Μυστήριο με χειρόγραφα του Δαρβίνου

Μυστήριο με χειρόγραφα του Δαρβίνου

Δύο χειρόγραφα του Δαρβίνου, που κλάπηκαν πριν από πάνω από 20 χρόνια από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, επιστράφηκαν.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χειρόγραφα του Δαρβίνου, που κλάπηκαν πριν από πάνω από 20 χρόνια από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, επιστράφηκαν. Τα δύο τετράδια, σε ένα από τα οποία μάλιστα περιλαμβάνεται και το σκιαγράφημα του Δένδρου της Ζωής (1837), επιστράφηκαν στο εσωτερικό μιας μικρής ροζ σακούλας δώρου, όπου υπήρχε και ένα τυπωμένο σημείωμα προς τη βιβλιοθηκάριο με ευχές για Καλό Πάσχα.

Η σακούλα είχε εγκαταλειφθεί στις 9 Μαρτίου έξω από το γραφείο της βιβλιοθηκαρίου. Το σημείο δεν καλύπτεται από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και έτσι παραμένει άγνωστο ποιος τα επέστρεψε και βέβαια πού βρίσκονταν την περασμένη εικοσαετία.

Επιστράφηκαν άθικτα στη βιβλιοθήκη από την οποία εκλάπησαν πριν από 20 και πλέον χρόνια.

Η επανεμφάνιση

Η δρ Τζέσικα Γκάρντνερ, υπεύθυνη της βιβλιοθήκης από το 2017, ήταν εκείνη που κατήγγειλε την κλοπή των χειρογράφων στην αστυνομία. Τώρα δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της για την ανέλπιστη επιστροφή τους. «Νιώθω τόσο μεγάλη ανακούφιση που αυτά τα βαρύτιμα χειρόγραφα βρίσκονται και πάλι εδώ. Είναι αδύνατο να την εκφράσω με λόγια», δήλωσε. «Τα τετράδια θα ξαναπάρουν τη δικαιωματική θέση τους, μαζί με ολόκληρο το αρχείο του Δαρβίνου, στην καρδιά της επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του έθνους, δίπλα στα αρχεία του Νεύτωνα και του καθηγητή Στίβεν Χόκινγκ».

Τον Ιανουάριο του 2001 έγινε αντιληπτό ότι έλειπαν από τη βιβλιοθήκη τα τετράδια, που περιλαμβάνουν τις πρώτες σκέψεις του Δαρβίνου για τη Θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών μέσω φυσικής επιλογής, αλλά είχαν φωτογραφηθεί τον Νοέμβριο του 2000. Τότε, οι υπάλληλοι της βιβλιοθήκης πίστευαν ότι απλώς είχαν τοποθετηθεί σε κάποιο άλλο σημείο. Η πολύ προσεκτική έρευνα του κτιρίου, όπου υπάρχουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια βιβλία, χειρόγραφα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, δεν απέδωσε και τελικά το 2020 καταγγέλθηκε η κλοπή τους στην αστυνομία. Για το συμβάν ενημερώθηκε και η Interpol. Η έρευνα για αυτά δεν κατέληξε πουθενά, μέχρι την πρόσφατη επιστροφή τους. Οπως λένε οι ειδικοί, τα τετράδια του Δαρβίνου επιστράφηκαν σε άριστη κατάσταση, χωρίς να έχουν σημεία φθοράς, και θα εκτεθούν σε ειδική έκθεση για τον Κάρολο Δαρβίνο τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή