Ουκρανία – Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις στην επόμενη φάση του πολέμου

Ουκρανία – Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις στην επόμενη φάση του πολέμου

Όσο περνάει ο καιρός, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να βρει εκείνη τη φόρμουλα των συμβιβασμών που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τον ουκρανικό πληθυσμό προκειμένου να λήξει ο πόλεμος.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται πια σε μια νέα φάση, παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες που επίσης συνεχίζονται, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις.

Σχεδόν καθημερινά ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνεται μέσω βίντεο στον ουκρανικό λαό… προειδοποιώντας τον για τις δυσκολίες που έπονται.

«Θέλουμε όλοι μας να κερδίσουμε αλλά θα υπάρξουν και άλλες μάχες στο μέλλον… Έχουμε μπροστά μας δύσκολο δρόμο», δήλωσε ο ίδιος σε ένα από τα πιο πρόσφατα διαγγέλματά του, με την Washington Post ωστόσο να υποστηρίζει ότι ένας από τους πιο δύσκολους δρόμους θα είναι αυτός που θα κληθεί να διαβεί ο ίδιος ο Ζελένσκι.

Ο 44χρονος Ουκρανός κωμικός ήταν, πριν από τον πόλεμο, «ένας αρχάριος της πολιτικής που αμφισβητείτο από δυτικούς ηγέτες και μερίδα Ουκρανών ψηφοφόρων». Ωστόσο πλέον, «έχει εξελιχθεί σε έναν αρχηγό σε καιρό κρίσης που έχει εδραιώσει τη θέση του στην ιστορία του ουκρανικού έθνους, εμπνέοντας με προσωπική γενναιότητα τη βούληση για αντίσταση», όπως σημειώνουν σε ανάλυσή τους οι συντάκτες της Washington Post.

«Τώρα, καθώς ο πόλεμος μαίνεται για έκτη εβδομάδα και οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων συνεχίζονται, ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει μια νέα σειρά προκλήσεων. Πρέπει να κρατήσει ψηλά το ηθικό και τη βούληση για αντίσταση εν μέσω απωλειών στο πεδίο της μάχης, οικονομικής καταστροφής και τεράστιων βασάνων για τους πολίτες. Πρέπει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των δυτικών εθνών ότι η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει για να διασφαλίσει έτσι ότι θα συνεχίσουν να ρέουν όπλα από το εξωτερικό.»

Όσο περνάει ωστόσο ο καιρός, ο Ζελένσκι θα πρέπει να μπορέσει να βρει και εκείνη τη φόρμουλα των συμβιβασμών που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τον ουκρανικό πληθυσμό προκειμένου να λήξει πόλεμος.

Διαβάστε ακόμη: Παγκόσμια κατακραυγή για τις εικόνες στη Μπούκα – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Η ανάκτηση εδαφών από τις ουκρανικές δυνάμεις αλλά και τα στοιχεία για τις ρωσικές θηριωδίες κατά αμάχων καθιστούν, βέβαια, την προοπτική ενός συμβιβασμού ακόμη πιο δύσκολη περιορίζοντας τα περιθώρια των συγκλίσεων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανεκτές.

«Για πόσο ακόμη;»

Για τον Κιθ Ντάρντεν ωστόσο, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο American University, «δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο καιρό ακόμη θα μπορέσουν οι Ουκρανοί να συνεχίσουν να δίνουν αυτήν τη μάχη».

Ο 44χρονος Ζελένσκι προσπαθεί, από την πλευρά του, εδώ και μήνες να κανονίσει μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, για τον ίδιο τον Ουκρανό πρόεδρο «κάθε συμφωνία με το Κρεμλίνο θα είναι πολιτικά επικίνδυνη».

Ένα ενδεχόμενο θα μπορούσε να είναι ο πόλεμος να παραταθεί για όσο διάστημα ο Ζελένσκι δεν έχει τη λαϊκή υποστήριξη εκείνη που θα απαιτείτο για να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς ώστε να τον σταματήσει. Ένα άλλο ενδεχόμενο θα ήταν εκείνος να δει τη δημοτικότητά του και την στήριξη προς το πρόσωπό του να καταρρέουν λόγω μιας ειρηνευτικής συμφωνίας την οποία ο ουκρανικός λαός θα αποδοκιμάσει.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι έχει ξεκινήσει ήδη να προσπαθεί να «πουλήσει» την ιδέα της αποκήρυξης της ένταξης στο ΝΑΤΟ, διεκδικώντας όμως ως αντάλλαγμα για τη χώρα του την προοπτική ένταξης στην ΕΕ. Ο ίδιος έχει κατά τα λοιπά πει πολλά: πως θέλει να σώσει όσο περισσότερες ζωές γίνεται, αλλά και πως θα πολεμήσει τη Ρωσία «ως και την τελευταία πόλη» κ.ά.

«Αυτήν την στιγμή όλοι είναι πρόθυμοι να αντισταθούν – ανυπόμονοι αν όχι να κερδίσουν τότε να πλήξουν τη Ρωσία», δηλώνει ο Μιχαήλ Μινάκοφ, πολιτικός αναλυτής στο Kennan Institute. Σύμφωνα με τον Μινάκοφ ωστόσο, ο ίδιος ο Ζελένσκι βρίσκεται πλέον σε ένα αδιέξοδο, καθώς προσπαθεί από τη μια πλευρά να παραμείνει στη θέση που βρίσκεται σήμερα «αλλά ταυτόχρονα να βρει και μια λύση».

Πηγή: Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή