Έκκληση Κιέβου στους αμάχους: «Φύγετε τώρα από την ανατολική Ουκρανία»

Έκκληση Κιέβου στους αμάχους: «Φύγετε τώρα από την ανατολική Ουκρανία»

Να εγκαταλείψουν ταχύτατα το Χάρκοβο, το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ κάλεσαν χθες τους αμάχους των εν λόγω επαρχιών οι ουκρανικές αρχές,.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εγκαταλείψουν ταχύτατα το Χάρκοβο, το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ κάλεσαν χθες τους αμάχους των εν λόγω επαρχιών οι ουκρανικές αρχές, εκτιμώντας ότι ο ρωσικός στρατός, μετά την απόσυρσή του από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ετοιμάζεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

«Πρέπει να γίνει η εκκένωση όσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Πρέπει να γίνει τώρα, γιατί αργότερα οι άμαχοι θα βρεθούν κάτω από πυρά και θα αντιμετωπίσουν την άμεση απειλή του θανάτου», δήλωσε χθες η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Βομβαρδισμούς και σκληρές οδομαχίες γνώρισε για μία ακόμη ημέρα η Μαριούπολη, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περιοριστεί σε δύο μεγάλα εργοστάσια, σε περιοχές του κέντρου και στο λιμάνι της πόλης. Υπολογίζεται ότι περίπου 130.000 άμαχοι συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, καθώς δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι σήμερα να περάσουν αυτοκινητοπομπές του Ερυθρού Σταυρού. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο λιμάνι Μικολάιβ της Μαύρης Θάλασσας, που προστατεύει τη γειτονική Οδησσό απέναντι στο ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής.

Στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής για την καταγγελθείσα σφαγή αμάχων από δυνάμεις του ρωσικού στρατού στην Μπούτσα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες νέες κυρώσεις. Τα εν λόγω μέτρα μπλοκάρουν τις τράπεζες Sberbank (η οποία κατέχει το ένα τρίτο των συνολικών περιουσιακών στοιχείων των ρωσικών τραπεζών) και Alfabank, με αποτέλεσμα να μην μπορούν στο εξής να διεξάγουν ενεργειακές συναλλαγές. Παράλληλα, απαγορεύεται σε Αμερικανούς πολίτες να προχωρήσουν σε επενδύσεις οποιουδήποτε είδους στη Ρωσία. Αλλες κυρώσεις θίγουν τις κόρες του Ρώσου προέδρου, τη σύζυγο και την κόρη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράπονα Ζελένσκι

Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και στις κόρες του Πούτιν, αλλά και απαγόρευση νέων επενδύσεων στη Ρωσία, επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε ορισμένους Δυτικούς ηγέτες για αναποφασιστικότητα στην επιβολή κυρώσεων. «Το μόνο πράγμα που στερούμαστε είναι μια στάση αρχών από ορισμένους ηγέτες –πολιτικούς και επιχειρηματίες– που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πόλεμος και τα εγκλήματα πολέμου δεν είναι τόσο τρομερά όσο οι οικονομικές ζημίες», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας.

Μεσολαβεί και ο Ορμπαν

Ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου φιλοδοξεί να παίξει, μετά την Τουρκία και το Ισραήλ, η Ουγγαρία. Τρεις μέρες μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, όπου του ζήτησε, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε, την άμεση κατάπαυση του πυρός και του πρότεινε να συναντηθεί με τον Ζελένσκι στη Βουδαπέστη. «Η απάντηση ήταν θετική, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε όρους», δήλωσε ο Ορμπαν, ο οποίος επανέλαβε ότι η χώρα του καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, αν και δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ούτε με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη συνομιλία Πούτιν – Ορμπαν αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «χονδροειδή και κυνική προβοκάτσια» των ουκρανικών αρχών στην Μπούτσα. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μίλησε για «ψεύτικες, φριχτές εικόνες» με στόχο να επιβληθούν «προαποφασισμένες κυρώσεις» και «να δυσκολέψουν, αν όχι να ανασταλούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή