Τα κλεμμένα σημειωματάρια του Δαρβίνου επέστρεψαν μυστηριωδώς στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

Τα κλεμμένα σημειωματάρια του Δαρβίνου επέστρεψαν μυστηριωδώς στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

Δύο σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου τα οποία είχαν κλαπεί από τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Κέϊμπριτζ επεστράφησαν μυστηριωδώς στο πανεπιστημιακό ίδρυμα 22 χρόνια από την τελευταία φορά που κάποιος τα είχε δει.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου τα οποία είχαν κλαπεί από τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Κέϊμπριτζ επεστράφησαν μυστηριωδώς στο πανεπιστημιακό ίδρυμα 22 χρόνια από την τελευταία φορά που κάποιος τα είχε δει.

Τα μικρά δερματόδετα βιβλία, αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών, περιλαμβάνουν ένα σκίτσο του επιστήμονα που είναι γνωστό ως το «δέντρο της ζωής».

Η επιστροφή τους έγινε 15 μήνες αφότου το BBC μετέδωσε για πρώτη φορά ότι είχαν εξαφανιστεί και ενώ η βιβλιοθήκη ξεκινούσε παγκόσμια καμπάνια για  τον εντοπισμό τους .

Το ποιος επέστρεψε τα δύο σημειωματάρια –μεγέθους καρτ ποστάλ- είναι πραγματικός γρίφος.

Αφέθηκαν σε μια ροζ τσάντα δώρου που περιείχε το αρχικό μπλε κουτί, μέσα στο οποίο βρίσκονταν τα σημειωματάρια και έναν απλό καφέ φάκελο.

Πάνω του ήταν τυπωμένο ένα σύντομο μήνυμα: «Βιβλιοθηκάριε, Καλό Πάσχα Χ». 

Μέσα ήταν τα δύο τετράδια, σφιχτά τυλιγμένα σε μεμβράνη. Το πακέτο είχε αφεθεί στο πάτωμα, σε δημόσιο μεν χώρο της βιβλιοθήκης αλλά χωρίς κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, έξω από το γραφείο της Δρος Τσέζικα Γκάρντνερ, βιβλιοθηκαρίου του πανεπιστημίου.

«Έτρεμα», λέει η Γκάρντνερ περιγράφοντας την αντίδρασή της όταν είδε την τσάντα και το περιεχόμενό της για πρώτη φορά στις 9 Μαρτίου. «Αλλά ήμουν επίσης προσεκτική γιατί μέχρι να τα ξετυλίξουμε, δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος».

Ακολούθησε αγωνιώδης καθυστέρηση πέντε ημερών μεταξύ της εύρεσης του πακέτου και της χορήγησης άδειας από την αστυνομία να ανοίξει η μεμβράνη και έως ότου εξετασθούν τα σημειωματάρια και να επιβεβαιβωθεί ότι ήταν γνήσια.

«Δακρύσαμε», λέει η Δρ Γκάρντνερ «και νομίζω δεν έχουμε ξεπεράσει το συναισθηματικό σοκ. Σημαίνει τόσα πολλά για εμάς να τα έχουμε πισω».

Παραδέχεται ότι φοβόταν ότι τα σημειωματάρια δεν θα επέστρεφαν ποτέ με εκείνη εν ζωή. «Σκεφτόμουν ότι θα περνούσαν χρόνια. Η αίσθηση ανακούφισής μου για την ασφαλή επιστροφή των σημειωματάριων είναι βαθιά και σχεδόν αδύνατο να εκφραστεί επαρκώς.

Το σκίτσο του δέντρου της ζωής ήταν κομβικό για την ανάπτυξη της θεωρίας της εξέλιξης του Δαρβίνου

Τα σημειωματάρια χρονολογούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1830 μετά από την επιστροφή του Δαρβίνου από τα νησιά Γκαλαπάγκος. Ο Δαρβίνος είχε σχεδιάσει σε μια σελίδα ένα σκίτσο δέντρου, το οποίο θεωρείται ότι τον βοήθησε να εμπνευστεί τη θεωρία του για την εξέλιξη που 20 χρόνια αργότερα θα γίνει κεντρική θεωρία στο εμβληματικό του έργο «On the Origin of Species».

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή