Πολέμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις από την 40η ημέρα εισβολής
πολέμος-στην-ουκρανία-οι-εξελίξεις-561792637
ΚΟΣΜΟΣ

Πολέμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις από την 40η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
22:34

Ρωσία: Θα απαντήσουμε στην απέλαση των διπλωμάτων μας από τη Γαλλία

Η Μόσχα θα απαντήσει στην απόφαση της Γαλλίας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γαλλία αποφάσισε να απελάσει πολλούς Ρώσους που είναι μέλη του διπλωματικού προσωπικού της ρωσικής αντιπροσωπείας στη χώρα αυτή, απηχώντας παρόμοια απόφαση που έλαβε η Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

22:27

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία πιθανόν να αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία ενισχύει την εκστρατεία της κατά της ανατολικής Ουκρανίας, με πιθανά σχέδια να «αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες» στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, καθώς οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, πρόσθεσε ότι οι εικόνες που έρχονται στο φως από την πόλη της Μπούκα, η οποία πρόσφατα ανακατελήφθη από την Ουκρανία καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, είναι «τραγικές και σοκαριστικές».

22:20

Ρωσία: Οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη αν καταθέσουν τα όπλα τους

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη μπορούν να μεταβούν σε «ουκρανικά εδάφη» αύριο Τρίτη εάν καταθέσουν τα όπλα τους, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

21:56

Ρωσία: Θα επιδεινωθούν οι σχέσεις με Βερολίνο μετά την απέλαση των διπλωματών

Η Ρωσία εκτίμησε σήμερα ότι οι σχέσεις της με τη Γερμανία θα «επιδεινωθούν» περαιτέρω μετά τη «μη φιλική» απόφαση του Βερολίνου να απελάσει σχεδόν 40 Ρώσους διπλωμάτες σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Η αβάσιμη μείωση του διπλωματικού προσωπικού των ρωσικών αποστολών στη Γερμανία θα περιορίσει τον χώρο που επέτρεπε να διατηρηθεί ο διάλογος μεταξύ των χωρών μας, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των ρωσογερμανικών σχέσεων», αναφέρει η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Telegram.

21:25

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Υποστηρίζει τη δημιουργία ομάδας εισαγγελέων για έρευνα στην Ουκρανία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας διεθνούς ομάδα εισαγγελέων από όλο τον κόσμο για να μεταβούν στην Ουκρανία, προκειμένου να συλλέξουν και να αναλύσουν στοιχεία, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας.

21:17

Μαριούπολη, η πόλη των ερειπίων μέσα από το φακό του Reuters

21:08

Ουκρανία: 3.376 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι 3.376 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

21:01

Σύνοψη της 40ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (21.00)

  • Η θηριωδία της Μπούκα κυριάρχησε στην επικαιρότητα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε νωρίς το απόγευμα την πόλη. Οι φωτογραφίες των διεθνών πρακτορείων κάνουν το γύρο του κόσμου προκαλώντας διεθνή αποτροπιασμό. 
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ουκρανικά συνεργεία περισυλλέγουν πτώματα από τους δρόμους και από υπόγεια. Εθελοντής δήλωσε ότι τα πτώματα «είναι εκατοντάδες, όχι δεκάδες». Για «εγκλήματα πολέμου και μαζική σφαγή», έκανε λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος.
  • Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Μποροντιάνκα είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από τη ρωσική εισβολή στην περιφέρεια του Κιέβου. Τόνισε ότι ο αριθμός των θυμάτων εκεί θα είναι μεγαλύτερος από οπουδήποτε αλλού.
  • Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε να δικαστεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου και είπε ότι θα επιδιώξει περισσότερες κυρώσεις μετά τις θηριωδίες στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογο του ως «βίαιο» και πρόσθεσε ότι «αυτό που συμβαίνει στην Μπούκα είναι εξωφρενικό».
  • Απόλυτη ήταν η καταδίκη και από την Ε.Ε. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι συστήνεται κοινή ομάδα της Ένωσης με την Ουκρανία προκειμένου να διερευνηθούν και να καταγραφούν πιθανά εγκλήματα πολέμου. Γερμανία και Γαλλία προχωρούν στην απέλαση Ρώσων διπλωματών (40 και 35 αντιστοίχως). Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο τραπέζι.
  • Η Μόσχα από την πλευρά της αρνείται ότι δικές της δυνάμεις βρίσκονται πίσω από τις θηριωδίες, κάνοντας λόγο για σκηνοθετημένες εικόνες. Οι μαρτυρίες των κατοίκων και οι καταγραφές των διεθνών ΜΜΕ που έσπευσαν στο σημείο δεν επιβεβαιώνουν τις αναφορές του Κρεμλίνου.
  • Στη Μαριούπολη παραμένουν εγκλωβισμένοι 130.000 άνθρωποι σε συνθήκες μη βιώσιμες. Αποστολή του Ερυθρού Σταυρού σταμάτησε από την Αστυνομία σε γειτονική πόλη. Η Ρωσία φέρεται να όρισε δικό της δήμαρχο στη μαρτυρική πόλη.
  • Αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι περίπου τα δύο τρίτα των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται επίσημα γύρω από το Κίεβο μεταφέρονται στη Λευκορωσία. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι τα στρατεύματα επανατοποθετούνται, ανεφοδιάζονται και ίσως ενισχύονται με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό προτού σταλούν πίσω στην Ουκρανία για να συνεχίσουν τις μάχες.
  • Η Ουκρανία δήλωσε ότι έχει υπό κράτηση 600 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.
  • Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να αποβάλλει τη Ρωσία από το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρους, ζήτησε επίσης να αποβληθεί η Ρωσία από το εν λόγω συμβούλιο. 
20:56

Η κατάσταση στην Μποροντιάνκα είναι χειρότερη από την Μπούκα

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, δήλωσε ότι η Μποροντιάνκα είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από τη ρωσική εισβολή στην περιφέρεια του Κιέβου.

Τόνισε ότι ο αριθμός των θυμάτων στην Μποροντιάνκα, 23 χλμ δυτικά της Μπούκα, θα είναι  μεγαλύτερος από οπουδήποτε αλλού, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για την περιοχή του Κιέβου επειδή χθες αποκτήσαμε πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές και εργαζόμαστε αυτήν τη στιγμή σε Ιρπίν, Μπούκα, Βορζέλ.

Ο δημοσιογράφος του Kyiv Independent Ολεξέι Σορόκιν, ανάρτησε το παρακάτω tweet:

20:40

Καναδάς: Κυρώσεις κατά εννέα Ρώσων και εννέα Λευκορώσων ιδιωτών

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε εννέα Ρώσους και εννέα Λευκορώσους ιδιώτες επειδή «διευκόλυναν και κατέστησαν δυνατή» την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Διευκολύνοντας την παράλογη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αυτοί οι στενοί συνεργάτες του καθεστώτος είναι συνένοχοι στα φρικτά γεγονότα που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζόλι, σε ανακοίνωσή της.

Οι ιδιώτες στους οποίους θα επιβληθούν οι κυρώσεις είναι στενοί συνεργάτες του ρωσικού και του λευκορωσικού καθεστώτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

20:35

Η Γαλλία απελαύνει 35 Ρώσους διπλωμάτες

Το Παρίσι σημειώνει ότι οι «ενέργειες τους είναι αντίθετες με τα συμφέροντα ασφαλείας μας».

Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ανακοίνωσε πως το Βερολίνο προχωρά στην απέλαση πλήθους υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας, με τα σχετικά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για συνολικά 40 άτομα.

Έτοιμο να απαντήσει δηλώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

20:32

Λαβρόφ: Συνέντευξη Τύπου από Ρωσία αργότερα σήμερα για τα γεγονότα στη Μπούκα

Ο Λαβρόφ είπε ότι η ρωσική πλευρά θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τους ισχυρισμούς για το ρόλο της στα γεγονότα της Μπούκα.

20:29

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε ότι η Ρωσία διόρισε δικό της δήμαρχο στη μαρτυρική πόλη

20:22

CNN: Είδαμε νεκρούς σε υπόγειο στην Μπούκα

Ουκρανοί αξιωματούχοι έδειξαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης την απομάκρυνση πέντε σορών από ένα υπόγειο στην Μπούκα. Μια ομάδα του CNN επισκέφτηκε το υπόγειο και είδε τα πτώματα πριν την απομάκρυνση. Ήταν σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης.

Πέντε άνδρες βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από Ρώσους στρατιώτες, δήλωσε στο CNN σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, Άντον Γκεραστσένκο.

Το CNN δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς του Γκεραστσένκο.

Οι νεκροί είχαν δεμένα τα χέρια τους πίσω από την πλάτη τους και οι περισσότεροι είχαν πολλά τραύματα από πυροβολισμούς, όχι μόνο στο κεφάλι, αλλά και στα κάτω άκρα. Υπήρχαν αρκετοί κάλυκες στο πάτωμα δίπλα στα πτώματα. Εθελοντές αφαίρεσαν τα πτώματα και τα τοποθέτησαν σε σακούλες.

Ένας εθελοντής είπε στο CNN ότι ανασύρουν πτώματα σε μεγάλους αριθμούς, λέγοντας ότι «είναι εκατοντάδες, όχι δεκάδες».

Ο εθελοντής και η μονάδα του έδειξαν τις σακούλες πτωμάτων τουλάχιστον 30 ανθρώπων που είχαν ανασυρθεί την Κυριακή, συν εννέα επιπλέον τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων των πέντε που βρέθηκαν στο υπόγειο.

REUTERS/Zohra Bensemra
20:07

Λαβρόφ: «Πάντα υπάρχει ελπίδα» για τις συνομιλίες

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει εάν ο «αυξημένος ρεαλισμός» εκ μέρους της ουκρανικής πλευράς θα μπορούσε να μετατραπεί σε επίσημη συμφωνία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου συνεχίζονται, σημειώνοντας ότι «πάντα υπάρχει ελπίδα» σε ό,τι αφορά τις προοπτικές τους.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποκάλεσε τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου», ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι τα σχόλια αυτά δείχνουν πως κάποιοι πολιτικοί της Δύσης δεν έχουν συνείδηση.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται για τη γνώμη των Ρώσων σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μία «ειλικρινή συζήτηση» με τη Δύση.

Ανέφερε μάλιστα ότι «η άρνηση της Δύσης για μια σωστή επικοινωνία με τη Ρωσία δεν θα οδηγήσει σε τίποτα καλό και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

20:07

Αμερικανός αξιωματούχος: Τα δύο τρίτα των ρωσικών στρατευμάτων μεταφέρονται στη Λευκορωσία

Αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι περίπου τα δύο τρίτα των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται επίσημα γύρω από το Κίεβο μεταφέρονται τώρα βόρεια στη Λευκορωσία.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι τα στρατεύματα επανατοποθετούνται, ανεφοδιάζονται και ίσως ενισχύονται με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό προτού σταλούν πίσω στην Ουκρανία για να συνεχίσουν τις μάχες.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα στρατεύματα πιθανότατα θα μετακινηθούν στο ανατολικό τμήμα της χώρας στην περιοχή του Ντονμπάς, αλλά θα μπορούσαν να αλλάξουν πορεία.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι το Κίεβο δεν απειλείται», υπογράμμισε.

Οι πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών επισημαίνουν ότι «η συντριπτική πλειονότητα» Ρωσικών Τακτικών Ταγμάτων (BTG) -περισσότερων από 125- εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία.

20:02

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε λίγη ώρα από τη Νέα Υόρκη προκειμένου να δώσει απαντήσεις στις καταγγελίες για τις φρικαλεότητες της Μπούκα

20:01

Συνάντηση Δένδια με την ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ την Τρίτη στην Αθήνα

Συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, αναμένεται να έχει ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη, 5 Απριλίου, στην Αθήνα. Ουκρανία, ελληνοαμερικανικές σχέσεις και Ανατολική Μεσόγειος τα κεντρικά θέματα στην ατζέντα.

19:57

Κουλέμπα: Οι φρικαλεότητες στη Μπούκα είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου»

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι τα στοιχεία για δολοφονίες αμάχων στην πόλη της Μπούκα είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» και καταδεικνύουν την αναγκαιότητα για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν την Κυριακή ότι ερευνούν πιθανά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, αφότου ήρθαν στο φως εικόνες που έδειχναν πτώματα αμάχων στους δρόμους και σε μαζικούς τάφους.

19:55

«Κυνικό ψέμα» της Δύσης, λέει η Ρωσική εισαγγελία

Η ρωσική γενική εισαγγελία προειδοποίησε ότι όποιος περιγράφει τις φρικαλεότητες της Μπούκα ως πράξη της Ρωσίας θα μπορούσε να υποστεί δίωξη, υποστηρίζοντας -χωρίς να προσφέρει αποδείξεις- ότι οι κατηγορίες για ρωσικές δολοφονίες αμάχων ήταν ένα «κυνικό ψέμα» που ξεκίνησε από την Ουκρανία και τη Δύση.

19:41

Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν θα είναι ο τελευταίος στόχος της Ρωσίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από τις νομικές αρχές της Ρουμανίας να εντείνουν με κυρώσεις την πίεση προς τη Ρωσία, η οποία - όπως προειδοποίησε - αποτελεί απειλή για ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Μιλώντας στο ρουμανικό κοινοβούλιο μέσω βίντεο, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περαιτέρω στήριξη από τους ξένους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων και όπλων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η Ουκρανία δεν είναι ο τελευταίος στόχος της ρωσικής επιθετικότητας. Η μοίρα της ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας αποφασίζεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία».

 

19:38

Μαριούπολη: Παγιδευμένοι παραμένουν 130.000 κάτοικοι

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης λέει ότι περίπου 130.000 κάτοικοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη. Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε ότι «τα πάντα» έχουν καταστραφεί στην πόλη - συμπεριλαμβανομένων όλων των δημοτικών λεωφορείων της πόλης.

Την ίδια ώρα, ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) σταμάτησε κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας να φτάσει στη Μαριούπολη για να εκκενώσει αμάχους και τώρα κρατείται στην κοντινή πόλη Μανχούς.

«Μια ομάδα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κρατείται στην πόλη Μανχούς, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ICRC. Είπε ότι η ομάδα κρατείται από την αστυνομία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Δεν είναι κατάσταση ομηρίας», πρόσθεσε.

 REUTERS/Alexander Ermochenko
19:36

Τρας: «Πολύ ξεκάθαρο» ότι διεπράχθησαν εγκλήματα πολέμου

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας δήλωσε ότι είναι πολύ ξεκάθαρο ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

19:31

Γερμανία: Προχωρά στην απέλαση 40 Ρώσων διπλωματών – Με «απάντηση» απειλεί η Μόσχα

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ανακοίνωσε πως το Βερολίνο προχωρά στην απέλαση πλήθους υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας, με τα σχετικά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για συνολικά 40 άτομα. Έτοιμο να απαντήσει δηλώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.   

19:23

Δυτικοί αξιωματούχοι: Η Ρωσία βρίσκεται σε τροχιά χειρότερης ύφεσης από την οικονομική κρίση του 1998

Δυτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Ρωσία βρίσκεται σε τροχιά «βαθιάς ύφεσης» το 2022.

«Το εύρος προβλέψεων για την ανάπτυξη του ΑΕΠ κυμαίνεται μεταξύ -7% και -12%, χειρότερο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 1998 και το 2008 για αυτούς», ανέφεραν. Πρόσθεσαν ότι η G7 εξετάζει πώς να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία. «Οι περισσότεροι τομείς που είναι βιώσιμοι για κυρώσεις έχουν ήδη καταληφθεί», σχολίασαν.

19:21

Επίσκεψη Ζελένσκι στην Μπούκα

«Έχουμε δυνατούς, ευγενικούς και αδάμαστους ανθρώπους», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος στο πλαίσιο συνομιλίας τους με πολίστες στο κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μπούκα.

19:18

Ifax - Ρωσία: Θα απαντήσουμε στην απόφαση της Γερμανίας να απελάσει 40 Ρώσους διπλωμάτες

Η Μόσχα θα απαντήσει στην απόφαση της Γερμανίας να απελάσει 40 Ρώσους διπλωμάτες, μεταδίδει το πρακτορείο Ifax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

19:17

Εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού κρατούνται σε πόλη δυτικά της Μαριούπολης

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) επιβεβαίωσε ότι η αποστολή της έχει σταματήσει στην κοντινή πόλη Μανχούς, η οποία βρίσκεται 20 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης.

Η ομάδα κρατείται από την αστυνομία και δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες.

Ένας εκπρόσωπος του ICRC δήλωσε: «Μια ομάδα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κρατείται στην πόλη Μανχούς. Η ΔΕΕΣ ήταν σε άμεση επαφή με τους συναδέλφους μας και συνομιλεί με τα μέρη από όλες τις πλευρές για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να τους επιτρέψει να συνεχίσουν το ανθρωπιστικό τους έργο».

Χθες, μια ομάδα εννέα εργαζομένων και τρία οχήματα του Ερυθρού Σταυρού που ήλπιζαν να φτάσουν στη Μαριούπολη για να απομακρύνουν τους κατοίκους από την πόλη δεν μπόρεσαν να φτάσουν.

19:08

Δηλώσεις Γερμανίδας ΥΠΕΞ: «Ανεπιθύμητος» μεγάλος αριθμός Ρώσων διπλωματών

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, έκανε γνωστό πως πολλοί αξιωματούχοι που σήμερα εργάζονται στη ρωσική πρεσβεία θεωρούνται πλέον «ανεπιθύμητοι» και θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη Γερμανία.

Η ίδια δήλωσε, επίσης, πως το Βερολίνο πρόκειται να ενισχύσει αποφασιστικά την στήριξη που παρέχει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις καθώς και στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.  

19:06

Η Ρωσία έχει 130.000 νέους στρατεύσιμους «για να τους στείλει στην Ουκρανία»

Η Ρωσία έχει εγγράψει στα στρατολογικά μητρώα περισσότερους από 130.000 νέους, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος.

Τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα ευθυγραμμίζεται με τα προηγούμενα «ανοιξιάτικα προσχέδια», αλλά αυτά είναι «ασυνήθιστα υψηλά νούμερα».

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα αυτοί οι στρατεύσιμοι να σταλούν στην Ουκρανία, παρόλο που το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει πει ότι μόνο επαγγελματίες στρατιώτες θα πάνε στην Ουκρανία», προειδοποίησαν.

18:44

Η Μαριούπολη βρίσκεται «στο χείλος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής»

Η πολιορκημένη Μαριούπολη βρίσκεται «στο χείλος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», με περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να εξακολουθούν να χρειάζονται εκκένωση, δήλωσε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο.

«Η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει πολύ δύσκολη. Είμαστε στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής - χωρίς φως, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς φάρμακα για περισσότερο από ένα μήνα. Επομένως, επιμένουμε ότι η Μαριούπολη πρέπει να εκκενωθεί πλήρως και να έχει πρόσβαση στην πόλη. Όμως βλέπουμε ότι σήμερα η Ρωσική Ομοσπονδία εμποδίζει κάθε ανθρωπιστική βοήθεια που κινείται προς την κατεύθυνση της Μαριούπολης. Και κανένα φορτίο δεν έφτασε στη Μαριούπολη», τόνισε.

Ο Μποϊτσένκο είπε ότι κανένα λεωφορείο εκκένωσης δεν έχει φτάσει ακόμη στην πόλη, παρά τις συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για άνοιγμα διαδρόμων εκκένωσης.

Μερικοί κάτοικοι, είπε, κατάφεραν να φτάσουν στην κοντινή πόλη Μπερντιάνσκ που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή με ιδιωτικά αυτοκίνητα, αλλά πρόσθεσε ότι η διαδρομή ήταν «πολύ δύσκολη και διακοπτόμενη».

18:43

Βρετανία: Ζητεί αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πρέπει να ανασταλεί, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας μετά την ανακάλυψη πτωμάτων και ομαδικών τάφων στην ουκρανική πόλη Μπούκα.

«Δεδομένων των ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για ομαδικούς τάφους και αποτρόπαιες σφαγές στην Μπούτσα, η Ρωσία δεν μπορεί να παραμείνει μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», ανέφερε στο Twitter. «Η συμμετοχή της Ρωσία πρέπει να ανασταλεί», είπε.

18:34

Το Πεντάγωνο δεν αμφισβητεί τους ισχυρισμούς Μπούκα - αλλά δεν μπορεί να τους επαληθεύσει

Ο αμερικανικός στρατός δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις ουκρανικές αναφορές για φρικαλεότητες από ρωσικές δυνάμεις εναντίον αμάχων στην Μπούκα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθούν οι καταγγελίες, είπε ο αξιωματούχος.

«Βλέπουμε τις ίδιες εικόνες με εσάς. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αντικρούσουμε τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας για αυτές τις φρικαλεότητες -- σαφώς, βαθιά, βαθιά ανησυχητικό», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Το Sky News σημειώνει ότι η συντάκτρια του, Ντέμπορα Χέινς, βρέθηκε στην Μπούκα και είδε μόνη της αποδείξεις για τους βάναυσους φόνους και τα βασανιστήρια αμάχων. 

18:27

«Είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι, είχε ακρωτηριαστεί, είχε βασανιστεί»

Η Τάνια Νεντασχκίβσκα στέκεται κοντά στο κτίριο που ζει και ξεσπά σε λυγμούς καθώς διηγείται πώς ο σύζυγός της Βασίλ Ιβάνοβιτς, ο οποίος υπηρετούσε στο ναυτικό, σκοτώθηκε από Ρώσους στρατιώτες, στη διάρκεια της κατάληψης της Μπούκα από το Ρωσικό στρατό.

Μιλώντας στο Reuters, είπε ότι ο Βασίλ συνελήφθη από Ρώσους στρατιώτες. Η Τάνια τον έψαχνε για μέρες και τον βρήκε στο υπόγειο ενός κτιρίου όπου βρίσκονταν δύο πτώματα. Τον αναγνώρισε από τα αθλητικά του παπούτσια και το παντελόνι του.

«Έμοιαζε ακρωτηριασμένος, το σώμα του ήταν κρύο. Τον μετακίνησα λίγο. Είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι, είχε ακρωτηριαστεί, είχε βασανιστεί», είπε η Τάνια.

REUTERS/Zohra Bensemra 
18:13

Βόρεια Ουκρανία: Δεν υπάρχουν πια ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή, λέει ο κυβερνήτης

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ζιτομίρ στη βόρεια Ουκρανία ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πλέον ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή, η οποία βρίσκεται δυτικά του Κιέβου στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

«Έφυγαν, αφήνοντας μερικά από τα οχήματα και τα πυρομαχικά τους», δήλωσε ο Βιτάλι Μπουνέτσκο σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο.

18:00

Γερμανία: Υπό κρατικό έλεγχο προσωρινά η Gazprom Germania

Υπό κρατικό έλεγχο θέτει προσωρινά η Γερμανία τη Gazprom Germania, θυγατρική της Gazprom.

 

17:56

Το εμπάργκο που δεν συμφέρει κανέναν

Το κόστος ενός ευρωπαϊκού αποκλεισμού των ρωσικών καυσίμων είναι μεγάλο και για τις δύο πλευρές.

17:56

ΗΠΑ: Τα δύο τρίτα των ρωσικών δυνάμεων έχουν αποσυρθεί από την περιοχή του Κιέβου

Η Ρωσία έχει απομακρύνει περίπου τα δύο τρία των στρατευμάτων της από την περιοχή γύρω από το Κίεβο, με πολλά από αυτά να συγκεντρώνονται στη Λευκορωσία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις θα κατευθυνθούν προς την ανατολική Ουκρανία, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

17:47

Μπάιντεν: Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εγκληματία πολέμου και είπε ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή δίκης για εγκλήματα πολέμου.

«Αυτός ο τύπος είναι βάναυσος», τόνισε ο Μπάιντεν, σε σύντομες δηλώσεις του, κληθείς να σχολιάσεις τις φρικτές εικόνες που έρχονται από την Μπούκα. 

«Μπορεί να θυμάστε ότι με επέκριναν επειδή αποκάλεσα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου. Λοιπόν, η αλήθεια των γεγονότων, είδατε τι συνέβη στην Μπούκα. Είναι εγκληματίας πολέμου. Πρέπει να συλλέξουμε τις πληροφορίες, πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζονται για να συνεχίσουν τον αγώνα και πρέπει να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες ώστε να μπορέσει να γίνει δίκη για εγκλήματα πολέμου. Αυτός ο τύπος είναι βάναυσος. Αυτό που συνέβη στην Μπούκα είναι εξωφρενικό και το έχουν δει όλοι. Νομίζω ότι είναι έγκλημα πολέμου. Θα πρέπει να λογοδοτήσει», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την απάντηση της Αμερικής, πρόσθεσε: «Ζητώ περισσότερες κυρώσεις, ναι». 

17:40

Το αεροδρόμιο του Γκοστόμελ που είχαν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις

17:17

Ερυθρός Σταυρός: Η Ουκρανία λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τις προσπάθειες εκκένωσης της Μαριούπολης

Λεωφορεία που προορίζονταν για τη διάσωση αμάχων από τη Μαριούπολη δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην πολιορκημένη πόλη της νότιας Ουκρανίας τη Δευτέρα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σε σχόλια της, κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι παρεμπόδισαν τις προσπάθειες εκκένωσης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, σημειώνοντας ότι 100 Τούρκοι πολίτες εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στη Μαριούπολη.

17:15

Ουκρανία: Το 90% της Μαριούπολης έχει καταστραφεί, λέει ο δήμαρχος

Η πολιορκούμενη πόλη λιμάνι Μαριούπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία έχει καταστραφεί σε ποσοστό «90%» και το «40% των υποδομών της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχός της Βαντίμ Μποϊτσένκο.

«Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι το 90% των υποδομών της πόλης έχει πληγεί και το 40% μεταξύ αυτών έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι «σχεδόν 130.000 κάτοικοι» παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι 100 Τούρκοι πολίτες περιμένουν ακόμη την επιχείρηση απομάκρυνσής τους από τη Μαριούπολη.

17:11

Ουκρανία – Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις στην επόμενη φάση του πολέμου

Όσο περνάει ο καιρός, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να βρει εκείνη τη φόρμουλα των συμβιβασμών που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τον ουκρανικό πληθυσμό προκειμένου να λήξει ο πόλεμος.

 

17:03

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε γνωστό ότι η Ουκρανία έχει στα χέρια της περίπου 600 Ρώσους αιχμάλωτους πολέμου

17:00

Η Λιθουανία απελαύνει τον Ρώσο πρέσβη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκεμπρέλιους Λαντσμπέργκις, ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε από τον Ρώσο πρέσβη να αποχωρήσει από το Βίλνιους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Λιθουανός πρέσβης στην Ουκρανία επιστρέφει στο Κίεβο.

16:41

Κίεβο: Οι Ρώσοι εμποδίζουν τις προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού να φτάσει στη Μαριούπολη

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι τα λεωφορεία για την εκκένωση των αμάχων στη Μαριούπολη δεν έχουν πρόσβαση στην πόλη.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τις προσπάθειες της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για να φτάσει στη Μαριούπολη.

16:35

EBRD: Ρωσία - Λευκορωσία αποκλείονται από τους πόρους της τράπεζας 

Τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενέκρινε το συμβούλιο διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Όπως ανακοίνωσε η EBRD, αναστέλλεται η πρόσβαση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στους πόρους τράπεζας, απόφαση που έχει άμεση ισχύ.

16:28

Δήμαρχος Κιέβου: Να καθυστερήσουν οι κάτοικοι την επιστροφή τους στην πόλη

Οι κάτοικοι του Κιέβου, οι οποίοι έχουν μεταβεί σε πιο ασφαλείς περιοχές, θα πρέπει να περιμένουν αρκετές μέρες ακόμα προτού επιστρέψουν στην ουκρανική πρωτεύουσα, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

«Πρώτον, ισχύει ακόμη 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή του Κιέβου. Δεύτερον, σε μερικές... πόλεις κοντά στο Κίεβο, είναι πιθανό οι Ρώσοι εισβολείς να έχουν δημιουργήσει ναρκοπέδια, και υπάρχουν (πιθανόν) πολλά πυρομαχικά που δεν έχουν ακόμη εκραγεί», δήλωσε ο Κλίτσκο.

16:28

ΕΕ και Ουκρανία θα ερευνήσουν από κοινού φερόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει συστήσει μια κοινή ομάδα με την Ουκρανία για να ερευνήσει φερόμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μετά από σοκαριστικές εικόνες που εμφανίστηκαν από την πόλη Μπούκα κατόπιν της απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις «φρικτές δολοφονίες» που αποκαλύφθηκαν το Σαββατοκύριακο, κάνοντας λόγο για «σοκαριστικές εικόνες».

16:06

Το BBC δίνει περισσότερα στοιχεία για φρικαλεότητες στην Μπούκα

Η Γιογκίτα Λιμάγιε του BBC επισκέφτηκε το υπόγειο ενός σπιτιού στην Μπούκα όπου είχαν αφεθεί τα πτώματα πέντε ανδρών που φορούσαν πολιτικά ρούχα.

Είχαν τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους και φαινόταν ότι είχαν σκοτωθεί από πυροβολισμούς.

Έχει δει επίσης έναν ρηχό τάφο στο χωριό Μοτιζίν - δυτικά του Κιέβου - που περιείχε τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων που φέρεται να σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να εμφανίζονται εικόνες πτωμάτων στους δρόμους της Μπούκα και της κοντινής Ιρπίν.

Οι ουκρανικές αρχές λένε ότι τα πτώματα 410 αμάχων έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στις περιοχές γύρω από το Κίεβο. Το BBC επισήμανε δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτόν τον αριθμό.

15:44

Η Ρωσία θα άρει την ταξιδιωτική απαγόρευση του COVID για «φιλικές» χώρες

Η Ρωσία θα χαλαρώσει την ταξιδιωτική απαγόρευση για την COVID-19 σε 52 χώρες που δεν εντάχθηκαν στο τελευταίο κύμα κυρώσεων της Δύσης στη Μόσχα, σύμφωνα με το TASS.

Οι πτήσεις θα επαναληφθούν από και προς την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική και άλλες «φιλικές χώρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

15:40

Ο Ζελένσκι στην Μπούκα - «Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέφθηκε την Μπούκα, όπου καταγράφηκαν εικόνες που παραπέμπουν σε μαζικές δολοφονίες αμάχων.

Επισκέφτηκε έναν δρόμο όπου υπάρχει κατεστραμμένος ρωσικός εξοπλισμός και μίλησε με κατοίκους της περιοχής.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στην Ουκρανία». 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

«Η Ουκρανία δεν θα ησυχάσει εάν δεν ταυτοποιηθούν οι υπαίτιοι της θηριωδίας στην περιφέρεια του Κιέβου», πρόσθεσε.

15:36

Στιγμές θρήνου στο Λβιβ

Kάτοικοι μετέφεραν λουλούδια προς την εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Λβιβ της Ουκρανίας για την κηδεία δύο Ουκρανών στρατιωτών, του Ολεξάντρ Σιμάκοβ, 41 ετών, και του Βολοντίμιρ Τερέσχκο, 44 ετών, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών.

Mauricio Lima/The New York Times
15:30

Ουκρανία: Πάνω από 4,2 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Περισσότεροι από 4,2 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες. Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε περίπου 6,5 εκατ. τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων.

15:17

Ρώσος αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο Ουκρανός λαός πρέπει να τιμωρηθεί για «υποστήριξη του ναζισμού» 

Ένα άρθρο γνώμης του Ρώσου ειδήμονα Timofei Sergeitsev, που δημοσιεύτηκε στο κρατικό RIA Novosti, προκαλεί ανησυχία σημειώνει το Skynews, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις γνώσεις του σχετικά με τους στόχους της Μόσχας στην Ουκρανία. 

Το Skynews, σε δημοσίευμα του τονίζει ότι η ρωσική ρητορική περί «αποναζιστικοποίησης» δεν είναι κάτι καινούργιο, υπογραμμίζοντας ότι «αξίζει να επαναλάβουμε πως οι ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία διοικείται από Ναζί είναι ψευδείς, γεγονός που υποστηρίζεται από το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι Εβραίος».

Το βρετανικό ΜΜΕ προσθέτει ότι οι παρατηρήσεις του κ. Sergeitsev είναι σοκαριστικές, παραθέτοντας ορισμένες φράσεις από το άρθρο: «Τι πρέπει να κάνει η Ρωσία με την Ουκρανία;»: 

  • «Εκτός από την ελίτ, ένα σημαντικό μέρος των μαζών του λαού, που είναι παθητικοί Ναζί, είναι συνεργοί του ναζισμού. Έχουν υποστηρίξει τις ναζιστικές αρχές και τις ενέπνευσαν». 
  • «Η δίκαιη τιμωρία για αυτό το τμήμα του πληθυσμού είναι δυνατή μόνο βιώνοντας τις αναπόφευκτες κακουχίες ενός δίκαιου πολέμου ενάντια στο ναζιστικό σύστημα». 
  • «Το όνομα Ουκρανία φαίνεται ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί ως τίτλος οποιουδήποτε πλήρως αποναζιστικοποιημένου κρατικού σχηματισμού στην περιοχή που απελευθερώθηκε από το ναζιστικό καθεστώς». 
  • «Ο κοινωνικός ‘βάλτος’ που υποστηρίζει ενεργά και παθητικά [το «ουκρανικό καθεστώς»] πρέπει να υποστεί τις κακουχίες του πολέμου και να αφομοιώσει την εμπειρία ως ιστορικό μάθημα και εξιλέωση».

15:13

Δένδιας: Κάθε αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα του 21ου αιώνα

Την ελπίδα ότι το σύνολο των χωρών που προσβλέπουν σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον και στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούκστρα. Σε κοινές δηλώσεις στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Βόπκε Χούκστρα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καταδεικνύει ότι κάθε αναθεωρητισμός, κάθε παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα του 21ου αιώνα.

15:02

ΝΥΤ: Το Μικολάιβ πλήττεται από ανελέητα χτυπήματα

Μια κατοικημένη περιοχή της πόλης Μικολάιβ, στα νότια της Ουκρανίας, έγινε στόχος των ρωσικών δυνάμεων τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Πρόκειται για τα τελευταία πλήγματα σε μια πόλη που βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό εδώ και μέρες.

Συναγερμοί ηχούσαν όλη τη νύχτα στην πόλη, που πριν από τη ρωσική εισβολή ήταν ακμάζουσα και φιλοξενούσε μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Η ρωσική επιθετικότητα στο σημείο έρχεται ως αποτέλεσμα μίας νέας ρωσικής στρατηγικής που επικεντρώνεται στο νότο και στα ανατολικά της Ουκρανίας μετά την αποχώρηση από περιοχές στα βόρεια και βορειοανατολικά.

14:54

Bloomberg: Η φρίκη της Μπούκα ωθεί την Ευρώπη προς νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για πρόσθετες κυρώσεις για να τιμωρηθεί η Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, καθώς καταδίκασε τις φερόμενες θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά αμάχων στην πόλη Μπούκα.

Σε μια δήλωση εκ μέρους της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για «εικόνες νεκρών αμάχων που μας στοιχειώνουν» και είπε ότι η Ένωση θα να εργαστεί τάχιστα για περαιτέρω κυρώσεις.

14:40

ΟΗΕ: Όλα τα πτώματα στην Μπούκα πρέπει να εκταφούν για έρευνα

Η Ύπατη Επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε ότι όλα τα πτώματα πρέπει να εκταφούν και να ταυτοποιηθούν στην Μπούκα για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να διερευνηθούν πιθανά εγκλήματα πολέμου.

«Με τρομάζουν οι εικόνες αμάχων που κείτονται νεκροί στους δρόμους και σε αυτοσχέδιους τάφους στην πόλη Μπούκα στην Ουκρανία», είπε.

14:34

Περιορισμούς στη χορήγηση βίζας υπέγραψε ο Πούτιν

Διάταγμα με το οποίο επιβάλλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε «μη φιλικά» κράτη υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν «απαντώντας» στις δυτικές κυρώσεις.

Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS/

To διάταγμα, που τίθεται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα, αναστέλλει το απλοποιημένο καθεστώς έκδοσης βίζας για τους πολίτες ορισμένων χωρών της Ε.Ε. καθώς επίσης και για τις Νορβηγία, Ελβετία και Ισλανδία.

14:32

Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν την αναστολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η πλειοψηφία των δύο τρίτων από τη συνέλευση των 193 μελών μπορεί να αναστείλει μια χώρα από το συμβούλιο επειδή διαπράττει επίμονες, κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της ένταξής της. 

14:29

Βρετανία: Απαιτείται σκληρότερη στάση για τη ρωσική ενέργεια

Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον είπε ότι τα έθνη πρέπει να κινηθούν με τη μέγιστη ταχύτητα για να κόψουν το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του, τόνισε, μπορούν να κάνουν περισσότερα για να αυξήσουν τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης της Ρωσίας στο σύστημα SWIFT.

«Πρόκειται για αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών και αποτελούν ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι ο Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και σίγουρα δεν μας αφήνουν καμία αμφιβολία ότι είναι απολύτως σωστό να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε περαιτέρω κυρώσεις, να συνδράμουμε σε άμυνα και στρατιωτική βοήθεια και άλλα μέτρα προκειμένου να ασκηθεί πίεση στον Πούτιν και το καθεστώς του να γυρίσουν πίσω και να σταματήσουν αυτόν τον πόλεμο».

14:28

Θαλαμηγός κρατείται στην Μαγιόρκα, λόγω υποψιών ότι ανήκει σε ρώσο ολιγάρχη

Οι ισπανικές αρχές κρατούν στην Μαγιόρκα θαλαμηγό που, κατά τις υποψίες, ανήκει σε ρώσο ολιγάρχη, σύμφωνα με ισπανική αστυνομική πηγή.

Οι αρχές της Ισπανίας έχουν προχωρήσει στην κράτηση και άλλων σουπεργιότ για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν σε Ρώσους κατά των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

13:57

Η Ουκρανία λέει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο του Σούμι

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Σούμι υποστηρίζει ότι τα Ρωσικά στρατεύματα που είχαν καταλάβει μέρος της περιοχής δεν βρίσκονται πλέον εκεί.

Μιλώντας σε εθνικό διίκτυο, ο κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εγκαταλείψει πολύ εξοπλισμό στην περιοχή.

Το Σούμι βρίσκεται ανατολικά του Κιέβου και βορείως του Χαρκόβου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν πλήρως από το Κίεβο και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μεταφέρουν προσωπικό προς τα ανατολικά και νότια.

13:47

Κρεμλίνο: Fake news οι εικόνες από την Μπούκα

Το Κρεμλίνο, απέναντι στον καταιγισμό καταδίκης της θηριωδίας στην Μπούκα, διαμήνυσε ότι Ρώσοι ειδικοί εντόπισαν στο υλικό που κυκλοφόρησε σημάδια «fake news» καθώς και επεξεργασίας σε βίντεο από πλάνα που προέρχονται από την πόλη βορείως του Κιέβου. 

Η Ρωσία επανέλαβε ότι αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι σκοτώθηκαν άμαχοι στην πόλη και είπε ότι οι διπλωμάτες της θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι η πρώτη τους προσπάθεια μπλοκαρίστηκε. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι τα γεγονότα και η χρονολογική σειρά τους δεν υποστηρίζουν την εκδοχή της Ουκρανίας για τα γεγονότα, σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με αμφιβολία. 

Προέτρεψε τους διεθνείς ηγέτες να μην βιαστούν να κρίνουν. 

Αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι κατηγορίες θα επηρεάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να επαναληφθούν τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με το Sky News, οι δορυφορικές εικόνες από την Maxar φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τους ρωσικούς ισχυρισμούς, αποκαλύπτοντας μια τάφρο μήκους περίπου 14 μέτρων στην Μπούκα, όπου βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι αμάχων. 

Προηγουμένως, το Sky News επαλήθευσε και επιβεβαίωσε τη θέση δύο βίντεο που δείχνουν πτώματα στους δρόμους, συμπεριλαμβανομένου ενός όπου φαίνονται τουλάχιστον επτά πτώματα στο δρόμο και στο πεζοδρόμιο.

13:38

Λαβρόφ: Σκηνοθετημένη η ιστορία της Μπούκα

Για «fake επίθεση» έκανε λόγο ο Σεργκέϊ Λαβρόφ «απαντώντας» στις κατηγορίες εις βάρος του ρωσικού στρατού για θηριωδίες στη Μπούκα.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η ουκρανική εκδοχή όσων συνέβησαν στη Μπούκα συνιστούν μία «ψευδο- επίθεση» με σκοπό την υπονόμευση της Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ είπε ότι τα νεκρά σώματα ήταν σκηνοθετημένα και ότι οι εικόνες αυτών καθώς και η «ψεύτικη, ουκρανική εκδοχή των γεγονότων» , διεδόθησαν στα  social media από δυτικές  χώρες και την Ουκρανία να τηρήσει στάση ευθύνη στον ρόλο της, μετά την απόρριψη του ρωσικού αιτήματος για σύγκληση συνεδρίασης σχετικά με τη Μπούκα.

13:36

Συγχαρητήρια Πούτιν σε Όρμπαν - Μήνυμα για ενίσχυση δεσμών

Ο Πούτιν συνεχάρη τον Όρμπαν για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, εκφράζοντας την ελπίδα για μια ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στη Μόσχα και τη Βουδαπέστη.

«Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους εξέφρασε την πεποίθηση πως, παρά τη δύσκολη διεθνή κατάσταση, η μελλοντική ανάπτυξη των διμερών δεσμών και της σύμπραξης (ανάμεσα στη Μόσχα και τη Βουδαπέστη) θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των λαών της Ρωσίας και της Ουγγαρίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική προεδρία.

Οι Πούτιν και Ορμπάν διατηρούν από καιρό φιλικές σχέσεις, παρά τις πολυάριθμες κρίσεις ανάμεσα στη Μόσχα, από τη μια πλευρά, και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και το ΝΑΤΟ, από την άλλη, δύο οργανισμούς των οποίων η Ουγγαρία είναι ωστόσο μέλος.

Η Ουγγαρία ήταν για παράδειγμα η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε το ρωσικό εμβόλιο κατά της Covid-19, το Sputnik V, παρόλο που δεν έχει ανανγωριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Επίσης μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ορμπάν αρνήθηκε να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και να εξετάσει κυρώσεις που θα στερούσαν τους Ούγγρους από το πετρέλαιο και το αέριο της Ρωσίας.

11:46

Πυραυλικό πλήγμα και κατά εκκλησίας, δύο ιερείς τραυματίες

Δύο ιερείς τραυματίστηκαν από ρωσικά πυρά στην πόλη Ρουμπέζνογιε της περιφέρειας Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Λουχάνσκ, Σερχίι Γκάινταϊ ανακοίνωσε στο Facebook.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ρωσική οβίδα χτύπησε την εκκλησία του Αγίου Λουκά της Κριμαίας: «Η οροφή του ναού βομβαρδίστηκε. Ο ηγούμενος τραυματίστηκε από θραύσματα, καθώς και ο ιερέας μιας άλλης εκκλησίας, ο οποίος βρισκόταν επίσης στον ναό εκείνη την ώρα», είπε.

Φωτ.: Twitter

Όπως ανέφερε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, οι Ρώσοι διώκουν ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και ήδη τρεις ιερείς έχουν βρει τον θάνατο.

11:44

Plan B για την επισιτιστική επάρκεια της χώρας

Η «Κ» παρουσιάζει το πλήρες σχέδιο 12 σημείων που υιοθετήθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

10:59

Ρώσος εισαγγελέας ανοίγει έρευνα για επίθεση κατά Ρώσων στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπαστρίκιν έδωσε εντολή να διερευνηθούν οι συνθήκες καταγγελλόμενης από τη Μόσχα επίθεσης σε Ρώσους κατά τη διάρκεια μηχανοκίνητης πορείας στην Ελλάδα υπέρ της Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας έδωσε εντολή να διερευνηθούν οι συνθήκες της επίθεσης σε Ρώσους κατά τη διάρκεια πορείας με μοτοσυκλέτες για την υποστήριξη της Ρωσίας και του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Αθήνα», αναφέρει η ανακοίνωση από την υπηρεσία Τύπου της Ερευνητικής Επιτροπής.

10:50

Τέσσερις νεκροί από πυραυλικές επιθέσεις στο Χάρκοβο

Νέα πυραυλικά πλήγματα το βράδυ της Κυριακής στο Χάρκοβο προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, ενώ δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

«Ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών από τους Ρώσους στο Χάρκοβο, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και τρία παιδιά ηλικίας τριών, πέντε και 17 ετών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας του Χαρκόβου. Όλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Χαρκόβου, Όλεχ Σινεγκούμποφ, το βράδυ της Κυριακής, οι Ρώσοι έβαλαν κατά της περιοχής Σλομπίντσκι στο Χάρκοβο.

10:41

Βαρσοβία: Το Βερολίνο εμπόδιο σε αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας

Τη Γερμανία κατηγόρησε ο Πολωνός πρωθυπουργός για τη δυστοκία στη λήψη νέων μέτρων κατά της Ρωσίας.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας ο Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι το κύριο εμπόδιο στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν είναι άλλο από τη Γερμανία. Τόνισε μάλιστα ότι η Ουγγαρία δεν είναι ενάντια αλλά υπέρ των κυρώσεων.

Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε αξιώσει τον συντονισμό των Ευρωπαίων για νέες και σοβαρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

10:37

Ανάλυση: Μήπως αυτό ήταν τελικά το αρχικό σχέδιο του Πούτιν;

Τι θα συμβεί αν η κοινή λογική δεν επιβεβαιωθεί; Μήπως η Δύση παίζει πάλι το παιχνίδι του Ρώσου προέδρου;, διερωτάται σε άρθρο του στoυς New York Times o Mπρετ Στίβενς 

10:33

Βρετανικό Υπ. Αμυνας: Ρωσική αναδιοργάνωση με στόχο το Ντονμπάς

Tο υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση των μυστικών του υπηρεσιών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αναδιοργανώνονται με σκοπό την επίθεση στο Ντονμπάς.

«Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ομαδοποιούνται και να αναδιοργανώνονται καθώς επικεντρώνονται εκ νέου στην επίθεσή τους στην περιοχή του Ντονμπάς, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

 

Ρωσικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων από τη ρωσική κρατική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner, μετακινούνται προς την περιοχή», αναφέρεται στην έκθεση.

10:28

Κίεβο: Η Μπούτσα είναι η δική μας Σρεμπρένιτσα

Με τη σφαγή εκατοντάδων Μουσουλμάνων αμάχων στη Σρεμπρένιτσα κατά τον εμφύλιο της Βοσνίας πριν τρεις δεκαετίες παραλλήλισε στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι τα γεγονότα στην Μπούτσα που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Ο Άντριι Έρμακ, επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στην ουκρανική τηλεόραση ότι η ουκρανική κυβέρνηση επιθυμεί την ειρήνευση και τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, αλλά η Δύση θα συνειδητοποιήσει ότι αυτά που έχουν γίνει τόσο στην Μπούτσα όσοι και σε άλλες απελευθερωμένες πλέον από τους Ρώσους περιοχές, όπως το Χοστόμελ και η Ιρπίν, συνιστούν «τη δική μας Σρεμπρένιτσα».

10:15

ΜΙ6: Τα σχέδια του Πούτιν προέβλεπαν συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων

Οι εκτελέσεις αμάχων που πραγματοποιήθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα, ιδιαίτερα στην Μπούτσα, ήταν μέρος των σχεδίων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε στο Twitter o επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6 Ρίτσαρντ Μουρ.

«Γνωρίζαμε ότι τα σχέδια του Πούτιν για εισβολή περιελάμβαναν συνοπτικές εκτελέσεις από τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών», έγραψε.

Σύμφωνα με τον κ. Μουρ, οι αναφορές από τις ουκρανικές περιοχές που απελευθερώθηκαν από Ρώσους στρατιώτες για δολοφονίες αμάχων με τη μορφή εκτελέσεων είναι φρικτές.

Την 1η Απριλίου ο δήμαρχος της Μπούχα Ανατόλι Φεντορούκ ανακοίνωσε ότι 280 άνθρωποι είχαν ταφεί σε ομαδικούς τάφους.

Η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα δήλωσε ότι 410 πτώματα αμάχων απομακρύνθηκαν από το έδαφος της περιφέρειας του Κιέβου που απελευθερώθηκε από τους Ρώσους εισβολείς.

10:06

ΥΠΕΞ για Μπούτσα: Oι υπεύθυνοι των εγκλημάτων πρέπει να λογοδοτήσουν

Την απερίφραστη καταδίκη του για τα ανατριχιαστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής εναντίον Ουκρανών αμάχων πολιτών στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας, τα οποία αποκαλύφθηκαν χθες, εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι οι υπεύθυνοι αυτών των εγκλημάτων πρέπει να λογοδοτήσουν.

Τέλος, καλεί για την άμεση διερεύνηση των εγκλημάτων και την τιμωρία των υπευθύνων.

09:59

Εμ. Μακρόν: Χρειάζονται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά τις ουκρανικές κατηγορίες για μαzική εκτέλεση αμάχων στην πόλη Μπούτσα.

Ο κ. Μακρόν είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter ότι υπάρχουν «ξεκάθαρα στοιχεία» ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Οι νέες κυρώσεις πρέπει να αποθαρρύνουν τη Μόσχα από περαιτέρω πράξεις σαν την παραπάνω και να αφορούν στις ρωσικές εξαγωγές άνθρακα και πετρελαίου.

«Χρειάζεται συντονισμός με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας», είπε ο Γάλλος ηγέτης, τονίζοντας ακόμη ότι οι υπεύθυνοι για τη σφαγή στην Μπούτσα πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν.

09:52

Ανάλυση: H αρχή του τέλους ή το τέλος της αρχής;

Το ενδεχόμενο παρατεταμένης σύρραξης - Η Δύση καλείται να αποφασίσει εάν προτεραιότητά της είναι η ειρήνευση ή η ανατροπή του Πούτιν 

09:48

Όρμπαν: Αντίπαλοι Ζελένσκι και Βρυξέλλες

O επανεκλεγείς πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε «αντιπάλους» τον Πρόεδρο Ζελένσκι και τους «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» κατά την επινίκιο ομιλία του.

REUTERS/Leonhard Foeger

 

Ο εθνικιστής Όρμπαν επιμένει στη γραμμή ότι, αρνούμενος να παράσχει οπλισμό στην Ουκρανία, κρατά τη χώρα του «εκτός πολέμου».

09:47

Συνεχή ρωσικά πλήγματα κατά του Μικολάιβ, στα νοτιοδυτικά

Πολυάριθμες επιθέσεις με πυραύλους πραγματοποιήθηκαν στο Μικολάιβ από τον ρωσικό στρατό το πρωί της Δευτέρας, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Αλεξάντερ Σένκεβιτς.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκηση του Μικολάιβ, Βιτάλι Κιμ είπε ότι παρά τις επιθέσεις ο κόσμος αρχίζει να επιστρέφει στην πόλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι εισβολείς συνεχίζουν να βάλλουν, αλλά δεν θα μπορέσουν να τρομάξουν τον κόσμο.

Φωτ.: Reuters

Το Μικολάιβ, στον ουκρανικό Νότο, έχει δεχθεί επανειλημμένα πλήγματα από αέρος και θαλάσσης, από το ρωσικό ναυτικό, με δεκάδες θύματα ιδιαιτέρως από την επίθεση στο κυβερνείο της πόλης μεταξύ Χερσώνας και Οδησσού.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατόρθωσαν τον Μάρτιο να απωθήσουν τους Ρώσους ανατολικά της πόλης και να τους υποχρεώσουν σε επιστροφή στην κατεχόμενη Χερσώνα, προστατεύοντας έτσι και την Οδησσό.

09:37

Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τα νότια κι ανατολικά

Νέες προσπάθειες εκκένωσης πληττόμενων πόλεων της Ουκρανίας θα διεξαγάγουν τη Δευτέρα οι ουκρανικές αρχές, όπως ανέφερε στην ημερήσια ενημέρωσή της η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ το πρωί της Δευτέρας.

Σκοπός των ουκρανικών αρχών είναι η απομάκρυνση αμάχων από πόλεις όπως η Μαριούπολη, με προορισμό κυρίως τη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία.

Οι αρχές της Ζαπορίζια κάνουν λόγο για άφιξη 63.000 ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες από άλλες πόλεις στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, κυρίως από τη Μαριούπολη και άλλα σημεία του Ντονμπάς.

09:30

Μόσχα: Στημένο από τις ΗΠΑ το σκηνικό στην Μπούτσα

Πιο συγκεκριμένη έγινε η υπερασπιστική γραμμή της Ρωσίας αναφορικά με τις σφαγές αμάχων στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας, με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για εικόνες σκηνοθετημένες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε δηλώσεις της το βράδυ της Κυριακής η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα ισχυρίστηκε ότι οι εικόνες από την Μπούτσα έχουν «παραγγελθεί» από την Ουάσιγκτον με σκοπό να στοχοποιηθεί η Ρωσία.

«Ποιοι είναι οι μάστορες της προβοκάτσιας; Φυσικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», δήλωσε στην ρωσική κρατική τηλεόραση η κα Ζαχάροβα.

09:07

Κίεβο: Συνέχιση του πολέμου σημαίνει υψηλότερες τιμές παγκοσμίως

Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας ο Ουκρανός υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και τροφίμων Μίκολα Σόλσκιι τόνισε ότι όλες οι χώρες πρέπει να καταλάβουν πως η συνέχιση του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία συνιστά αύξηση των τιμών στα προϊόντων σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο εκτίμησε ότι η φετινή σοδειά σιτηρών στην χώρα του θα είναι αρκετά μεγάλη και ελπίζει ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να εξαγάγει και φέτος τα σιτηρά της.

Τόνισε πάντως τις δυσκολίες αναφορικά με τον ανεφοδιασμό των γεωργικών μηχανημάτων με καύσιμα εν μέσω του πολέμου.

08:07

Ζελένσκι: Βασανισμός ενός ολόκληρου έθνους

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε τη ρωσική εισβολή στη χώρα του ως «βασανιστήρια εις βάρος ενός ολόκηρου έθνους».

Μιλώντας στο CBS News, ο Ζελένσκι είπε ότι ο λαός της Ουκρανίας δεν ήθελε να υποταχθεί από τη Ρωσία και ως αποτέλεσμα καταστρέφεται και εξοντώνεται.

 

Ερωτηθείς εάν οι ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν γενοκτονία, είπε: «Πράγματι, αυτό είναι γενοκτονία. Η εξάλειψη ολόκληρου του έθνους και του λαού. Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας. Έχουμε περισσότερες από 100 εθνικότητες».

«Πρόκειται για την καταστροφή και την εξόντωση όλων αυτών των εθνικοτήτων».

Και σε μεταγενέστερη ομιλία με βίντεο προς το έθνος το βράδυ της Κυριακής, ο Ζελένσκι είπε ότι "συγκεντρωμένο κακό έχει έρθει στη γη μας", προσθέτοντας ότι "κάθε έγκλημα των κατακτητών στο έδαφος του κράτους μας" θα διερευνηθεί.

«Όλοι οι ένοχοι για τέτοια εγκλήματα θα μπουν σε ειδικό Βιβλίο των Εκτελεστών, θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν», είπε.

07:52

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Με την παγκόσμια καταδίκη των φρικτών ευρημάτων από την πόλη Μπούτσα να κυριαρχεί στις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, η εισβολή των Ρώσων εισέρχεται πλέον στην 40ή της ημέρα και φαίνεται ότι οι καταστάσεις καθίστανται όλο και σκληρότερες.

Ακολουθεί μια σύντομη αποτύπωση των εξελίξεων κατά τις τελευταίες ώρες στην Ουκρανία:

  • Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία για εκούσια σφαγή μετά την αποκάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων στις πόλεις κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά την εκδίωξη των ρωσικών στρατευμάτων.
  • Η Δύση κινείται πλέον για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσία ως αποτέλεσμα των σφαγών αυτών. Η Βρετανία και η Γαλλία αναφέρουν ότι θα στηρίξουν και σχετική έρευνα στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου.
  • Η Μόσχα απαντά ότι κανένας άμαχος δεν έχει πειραχτεί από τον ρωσικό στρατό στην Μπούτσα και στο Ιρπίν, και ισχυρίζεται πως οι φωτογραφίες από τις πόλεις αυτές αποτελούν προβοκάτσια και προπαγάνδα εκ μέρους του Κιέβου.
  • Οι Ρώσοι έχουν απαγάγει 11 δημάρχους ουκρανικών πόλεων και σκοτώσει έναν από αυτούς σε αιχμαλωσία, καταγγέλλουν οι ουκρανικές αρχές.
  • Ενώ η Ρωσία απομακρύνει δυνάμεις από τον ουκρανικό Βορρά, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα σημειώθηκαν βομβαρδισμοί τόσο στην Οδησσό όσο και στην ήδη κατεχόμενη από τους Ρώσους Χερσώνα. Πλήγματα αναφέρθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας.
  • Ειδικά στην Οδησσό αναφέρονται σφοδρές επιθέσεις από αέρος, με τη Μόσχα να δηλώνει ότι στόχευσε σε αποθήκες καυσίμων που η Ουκρανία χρησιμοποιεί για να τροφοδοτεί τον στρατό της.
  • Η ρωσική επίθεση κατά της Μαριούπολης συνεχίζεται, με σκληρές μάχες στην πόλη την ώρα που γίνονται απέλπιδες προσπάθειες για την απομάκρυνση περισσότερων αμάχων.
07:32

Αποσύρονται από τη Σούμι ρωσικά στρατεύματα

Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η περιοχή απελευθερώθηκε, ανέφερε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Σούμι, κατά το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

07:22

Ζελένσκι: Θα έρθουν και νέες φρικαλεότητες στο φως

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή το βράδυ πως μπορεί να έρθουν στο φως κι άλλες «φρικαλεότητες», να αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της χώρας του υπό ρωσικό έλεγχο.

«Διότι αυτή είναι φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας. Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν», υποστήριξε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. Πρόσθεσε πως θέλει κάθε μητέρα Ρώσου στρατιώτη να δει τα πτώματα των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού.

«Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; Τι έκανε ένας άμαχος που απλά οδηγούσε το ποδήλατό του;»