Βόρεια Μακεδονία για ρωσική εισβολή: Χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα ανησυχούσαμε περισσότερο

Βόρεια Μακεδονία για ρωσική εισβολή: Χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα ανησυχούσαμε περισσότερο

Είναι απαραίτητη μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική για τις βαλκανικές χώρες, υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία αλλά για ολόκληρη την περιοχή, ιδιαίτερα τώρα με την κατάσταση στην Ουκρανία, να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαδικασίες και η Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει την υπόσχεση της για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τόνισε η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Σλαβιάνκα Πέτροφσκα, μιλώντας σε πάνελ για «τα ζητήματα ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια» στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Είναι απαραίτητη μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική για τις βαλκανικές χώρες, υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τις δημοκρατικές αξίες και τις διαδικασίες στην περιοχή και θα είναι καταλύτης για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως είπε, τα καθαρά μηνύματα σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι σημαντικά, αλλά το ίδιο και οι πράξεις και χαρακτήρισε “επένδυση στο μέλλον” την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας της, η κ. Πέτροφσκα είπε ακόμη ότι η ενταξιακή διαδικασία βρίσκεται σε αναμονή εξαιτίας του ζητήματος με τη Βουλγαρία, αλλά σημείωσε πως υπάρχει εξαιρετική συνεργασία και επικοινωνία με τη βουλγαρική κυβέρνηση και υπάρχει βούληση για την εξεύρεση λύσης.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι αναγκαία η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η αλληλεγγύη. Υπογράμμισε δε ότι, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην ερώτηση εάν η χώρα της είναι ασφαλής, η απάντηση είναι ναι καθώς είναι μέλος του ΝΑΤΟ κι αυτό έχει και πολιτική πτυχή αλλά και μια πτυχή που αφορά την ασφάλεια. Συμπλήρωσε ότι «αν δεν είχαμε υπογράψει αυτή τη συμφωνία (Πρεσπών) η κατάσταση στην Ουκρανία θα μας ανησυχούσε περισσότερο. Η Ρωσία συνεχίζει να έχει την επιρροή της στη χώρα μας. Είναι υβριδικές απειλές που εστιάζουν στα Δυτικά Βαλκάνια. Η διαδικασία η ενταξιακή σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. αντανακλά και την ασφάλεια της περιοχής».

Στο περιθώριο των εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών η κ. Πέτροφσκα είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο της Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή