Ουκρανία – ΔΟΜ: Πάνω από 7,1 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου

Ουκρανία – ΔΟΜ: Πάνω από 7,1 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 10% στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στην Ουκρανία από τον πρώτο κύκλο της έρευνας στις 16 Μαρτίου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 7,1 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 10% στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στην Ουκρανία από τον πρώτο κύκλο της έρευνας στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Ο ΔΟΜ διεξήγαγε τη δεύτερη έρευνά του μεταξύ 24ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου, με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τον εσωτερικό εκτοπισμό και την κινητικότητα και την αξιολόγηση των αναγκών στην Ουκρανία για να προσαρμόσει το ευρύτερο σύστημα ανθρωπιστικής ανταπόκρισης.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου και οι ανθρωπιστικές ανάγκες στο πεδίο συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ Αντόνιο Βιτορίνο.

«Χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτραπεί η ασφαλής εκκένωση αμάχων και να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά και παράδοση της τόσο αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να βοηθηθούν γρήγορα οι εσωτερικά εκτοπισμένοι».

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από το 50 τοις εκατό των εκτοπισμένων νοικοκυριών έχουν παιδιά, το 57 τοις εκατό περιλαμβάνει ηλικιωμένα μέλη και το 30 τοις εκατό έχει άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Μέσα στον πρώτο μήνα του πολέμου, το εισόδημα των εκτοπισμένων νοικοκυριών μειώθηκε κατακόρυφα. Κι ενώ πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 μόνο το 13 τοις εκατό των εκτοπισμένων νοικοκυριών δήλωσαν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 5.000 Ουκρανικές χρίβνια (170 USD), επί του παρόντος το 61 τοις εκατό από αυτά δηλώνουν ότι το οικογενειακό τους εισόδημα έπεσε κάτω από 5.000 Ουκρανικές χρίβνια από την αρχή του πολέμου.

Πάνω από το ένα τρίτο των εκτοπισμένων νοικοκυριών δηλώνουν ότι δεν είχαν εισόδημα τον τελευταίο μήνα.

Η οικονομική υποστήριξη, οι μεταφορές, η τροφή, η στέγαση και τα είδη υγιεινής είναι από τις πλέον άμεσες ανάγκες για τους εκτοπισμένους. Η πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας παραμένει η δεύτερη πιο επιτακτική ανάγκη τόσο για τους εκτοπισμένους όσο και για όσους παραμένουν στους τόπους διαμονής τους.

Οι ομάδες του ΔΟΜ στο πεδίο συνεχίζουν να παρέχουν ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια σε εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα και στις κοινότητες υποδοχής. Την ίδια ώρα ωστόσο περισσότερες κοινότητες που έχουν ανάγκη παραμένουν εγκλωβισμένες.

Η υποστήριξη που παρέχεται μέχρι στιγμής περιλαμβάνει τρόφιμα, μη βρώσιμα είδη και είδη υγιεινής, χρήματα, ψυχική υγεία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καθώς και ενημερωτικές εκστρατείες για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης, αναφέρει ο ΔΟΜ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η παύση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία είναι υψίστης σημασίας, για να επιτραπεί η ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους τους πληγέντες πληθυσμούς.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία, 41η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή