κίεβο και άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πούλμαν με παιδιά τοποθετήθηκαν μπροστά από τανκς στο χωριό Νόβι Μπικίφ, κοντά στην περικυκλωμένη πόλη Τσερνίχιβ, 100 μίλια βόρεια του Κιέβου.

Αναφέρεται επίσης ότι παιδιά κρατήθηκαν όμηροι σε μια σειρά από περιοχές συγκρούσεων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ντόπιοι δεν θα έδιναν πληροφορίες για τις κινήσεις του εχθρού στις ουκρανικές δυνάμεις.

22:03

«Πιθανές» οι άμεσες συνομιλίες Πούτιν - Ζελένσκι

Ένας από τους διαπραγματευτές της ουκρανικής πλευράς δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία άφησε να εννοηθεί ότι τα προσχέδια μιας συνθήκης ειρήνης είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ώστε να καθίστανται πιθανές οι απευθείας διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Interfax, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχάμια είπε επίσης στην ουκρανική τηλεόραση ότι η Ρωσία αποδέχεται σε γενικές γραμμές τις θέσεις της Ουκρανίας, εξαιρουμένης της στάσης της σε ό,τι αφορά την Κριμαία.

21:45

Σχεδόν 300 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί σε μαζικούς τάφους στην Μπούτσα

Περίπου 300 άνθρωποι χρειάστηκε να ενταφιαστούν σε μαζικούς τάφους στην Μπούτσα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που υπήρξε θέατρο σφοδρών μαχών, δήλωσε ο δήμαρχός της, Ανατόλι Φεντόρουκ.

«Στην Μπούτσα, έχουμε ήδη θάψει σε μαζικούς τάφους 280 ανθρώπους», επειδή ήταν αδύνατον να ταφούν στα τρία κοιμητήρια που όλα τους βρίσκονταν πολύ κοντά στη γραμμή πυρός των ρωσικών δυνάμεων, είπε ο Φεντόρουκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

21:20

Στην Ουκρανία αύριο ο Νίκος Δένδιας

Στην Οδησσό μεταβαίνει αύριο Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας .

Ο υπουργός Εξωτερικών θα τεθεί επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη. Θα γίνουν έλεγχοι ασφαλείας προληπτικά πριν αποφασιστεί οριστικά η μετάβασή του, καθώς η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη.

20:58

Οι ουκρανικές δυνάμεις «ανέκτησαν τον έλεγχο» της περιφέρειας του Κιέβου

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο όλων των εδαφών της περιφέρειας του Κιέβου, ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ.

«Όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκε από τον εισβολέα» ανέφερε η Μαλιάρ σε ανάρτηση στο Facebook.

20:34

RIA - Κρεμλίνο: Επιθυμεί συνέχιση των συνομιλιών στη Λευκορωσία - Διαφωνεί η Ουκρανία

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι η Ρωσία θα ήθελε να συνεχίσει τις συνομιλίες στη Λευκορωσία, αλλά η Ουκρανία δεν συμφωνεί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Σύμφωνα με το RIA, το Κρεμλίνο ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες με το Κίεβο δεν είναι εύκολες αλλά το βασικό είναι να συνεχίσουν. 

20:23

Κυβερνήτης Πολτάβα: Αεροδρόμιο και αποθήκη καυσίμων καταστράφηκαν από ρωσική επίθεση

Ο κυβερνήτης της περιοχής Πολτάβα της Ουκρανίας ανέφερε ότι ένα αεροδρόμιο και μια αποθήκη καυσίμων κοντά στην πόλη Μιρχορόντ καταστράφηκαν από ρωσική εναέρια επίθεση.

20:15

Ουκρανία: Τέσσερις τραυματίες στο Ενερχοντάρ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν διαδήλωση

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στο Ενερχοντάρ, στη νότια Ουκρανία, όταν οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση οβίδων και βομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσουν μια διαδήλωση των κατοίκων, σύμφωνα με μια Ουκρανή αξιωματούχο.

«Σήμερα στο Ενερχοντάρ οι κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν και πάλι για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο», έγραψε στο Facebook η Λιουντμίνα Ντενισόβα, η οποία είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο. «Οι κατακτητές χρησιμοποίησαν βομβίδες κρότου και άνοιξαν πυρ με όλμους εναντίον των κατοίκων. Τέσσερις άνθρωποι υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα», πρόσθεσε.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν ανθρώπους να φεύγουν τρέχοντας από μια πλατεία του Ενερχοντάρ, ενώ γύρω σημειώνονται εκρήξεις και υψώνονται σύννεφα λευκού καπνού.

«Ορισμένοι διαδηλωτές οδηγήθηκαν δια της βίας σε αστυνομικά βανάκια και μεταφέρθηκαν σε άγνωστο σημείο», πρόσθεσε η Ντενίσοβα, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι «τρομοκρατούν τον πληθυσμό» από την ημέρα που κατέλαβαν την πόλη, στις αρχές Μαρτίου.

20:05

Ουκρανία: 4.217 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από περιοχές της πρώτης γραμμής

Συνολικά 4.217 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από περιοχές της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ στην κρατική τηλεόραση.

20:00

Τουλάχιστον 20 πτώματα ανδρών εντοπίστηκαν σε δρόμο της πόλης Μπούτσα μετά την αποχώρηση των Ρώσων

Τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων, που ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα, εντοπίστηκαν σε έναν δρόμο στην Μπούτσα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που οι Ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν από τους Ρώσους, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ένας από τους νεκρούς άνδρες είχε τα χέρια δεμένα. Τα πτώματα ήταν σκορπισμένα σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων. Προς το παρόν είναι άγνωστο πώς σκοτώθηκαν.

19:16

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι ναρκοθετούν τις περιοχές απ’ όπου αποχωρούν

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες ότι ναρκοθετούν σκοπίμως τις περιοχές της βόρειας Ουκρανίας από όπου αποσύρονται ή εκδιώκονται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο τουλάχιστον 30 κωμοπόλεων και χωριών στην περιοχή του Κιέβου αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της γύρω από την πρωτεύουσα για να επικεντρωθεί στις μάχες στα ανατολικά.

18:54

Ποντόλιακ: Οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από Κίεβο και Τσερνίχιβ

Οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να αναδιαταχθούν προς τα ανατολικά και τα νότια, εκτίμησε σήμερα ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ένας άλλος σύμβουλος της προεδρίας, ο Ολέξι Αρέστοβιτς, διαβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «εκδίωξαν τον εχθρό προς τα σύνορα’ και ότι «περισσότερες από 30 κοινότητες απελευθερώθηκαν».

«Πήραμε μεγάλο αριθμό στρατιωτικών οχημάτων που είχαν εγκαταλειφθεί, χωρίς καύσιμα», πρόσθεσε στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία.

18:29

Κάρλα ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

Την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε η πρώην Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε.

Σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Le Temps, η Κάρλα Ντελ Πόντε είπε ότι «ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου».

17:25

Βρετανία: Μπλόκαρε τη χρήση ενός ακόμη ιδιωτικού τζετ που σχετίζεται με Ρώσους ολιγάρχες

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε τη χρήση ενός ακόμη ιδιωτικού τζετ που σχετίζεται με Ρώσους ολιγάρχες, όπως ανέφερε o Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

 

Ο Σαπς δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το αεροσκάφος, ή τον ιδιοκτήτη του, αλλά είπε ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη σήμερα το πρωί.

Πρόσθεσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν θα μείνει στην άκρη, παρακολουθώντας εκείνους που έβγαλαν εκατομμύρια υπό την προστασία του Πούτιν, να ζουν τις ζωές τους ανενόχλητοι ενώ χύνεται αίμα αθώων».

16:59

Ουκρανοί αξιωματούχοι: Αποσύρονται από την πόλη Μπρόβαρι οι Ρώσοι, αλλά τοποθετούν νάρκες

Μια πόλη στρατηγικής σημασίας ανατολικά του Κιέβου που βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή, ανακατελήφθη από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, όμως τα ρωσικά στρατεύματα που αποσύρονται φέρονται να τοποθετούν μεγάλο αριθμό από νάρκες στο πέρασμά τους.

Ο δήμαρχος του Μπρόβαρι είπε ότι η πόλη απελευθερώθηκε, με τις ουκρανικές δυνάμεις να προσπαθούν να οδηγήσουν εκτός της τα τελευταία ρωσικά στρατεύματα και να καθαρίσουν την περιοχή από «στρατιωτικό εξοπλισμό».

16:07

Σε εξέλιξη σκληρές μάχες στις ανατολικές και νότιες περιοχές

Σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ειδικότερα, στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρέστοβιτς.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Αρέστοβιτς δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο έχουν ανακαταλάβει περισσότερες από 30 πόλεις και χωριά στην ίδια περιοχή, ενώ διατηρούν μία γραμμή του μετώπου κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά.

15:51

Ρώσοι στρατιώτες διέλυσαν διαδήλωση υπέρ του Κιέβου στην πόλη Ενερχοντάρ

Οι τοπικές αρχές στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες προχώρησαν σήμερα στη χρήση βίας για να διαλύσουν μία διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας, ενώ συνέλαβαν μερικούς από τους διαδηλωτές.

Κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ενερχοντάρ που βρίσκεται στα νότια της Ουκρανίας μιλώντας και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της χώρας, όταν έφτασαν Ρώσοι στρατιώτες που οδήγησαν μερικούς από τους διαδηλωτές σε στρατιωτικά οχήματα, όπως ανέφερε η τοπική διοίκηση σε μία ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

14:50

NEXTA: Η ουκρανική σημαία κυματίζει ξανά στις εγκαταστάσεις του Τσέρνομπιλ

14:45

Πάνω από 2,4 εκατ. πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Πολωνία

Συνολικά 2.437.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν καταφύγει στην Πολωνία από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή.

14:17

Ο Πάπας Φραγκίσκος άσκησε, για πρώτη φορά, έμμεση κριτική στον Πούτιν

Ο Πάπας Φραγκίσκος ήρθε σήμερα περισσότερο από ποτέ πιο κοντά, στην άσκηση έμμεσης κριτικής στο πρόσωπο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι ένας «ηγεμόνας» υποκινεί πολεμικές συγκρούσεις εθνικιστικών συμφερόντων.

13:52

Νεκρός Ουκρανός δημοσιογράφος κοντά στο Κίεβο

13:34

Xάρτης: Η εξέλιξη τη ρωσικής εισβολής

12:53

Ουκρανικές αρχές: Στους 32 οι νεκροί από την επίθεση σε κατοικίες στο Μικολάιβ

12:42

Ουκρανία: Σταθερά στα 26,25 δισεκατομμύρια ευρώ παραμένουν τα αποθέματα χρυσού και ξένου συναλλάγματος, μετά την εισροή συναλλάγματος από το εξωτερικό

Τα αποθέματα χρυσού και ξένου συναλλάγματος της Ουκρανίας καταγράφονται στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια (26,25 δισεκατομμύρια ευρώ), πρόκειται για το ίδιο ακριβώς επίπεδο καταγραφής, πριν από την εισβολή της Ρωσίας, το οποίο διατηρήθηκε μετά την υποστήριξη από το εξωτερικό, όπως δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο Όλεχ Ουστένκο, προεδρικός σύμβουλος για οικονομικά θέματα.

«Πριν από τον πόλεμο ήταν στα 26,25 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά μειώθηκαν στα 24,89 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ υπήρξε μία εισροή ξένου συναλλάγματος και επανήλθαν στο επίπεδο των 26,25 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο ίδιος, εκφράζοντας την πεποίθησή του, ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ουκρανικού νομίσματος (γρίβνα) θα διατηρηθεί σταθερή.

12:22

Η Gazprom κλείνει τη θυγατρική εταιρεία στη Γερμανία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» αποχωρίστηκε από τη γερμανική θυγατρική της Gazprom Germania GmbH και την Gazprom Marketing & Trading με έδρα το Λονδίνο.

Η γερμανική εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Στις 31 Μαρτίου, ο όμιλος Gazprom τερμάτισε το μερίδιό του στη γερμανική εταιρεία Gazprom Germania GmbH και σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom Marketing & Trading Ltd.», ανακοίνωσε ο ρωσικός όμιλος στο κανάλι του στο Telegram χθες Παρασκευή (1/4), χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

12:17

O Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι σκέφτεται να επισκεφτεί το Κίεβο

O Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στο Κίεβο.

Η δήλωση έγινε από το προσωπικό του αεροσκάφος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου από το ίδιο αεροσκάφος και σε πτήση από τη Ρώμη προς τη Μάλτα, αν ο ίδιος σκέφτεται την πρόσκληση που του έγινε από τις πολιτικές και θρησκευτικές αρχές της Ουκρανίας, ο Πάπας Φράνσις απάντησε: «Ναι είναι στο τραπέζι».

11:44

ΕΕ: Οι Βρυξέλλες εξετάζουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας που δεν θα επηρεάσουν τον ενεργειακό τομέα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, όμως οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τον ενεργειακό τομέα, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν μια επιβράδυνση της ανάπτυξης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά όχι ύφεση, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4% είναι υπερβολικά αισιόδοξη και η ΕΕ δεν θα την επιτύχει.

11:26

NEXTA: Βίντεο από το αεροδρόμιο του Χοστομέλ, μετά την απελευθέρωσή του από τις ουκρανικές δυνάμεις

11:04

Σχεδιάζονται επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση ανθρώπων από τις πολιορκημένες περιοχές

Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση ανθρώπων από τις πολιορκημένες περιοχές της Ουκρανίας σχεδιάζονται για σήμερα, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, ενώ σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει καλές ειδήσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου όσον αφορά την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Στους σχεδιαζόμενους διαδρόμους περιλαμβάνονται ένας για ανθρώπους που απομακρύνονται με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς από τη Μαριούπολη και με λεωφορεία για τους κατοίκους της Μαριούπολης που φεύγουν από το Μπερντιάνσκ, δήλωσε η Βερεστσούκ.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι Ολέξι Αρέστοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως «η αντιπροσωπεία μας πέτυχε μια συμφωνία στην Κωνσταντινπούπολη (στη διάρκεια των ουκρανορωσικών ειρηνευτικών συνομιλιών) για απομακρύνσεις αμάχων».

«Πιστεύω πως σήμερα ή ίσως αύριο θα ακούσουμε καλές ειδήσεις για την απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης», πρόσθεσε.

10:45

FT: Xάρτης με τις περιοχές που έχουν ανακαταλάβει οι Ουκρανοί

10:28

Παιδιά από την Ουκρανία καταφθάνουν καθημερινά

Μαζί με κάποιον συγγενή, γείτονα ή οικογενειακό φίλο φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα παιδιά και έφηβοι από την εμπόλεμη Ουκρανία. 

10:25

Η Unesco αναφέρει ότι 53 ιστορικές τοποθεσίες στην Ουκρανία έχουν υποστεί ζημιές

Η πολιτιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, Unesco, αναφέρει ότι τουλάχιστον 53 πολιτιστικά σημαντικοί τόποι έχουν υποστεί ζημιές από την έναρξη του πολέμου.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται 29 εκκλησίες, 16 ιστορικά κτίρια, τέσσερα μουσεία και τέσσερα μνημεία.

10:23

Τρεις Γερμανίδες καθορίζουν την πολιτική για το Ουκρανικό

Τρεις γυναίκες έχουν αναλάβει το τιτάνιο έργο της μετατόπισης της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής από την παραδοσιακή της προσκόλληση στην ειρήνη. 

09:43

300 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (1/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 300 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 78 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 161

Από Ευζώνους: 27

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 62

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 40, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 7 και σε άλλα αεροδρόμια 3.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 16.431 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.036 ανήλικοι.

09:30

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις στην κεντρική Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην κεντρική Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα.

«Πολτάβα. Ένας πύραυλος έπληξε στη διάρκεια της νύκτας μία από τις εγκαταστάσεις υποδομής», έγραψε σε καταχώρισή του στο Ίντερνετ ο Ντμίτρι Λούνιν. «Κρεμεντσούκ. Πολλές επιθέσεις το πρωί εναντίον της πόλης».

Η πόλη Πολτάβα είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Πολτάβα, ανατολικά του Κιέβου, και η Κρεμεντσούκ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα, δήλωσε ο Λούνιν.

09:16

Βρετανικό υπ. Αμυνας: Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται έναντι των ρωσικών κοντά στο Κίεβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο απ' όπου αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις, έκανε σήμερα γνωστό η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται επίσης ότι έχουν αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην πρωτεύουσα, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, αναφέρει σε τακτικό δελτίο Τύπου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Στην ανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μια σημαντική οδό στο ανατολικό Χάρκοβο έπειτα από σκληρές μάχες», πρόσθεσε το υπουργείο.

09:15

Μαριούπολη: Ο ανθρωπιστικός διάδρομος που συμφωνήθηκε

09:09

Η Ουκρανία «έφαγε» έναν Γάλλο επικεφαλής

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, Ερίκ Βιντό, αποχώρησε από το αξίωμά του, έπειτα από μόλις επτά μήνες, για λόγους που συνδέονται με την αποτυχία των γαλλικών υπηρεσιών να προβλέψουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό προκύπτει από πληροφορίες του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων και άλλων γαλλικών μέσων ενημέρωσης, που επικαλούνται το ηλεκτρονικό μήνυμα της αποχώρησής του.

09:05

Το Πεκίνο διαβεβαιώνει πως δεν παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

Η Κίνα δεν παρακάμπτει «εσκεμμένα» τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, διαβεβαίωσε σήμερα το Πεκίνο, την επομένη μιας προειδοποίησης της ΕΕ πως κάθε υποστήριξη προς τη Μόσχα θα βλάψει τις οικονομικές σχέσεις της με την Ευρώπη.

Χθες, Παρασκευή, στη διάρκεια συνομιλίας με τους κινέζους ηγέτες, η ΕΕ προειδοποίησε πως κάθε υποστήριξη προς τη Μόσχα για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις θα βλάψει τις οικονομικές σχέσεις του Πεκίνου με την Ευρώπη, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του.

«Δεν κάνουμε τίποτε για να παρακάμψουμε εσκεμμένα τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία», δήλωσε σήμερα ο Ουάνγκ Λουτόνγκ, αρμόδιος στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

08:46

Ρωσία: 321 δισ. δολ. από τις εξαγωγές ενέργειας το 2022 στα ταμεία της παρά τις κυρώσεις

Σε όποιο νόμισμα και αν πληρώνουν οι Ευρωπαίοι το ρωσικό αέριο, η διαφορά θα είναι από μικρή έως αμελητέα. Και μόνον το γεγονός ότι συνεχίζονται οι εξαγωγές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη αποδυναμώνει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.


   

08:32

ΗΠΑ: Έως και 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ανακοίνωσε το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο θα χορηγήσει έως και 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σε ανακοίνωσή του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει τώρα περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την απρόκλητη και εκ προμελέτης εισβολή της Ρωσίας», είπε ο Τζον Κίρμπι.

08:25

Οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν άρματα μάχης σοβιετικής κατασκευής στο Κίεβο

Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με συμμάχους της για την μεταφορά στην Ουκρανία αρμάτων μάχης σοβιετικής κατασκευής για την ενίσχυση της στρατιωτικής άμυνας της χώρας στην περιοχή του Ντονμπάς, μετέδωσε η εφημερίδα New York Times.


   

08:06

Ουκρανία: Εν καιρώ πολέμου ένας Ουκρανός υποστράτηγος αποπειράθηκε να φύγει από τη χώρα και συνελήφθη στα σύνορα

Ένας έφεδρος υποστράτηγος της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας SBU συνελήφθη καθώς αποπειράθηκε παράνομα να φύγει από την χώρα του την ώρα που αυτή πολεμά κατά της ρωσικής εισβολής, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές.

Τον υποστράτηγο τον σταμάτησαν σε ένα συνοριακό πέρασμα προς την Ουγγαρία. Ο αξιωμαικός παρουσίασε πλαστά έγγραφα που έδειχναν ότι δεν ήταν υπό επιστράτευση για στρατιωτική θητεία, δήλωσε το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας στο Κίεβο. Ο αξιωματικός δήλωσε τον στρατιωτικό του βαθμό ως ιδιώτη. Ο υποστράτηγος συνελήφθη, ανέφερε η αρχή.

07:55

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί Ουκρανούς συνεργούς των Ρώσων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε συνεργούς Ρώσων σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα της χώρας να μην συνεργάζονται με τους κατακτητές.

Ο ίδιος είπε ότι η ανάληψη ευθύνης για μια τέτοια συνεργασία θα ήταν «αναπόδραστη». Μιλώντας ρωσικά, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στους γονείς των νεαρών ανδρών στη Ρωσία που επιστρατεύτηκαν.

«Προστατέψτε τα παιδιά σας!» είπε. Οι γονείς πρέπει να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τους γιους τους από τον στρατό. Ο κίνδυνος να σταλούν στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μεγάλος. «Είναι βέβαιος θάνατος για πολλά πολύ νεαρά παιδιά».

07:47

Κυβερνητικές «εφεδρείες» έναντι της ουκρανικής κρίσης

Τη στρατηγική της κυβέρνησης να κρατήσει οικονομικές εφεδρείες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η οικονομική κρίση, αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συζήτηση που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. «Η κυβέρνηση θα είναι κοντά στους πολίτες, όπως ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια των δυσκολιών που μας προέκυψαν –και δεν ήταν λίγες– και βέβαια πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι, όπως το κάναμε και στην πανδημία –όπου παρά τις προτροπές τότε της αντιπολίτευσης να τα δώσουμε όλα σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή– κρατάμε δυνάμεις, κρατάμε εφεδρείες, γιατί δεν γνωρίζουμε πολύ απλά πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση», είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την τοποθέτησή του στην Πρόεδρο.

07:32

Καθ' οδόν για την Μαριούπολη αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού σε μια νέα απέλπιδα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων

Μια αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού που ταξιδεύει στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη θα επιχειρήσει σήμερα Σάββατο ακόμη μια προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων πολιορκούμενη πόλη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις στα νοτιοανατολικά.

Η Μαριούπολη, που παραμένει υπό πολιορκία από τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν ο κύριος στόχος της Μόσχας στη νοτιοανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας. Δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται εκεί παγιδευμένοι με ελάχιστη πρόσβαση σε τροφή και νερό.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) έστειλε χθες μια ομάδα για να ηγηθεί μιας πομπής περίπου 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων να φύγουν από την πόλη, αλλά γύρισαν πίσω, λέγοντας ότι οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχιση της διαδρομής.

07:32

Πλήγμα στο σινορωσικό εμπόριο λόγω ρουβλίου

Το διμερές εμπόριο ανάμεσα στην Κίνα και στη Ρωσία υφίσταται τους κραδασμούς του πολέμου στην Ουκρανία εν μέρει εξαιτίας της αστάθειας στην ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος.


   

07:21

Ουκρανικές βόμβες σε ρωσικό έδαφος

07:20

Ουκρανία: Το Κίεβο με νόμο απαγορεύσει τη χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων «Z» και «V»

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια νομοθεσία με την οποία απαγορεύεται η χρήση των ρωσικών στρατιωτικών συμβόλων «Z» και «V», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Ρωσία χαρακτηρίστηκε «χώρα-τρομοκράτης» βάσει του νόμου που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ουκρανικής Βουλής την 1η Απριλίου, με νόμο που προώθησε το κόμμα του Υπηρέτη του Λαού της Ουκρανίας.

Ο Νικίτα Ποτιράγιεφ, ένας από τους βουλευτές που εισηγήθηκε τον νέο νόμο, υποστήριξε ότι η προπαγάνδα για την επιθετική ενέργεια κατά της Ουκρανίας απαγορεύεται απολύτως.

07:19

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι «διασώθηκαν» από τη Μαριούπολη

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι «διασώθηκαν» από τη Μαριούπολη, την πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Την Παρασκευή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρεις περιοχές: Ντονέσκτ, Λουχάνσκ και Ζαπορόζια. Καταφέραμε να διασώσουμε 6.266 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 3.071 από τη Μαριούπολη», είπε.

07:18

Ζελένσκι: Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στην Αν. Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνκσι δήλωσε τα ξημερώματα ότι η κατάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τόνισε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς και στην πόλη του Χάρκοβο.

Σε μια βιντεοσκοπημένη του ομιλία είπε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας υποχωρούν, αργά αλλά αισθητά.

07:16

ΗΠΑ: Ειδική μονάδα κρούσης του υπ. Δικαιοσύνης εντοπίζει Ρώσους ολιγάρχες που επιχειρούν να αποφύγουν τις κυρώσεις

Η ειδική μονάδα κρούσης του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που έχει επιφορτιστεί με την στοχοθέτηση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών έχει εντοπίσει αποδείξεις για προσπάθειες αποφυγής των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία ή μετακίνησης περιουσιακών στοιχείων πριν από πιθανές κυρώσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της μονάδας αυτής.

Ο Άντριου Άνταμς, βετεράνος εισαγγελέας που επιλέχτηκε να ηγηθεί της νέας ομάδας κρούσης «KleptoCapture» του υπουργείου που συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα, δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ότι το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των χωρών σε έρευνες για παράνομα κέρδη ολιγαρχών έχει φτάσει σε «πρωτοφανές υψηλό επίπεδο» στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

07:15

Ουκρανία: Η αντιαεροπορική άμυνα απέτρεψε την πυραυλική επίθεση στην περιοχή της Οδησσού

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε χθες αργά το βράδυ ότι η αντιαεροπορική άμυνα απέτρεψε απόπειρα πυραυλικής επίθεσης κατά κρίσιμων υποδομών στην περιοχή της Οδησσού.

Νωρίτερα ο κυβερνήτης Μαξίμ Μαρτσένκο είχε γνωστοποιήσει ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν κατοικημένη περιοχή κοντά στην Οδησσό, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν θύματα.

«Ο εχθρός προσπάθησε με ύπουλο τρόπο να πλήξει κρίσιμες υποδομές, η καταστροφή των οποίων θα ήταν επικίνδυνη για τον άμαχο πληθυσμό», ανέφερε η τοπική στρατιωτική διοίκηση σε ανάρτησή της στο Facebook. «Χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση της αντιαεροπορικής άμυνας, οι πύραυλοι δεν έπληξαν τους στόχους που ήθελε ο εχθρός», υπογραμμίζει.