Πόλεμος στην Ουκρανία: Ετοιμασίες για τη μεγάλη μάχη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ετοιμασίες για τη μεγάλη μάχη

Αφού αποσύρθηκε από μεγάλο μέρος της βόρειας Ουκρανίας, η Ρωσία μεταφέρει στρατεύματα προς το ανατολικό τμήμα της χώρας για να ενισχύσει τις θέσεις της σε μια κρίσιμη σύγκρουση.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού αποσύρθηκε από μεγάλο μέρος της βόρειας Ουκρανίας, η Ρωσία μεταφέρει στρατεύματα προς το ανατολικό τμήμα της χώρας για να ενισχύσει τις θέσεις της σε μια κρίσιμη σύγκρουση, που μπορεί να σφραγίσει την επόμενη φάση του πολέμου.

Ορισμένα ζητήματα-κλειδιά αυτής της σύγκρουσης είναι ήδη σαφή. Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος προσπαθεί να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις, κατέλαβε πρόσφατα την ανατολική πόλη Ιζιούμ και θα προσπαθήσει να προωθηθεί νοτιοανατολικά προς το Σλοβιάνσκ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.

Η επικείμενη μάχη για το Σλοβιάνσκ αντιμετωπίζεται ως κρίσιμη δοκιμασία στην προσπάθεια των Ρώσων να καταλάβουν ολόκληρο το Ντονμπάς, όπου οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές μάχονται με τον ουκρανικό στρατό εδώ και οκτώ χρόνια. Οι Ρώσοι χρειάστηκαν εβδομάδες μαχών και βομβαρδισμών για να καταλάβουν το Ιζιούμ. Με διπλάσιο πληθυσμό, το Σλοβιάνσκ είναι πιο δύσκολος στόχος. Ηδη τα ρωσικά στρατεύματα αντιμετώπισαν ουκρανικές αντεπιθέσεις στην προσπάθειά τους να προωθηθούν.

Αν οι Ρώσοι καταλάβουν το Σλοβιάνσκ, οι επόμενοι στόχοι τους θα είναι, πιθανόν, η Ρουμπίζνε, περίπου 65 χιλιόμετρα ανατολικά, προς το Σιβιεροντοντέτσκ, όπου οι συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, και η Χορλίβκα, γύρω στα 80 χιλιόμετρα νότια, κοντά στην πόλη του Ντονέτσκ. Η προώθηση προς τη Χορλίβκα θα απομονώσει μεγάλο όγκο ουκρανικών στρατευμάτων σε ένα από τα πιο ενεργά μέτωπα της σύγκρουσης.

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ένα νέο είδος νάρκης που αυξάνει τα θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ενδεχόμενη κατάληψη της Χορλίβκα θα σημάνει ότι οι Ρώσοι θα έχουν πετύχει δύο από τους βασικούς στόχους τους. Από τη μια πλευρά, τα ρωσικά στρατεύματα από τον Βορρά θα συνδεθούν με εκείνα των ρωσόφωνων του Ντονμπάς. Από την άλλη, η γραμμή του μετώπου θα μετατοπιστεί προς τα δυτικά, δίνοντας στους Ρώσους τον έλεγχο ολόκληρου του Λουγκάνσκ και μεγαλύτερου μέρους του Ντονέτσκ.

Η προς ανατολάς προώθηση είναι κρίσιμος στόχος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο έλεγχος του Ντονμπάς θα αποσπάσει ντε φάκτο μέρος της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορέσει να πουλήσει ως νίκη στους συμπατριώτες του. Ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν η Ρωσία έχει αρκετές δυνάμεις για να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα.

Στο μεταξύ, το Κίεβο ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ένα νέο είδος όπλου που αυξάνει τα θύματα μεταξύ των αμάχων: νάρκες νέας γενιάς, εφοδιασμένες με αισθητήρες που μπορούν να διακρίνουν ανθρώπους οι οποίοι βαδίζουν προς το συγκεκριμένο σημείο.

Ουκρανοί τεχνικοί ανακάλυψαν την εν λόγω συσκευή, που ονομάζεται POM-3, την περασμένη εβδομάδα κοντά στο Χάρκοβο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι κλασικές νάρκες κατά προσωπικού εκρήγνυνται όταν κάποιος τις πατήσει ή πειράξει τις καλωδιώσεις τους. Αλλά οι αισθητήρες της POM-3 ανιχνεύουν τα βήματα ενός ατόμου που πλησιάζει από τους κραδασμούς που δημιουργούν στο έδαφος και μπορούν να διακρίνουν αν πρόκειται για άνθρωπο ή ζώο. Είναι πολύ πιθανό ότι οι νέου τύπου νάρκες να παίξουν τον ρόλο τους στη μάχη του Ντονμπάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή