Πόλεμος στην Ουκρανία: Ευρωπαίοι διπλωμάτες επιστρέφουν στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ευρωπαίοι διπλωμάτες επιστρέφουν στο Κίεβο

Έπειτα από έξι εβδομάδες πολέμου και ενώ οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, Ευρωπαίοι διπλωμάτες αρχίζουν να επιστρέφουν στο Κίεβο, θεωρώντας προφανώς πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επικρατήσει οριστικά στη μάχη για τον έλεγχο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έως και πριν από λίγες εβδομάδες, οι διπλωμάτες της Δύσης αποχωρούσαν μαζικά από την ουκρανική πρωτεύουσα «κυνηγημένοι» από τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο.

Πλέον, έπειτα από έξι εβδομάδες πολέμου και ενώ οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αρχίζουν να επιστρέφουν στο Κίεβο, θεωρώντας προφανώς πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επικρατήσει οριστικά στη μάχη για τον έλεγχο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Σλοβενία, έχουν αποκαταστήσει ή ανακοινώσει πως πρόκειται να αποκαταστήσουν τη διπλωματική τους παρουσία πίσω στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σε ανάλογο πνεύμα, και η Τουρκία έκανε γνωστό πως μεταφέρει την πρεσβεία της πίσω στο Κίεβο, από όπου είχε αποχωρήσει προ εβδομάδων μετακινώντας την τουρκική διπλωματική αποστολή κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρουμανία.

Ο Νίκος Δένδιας στην Οδησσό

Παράλληλα, και η Ελλάδα έχει τις τελευταίες ημέρες επαναλειτουργήσει το δικό της Γενικό Προξενείο στην Οδησσό. «Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Οδησσό. Από σήμερα θα λειτουργήσει ξανά το ελληνικό Γενικό Προξενείο, το οποίο θα βοηθήσει στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, τη δημιουργία διαδρόμων εκκένωσης για την ελληνική ομογένεια, και θα υπογραμμίσει την ιστορική μας παρουσία στην πόλη της Ουκρανίας… Ήρθα εδώ για να επαναλάβω την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και να αναδείξω τη στενή σχέση που έχουμε με την Οδησσό… Είναι βέβαιο ότι ακόμα και αν βρίσκεται σήμερα μέσα στον καπνό των βομβών, η Οδησσός θα έχει λαμπρό μέλλον. Παρά τους δύσκολους καιρούς σας διαβεβαιώ ότι θα γίνουμε μέρος αυτού του μέλλοντος, βοηθώντας να ανοικοδομήσετε την πόλη και να την κάνετε ακόμα πιο όμορφη, ακόμα καλύτερη…», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την Οδησσό την οποία επισκέφθηκε πίσω στις αρχές Απριλίου.    

Σημειώνεται πως τα τελευταία 24ωρα, και ενώ Ευρωπαίοι διπλωμάτες επιστρέφουν ή ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην Ουκρανία, συνολικά πάνω από εκατό Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από χώρες της Ευρώπης.     

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή