Λάμψη Ομπάμα στον Λευκό Οίκο

Λάμψη Ομπάμα στον Λευκό Οίκο

Σε αποστολή παροχής πολιτικής στήριξης στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενας παλιός γνώριμος εμφανίστηκε χθες, καταχειροκροτούμενος, στον Λευκό Οίκο. Ο 60χρονος πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέστρεψε για πρώτη φορά από το 2017 στο γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ, σε μια λεπτή αποστολή παροχής πολιτικής στήριξης στον πρώην αντιπρόεδρό του και νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Ευχαριστώ, αντιπρόεδρε Μπάιντεν», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Μπαράκ Ομπάμα. «Πλάκα κάνω, πρόεδρέ μου!» συμπλήρωσε.

Ο Ομπάμα παίζει αφανή ρόλο στην προεδρία Μπάιντεν, αλλά η επαναφορά του στο προσκήνιο σημαίνει κάτι παραπάνω από αναγνώριση του πολιτικού του βάρους. Ισως αποτελεί την εναλλακτική λύση του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024, σε περίπτωση που ο 79 ετών σήμερα Μπάιντεν δεν είναι εκ νέου υποψήφιος. Τίποτα από αυτά δεν συζητήθηκε ανοικτά, φυσικά, χθες, ενώ ο Ομπάμα φρόντισε να μην επισκιάσει τον Μπάιντεν, χειροκροτώντας τον επί μακρό χρονικό διάστημα όταν ο νυν πρόεδρος ανέβηκε στο βήμα.

Το αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η ανακοίνωση συμπληρωματικών υγειονομικών καλύψεων για κατηγορίες πληθυσμού που δεν είχαν επωφεληθεί από τη μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Ομπάμα. Ο πρώην πρόεδρος σημείωσε ότι το 2012 ήταν απολύτως αποφασισμένος να περάσει τη μεταρρύθμιση, ακόμη και αν αυτό του κόστιζε την επανεκλογή του. Τελικά επανεξελέγη, ενώ ο ανένδοτος αγώνας των Ρεπουμπλικανών επί προεδρίας Τραμπ για την κατάργηση της μεταρρύθμισης έπεσε στο κενό. Από την εκλογή του Μπάιντεν, το 2020, έως σήμερα, άλλα 14 εκατομμύρια Αμερικανοί προστέθηκαν στα 20 εκατομμύρια που είχαν επωφεληθεί από τη μεταρρύθμιση στην αρχική της φάση. «Αυτό συμβαίνει όταν έχεις μια κυβέρνηση που θέλει να κάνει ένα πρόγραμμα να λειτουργήσει», είπε ο Ομπάμα. Οι συμπληρωματικές παροχές που ανακοινώθηκαν χθες θα μειώσουν τις δαπάνες υγείας για 1 εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ θα προσφέρουν ασφάλιση σε 200.000 ανασφάλιστους.

Συμπληρωματικές παροχές θα μειώσουν τις δαπάνες υγείας για 1 εκατ. ανθρώπους, ενώ θα προσφέρουν ασφάλιση σε 200.000 ανασφάλιστους.

Σπουδαστικά δάνεια

Σε ένα άλλο μέτρο κοινωνικής πολιτικής –προσωρινού χαρακτήρα–, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για τρίτη φορά το «πάγωμα» της αποπληρωμής των σπουδαστικών δανείων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ευρεία δυσαρέσκεια της αμερικανικής κοινής γνώμης εξαιτίας του πληθωρισμού, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ξεκινήσει προσπάθειες εγγραφής νέων μελών σε βενζινάδικα, επιχειρώντας να επωφεληθούν από την αγανάκτηση που προξενεί η άνοδος των τιμών. Για τους Δημοκρατικούς, υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, κάτι που θα δέσει τα χέρια του Μπάιντεν κατά το δεύτερο μισό της προεδρίας του. Χθες η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις κάλεσε το Κογκρέσο να νομοθετήσει με ταχείς ρυθμούς, ώστε να επιτραπεί στα ασφαλιστικά ταμεία να διαπραγματεύονται με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές των φαρμάκων, μέτρο που θα μείωνε τις τιμές. Επίσης, ζήτησε να μονιμοποιηθούν κάποιες από τις ελαφρύνσεις του έκτακτου πακέτου στήριξης λόγω πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή