Επιδημία μισογυνισμού στο Instagram

Επιδημία μισογυνισμού στο Instagram

Το Instagram συστηματικά αγνοεί τις καταγγελίες περί μισογυνικών σχολίων και κακοποίησης εναντίον γυναικών που πρωταγωνιστούν στη δημόσια σφαίρα.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Instagram συστηματικά αγνοεί τις καταγγελίες περί μισογυνικών σχολίων και κακοποίησης εναντίον γυναικών που πρωταγωνιστούν στη δημόσια σφαίρα.

Το Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Μίσους στα Ψηφιακά Μέσα, σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι καταγράφεται «επιδημία μισογυνικής κακοποίησης» στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αλλά και γενικότερα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της Meta.

Οι ελεγκτές του περιεχομένου στον ιστότοπο αδιαφορούν για την κατάσταση και αγνοούν συστηματικά τις καταγγελίες. Περισσότερο από 90% των λογαριασμών από όπου προέρχονται τέτοιες ύβρεις και κακοποιητικές συμπεριφορές παραμένουν ενεργοί, παρά την αναφορά τους στην ιστοσελίδα.

Στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες στερούνται το δικαίωμα χρήσης των ψηφιακών μέσων με αξιοπρέπεια, χωρίς να υφίστανται διαρκή κακοποίηση.

O Ιμράν Αχμέντ, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου, ανέφερε ότι τα ψηφιακά μέσα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση των ανθρώπινων σχέσεων, την επικοινωνία, την προβολή των επιτευγμάτων, όπως και σε άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. «Για τις γυναίκες, όμως, το βαρύ τίμημα που καταβάλλουν για την είσοδό τους στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ο μισογυνισμός, η κακοποίηση και οι απειλές που τους αποστέλλουν χρήστες καλυμμένοι πίσω από την απόλυτη ατιμωρησία. Το Ιnstagram επέλεξε να συνταχθεί στην πλευρά αυτών των χρηστών, δημιουργώντας μια κουλτούρα στην οποία οι δράστες της κακοποίησης παραμένουν ατιμώρητοι και δεν υφίστανται καμία συνέπεια για τη συμπεριφορά τους. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι γυναίκες στερούνται το δικαίωμα χρήσης των ψηφιακών μέσων με αξιοπρέπεια, χωρίς να υφίστανται διαρκή κακοποίηση», δήλωσε.

Ερευνα

Μεταξύ των διασημοτήτων που δέχονται κακοποίηση με μισογυνικά σχόλια είναι και η ηθοποιός Αμπερ Χερντ, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, παρείχε στους ερευνητές του Κέντρου περίπου 8.000 απευθείας μηνύματα που έλαβε. Οπως διαπιστώθηκε, ένα σε κάθε 15 παραβίαζε τους κανόνες του Instagram, χωρίς ωστόσο να γίνει καμία ενέργεια κατά των αποστολέων. Η ιστοσελίδα βέβαια απέρριψε ως ανακριβή τα συμπεράσματα της έρευνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή