Γκουτέρες: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει τώρα 

Γκουτέρες: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει τώρα 

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διεθνή τάξη και την παγκόσμια αρχιτεκτονική ειρήνης» δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διεθνή τάξη και την παγκόσμια αρχιτεκτονική ειρήνης που βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών λόγω της φύσης, της έντασης και των συνεπειών του», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, υπογραμμίζοντας πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει τώρα».

«Έχουμε να κάνουμε με μια πλήρη εισβολή σε πολλά μέτωπα. Σε ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών, την Ουκρανία, από ένα άλλο, τη Ρωσική Ομοσπονδία, ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με διάφορους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της επανασχεδίασης των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Ο πόλεμος οδήγησε σε παράλογες απώλειες ανθρώπινων ζωών, τεράστιες καταστροφές στα αστικά κέντρα και στην καταστροφή πολιτικών υποδομών», είπε.

Αναφορικά με τις θηριωδίες που προκάλεσαν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημείωσε: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις φρικιαστικές εικόνες αμάχων που σκοτώθηκαν στη Μπούκα και ζήτησα αμέσως μια ανεξάρτητη έρευνα για να εγγυηθώ αποτελεσματική λογοδοσία».

Ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε ότι ο πόλεμος ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με περισσότερους από 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο αυξημένο κόστος τροφίμων, ενέργειας και λιπασμάτων. «Βλέπουμε ήδη κάποιες χώρες να περνούν από την ευαλωτότητα στην κρίση και παρατηρούμε σημάδια σοβαρής κοινωνικής αναταραχής», πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τα «επαίσχυντα χαρακτηριστικά του παράλογου πολέμου»

Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Οικοδόμησης της Ειρήνης, τόνισε: «Η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί σοβαρά».

«Ο αριθμός των Ουκρανών αμάχων που σκοτώθηκαν έχει υπερδιπλασιαστεί. Οι ουκρανικές πόλεις συνεχίζουν να σφυροκοπούνται αλύπητα, συχνά αδιακρίτως, από βαρύ πυροβολικό και εναέριους βομβαρδισμούς. Και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε περικυκλωμένες περιοχές κάτω από εφιαλτικές συνθήκες» τόνισε και συνέχισε:

«Η καταστροφή που προκλήθηκε στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας είναι ένα από τα επαίσχυντα χαρακτηριστικά αυτού του παράλογου πολέμου. Η φρίκη βάθυνε το περασμένο Σαββατοκύριακο καθώς εμφανίστηκαν συγκλονιστικές εικόνες νεκρών αμάχων, μερικοί με δεμένα χέρια, που κείτονταν στους δρόμους της Μπούκα, πόλης κοντά στο Κίεβο, που στο παρελθόν κρατούσαν οι ρωσικές δυνάμεις. Πολλά πτώματα βρέθηκαν επίσης σε έναν ομαδικό τάφο στην ίδια τοποθεσία. Αναφορές από μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων, βιασμούς και λεηλασίες σε περιοχές στο Χάρκοβο και στο Κίεβο».

Καταγγελίες για ομαδικούς βιασμούς

Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο αναφέρθηκε σε ισχυρισμούς για σεξουαλική βία που διαπράττεται από ρωσικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι «περιλαμβάνουν ομαδικούς βιασμούς και βιασμούς μπροστά στα παιδιά».

«Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για σεξουαλική βία από ουκρανικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές πολιτικής άμυνας. Η αποστολή παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία συνεχίζει να επιδιώκει να επαληθεύσει όλους αυτούς τους ισχυρισμούς. Ανησυχούμε επίσης για τα ενοχλητικά βίντεο που απεικονίζουν κακοποίηση αιχμαλώτων πολέμου και από τις δύο πλευρές. Όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» ανέφερε.

«Πολλές αξιόπιστες καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από περιοχές που ανακαταλήφθηκαν πρόσφατα από τις ρωσικές δυνάμεις δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες εξέτασης αυτών των ισχυρισμών και συλλογής στοιχείων», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία, 41η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή