Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αντιμέτωπος με τη φρίκη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αντιμέτωπος με τη φρίκη

Ερευνα ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου, μερικό ενεργειακό εμπάργκο από Ε.Ε.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από ένα Σαββατοκύριακο εφιαλτικών αποκαλύψεων για τις θηριωδίες του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία αντιμετωπίζει κύμα διεθνούς κατακραυγής, καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και νέες, οδυνηρές κυρώσεις από την Ε.Ε.

Ρόλο θρυαλλίδας έπαιξαν οι ανατριχιαστικές εικόνες που ήρθαν στο φως ύστερα από την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Μπούτσα, περίπου 55 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου. Ομαδικοί τάφοι και πτώματα αμάχων διάσπαρτα στους δρόμους –ορισμένα από αυτά με δεμένα χέρια, κάτι που παραπέμπει σε εν ψυχρώ εκτέλεση– προκάλεσαν παγκόσμιο αποτροπιασμό.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από τις εικόνες των σκοτωμένων αμάχων της Μπούτσα. Είναι αναγκαίο να διεξαχθεί ανεξάρτητη διερεύνηση και να αποδοθούν ευθύνες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που επισκέφθηκε χθες την Μπούτσα, κατηγόρησε τη Ρωσία για «γενοκτονία» και τους στρατιώτες της ότι «μεταχειρίζονται τους ανθρώπους χειρότερα κι από ζώα». Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και προσέθεσε: «Οφείλουμε να εξακολουθήσουμε να προμηθεύουμε με όπλα την Ουκρανία ώστε να συνεχίσει τον αγώνα της. Και να μαζέψουμε στοιχεία για να πραγματοποιηθεί δίκη για εγκλήματα πολέμου». Χθες το βράδυ η Γερμανία απέλασε 40 Ρώσους διπλωμάτες, τους οποίους χαρακτήρισε ανεπιθύμητους.

Για «πολύ σαφείς ενδείξεις εγκλημάτων πολέμου» έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η πρόεδρος τη Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε ότι η Ε.Ε. θα στείλει στην Ουκρανία επιθεωρητές για να βοηθήσουν τις ουκρανικές αρχές στη στοιχειοθέτηση των καταγγελιών.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αντιμέτωπος με τη φρίκη-1
 Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που επισκέφθηκε χθες την Μπούτσα, κατηγόρησε τη Ρωσία για «γενοκτονία» και τους στρατιώτες της ότι «μεταχειρίζονται τους ανθρώπους χειρότερα κι από ζώα». (EPA / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT)

 

«Οφείλουμε να εξακολουθήσουμε να προμηθεύουμε με όπλα την Ουκρανία ώστε να συνεχίσει τον αγώνα της», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Παρά το σημαντικό κόστος για την ίδια, η Ε.Ε. φαίνεται να οδεύει προς μερικό ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, διευρύνοντας τα μέτρα που ήδη έχει λάβει. Ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της διακοπής εισαγωγών άνθρακα και πετρελαίου από τη Ρωσία. Στο ίδιο μήκος κύματος φάνηκε να κινείται και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο κ. Λίντνερ είπε ότι δεν είναι εφικτή η άμεση διακοπή προμηθειών ρωσικού αερίου, αλλά τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια διαφοροποίηση μεταξύ αερίου από τη μια και πετρελαίου και άνθρακα από την άλλη. Παράλληλα, χθες, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα μπλοκάρει ενδεχόμενο εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας δήλωσε ότι η Ρώμη θα στηρίξει ακόμα και τη διακοπή εισαγωγών ρωσικού αερίου.

Αντιδρά η Μόσχα

Από την πλευρά της η Μόσχα συνεχίζει να αρνείται τις εις βάρος της κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις της αποσύρθηκαν από την Μπούτσα στις 30 Μαρτίου, ενώ οι καταγγελίες για εκτελέσεις αμάχων διατυπώθηκαν τέσσερις ημέρες αργότερα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «σκηνοθετημένες σκηνές», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι «ειδικοί στο υπουργείο Αμυνας εντόπισαν ενδείξεις κατασκευασμένων βίντεο». Η Ρωσία ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εκθέσει τις καταγγελίες της, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή