Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από την 42η ημέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-λεπτό-προς-λεπτ-561796219
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από την 42η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:50

Τρεις νεκροί από ρωσικά πυρά στην Μπαλακλίγια

Το ρωσικό πυροβολικό εξαπέλυσε σήμερα επίθεση κατά της Μπαλακλίγια, κοντά στο Χάρκοβο, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να βρουν τον θάνατο, σύμφωνα με ανάρτηση του γραφείου της τοπικής Εισαγγελίας στο Telegram.

Όπως αναφέρει, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν «επίθεση με οβίδες πυροβολικού εναντίον κατοικημένης περιοχής», με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και σπίτια να υποστούν ζημιές.

23:10

Ο Κουλέμπα θα απευθύνει έκκληση στους ομολόγους του του ΝΑΤΟ για «απαραίτητα όπλα»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι θα κάνει έκκληση για «όλα τα απαραίτητα όπλα» όταν συναντηθεί αύριο με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ και την G7.

«Το κύριο θέμα της συζήτησής μου στις Βρυξέλλες θα είναι η προμήθεια όλων των απαραίτητων όπλων στην Ουκρανία», τόνισε.

22:39

Πεντάγωνο: «Αδύνατον» να γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, αλλά η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ λέει ότι είναι «αδύνατο» να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία εάν δεν τελειώσει μέσω της διπλωματίας, αλλά ότι η Ουκρανία «φυσικά» μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο.

«Το γεγονός ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να συγκεντρωθεί σε μια μικρότερη γεωγραφική περιοχή σίγουρα ενισχύει την πιθανότητα να συνεχιστεί η βία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Επανέλαβε ότι η Ουκρανία μπορεί «απολύτως» να κερδίσει τον πόλεμο, όπως αποδεικνύεται από την αδυναμία του Πούτιν να επιτύχει τους στρατηγικούς του στόχους. «Η Μαριούπολη δεν έχει ακόμα καταληφθεί. Έχει μετακινήσει τις δυνάμεις του από το Κίεβο. Έχει μετακινήσει τις δυνάμεις του από το Τσερνίχιβ. Δεν έχουν καταλάβει το Χάρκοβο. Δεν έχουν καταλάβει το Μικολάιβ στο νότο», είπε και πρόσθεσε: «Οπότε νομίζω ότι η απόδειξη είναι κυριολεκτικά στα αποτελέσματα που βλέπετε καθημερινά».

22:34

Χαν: Η Ουκρανία θα χρειαστεί μεταπολεμικά ένα Σχέδιο Μάρσαλ

Η Ουκρανία θα χρειαστεί μεταπολεμικά ένα σχέδιο ανοικοδόμησης παρόμοιο με εκείνο που προσέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, με τον τρόπο αυτό η Ουκρανία θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα –αντί για δεκαετίες– από τις καταστροφές που προκάλεσε ο ρωσικός στρατός και θα μπορούσε να συγκλίνει γρηγορότερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Χαν δεν έκανε κάποια εκτίμηση για το πόσα χρήματα θα χρειαζόταν η Ουκρανία.

22:29

4.892 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χρησιμοποιώντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης είπε ότι συνολικά 4.982 άνθρωποι διέφυγαν από πολλές πόλεις της Ουκρανίας, σε σύγκριση με 3.846 που εκκενώθηκαν την Τρίτη.

22:23

Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν αφήνει την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Μαριούπολη για να κρύψει τα χιλιάδες θύματα στην πόλη

Η Ρωσία μπλοκάρει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη για να κρύψει τα «χιλιάδες» θύματα σε αυτήν την πολιορκημένη πόλη, όπου συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί, κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε: «Πιστεύω ότι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη είναι ότι, εφόσον οι Ρώσοι στρατιώτες δεν έχουν ‘καθαρίσει’ τα πάντα, φοβούνται ότι ο κόσμος θα δει τι συμβαίνει εκεί».

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Habertürk, σημείωσε: «Δεν πρόκειται για δεκάδες αλλά για χιλιάδες σκοτωμένους και χιλιάδες τραυματίες. Ξέρουμε πόσοι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν εκεί και πόσοι τραυματίστηκαν, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι πολίτες».

«Αλλά σε κάθε περίπτωση (οι Ρώσοι) δεν θα μπορούν να τα κρύψουν όλα (…) Ένας τόσο μεγάλος αριθμός είναι αδύνατον να τον αποσιωπήσεις. Και πιστεύω ότι θα το δούμε όλοι όταν θα μπορέσουμε να μπούμε στη Μαριούπολη», συνέχισε.

«Στην Μπούκα για παράδειγμα, προσπάθησαν να το κάνουν, έκαψαν πολλούς ανθρώπους σε αυτήν την περιοχή: στην Μπούκα, το Ιρπίν, το Γκοστομέλ. Έκαψαν οικογένειες. Χθες βρήκαμε άλλη μια οικογένεια: τον πατέρα, τη μητέρα τα δύο παιδιά. Μικρά παιδιά. Για αυτό λέω: είναι Ναζί», επέμεινε.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη Ρωσία, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «θα πρέπει να γίνουν». «Δεν έχουμε και μεγάλη όρεξη να διαπραγματευτούμε με τη Ρωσία έπειτα από όσα είδαμε, καμία όρεξη, πρέπει να σας το πω, επειδή καταλαβαίνουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Όμως πρέπει να βρούμε έστω και τη μικρότερη πιθανότητα να διαπραγματευτούμε γιατί πιστεύω ότι είναι δύσκολο να σταματήσουμε αλλιώς τον πόλεμο», κατέληξε.

22:02

Μακρόν: Υπέρ των πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι δολοφονίες στην Μπούκα είναι «πολύ πιθανόν έγκλημα πολέμου» που αξίζει δικαιοσύνης.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων, ο Μακρόν καταδίκασε τις δολοφονίες στην Μπούκα και είπε επίσης ότι είναι υπέρ των πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

22:00

Αντιπολεμικοί ακτιβιστές χρωμάτισαν κόκκινη τη λίμνη έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Βίλνιους

21:54

Οι ομάδες διάσωσης δεν μπορούν να απομακρύνουν τους παγιδευμένους αμάχους στο Ιζιούμ 

Οι ουκρανικές αρχές δεν μπορούν να απομακρύνουν τους παγιδευμένους κατοίκους στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία ανατολική πόλη Ιζιούμ ή να στείλουν εκεί ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χάρκοβο.

Έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο ισχυρίστηκε ότι 93 άμαχοι από το Ιζιούμ σκοτώθηκαν καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από την πολιορκημένη πόλη.

Οι άμαχοι στο Ιζιούμ, το οποίο βρίσκεται σε μια βασική διαδρομή προς το Ντονμπάς, έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στην περιοχή για εβδομάδες με πολύ μικρή πρόσβαση σε τρόφιμα ή νερό, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταλαμβάνουν την περιοχή.

Οι περιφέρειες του Χαρκόβου, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ βιώνουν τις χειρότερες συγκρούσεις αφότου οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή του Κιέβου.

21:37

Κάτοικοι πόλης κοντά στο Χάρκοβο εγκαταλείπουν όπως-όπως τα σπίτια τους

Έχοντας στριμώξει τα λιγοστά υπάρχοντά τους σε πλαστικές σακούλες και καρότσια, οι κάτοικοι του Ντερχάτσι -μιας πόλης στη βορειοανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία- εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να απομακρυνθούν από την περιοχή, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια νέα επίθεση από τον ρωσικό στρατό.

Ύστερα από την απόσυρσή τους από τα περίχωρα του Κιέβου, την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στρέψει τις επιθέσεις τους προς το νότιο και το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, το Χάρκοβο (η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας) εξακολουθούσε σήμερα να δέχεται πυρά και οι αρχές ανέμεναν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα εξαπέλυαν σύντομα μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση με στόχο την κατάληψη της πόλης.

21:35

Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ στη χρήση των drones Switchblade 

Μια μικρή ομάδα Ουκρανών στρατιωτών, που βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκπαιδεύονται στη χρήση των drones Switchblade - αποκαλούμενα drones «καμικάζι» - που προμηθεύει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

21:20

Μπάιντεν: Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Μόσχας

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι τα μέτρα αυτά  θα «αυξήσουν την οικονομική πίεση στον Πούτιν». «Πρώτα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού στη Sberbank, μακράν το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη Ρωσία και στην Alfa Bank, τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζά της», τόνισε.

«Κλειδώνουμε ολους τους λογαριασμούς, όλα τα κεφάλαια που διατηρούν αυτές οι τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θα μπορούν να αγγίξουν τα χρήματά τους, δεν θα μπορούν να κάνουν καμία επιχείρηση εδώ. Και δεύτερον, θα υπογράψω ένα εκτελεστικό διάταγμα, που θα απαγορεύσει κάθε νέα επένδυση των ΗΠΑ στη Ρωσία».

Οι δύο τράπεζες δήλωσαν ότι οι κυρώσεις δεν θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις δραστηριότητές τους.

21:11

Ντράγκι: Η διακοπή εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου «δεν βρίσκεται στο τραπέζι»

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν εξετάζεται σε επίπεδο ΕΕ, αλλά εάν επιτευχθεί συναίνεση για το θέμα, η Ιταλία θα συμμετάσχει πρόθυμα μαζί της.

«Ένα εμπάργκο φυσικού αερίου δεν είναι ακόμη στο τραπέζι και δεν ξέρω αν θα υπάρξει ποτέ», είπε.

Τόνισε ότι αν ανασταλεί η ροή φυσικού αερίου από τη Μόσχα, η Ιταλία εξακολουθούσε να έχει αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες της έως τα τέλη Οκτωβρίου.

21:00

Πολλά θύματα μετά από επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό

Πολλά είναι τα θύματα μετά από επίθεση με τουλάχιστον τρεις ρουκέτες σε σιδηροδρομικό σταθμό στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία Ουκρανικών Σιδηροδρόμων.

Κτίρια και σιδηροδρομικό υλικό έχουν επίσης υποστεί ζημιές μετά την εκτόξευση των ρουκετών στην περιοχή. «Υπάρχουν θύματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον αριθμό των θυμάτων ή την τοποθεσία της επίθεσης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι μια ουκρανική βάση αποθήκευσης καυσίμων καταστράφηκε από ρωσικούς πυραύλους στην περιοχή του Χαρκόβου, μετέδωσε το πρακτορείο RIA. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό και ξένα όπλα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην ίδια περιοχή, μετέδωσε το RIA, επικαλούμενο το υπουργείο.

20:57

Γεωργιανοί διαδηλωτές τιμούν τα θύματα της Μπούκα

Φωτογραφία από drone στην Τιφλίδα απεικονίζει μία σειρά διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο να κείτονται στο έδαφος δεμένοι πισθάγκωνα, όπως ορισμένοι από τους νεκρούς στην Μπούκα.

REUTERS/Irakli Gedenidze
20:40

Μπάιντεν: Μεγάλα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για τις θηριωδίες στην ουκρανική πόλη Μπούκα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «αίσθηση βαρβαρότητας και απανθρωπιάς».

«Πολίτες εκτελούνται εν ψυχρώ και πτώματα πετάχτηκαν σε ομαδικούς τάφους. Ένα αίσθημα βαρβαρότητας και απανθρωπιάς φάνηκε σε όλο τον κόσμο και χωρίς καμία συγγνώμη», είπε.

«Δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο από μεγάλα εγκλήματα πολέμου. Τα υπεύθυνα έθνη πρέπει να ενωθούν για να οδηγήσουν σε λογοδοσία τους δράστες και μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το οικονομικό κόστος, να επιτείνουμε τον πόνο για τον Πούτιν και να αυξήσουμε περαιτέρω την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας».

Πρόσυεσε ότι τα βήματα που έγιναν από τη Δύση στοχεύουν στη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά «διψήφια νούμερα» μόνο εφέτος και σε ένα χρόνο οι οικονομικές κυρώσεις να είναι πιθανό να «σβήσουν» τα οικονομικά κέρδη των τελευταίων 15 χρόνων της Ρωσίας.

Ο κ. Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας ότι θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα απαγορεύει οποιαδήποτε επένδυση των ΗΠΑ στη Ρωσία. «Χάρη στη γενναιότητα και το μαχητικό πνεύμα του ουκρανικού λαού, η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει στους αρχικούς της πολεμικούς στόχους. Η Ρωσία ήθελε να καταλάβει την πρωτεύουσεα της Ουκρανίας και να ανατρέψει την εκλεγμένη κυβέρνηση. Σήμερα το Κίεβο παραμένει όρθιο και η κυβέρνηση εξακολουθεί να διοικεί», είπε.

«Αυτός ο αγώνας απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού στον αγώνα τους για ελευθερία», κατέληξε.

20:31

ΝΥΤ: Κυβερνήσεις έχουν απελάσει 120 Ρώσους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν εκδιώξει περίπου 120 Ρώσους αξιωματικούς των πληροφοριών από την εισβολή στην Ουκρανία ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας απέλασης διπλωματών της Μόσχας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι απελάσεις ήταν μια σημαντική νίκη της αντικατασκοπείας που θα καθυστερούσε τις προσπάθειες της Ρωσίας, αλλά πρώην αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Μόσχα θα είχε άλλους τρόπους συλλογής πληροφοριών και ότι οι προσπάθειες θα είχαν μικρό αντίκτυπο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

20:28

Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετέχουν σε συνεδριάσεις της G20 αν η Ρωσία είναι παρούσα

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε «συνεδριάσεις» της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών αν η Ρωσία συμμετέχει σε αυτές, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε σαφές, και σίγουρα συμφωνώ μαζί του, ότι δεν μπορεί να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συμβαίνει τίποτε αναφορικά με τη Ρωσία σε κανένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να αποβληθεί η Ρωσία από την G20, και το έχω καταστήσει σαφές στους ομολόγους μου της Ινδονησίας ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε πολλές συναντήσεις εάν οι Ρώσοι είναι παρόντες», είπε.

20:25

Κατρούγκαλος: Η απέλαση διπλωματών είναι η έσχατη επιλογή στις διπλωματικές σχέσεις

Στο θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών αναφέρεται με δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας ότι «η απέλαση διπλωματών είναι η έσχατη επιλογή στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις και πρέπει να πραγματοποιείται με προσοχή και με τρόπο που να μην οδηγεί σε κλείσιμο όλων των διπλωματικών διαύλων». 

Συνεχίζοντας αναφέρει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέτρα προστασίας της κυριαρχίας της Ελλάδας όταν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία ότι παραβιάστηκε η Σύμβαση της Βιέννης, όχι όμως αδιακρίτως - στο πλαίσιο μιας οριζόντιας πρωτοβουλίας πολλών πρόθυμων χωρών- και κατά παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου απάντησε: «Η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου για την κήρυξη personae non gratae μελών της ρωσικής διπλωματικής αποστολής δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά ακολουθεί τη λογική των ίσων αποστάσεων ακόμα και μετά την αποκάλυψη γεγονότων, για τα οποία καμία προφορική καταδίκη δεν είναι αρκετή. Ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν επηρεασμένοι από τις απόψεις του κυβερνητικού τους εταίρου, κ. Καμμένου».

20:21

Το Λονδίνο παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία της Sberbank

Η Βρετανία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank και ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα μέχρι τα τέλη του 2022 σε έναν νέο γύρο κυρώσεων που λαμβάνονται σε συντονισμό με τους δυτικούς συμμάχους για να «αποδεκατίσει την πολεμική μηχανή του Πούτιν».

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης σε άλλους οκτώ ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων λιπασμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου, φορτηγών και διαμαντιών.

Το Λονδίνο θα απαγορεύσει επίσης τις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία, αξίας άνω των 11 δισεκατομμυρίων λιρών το 2020, και την εξαγωγή βασικού εξοπλισμού διύλισης πετρελαίου και καταλυτών.

20:11

Μπλίνκεν: Το ΝΑΤΟ περνά μια «σημαντική στιγμή»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η περίοδος σηματοδότησε μια «σημαντική στιγμή» για το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Δύση είχε βάλει στόχο να κάνει τρία πράγματα εάν η Ρωσία αποφάσιζε «να συνεχίσει αυτή τη φρικτή επίθεση κατά της Ουκρανίας».

  • «Το ένα ήταν να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς εταίρους μας - αυτό κάνουμε», είπε.
  • «Δύο ήταν να ασκήσουμε εξαιρετική πίεση στη Ρωσία - το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.
  • «Τρία ήταν για να βεβαιωθούμε ότι ενισχύουμε την άμυνα της δικής μας συμμαχίας ΝΑΤΟ και το κάνουμε κι αυτό».

Ο Στόλτενμπεργκ επαίνεσε τις ΗΠΑ για την ηγεσία τους εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τον ως «εξαιρετικό» και «απαραίτητο».

20:05

Η Πορτογαλία θα στείλει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία

Η Πορτογαλία θα στείλει «σύντομα» πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, δήλωσε o Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών.

«Η Πορτογαλία έχει ήδη στείλει περισσότερους από 60, 70 τόνους πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και θα στείλει κι άλλο σύντομα», είπε ο Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο σε πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Θα είναι «εξοπλισμός προστασίας αλλά και εξοπλισμός επίθεσης», πρόσθεσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας.

20:04

Τρεις ρουκέτες έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στην ανατολική Ουκρανία

Οι κρατικοί Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι ανέφεραν ότι υπάρχουν πολλά θύματα όταν τρεις πύραυλοι έπληξαν έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια, γραμμές και σιδηροδρομικό υλικό.

Η δήλωση δεν παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για τον αριθμό των θυμάτων ή την τοποθεσία της επίθεσης.

20:02

Ακτιβιστική ενέργεια έξω το κοινοβούλιο της Γεωργίας

Διαδηλωτές έπεσαν στο έδαφος έχοντας δεμένα τα χέρια τους πισθάγκωνα, όπως οι νεκροί στην Μπούκα.

20:00

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Χάρκοβο ανακοινώνει την εκκένωση 2 πόλεων

Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Χαρκόβου, δήλωσε ότι οι αρχές θα εκκενώσουν δύο πόλεις στο νότιο τμήμα, τη Λοτζόβα και το Μπαρβίνκοβ, ως προληπτικό μέτρο εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

19:58

Φύλακας της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας 

Ένας Βρετανός που εργαζόταν στη βρετανική πρεσβεία στο Βερολίνο κατηγορείται για εννέα αδικήματα του Νόμου περί Κρατικών Μυστικών, που σχετίζονται με την παροχή πληροφοριών χρήσιμων στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Λονδίνου.

Ο Ντέιβιντ Μπαλαντάιν Σμιθ, 57 ετών, ο οποίος διέμενε στο Πότσδαμ της Γερμανίας και εργαζόταν ως φύλακας ασφαλείας στην πρεσβεία, εκδόθηκε σήμερα από τη Γερμανία στη Βρετανία, ύστερα από τη σύλληψή του τον Αύγουστο του 2021.

Ο 57χρονος πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο, Πέμπτη, ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία.

19:57

ΕΕ: Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να αντιμετωπιστούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα, όπως αν η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα θα ισχύσει και για τα τρέχοντα συμβόλαια, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Την Τρίτη, η Επιτροπή πρότεινε να απαγορευτεί η εισαγωγή άνθρακα, όλων των ειδών, από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με τη Μόσχα.

Στη σημερινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων, ωστόσο, ορισμένοι εξέφρασαν αντιρρήσεις, όπως είπαν τρεις πηγές στο Reuters. Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα, όμως διπλωμάτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στην επόμενη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων, την Πέμπτη.

19:53

Πούτιν: Οι εικόνες στην Μπούκα είναι κυνική προβοκάτσια

Ο Πούτιν έκανε λόγο για μία «χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια» από τις ουκρανικές αρχές αναφερόμενος στην ανακάλυψη πτωμάτων αμάχων στην Μπούκα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη.

Παράλληλα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι οι εικόνες των πτωμάτων στην πόλη, για τις οποίες η Μόσχα υποστηρίζει ότι ήταν σκηνοθετημένες, σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων αλλά και για να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

19:37

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε βάρος της ρωσικής Sberbank, καθώς και των ενήλικων παιδιών του Πούτιν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έβαλαν στο στόχαστρο ρωσικές τράπεζες και μέλη της ρωσικής ελίτ, ανακοινώνοντας σήμερα ένα νέο πακέτο κυρώσεων που περιλαμβάνει την απαγόρευση κάθε αμερικανικής επένδυσης στη Ρωσία, μετά τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον και του Κιέβου κατά της Μόσχας για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Με τα νέα μέτρα θα επιβληθούν κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού στη ρωσική Sberbank - η οποία κατέχει το ένα τρίτο του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας - και στην Alfabank, δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Οι συναλλαγές σε θέματα ενέργειας μπλοκάρονται από αυτές τις κυρώσεις, είπε ο αξιωματούχος.

19:28

Σολτς: Εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού οι φρικαλεότητες στην πόλη Μπούκα

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «εγκλήματα πολέμου» και «αποτροπιαστικές εικόνες», ενώ δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος» και «άναυδος», αναφερόμενος στις φρικαλεότητες που αποκαλύφθηκαν στην Μπούκα.

Κατηγόρησε ευθέως τον ρωσικό στρατό ότι διέπραξε «σφαγή αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων» και υποσχέθηκε νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

«Η δολοφονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου», δήλωσε από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και τόνισε ότι οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Οι φρικτές εικόνες από την Μπούυα μας συγκλόνισαν βαθιά», ανέφερε και απέρριψε τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί κατασκευασμένων εικόνων.

«Ο κυνικός ισχυρισμός που διαδίδεται από τη Ρωσία, ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι παρά μια σκηνοθεσία, επιστρέφει σε αυτούς που διαδίδουν αυτά τα ψέματα», συνέχισε και προειδοποίησε για νέες εικόνες όπως αυτές από την Μπούκα.

19:20

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες αποχώρησαν από την περιοχή του Κιέβου 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει πλέον ολοκληρώσει την αποχώρηση των δυνάμεών της γύρω από το Κίεβο και πιστεύεται ότι επισκευάζει τον εξοπλισμό και επανεφοδιάζει τους στρατιώτες της για την αναμενόμενη ανασύνταξή τους στην Ουκρανία, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

«Εκτιμούμε ότι όλοι οι Ρώσοι έφυγαν», είπε ο αξιωματούχος αυτός, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. 

19:09

Η απάντηση της Sberbank στις κυρώσεις

Η Ρωσική Sberbank απάντησε στο τελευταίο κύμα κυρώσεων των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις λειτουργίες της τράπεζας.

Σε ανακοίνωση τονίζεται: «Οι κυρώσεις δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις λειτουργίες της τράπεζας και δεν θα επηρεάσουν την εξυπηρέτηση των Ρώσων, καθώς το σύστημα έχει ήδη προσαρμοστεί στους προηγούμενους περιορισμούς».

19:00

Το Ουκρανικό υπ. Άμυνας δημοσίευσε βίντεο που δείχνει ότι ο Ρωσικός στρατός έσκαψε οχυρώσεις κοντά στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσορνόμπιλ στο ραδιενεργό Κόκκινο Δάσος

18:58

Εικόνες καταστροφής από την Μποροντιάνκα

AP Photo/Efrem Lukatsky
AP Photo/Efrem Lukatsky
AP Photo/Efrem Lukatsky
REUTERS/Gleb Garanich
18:53

Μητσοτάκης: Παράταση λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 – Αύξηση 50% της παραγωγής

Παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων στη χώρα έως το 2028 προανήγγειλε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας με την αφορμή των εγκαινίων του φωτοβολταϊκού πέρκου 204,3 MW των ΕΛΠΕ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα αυξήσουν την παραγωγή λιγνίτη κατά 50%, προκειμένου να προσαρμοστούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας στα νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας. 

18:36

Ο Τσαβούσογλου ελπίζει σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία έχουν καταστήσει δυσκολότερες τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Τόνισε, ωστόσο, ότι περιμένει πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, πιθανώς σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Μιλώντας πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει επίγνωση των αναγκών της Ουκρανίας για περισσότερα όπλα και ότι οι σύμμαχοι εξετάζουν την αποστολή πρόσθετης βοήθειας.

18:30

Ο Ρώσος ακροδεξιός Ζιρινόφσκι πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών

Ο Ρώσος ακροδεξιός πολιτικός Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, γνωστός για τον προκλητικό του λόγο και τη σκληρή αντιδυτική του ρητορική, που τον κράτησαν στη δημοσιότητα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, πέθανε μετά από μακρά ασθένεια, δήλωσε ο πρόεδρος του Ρωσικού κοινοβουλίου.

Ο Ζιρινόφσκι, 75 ετών, εισήχθη στο νοσοκομείο νωρίτερα αυτό το έτος αφού προσβλήθηκε από τον COVID-19, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν είχε σχολιάσει δημόσια για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθότι πολύ άρρωστος.

18:23

Εικόνες καταστροφής στην Μποροντιάνκα

Μια πολυκατοικία που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά από μια ρωσική επίθεση στο κέντρο της Μποροντιάνκα. Ο φακός των διεθνών πρακτορείων απαθανάτισε μία εικόνα καταστροφής.

AP Photo/Efrem Lukatsky
18:18

Αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού φθάνει στη Ζαπορίζια με πρόσφυγες από τις νοτιοανατολικές περιοχές 

Αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από επτά λεωφορεία και σχεδόν 40 ιδιωτικά οχήματα υπό την προστασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έφθασε από τη νοτιοανατολική Ουκρανία στη Ζαπορίζια, στον νότο.

«Η ομάδα μας οδήγησε μια αυτοκινητοπομπή με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα με περισσότερους από 500 ανθρωπους προς τη Ζαπορίζια», δηλωσε μέσω Twitter η ΔΕΕΣ, διευκρινίζοντας ότι είχαν προσπαθήσει να φθάσουν την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης, αλλά ότι λόγω των «συνθηκών ασφαλείας αυτό κατέστη αδύνατον».

18:07

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβάλει κυρώσεις στη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας και θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα έως το τέλος του έτους

Η Βρετανική κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε μια σειρά νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο θα τερματίσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022.
  • Επίσης, θα παγώσει επίσης τα περιουσιακά στοιχεία της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της Sberbank.
18:01

Περισσότεροι από 400 κάτοικοι του Γκόστομελ αγνοούνται, σύμφωνα με τη συνήγορο του πολίτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η συνήγορος του πολίτη, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, δήλωσε ότι περισσότεροι από 400 κάτοικοι του Γκόστομελ αγνοούνται, αφού η πόλη έμεινε επί 35 ημέρες υπό ρωσική κατοχή. Σύμφωνα με την Λιουντμίλα Ντενίσοβα, μάρτυρες είπαν ότι ορισμένοι από τους αγνοούμενους έχουν σκοτωθεί.

Η Ρωσία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για αυτές τις δηλώσεις. 

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Γκόστομελ, που βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα αεροδρόμιο, αμέσως μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

17:45

Μπάιντεν: Νέος γύρος σκληρών κυρώσεων

«Κατέστησα σαφές ότι η Ρωσία θα πλήρωνε ένα σοβαρό και άμεσο τίμημα για τις θηριωδίες της στην Μπούκα. Σήμερα, μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας, ανακοινώνουμε έναν νέο γύρο καταστροφικών κυρώσεων», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

17:42

Ζαχάροβα: Σκηνοθετημένες οι εικόνες της Μπούκα - στόχος οι περισσότερες κυρώσεις

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι εικόνες με τα σκορπισμένα πτώματα στην πόλη Μπούκα, οι οποίες σύμφωνα με τη Ρωσία ήταν σκηνοθετημένες, σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν περισσότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας και να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για σφαγή κατοίκων της Μπούκα, μιας πόλης έξω από την πρωτεύουσα Κίεβο που τα ρωσικά στρατεύματα είχαν καταλάβει για αρκετές εβδομάδες πριν αποχωρήσουν.

Το Reuters σημειώνει ότι οι δυτικές χώρες έχουν ζητήσει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία αμάχων.

«Αυτές οι τρομερές, εγκληματικές, πλαστές εικόνες δημοσιεύτηκαν για να δικαιολογήσουν άλλο ένα προκαθορισμένο πακέτο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης κλίμακας απέλασης διπλωματών από διάφορες χώρες», είπε η Μαρία Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία ενημέρωσή της, για να προσθέσει: «Και φυσικά για να περιπλέξει, αν όχι εντελώς να σταματήσει, τις συνομιλίες».

Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν προχωρούν τόσο γρήγορα ή δυναμικά όσο θα ήθελε.

17:29

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις κόρες του Πούτιν

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στις δύο ενήλικες κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου προέδρου είναι κρυμμένα από μέλη της οικογένειας.

Οι κυρώσεις θα στοχεύουν επίσης τη σύζυγο και την κόρη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει τις νέες επενδύσεις στη Ρωσία. 
 

17:26

Ρώσος ολιγάρχης κατηγορείται στις ΗΠΑ για παραβιάσεις των κυρώσεων

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε μια επιχείρηση εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που ελέγχεται από ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και κατηγορεί έναν ολιγάρχη για παραβιάσεις των κυρώσεων.

Σηματοδοτεί την πρώτη ποινική δίωξη των ΗΠΑ εναντίον Ρώσου ολιγάρχη μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ κατηγορείται ότι προσπάθησε να αποφύγει προηγούμενες κυρώσεις επιδιώκοντας να αποκτήσει μυστικά οργανισμούς μέσων ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη.

Εκατομμύρια δολάρια που μπορούν να εντοπιστούν στις παραβιάσεις των κυρώσεων κατασχέθηκαν.

17:20

ΟΗΕ: Ψηφοφορία για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα προχωρήσει αύριο Πέμπτη στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) σε ψηφοφορία για ένα αίτημα δυτικών χωρών να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η προεδρία αυτού του σημαντικού σώματος των Ηνωμένων Εθνών.

Για να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των χωρών που θα ψηφίσουν υπέρ ή κατά στην ψηφοφορία στην οποία καλούνται τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Οι αποχές δεν υπολογίζονται.

17:13

Η Μποροντιάνκα από ψήλα - Εικόνα από drone δείχνουν διάσπαρτα ερείπια

Το NEXTA προβάλλει το παρακάτω βίντεο.

17:11

Η Ουκρανική κυβέρνηση καλεί τους κατοίκους στα ανατολικά να εγκαταλείψουν τώρα την περιοχή 

Το Κίεβο κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν «τώρα» την περιοχή, καθώς εκφράζονται φόβοι για μια μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, την επαρχία που αποτελεί πλέον τον κύριο στόχο του Κρεμλίνου.

Οι περιφερειακές αρχές «καλούν τον πληθυσμό να φύγει από αυτά τα εδάφη και κάνουν τα πάντα ώστε οι εκκενώσεις να γίνουν με οργανωμένο τρόπο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου Ενσωμάτωσης στο Telegram, η Βέρεστσουκ τόνισε ότι η εκκένωση πρέπει να γίνει «τώρα» γιατί διαφορετικά οι κάτοικοι θα διατρέξουν «θανάσιμο κίνδυνο».

17:10

Η Ουκρανή δημοσιογράφος Αναστασία Λαπατίνα δείχνει φωτογραφία με το μπαρ που είχε η μητέρα της

Τώρα αυτό που μένει είναι ερείπια και καταστροφή.

16:57

Όρμπαν: Η Ουγγαρία «δεν θα υποχωρήσει» στις πιέσεις για παράταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Ρωσίας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μια πειθαρχική διαδικασία που επισήμανε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Όρμπαν είπε ότι είναι σημαντικό η Ουγγαρία να περιμένει και να δει την επιστολή της ΕΕ, αλλά «δεν θα υποχωρήσει» στην πίεση για να υποστηρίξει την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. αποστολές, καθώς αυτή ήταν μια «κόκκινη γραμμή» για την Ουγγαρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες ότι κινεί πειθαρχική διαδικασία κράτους δικαίου κατά της Ουγγαρίας.

16:47

Μόσχα: Οι κατηγορίες για την Μπούκα είχαν σκοπό να επιβληθούν νέες κυρώσεις

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι οι εικόνες με πτώματα σκορπισμένα στην ουκρανική πόλη Μπούκα, οι οποίες σύμφωνα με τη Ρωσία ήταν σκηνοθετημένες, σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν περισσότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας και να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για σφαγή κατοίκων στην Μπούκα, έξω από το Κίεβο, την οποία τα ρωσικά στρατεύματα είχαν καταλάβει για αρκετές εβδομάδες πριν αποχωρήσουν.

Οι δυτικές χώρες έχουν ζητήσει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία αμάχων.

ΠΡΟΣΟΧΗ, σκληρή εικόνα

REUTERS/Alkis Konstantinidis
16:40

Πιθανή αλλαγή κατεύθυνσης από την Ινδία

Η Ινδία «καταδίκασε απερίφραστα» τη μαζική δολοφονία αμάχων στην Μπούκα, υποστηρίζοντας την έκκληση για ανεξάρτητη έρευνα για τις αναφορές.

Σύμφωνα με το SkyNews, αυτό δείχνει μια μικρή αλλαγή στη ρητορική από την Ινδία, η οποία δεχόταν πιέσεις από τη Δύση να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, αλλά δεν είχε προχωρήσει τόσο μακριά μέχρι τώρα.

«Οι πρόσφατες αναφορές για δολοφονίες αμάχων στην Μπούκα είναι βαθιά ανησυχητικές», δήλωσε ο Τιρουμούρτι, μόνιμος εκπρόσωπος της Ινδίας στον ΟΗΕ, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις δολοφονίες και υποστηρίζουμε την έκκληση για ανεξάρτητη έρευνα», πρόσθεσε.

Η Ινδία έχει μέχρι στιγμής απόσχει από την ψηφοφορία επί των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή και έχει προσπαθήσει να διατηρήσει ισορροπίες με τη Μόσχα ενώ παράλληλα ζητά τον τερματισμό της βίας.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ζήτησε από το Νέο Δελχί «να σκεφτεί πού θέλει να σταθεί όταν γράφονται τα βιβλία της ιστορίας αυτή τη στιγμή».

16:37

Τηλεφωνική επικοινωνία Βούτσιτς -Πούτιν 

Ο Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με το ομόλογό του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για να τον συγχαρεί προσωπικά για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Ο Πούτιν ευχήθηκε στον Βούτσιτς επιτυχία στο έργο του και «εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σερβία και η Ρωσία θα διατηρήσουν ειλικρινείς φιλικές σχέσεις».

Ο Βούτσιτς αφού τον ευχαρίστησε, υπογράμμισε ότι «η Σερβία θα παραμείνει αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία διατηρώντας παράλληλα ειλικρινείς και παραδοσιακές φιλικές σχέσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία». 

Μεγάλο μέρος της συνομιλίας απασχόλησε η ενέργεια. Ο Βούτσιτς ενημέρωσε τον Πούτιν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Σερβία στην εισαγωγή ρωσικού αργού πετρελαίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η διοίκηση της GazpromΝeft και η Δημοκρατία της Σερβίας, καθώς και οι εταίροι της ΕΕ, θα καταφέρουν να βρουν διέξοδο από αυτήν την κατάσταση».

Συζητήθηκε και το θέμα του φυσικού αερίου που εισάγει η Σερβία από την Ρωσία με ιδιαίτερα προνομιακή τιμή (σ.σ. 270 δολάρια τα χίλια κυβικά) και συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν συνομιλίες για την υπογραφή νέου συμβολαίου με δεδομένο ότι το ισχύον συμβόλαιο λήγει στις 31 Μαΐου.

16:29

ΝΑΤΟ: Καμία ένδειξη ότι ο Πούτιν άλλαξε τις φιλοδοξίες του

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προχώρησε σε δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας.

«Δεν είδαμε καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν άλλαξε τη φιλοδοξία του να ελέγξει ολόκληρη την Ουκρανία και να ξαναγράψει τη διεθνή τάξη», λέει.

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία, να διατηρήσει τις κυρώσεις στη Ρωσία και να ενισχύσει τη δική του άμυνα και αποτρεπτικά μέσα. «Η σύγκρουση μπορεί να διαρκέσει πολύ και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», τόνισε.

16:19

Μαζική έξοδος από το Ντονμπάς εν μέσω πυρών

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας καθώς η Ρωσία επικεντρώνει εκ νέου την επίθεσή της εκεί.

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους εκτοπισμένους «όσο είναι ασφαλές».

Σύμφωνα με τις βρετανικές στρατιωτικές πληροφορίες, οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται γύρω από το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης.

Εν τω μεταξύ, Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι 400 άνθρωποι αγνοούνται από την ανακαταληφθείσα πόλη Γκοστομέλ, κοντά στο Κίεβο.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία στην Μπούκα, όπου πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν 300 άμαχοι, επαναλαμβάνονται και αλλού.

16:13

Σολτς: Η Γερμανία σε «εμπιστευτικές συνομιλίες» με την Ουκρανία για εγγυήσεις ασφαλείας

Η Γερμανία έχει εμπιστευτικές συνομιλίες με την ηγεσία της Ουκρανίας σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που μπορεί να προσφέρει στο Κίεβο για να διασφαλίσει τη σταθερότητά του μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο κοινοβούλιο.

«Είμαστε σε συνομιλίες για εγγυήσεις με την Ουκρανία», είπε και πρόσθεσε: «Αυτές οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές».

Ο καγκελάριος τόνισε επίσης ότι η Γερμανία αναμένεται να στείλει στην Ουκρανία όπλα που οι Ουκρανοί θα γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν, επισημαίνοντας ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν από καιρό πολύ παλαιότερο εξοπλισμό, πράγμα που σημαίνει ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κάποτε από τον στρατό της πρώην κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας είναι κατάλληλα.

Η απόφαση της Γερμανίας να στείλει επιθετικά όπλα σε μια ζώνη σύγκρουσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπροσώπευε μια ιστορική ανατροπή στην πολιτική και την πρώτη τέτοια κίνηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

16:07

Bloomberg: Η Ρωσία πλησιάζει στη χρεοκοπία μετά τον αποκλεισμό της πληρωμής ομολόγων σε δολάρια

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας πλήρωσε με ρούβλια για ορισμένες από τις υποχρεώσεις του σε δολάρια που λήγουν αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ξένες τράπεζες αρνήθηκαν να διεκπεραιώσουν πληρωμές 649,2 εκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας τις εικασίες για δυνητική αθέτηση πληρωμής.

Το υπουργείο είπε ότι οι ξένες τράπεζες απέρριψαν πληρωμές για ομόλογα που λήγουν αυτόν τον μήνα και για κουπόνια σε ομόλογα που λήγουν τον Απρίλιο του 2042.

15:46

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης λέει ότι η πόλη έχει γίνει «το νέο Άουσβιτς»

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο σε ανάρτηση του τόνισε: «Οι ρατσιστές μετέτρεψαν ολόκληρη την πόλη μας σε στρατόπεδο θανάτου. Δυστυχώς, η απόκοσμη αναλογία κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη επιβεβαίωση. Δεν είναι πλέον η Τσετσενία ή το Χαλέπι. Αυτό είναι το νέο Άουσβιτς και το Μαϊντάνεκ».

Πρόσθεσε ότι προσεκτικές εκτιμήσεις πριν από μια εβδομάδα υποδεικνύουν ότι 5.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί, αλλά ότι δεδομένου του μεγέθους της Μαριούπολης και του επιπέδου της καταστροφής μπορεί να είναι «δεκάδες χιλιάδες» άμαχοι που θα πεθάνουν.

Στην πόλη ζούσαν περίπου 400.000 άνθρωποι, πριν τη ρωσική εισβολή.

Ο ίδιος κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι λειτουργεί κινητά κρεματόρια στην πόλη για να καταστρέψει στοιχεία για δολοφονίες αμάχων.

«Γι’ αυτό η Ρωσία δεν βιάζεται να δώσει το πράσινο φως στην τουρκική αποστολή και σε άλλες πρωτοβουλίες για τη διάσωση και την πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης», είπε.

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι άνθρωποι που συμμάχησαν με τη Ρωσία μάζευαν και έκαιγαν πτώματα κατοίκων της Μαριούπολης.

15:29

Σολτς: Πιστεύω ότι τελειώνει η φάση της παγκοσμιοποόησης κατά την οποία όλα ήταν πολύ φθηνά

15:27

89 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κίεβο από την έναρξη της σύγκρουσης

Τέσσερα παιδιά είναι μεταξύ των 89 που σκοτώθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο.

Άλλοι 398 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 167 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές από τα ρωσικά χτυπήματα.

15:17

Δέκα πολυώροφα κτίρια καίγονται μετά από βομβαρδισμούς στο Λουχάνσκ

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη της περιφέρειας Λουχάνσκ, δέκα πολυώροφα κτίρια καίγονται μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες.

14:52

Σολτς: Η Γερμανία μεταφέρει στην Ουκρανία όπλα «άμεσα διαθέσιμα και αποτελεσματικά»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει άμεσα τον «καταστροφικό πόλεμο» στην Ουκρανία, δεσμευόμενος να συνεχίσει να υποστηρίζει τη χώρα με κάθε δυνατό τρόπο έως ότου το Κρεμλίνο αποσύρει τις δυνάμεις του.

Η Γερμανία μεταφέρει όπλα στην Ουκρανία από τα αποθέματα του στρατού της, τα οποία είναι «άμεσα διαθέσιμα [για χρήση] και αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

14:50

Κουλέμπα προς Δύση: Όπλα στην Ουκρανία και κυρώσεις κατά Μόσχας για να μην εξαπλωθεί ο πόλεμος

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι οι ξένοι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει να επιβάλουν τις περισσότερες δυνατές κυρώσεις στη Ρωσία και να προμηθεύσουν την Ουκρανία με όλα τα όπλα που χρειάζεται ώστε να μην εξαπλωθεί ο πόλεμος και σε άλλες χώρες.

«Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η επέκταση του ρωσικού πολέμου πέρα από την Ουκρανία, είναι να μας παράσχετε την πληρέστερη δυνατή στήριξη. Τις περισσότερες δυνατές κυρώσεις. Όλα τα όπλα. Η πολιτική της "μη πρόκλησης του Πούτιν" έχει αποτύχει οικτρά κατά τα περασμένα χρόνια», έγραψε στο Twitter ο Κουλέμπα.

14:13

Ρωσική πρεσβεία: Οι απελάσεις θα έχουν συνέπειες

H απόφαση της Ελλάδας για απέλαση 12 διπλωματών δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ρωσική Πρεσβεία, αντιδρώντας στην κίνηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνεται: «Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae.

Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων.

Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».
Νωρίτερα, το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών ανακοίνωσε την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών.

Στη σχετική ανακοίνωση σημείωνε: 

«Οι Ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

 

Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.
Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή».

14:06

Ερυθρός Σταυρός: Πομπή με πάνω από 500 αμάχους έφτασε στη Ζαπορίζια

Ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ηγήθηκε πομπής λεωφορείων και ιδιωτικών αυτοκινήτων που μετέφεραν πάνω από 500 ανθρώπους στη Ζαπορίζια, αφότου οι άμαχοι εγκατέλειψαν την πολιορκούμενη Μαριούπολη μόνοι τους, δήλωσε η Επιτροπή σήμερα Τετάρτη.

«Η άφιξη της πομπής στη Ζαπορίζια είναι μια τεράστια ανακούφιση για εκατοντάδες ανθρώπους που έχουν υποφέρει πάρα πολύ και πλέον βρίσκονται σε πιο ασφαλές μέρος. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι χιλιάδες ακόμη άμαχοι που είναι εγκλωβισμένοι εντός της Μαριούπολης χρειάζονται μια ασφαλή διέξοδο καθώς και [ανθρωπιστική] βοήθεια», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ουκρανία.

14:05

Τρεις Ρώσους διπλωμάτες θα απελάσει η Νορβηγία, σύμφωνα με το Νορβηγικό Υπουργείο Εξωτερικών

13:49

Κρεμλίνο: Πούτιν και Βούτσις συζήτησαν για την επέκταση της ενεργειακής συνεργασίας Ρωσίας - Σερβίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε για την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας της Μόσχας με το Βελιγράδι, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

13:20

Ε.Ε.: Συγκεντρώνει αποθέματα για την αντιμετώπιση τυχόν χημικών, πυρηνικών ή βιολογικών επιθέσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι ξεκίνησε μια επιχείρηση συγκέντρωσης αποθεμάτων ώστε να ενισχύσει την άμυνά της ενάντια σε χημικά, πυρηνικά και βιολογικά όπλα, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Η Ε.Ε. θα αυξήσει τον εξοπλισμό προστασίας και απολύμανσης καθώς και τα αποθέματα φαρμάκων και εμβολίων που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στην περίπτωση χημικών, πυρηνικών ή βιολογικών επιθέσεων, δήλωσε η Κομισιόν.

13:05

Κυβερνήτης Λουγκάνσκ: Το 60% της πόλης Ρούμπιζνε ελέγχεται από τους Ρώσους

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το 60% της πόλης Ρούμπιζνε στην περιοχή του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει πληγεί από σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά το τελευταίο 24ωρο, δήλωσε ο κυβερνήτης Σέργκι Γκαϊντάι.

«Το 60% του Ρούμπιζνε ελέγχεται από τους Ρώσους», είπε ο ίδιος σε ανάρτησή του, κατηγορώντας πρώην αξιωματούχο ότι βοήθησε τις ρωσικές δυνάμεις, παρέχοντάς τους πληροφορίες.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει 81 επιθέσεις με όλμους, πυροβολικό και ρουκέτες σε όλη την περιοχή την προηγούμενη ημέρα. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες.

13:02

Μπορέλ: Πολλαπλάσια τα χρήματα που έχει δώσει η ΕΕ στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου σε σύγκριση με όσα έχει δώσει στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε σήμερα πως από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έπειτα, η ΕΕ έχει δώσει περίπου 35 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

Συγκριτικά, έχει δώσει περίπου 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ως στρατιωτική βοήθεια.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους… Έχουμε δώσει στην Ουκρανία 1 δισ. ευρώ. Μπορεί να μοιάζει πολύ αλλά 1 δισ. ευρώ δίνουμε ημερησίως στον Πούτιν για την ενέργεια που μας στέλνει», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής, απευθυνόμενος στο ευρωκοινοβούλιο.   

12:46

Ζελένσκι: Δεν ανέχομαι την αναποφασιστικότητα στην επιβολή κυρώσεων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν μπορεί να ανεχθεί οποιαδήποτε αναποφασιστικότητα δυτικών χωρών σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.

«Όταν ακούμε νέα ρητορική περί κυρώσεων... δεν μπορώ να ανεχθώ οποιαδήποτε αναποφασιστικότητα μετά από όλα όσα έχουν κάνει τα ρωσικά στρατεύματα», δήλωσε, μιλώντας στο ιρλανδικό κοινοβούλιο σήμερα Τετάρτη, απευθύνοντας έκκληση στη χώρα να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της να εισηγηθούν σκληρότερες κυρώσεις.

12:12

Κουλέμπα: Απαραίτητο ένα εμπάργκο της Ε.Ε. στο ρωσικό πετράλαιο και το φυσικό αέριο

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι εκτιμά τις νέες κυρώσεις της Ε.Ε., αλλά πρόσθεσε ότι ένα εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για σταματήσει τον Πούτιν.

12:05

Προς απέλαση 12 Ρώσοι διπλωμάτες

«Ανεπιθύμητους» χαρακτηρίζει 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, οι Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι (personae non gratae) σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή.

11:55

Μεντβέντεφ: Δεσμεύεται για διεθνή νομική μάχη απέναντι στις κατασχέσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Η Μόσχα θα καταπολεμήσει τις προσπάθειες κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό σε δικαστήρια σε όλο τον κόσμο, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του σήμερα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

«Οι αντίπαλοί μας... πρέπει να καταλάβουν πως θα αντιμετωπίσουν έναν μεγάλο αριθμό υποθέσεων στα δικαστήρια. Τόσο σε εθνικά δικαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης όσο και σε διεθνή δικαστήρια», είπε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2008 έως το 2012 και είναι τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

11:44

ΥΠΕΞ: Personae non gratae 12 Ρώσοι διπλωμάτες

Ως ανεπιθύμητους χαρακτηρίζει 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

11:36

Ουκρανικός στρατός: Καμία πληροφορία ότι Ρώσοι συνοριοφύλακες δέχθηκαν πυρά

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν έχουν καμία πληροφορία για περιστατικό κατά το οποίο, όπως δήλωσε νωρίτερα Ρώσος περιφερειακός αξιωματούχος, Ρώσοι συνοριοφύλακες δέχθηκαν χθες, Τρίτη, πυρά στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία», δήλωσε εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters για τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο περιφερειάρχης του Κουρσκ Ρομάν Σταρόβοϊτ.

Όπως σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος: «Χθες, στις 5 Απριλίου, αυτοί προσπάθησαν να ρίξουν όλμους στη θέση των συνοριοφυλάκων μας στην περιοχή Σουντζάνσκι».

«Ρώσοι συνοριοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά (...) Δεν υπήρξαν απώλειες ή ζημιές στην δική μας πλευρά», πρόσθεσε.

11:32

IFAX: Η Ρωσία επιθυμεί να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με τη Δύση παρά τις απελάσεις διπλωματών της

11:16

Η τουρκική πρεσβεία επιστρέφει στο Κίεβο

Η Τουρκία ανοίγει και πάλι την πρεσβεία της στην Ουκρανία στην πρωτεύουσα Κίεβο, αφού την είχε μεταφέρει προσωρινά το Μάρτιο για ασφάλεια στα σύνορα με τη Ρουμανία, ανακοινώθηκε από την πρεσβεία.

«Είχαμε προσωρινά μεταφέρει τις δραστηριότητές μας στην πόλη Τσερνίβτσι, η οποία είχε γίνει το κέντρο επιμελητείας των προσπαθειών εκκένωσης. Σήμερα επιστρέψαμε στο Κίεβο, στο σπίτι μας», ανακοίνωσε η πρεσβεία της Τουρκίας.

11:05

Ο Πάπας καταδικάζει τη θηριωδία στην Μπούκα

Στην καταδίκη της θηριωδίας στη Μπούκα της Ουκρανίας προχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη διάρκεια λειτουργίας.

Παιδιά προσφύγων έδωσαν στον ποντίφικα μια σημαία από την περιοχή, με τον Πάπα να τη φιλάει και να λέει απευθυνόμενος στα παιδιά: «Αυτοί είναι οι καρποί του πολέμου. Ας μην τους ξεχάσουμε και ας μην ξεχάσουμε τον ουκρανικό λαό».

11:00

ΠΟΥ: Θα διαθέσει χιλιάδες δόσεις φαρμάκων κατά του HIV στην Ουκρανία

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες ότι θα διαθέσει χιλιάδες δόσεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στην Ουκρανία για την κάλυψη των αναγκών των φορέων του HIV στη χώρα, για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Ο ΠΟΥ μαζί με το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του προέδρου των ΗΠΑ για το AIDS (PEPFAR), με τις ουκρανικές αρχές, αλλά και με άλλους συνεργάτες έχουν προμηθευτεί 209.000 συσκευασίες του γενόσημου αντιρετροϊκού φαρμάκου TLD.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην Ουκρανία ζουν 260.000 άνθρωποι που είναι φορείς του HIV, του ιού που προκαλεί το AIDS. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ασθενών HIV στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία, ενώ πριν από την ρωσική εισβολή περίπου το 50% από αυτούς λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία.

Τον προηγούμενο μήνα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τον HIV/AIDS προειδοποίησε ότι το απόθεμα φαρμάκων της Ουκρανίας για τον HIV επαρκεί για την κάλυψη αναγκών για χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός.

“Ο πόλεμος αυτός έχει τη δυναμική να υποβαθμίσει την πρόοδο που σημειώθηκε με μεγάλες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια σε μία σειρά από ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του HIV. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό όταν η Ουκρανία είχε αρχίσει να κάνει μία σημαντική στροφή”, δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Χένρι Κλούγκε.

Η πρώτη παρτίδα των φαρμάκων κατά του HIV πέρασε από τα πολωνικά σύνορα στην Ουκρανία και αναμένεται να μεταφερθεί στους αρμόδιους υγειονομικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

10:56

Πάνω από 1000 νάρκες και εκρηκτικά στα περίχωρα του Κιέβου

Περισσότερους από χίλιους εκρηκτικούς μηχανισμούς εντόπισαν οι Ουκρανοί στα περίχωρα του Κιέβου που απελευθερώθηκαν ύστερα από ρωσική κατοχή ενός μηνός, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο, επαναλαμβάνοντας την έκκληση να μην κυκλοφορεί εκεί ο κόσμος ώσπου να εκκαθαριστούν οι περιοχές.

«Από χθες βρέθηκαν περισσότερα από 1000 εκρηκτικά. Ελπίζουμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι θα καθαριστεί λίγο-πολύ, αλλά είναι αδύνατο να μαντέψουμε ακόμη, γιατί πρέπει να δούμε κάθε σπίτι όπου περιμένει πιθανός κίνδυνος», είπε.

Το υπουργείο Εσωτερικών συμβουλεύει τους πολίτες να μην βιάζονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους που βρίσκονται σε οικισμούς που έχουν απελευθερωθεί στην περιφέρεια του Κιέβου.

«Χθες σημειώθηκε ένα τρομερό περιστατικό όταν ένας 32χρονος άνδρας επέστρεψε στο σπίτι του σε ένα χωριό στην περιοχή του Κιέβου, μπήκε στο αυτοκίνητό του και στη συνέχεια το αυτοκίνητο εξερράγη επειδή υπήρχε νάρκη στο πορτμπαγκάζ », είπε ο σύμβουλος του υπουργού.

10:48

Ε.Ε.: Έρχονται κι άλλες κυρώσεις κατά της Μόσχας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά το τελευταίο πακέτο που ανακοινώθηκε χθες Τρίτη, και στις οποίες πιθανόν να συμπεριλαμβάνονται μέτρα κατά των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

«Αυτές οι κυρώσεις δεν θα είναι οι τελευταίες που επιβάλλουμε», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια παρουσίασης που τελευταίου πακέτου κυρώσεων που περιλαμβάνει απαγόρευση της αγοράς ρωσικού άνθρακα.

«Τώρα θα πρέπει να εξετάσουμε το πετρέλαιο και τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε.

10:42

Το Πεκίνο καλεί τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία με την άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται πραγματικά ειλικρινά για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, θα πρέπει να σταματήσουν να κραδαίνουν τη δέσμη κυρώσεων», τόνισε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Νωρίτερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε επικοινωνία με τον Καναδό ομόλογό του που προειδοποίησε την Κίνα ότι η στάση της στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παρακολουθείται στενά από τη Δύση.

10:34

Ουκρανία: Νέες προσπάθειες για απομάκρυνση αμάχων

Η Ουκρανία θα επιχειρήσει να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους αμάχους μέσω 11 ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα Τετάρτη, αλλά οι άνθρωποι που προσπαθούν να φύγουν από την πολιορκούμενη Μαριούπολη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα ιδιωτικά τους οχήματα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι προσπάθειες για να φτάσουν στην πόλη οι πομπές των λεωφορείων για την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων που είναι παγιδευμένοι εκεί, έχουν αποτύχει επανειλημμένα από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν τη Μαριούπολη.

10:28

Η Τουρκία εξετάζει επιλογές πληρωμών του εμπορίου με τη Ρωσία σε ρούβλια

Τουρκία και Ρωσία εξετάζουν επιλογές για επιστροφή στη χρήση εθνικών νομισμάτων στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Τουρκο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Ιζέτ Εκλμεκτσίμπασι στην τουρκική εφημερίδα Dünya.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόσυρση δυτικών εταιρειών από τη ρωσική αγορά μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανοίγει νέες ευκαιρίες για την Τουρκία. «Οι εξαγωγές στη Ρωσία πέρυσι ανήλθαν σε περίπου 6 δισεκ. δολάρια, αυτός ο όγκος μπορεί να επιτευχθεί φέτος, και υπάρχουν ακόμη και ευκαιρίες να ξεπεραστούν αυτά τα στοιχεία», είπε ο Τούρκος επιχειρηματίας.

Κάλεσε για πολλά υποσχόμενες παραδόσεις στη Ρωσία ανταλλακτικών για την αυτοκινητοβιομηχανία, τροφίμων και έτοιμων ενδυμάτων. «Εμείς εντοπίσαμε αυτούς τους τομείς και ξεκινήσαμε τις σχετικές εργασίες», είπε ο κ. Εκμεκτσίμπασι.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η Άγκυρα πρόσφερε στη Μόσχα να στραφεί σε εθνικά νομίσματα στο διμερές εμπόριο και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για αύξηση των διακανονισμών σε ρούβλια και τουρκικές λίρες στον τουριστικό τομέα.

10:16

Φόβοι για εκατόμβη αμάχων στην Μποροντιάνκα

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε το πρωί της Τετάρτης φόβους για μεγάλο αριθμό θυμάτων που πιθανόν βρίσκονται κάτω από τα ερείπια των ισοπεδωμένων κατοικιών στην Μποροντιάνκα, στα περίχωρα του Κιέβου.

«Υπάρχουν πολλά πολυώροφα κτίρια στην Μποροντιάνκα και οι άνθρωποι κρύβονταν στα υπόγεια εκεί. Τώρα πρέπει να απομακρυνθούν τα συντρίμμια από εκεί. Είναι τρομακτικό να φανταστείς τι μπορείς να δεις κάτω από αυτά τα ερείπια», είπε ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Φωτ.: Associated Press/Vadim Ghirda

Τη Δευτέρα, η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεντίκτοβα εκτίμησε ότι η χειρότερη κατάσταση όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων αμάχων θα μπορούσε να είναι στην Μποροντιάνκα.

10:08

Ουκρανία: Στο μικροσκόπιο πάνω από 4.500 πιθανά εγκλήματα πολέμου

Ουκρανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι ερευνούν 4.684 πιθανά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, αφού ήρθαν στο φως οι φρικιαστικές εικόνες από την πόλη Μπούκα, οι οποίες προκάλεσαν αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα και οδήγησαν στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το γραφείο των εισαγγελέων, συνολικά 4.468 πιθανά εγκλήματα πολέμου βρίσκονται υπό έρευνα από χθες Τρίτη, με τον αριθμό να αυξάνεται κατά εκατοντάδες κάθε μέρα. Περίπου 167 παιδιά εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής.

09:54

Για επίθεση Ουκρανών στο Κουρσκ μιλά η Μόσχα

Συνοριοφύλακες στην περιφέρεια Κουρσκ που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία δέχθηκαν χθες, Τρίτη, πυρά, δήλωσε σήμερα Ρώσος περιφερειακός αξιωματούχος.

Reuters

«Χθες, στις 5 Απριλίου, αυτοί προσπάθησαν να ρίξουν όλμους στη θέση των συνοριοφυλάκων μας στην περιοχή Σουντζάνσκι», δήλωσε ο Ρομάν Σταρόβοϊτ που είναι κυβερνήτης της περιφέρειας Κουρσκ.

«Ρώσοι συνοριοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά (...) Δεν υπήρξαν απώλειες ή ζημιές στην δική μας πλευρά», πρόσθεσε.

Η Ρωσία κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τις ουκρανικές δυνάμεις για τη διεξαγωγή αεροπορικής επιδρομής κατά αποθήκης καυσίμων στην ρωσική πόλη Μπελγκορόντ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος το διέψευσε.

09:52

Ολλανδία: Απαγόρευσε σε 14 ρωσικά γιοτ να φύγουν από τη χώρα, σύμφωνα με το ANP

09:48

Ιστορική, κατά το ΚΚ Ρωσίας, η απόφαση Πούτιν για επίθεση στην Ουκρανία

Πλήρη στήριξη στην εκστρατεία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία προσφέρει συνεχώς ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η απόφαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αρχίσει την επιχείρηση με σκοπό την αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας είναι ιστορική», είπε ο κ. Ζιουγκάνοφ στην ολομέλεια της Δούμας.

Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας δήλωσε στο ρωσικό κοινοβούλιο την Τρίτη ότι η εισβολή στην Ουκρανία συνιστά συνέχιση και ολοκλήρωση του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου -όπως αναφέρεται στη Ρωσία η άμυνα και αντεπίθεση της Σοβιετικής Ένωσης κατά των χιτλερικών στρατευμάτων το 1941-45- καθώς η Ουκρανία δεν έχει ακόμη εκκαθαριστεί από τους Ναζί, όπως ανέφερε.

«Όλοι κατανοούν ότι η Ουκρανία πρέπει να απελευθερωθεί από τους ναζιστές και τους συμμορίτες», δήλωσε ο κ. Ζιουγκάνοφ, που παλαιότερα είχε συνεργαστεί με τον κυριότερο επιριτή του Κρεμλίνου και έγκλειστο σε ρωσική φυλακή Αλεξέι Ναβάλνι. Ο τελευταίος καλεί συνεχώς σε διαδηλώσεις κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

09:26

Ρωσικές πολεμικές προετοιμασίες στην ανατ. Μολδαβία

Το γενικό επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε στην τακτική του ενημέρωση το πρωί της Τετάρτης ότι η Ρωσία πιθανόν ετοιμάζει το έδαφος για εξόρμηση κατά της δυτικής Ουκρανίας από την αυτοανακηρυχθείσα ως ανεξάρτητη περιοχή της Υπερδνειστερίας στην ανατολική Μολδαβία.

«Ο εχθρός προσπαθεί να βελτιώσει την τακτική κατάσταση στην κατεύθυνση Γιουζνομπούκτσκι. Είναι πιθανό η Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιεί τη λεγόμενη "Μολδαβική Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας" για να υποστηρίξει την επίθεση», ανέφερε η ουκρανική ανακοίνωση.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο αεροδρόμιο της Τίρασπολ, στην Υπερδνειστερία, βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για την υποδοχή ρωσικών αεροσκαφών.

Η ρωσόφιλη Υπερδνειστερία είναι στα μολδαβο-ουκρανικά σύνορα, και έχει σε απόσταση βολής την Οδησσό, στη νοτιοδυτική Ουκρανία.

09:12

186 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (5/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 186 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 25 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 87
  • Από Ευζώνους: 3
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 32
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 57, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 6 και σε άλλα αεροδρόμια 1.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 17.481 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.249 ανήλικοι.

 

09:04

Βουκουρέστι: Όχημα έπεσε στην πύλη της ρωσικής πρεσβείας – Ένας νεκρός (βίντεο)

09:01

Μπούκα: Βίντεο από UAV κατέγραψε τον θάνατο άμαχου ποδηλάτη από ρωσικά πυρά

Η εφημερίδα New York Times ανέφερε χθες Τρίτη ότι ο θάνατος άμαχου ποδηλάτη στην πόλη Μπούκα από πυρά ρωσικών τεθωρακισμένων αποδεικνύεται από βίντεο που κατέγραψε μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) του ουκρανικού στρατού και το μεταφόρτωσε στον ιστότοπό της.

Το υλικό αυτό τραβήχτηκε στην Μπούκα στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ακόμη το προάστιο αυτό του Κιέβου τελούσε υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

08:56

Οι Ουκρανοί φέρονται να προελαύνουν προς τη Χερσώνα

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απελευθέρωσαν τρία χωριά στην περιοχή της Χερσώνας και κατέστρεψαν ρωσικό εξοπλισμό εκεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και επίλεκτα σώματα, κατέλαβαν τη Χερσώνα σχετικά γρήγορα στον πόλεμο της Ουκρανίας, ορμώμενα από την ρωσοκρατούμενη Κριμαία.

Ωστόσο η προσπάθειά τους να προωθηθούν στο γειτονικό Μικολάιβ αποκρούστηκε από τον ουκρανικό στρατό, που πλέον έχει περάσει στην αντεπίθεση και απελευθερώνει το ένα χωριό μετά το άλλο στη Χερσώνα όπου επέστρεψαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Όπως ανέφερε το ουκρανικό επιτελείο, «μετά τις επιθετικές ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι εισβολείς έχασαν τον έλεγχο των χωριών Ντομπριάνκα, Νοβοβοζνεσένσκι και Τρουντολιούμποφκα. Οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή της Αλεξάντροφκα».

08:44

Ρωσική εντολή: «Σκοτώστε όλους τους πολίτες»

Οι Ουκρανοί έχουν καταγράψει φερόμενες συνομιλίες της ρωσικής στρατιωτικής ιεραρχίας με κατώτερους, με την πρώτη να δίνει την εντολή επί λέξει: «Όλοι οι πολίτες πρέπει να θανατωθούν».

Η σχετική συνομιλία μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο από την ουκρανική τηλεόραση, προκαλώντας φρίκη και αποτροπιασμό.

Η μετάδοση της υποκλαπείσας συνομιλίας έρχεται μερικά 24ωρα μετά την αποκάλυψη φρικαλεοτήτων κατά αμάχων στα προάστια του Κιέβου που ήταν προσωρινά υπό ρωσική κατοχή.

08:33

Βομβαρδισμός αποθήκης πετρελαίου και εργοστασίου στο Ντνίπρο

Τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν στην πόλη Ντνίπρο εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου και ένα εργοστάσιο από αέρος, σύμφωνα με πληροφορίες του ουκρανικού Τύπου.

Από την επίθεση προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά και η αποθήκη πετρελαίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ντνιπροπετρόφσκ, Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

Πυροσβέστες και διασώστες εργάζονται επί τόπου για τον έλεγχο της πυρκαγιάς και τη διάσωση ανθρώπων που τυχόν βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης.

«Ο εχθρός επιτέθηκε στην περιοχή μας από αέρος και χτύπησε την αποθήκη πετρελαίου και ένα από τα εργοστάσια. Η αποθήκη πετρελαίου με καύσιμα καταστράφηκε. Οι διασώστες εξακολουθούν να μάχονται με τις φλόγες στο εργοστάσιο. Υπάρχει ισχυρή φωτιά. Καύσιμο καίγεται», έγραψε ο κ. Ρεζνιτσένκο.

08:03

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στον πόλεμο

Νέες κυρώσεις αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας σήμερα Τετάρτη, καθώς η διεθνής κατακραυγή για μαζικές εκτελέσεις αμάχων στα περίχωρα του Κιέβου συνεχίζεται.

Ακολουθεί μια μικρή περίληψη των κυριότερων γεγονότων των τελευταίων ωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία

  • Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον ΟΗΕ, κατά την οποία απαρίθμησε μεγάλο αριθμό φρικαλεοτήτων στη χώρα του για τις οποίες κατηγορεί τη Ρωσία.
  • Η Μόσχα εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες για σφαγές αμάχων, με τον πρεσβευτή της στα Ηνωμένα Έθνη να επαναλαμβάνει τη θεωρία περί στημένων εικόνων.
  • Η Ινδία έσπευσε και αυτή να καταδικάσει τις φρικαλεότητες στα περίχωρα του Κιέβου, μετακινούμενη από την ουδέτερη στάση που είχε κρατήσει έως τώρα στον πόλεμο, τόσο λεκτικά όσο και στις ψηφοφορίες στον ΟΗΕ.
  • Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 100 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία, που θα αφορά σε αντιαρματικό οπλισμό κατά κύριο λόγο.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νέο πακέτο κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού άνθρακα.
  • Οι ΗΠΑ αναμένεται στον νέο γύρο κυρώσεων που θα ανακοινώσουν σήμερα να συμπεριλάβουν και τις δύο κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εκτίμησε ότι επίκειται τις προσεχείς εβδομάδες νέα ρωσική επίθεση στα ανατολικά της Ουκρανίας.
  • Σχεδόν δύο πυραυλικά πλήγματα κάθε ώρα καταγράφονται στο Χάρκοβο, ενώ μεταξύ των πληγέντων κτιρίων είναι και ένα τοπικό νοσοκομείο.
07:52

Βρετανία για Μαριούπολη: Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν έχουν ρεύμα, φάρμακα, θέρμανση και νερό

Σφοδρές μάχες και ρωσικές εναέριες επιδρομές εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα στην πολιορκούμενη Μαριούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη επιδεινώνεται», ανέφερε.

«Οι περισσότεροι από τους 160.000 κατοίκους που παραμένουν στην πόλη δεν έχουν ρεύμα, επικοινωνία, φάρμακα, θέρμανση και νερό. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εμποδίσει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, πιθανόν για να πιέσουν τις αμυνόμενες δυνάμεις να παραδοθούν», τονίζει.

07:38

Λευκός Οίκος: Οι φρικαλεότητες στην Μπούκα ίσως είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου»

Οι φρικαλεότητες στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας μπορεί να είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου» στον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες» σε τμήματα της Ουκρανίας που δεν είναι προσβάσιμα αυτή τη στιγμή, εκτίμησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, την Τρίτη.

07:15

ΗΠΑ: Το νέο πακέτο κυρώσεων θα απαγορεύει «όλες τις νέες επενδύσεις» στη Ρωσία

Στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να απαγορεύσει «όλες τις νέες επενδύσεις» στη Ρωσία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Επιπλέον, οι προϋπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος ρωσικών τραπεζών και κρατικών επιχειρήσεων θα γίνουν αυστηρότερες, ενώ περισσότεροι ρώσοι αξιωματούχοι και μέλη των οικογενειών τους θα υποστούν τιμωρητικά μέτρα, διευκρίνισε η Τζεν Ψάκι.

Οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν σε συντονισμό με την ΕΕ και με τα μέλη της G7. Θα ανακοινωθούν λεπτομερώς αργότερα σήμερα.

«Τα μέτρα αυτά θα φθείρουν εργαλεία κλειδιά της κρατικής εξουσίας της Ρωσίας, θα καταφέρουν οξύ και άμεσο οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία και θα καταστήσουν υπεύθυνα τα μέλη της ρωσικής κλεπτοκρατίας η οποία χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τον πόλεμο του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», συμπλήρωσε η κυρία Ψάκι.

07:13

ΟΗΕ: Τεκμηρίωσε τους θανάτους σχεδόν 1.500 αμάχων από την αρχή της εισβολής

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπορέσει να τεκμηριώσουν τους θανάτους 1.480 αμάχων αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ρόουζμερι Ντικάρλο, κορυφαία αξιωματούχο αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Ωστόσο, τόνισε η κυρία Ντικάρλο, η οποία εκφράστηκε χθες Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

07:11

ΗΠΑ: Προς νέες κυρώσεις κατά της ρωσικής Alfa Bank

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις στην Alfa Bank, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, με ισχύ από σήμερα, ανέφερε ρεπόρτερ της εφημερίδας Wall Street Journal μέσω Twitter.

Η Ουάσιγκτον θα αποκαλύψει εντός της ημέρας νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας σε αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία σε συντονισμό με την ΕΕ και την G7.

07:10

Οι ΗΠΑ χορηγούν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσφέρει στην Ουκρανία επιπλέον βοήθεια, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών συστημάτων, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, o Τζον Κέρμπι, διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε πως πρόκειται για «ανταπόκριση στην επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας για επιπλέον αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και χρησιμοποιήθηκαν πολύ αποτελεσματικά για την άμυνα της χώρας» από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

07:09

Ουκρανία: Αγνοούνται περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ

Περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ - προαστίου του Κιέβου - αγνοούνται, έπειτα από 35 ημέρες ρωσικής κατοχής, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης.

Ο Τάρας Ντουμένκο είπε σε τοπικό ραδιοφωνικό ότι γίνονται έρευνες σε υπόγεια στο προάστιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.