Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις από την 44η ημέρα εισβολής
live-πόλεμος-στην-ουκρανία-οι-εξελίξεις-561800350
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις από την 44η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:35

Ουκρανία: Οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν τις εξελίξεις στον πόλεμο

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποδέχθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη τους ομολόγους του της Ιταλίας, Λορέντσο Γκουερίνι, και της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας, προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς και ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τριμερή συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά ότι στηρίζουμε την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν επίσης στην «ανάγκη κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατόν», προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών και να αποτραπεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

23:33

Eυημερία: Το τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία

Η Γερμανία ωφελήθηκε από την παγκοσμιοποίηση, αλλά τώρα καλείται να αναλάβει το τίμημα του αγώνα των Ουκρανών για ελευθερία. Πόσο έτοιμοι είναι οι Γερμανοί για στερήσεις;


   

23:15

Χάρτης: Η εξέλιξη της ρωσικής εισβολής

23:14

Ματωμένο παιχνίδι στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ

23:01

O Μακρόν θέλει να συλλέξει «αποδείξεις» για τα «εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Γαλλία «συλλέγει αποδείξεις» για τα «εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους» στην Ουκρανία, όπου βιαιοπραγίες κατά αμάχων αποδίδονται στη Ρωσία, η οποία τις αρνείται.

«Ακόμη και λαμβάνοντας τις μέγιστες προφυλάξεις που οφείλω να λάβω» ως αρχηγός κράτους, «μπορώ να πω ότι πρόκειται για εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, συμπληρώνοντας ότι γάλλοι εμπειρογνώμονες - στρατιωτικοί και δικαστικοί - εστάλησαν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στις έρευνες.

22:56

6.665 άνθρωποι διέφυγαν από ουκρανικές πόλεις την Παρασκευή

Συνολικά 6.665 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων την Παρασκευή, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

22:41

Πεντάγωνο: Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί

Η στροφή του ρωσικού στρατού στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας δεν θα εμποδίσει «με οποιονδήποτε αξιόλογο τρόπο» τη μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πντεγώνου Τζον Κίρμπι.

22:36

Ρωσία: Το υπουργείο Δικαιοσύνης κλείνει τα τοπικά παραρτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας, του HRW και άλλων ξένων ΜΚΟ

Η Ρωσία έκλεισε σήμερα τα γραφεία συνολικά 15 ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και εκείνα της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), όπως ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το τοπικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας (Ηνωμένο Βασίλειο) και του HRW (ΗΠΑ) «αποκλείστηκαν από το επίσημο μητρώο των ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων» στη Ρωσία λόγω «παραβιάσεων της ρωσικής νομοθεσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Διεθνής Αμνηστία διευκρίνισε από την πλευρά της ότι η απόφαση αυτή ισοδυναμεί ντε φάκτο με κλείσιμο των γραφείων της.

Από το επίσημο μητρώο διαγράφτηκαν επίσης το Κληροδότημα Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το Ίδρυμα Αγά Χαν και το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης. Συνολικά, οι εννέα μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι γερμανικές, τρεις αμερικανικές, μία βρετανική, μία πολωνική και μία ελβετική.

22:28

Βρετανία: Ο υπουργός Μεταφορών συστήνει στους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν με ρωσικές αεροπορικές εταιρείες

Οι Βρετανοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες για λόγους ασφαλείας, ύστερα από την απόφαση της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) να συμπεριλάβει τη Ρωσία σε μια «λίστα επιτήρησης» (για θέματα ασφαλείας των πτήσεων), όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς.

«Προτρέπω όλους τους Βρετανούς υπηκόους να αποφεύγουν το ταξίδι με μια ρωσική αεροπορική εταιρεία», δήλωσε ο Σαπς, συμπληρώνοντας ότι η CAA ενήργησε «λόγω των ανησυχιών μας ότι οι ρωσικές αρχές προωθούν μη ασφαλείς πρακτικές».

Στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχει ήδη απαγορευτεί η είσοδος στον εναέριο χώρο της Βρετανίας.

22:21

Πώς τα «εναέρια μάτια» του ΝΑΤΟ κρατούν τον πόλεμο μακριά από την Ευρώπη

Καθώς η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αυξανόταν συνεχώς στις αρχές του έτους, οι επιτελείς του ΝΑΤΟ άρχισαν τον σχεδιασμό αποστολής μεγάλου αριθμού μαχητικών και αεροσκαφών επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης κοντά στον εναέριο χώρο των δύο χωρών. Ήταν μια προειδοποίηση προς τη Μόσχα να μην κάνει το λάθος να στοχοποιήσει οποιαδήποτε χώρα – μέλος της συμμαχίας.

22:18

Έξι εβδομάδες καταστροφής, ενώ ο πλανήτης παλεύει με την κρίση

Οι αρχικές προβλέψεις που μιλούσαν για μια γρήγορη ρωσική νίκη στην Ουκρανία διαψεύστηκαν, όμως η πιθανότητα να συνεχιστεί επί μακρόν ο πόλεμος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο τον πλανήτη.


 

22:09

Τραπεζίτες, ολιγάρχες και οι κόρες του Πούτιν στη λίστα με τις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η λίστα με τα πρόσωπα που στοχοποιούνται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας «εμπλουτίζεται» με νέα ονόματα Ρώσων τραπεζιτών και ολιγαρχών, ενώ στο στόχαστρο των Ευρωπαίων μπαίνουν πλέον επισήμως και οι δύο κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν.

21:49

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις έρευνες για την επίθεση στο Κραματόρσκ 

21:39

Σύνοψη της 44ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία (21:30)

  • Πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν όταν ρουκέτες έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Καραματόρσκ, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον σταθμό τις τελευταίες ημέρες για να φύγουν από την ανατολική Ουκρανία.
  • Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε ότι η πυραυλική επίθεση έγινε από ρωσικές δυνάμεις.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «κακό που δεν έχει όρια».
  • Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απήγαγε έως και 170 εργαζομένους του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και τους μετέφερε με τη βία στη Ρωσία.

  • Ιατροδικαστές ξεκίνησαν την εκταφή πτωμάτων αμάχων από έναν ομαδικό τάφο στην πόλη Μπούκα.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, λόγω της «απειλής» πυραυλικής επίθεσης.

Διπλωματία

  • Την Μπούκα επισκέφθηκαν το απόγευμα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ. Στη συνέχεια, συναντήθηκαν με τον Βολοντίμρ Ζελένσκι στο Κίεβο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεσμεύτηκε ότι θα παράσχει στον πρόεδρο της Ουκρανίας μια «ταχύτερη εκκίνηση» στην προσπάθεια της χώρας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε μια «φρικτή θηριωδία», μετά τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων σε βομβαρδισμό στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ. «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» χαρακτήρισε η Γαλλία την επίθεση.

  • Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 - 31 Μαΐου για να συζητήσουν για την ενέργεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις στις κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν ως μέρος ενός νέου πακέτου μέτρων που στόχο έχει να πλήξει τη ρωσική οικονομία, τους επιχειρηματίες και τους ολιγάρχες ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.

  • Νέα ονόματα Ρώσων ολιγαρχών προστέθηκαν στη λίστα με τα πρόσωπα που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
  • Ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε συγγνώμη για τις καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας για Ουκρανούς πρόσφυγες.
  • Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
  • Κλείνουν τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας και της Human Rights Watch στη Ρωσία.
  • Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας συνέταξε μια λίστα με «μη φιλικές» χώρες η οποία αναρτήθηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπό της.
21:35

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων και οι κόρες του Πούτιν

Υπενθυμίζεται πως στις δύο κόρες του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, Καταρίνα Τιχόνοβα και Μαρία Βορόντσοβα, έχουν ήδη, εδώ και λίγα 24ωρα, επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

 

21:27

Νέα ονόματα ολιγαρχών στη λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Νέα ονόματα Ρώσων ολιγαρχών προστέθηκαν στη λίστα με τα πρόσωπα που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για τους ολιγάρχες Bogdanov, Deripaska, Rotenberg, Kerimov, και Shulgin, μεταξύ άλλων.

21:17

Μπάιντεν κατά Ρωσίας: «Φρικτή θηριωδία» στο Κραματόρσκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε μια «φρικτή θηριωδία», μετά τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σε βομβαρδισμό στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Η επίθεση σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό είναι μια νέα φρικτή θηριωδία που διέπραξε η Ρωσία, πλήττοντας αμάχους που προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή και να πάνε σε μέρος που θα ήταν ασφαλείς», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

21:17

Δήμαρχος Μαριούπολης για δηλώσεις Πεσκόφ: «Δεν είναι απελευθέρωση, είναι τιμωρία»

Η Μαριούπολη δεν απελευθερώνεται αλλά τιμωρείται, τόνισε στο Sky News ο δήμαρχος της πόλης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξή του σημείωσε ότι «η Μαριούπολη θα απελευθερωθεί από τα εθνικιστικά τάγματα και ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί».

Όπως τόνισε, ο πραγματικός λόγος που η πόλη του χτυπήθηκε ανηλεώς «κρύβεται» στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014-2015. Εκείνη την εποχή, οι κάτοικοι της Μαριούπολης αντιστάθηκαν. «Νομίζω ότι από εκεί προέρχεται ο θυμός εναντίον της Μαριούπολης, σε αυτό οφείλονται οι φρικαλεότητες, η καταστροφή και οι χιλιάδες θάνατοι».

«Όλα αυτά επειδή η Μαριούπολη δεν υποκλίθηκε τότε στη μεγάλη, σε εισαγωγικά, φυσικά, ομοσπονδία της Ρωσίας και παρέμεινε στην ανεξάρτητη και δημοκρατική Ουκρανία».

Η Μαριούπολη σίγουρα δεν μοιάζει με πόλη που απελευθερώνεται.

Και ίσως η τελευταία προσβολή ήταν ότι στη συνέντευξη στο Sky News, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Μαριούπολη ήταν μέρος του Λουχάνσκ, ενώ ήταν πάντα μέρος του Ντόνετσκ.

«Μπορεί να φαίνεται μικρό λάθος, αλλά αν πρόκειται να βγείτε στην τηλεόραση για να δικαιολογήσετε τη μετατροπή μιας πόλης σε ερείπια, τουλάχιστον να ξέρετε πού βρίσκεται».

21:14

 

Ποιες περιοχές βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο

 

21:13

Βρετανία: Καλεί τους πολίτες να μην πετούν με ρωσικές εταιρείες

Οι Βρετανοί πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια, μετά από απόφαση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) να θέσει τη Ρωσία σε λίστα παρακολούθησης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

«Καλώ όλους τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν τις πτήσεις με ρωσικές εταιρείες», ανέφερε ο Σαπς, προσθέτοντας ότι η CAA προέβη στην απόφασή της «εξαιτίας των ανησυχιών μας ότι οι ρωσικές αρχές προωθούν ενεργά επισφαλείς πρακτικές».

Σημειώνεται ότι έχει ήδη απαγορευτεί στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να εισέρχονται στον βρετανικό εναέριο χώρο.

21:08

Η Λευκορωσία συνέταξε λίστα με «μη φιλικές χώρες»

Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας συνέταξε μια λίστα με «μη φιλικές» χώρες η οποία αναρτήθηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπό της.

Η λίστα περιλαμβάνει τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία.

Η συγκεκριμένη λίστα συντάχθηκε ύστερα από το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο τον Μάρτιο.

Μιλώντας σε διάσκεψη με θέμα την ασφάλεια, χθες Πέμπτη, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι η Δύση έχει ξεκινήσει έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον της χώρας του.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρεσβευτή του Πακιστάν στο Μινσκ, ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι η Λευκορωσία υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ότι η χώρα του δεν είναι υπέρ οποιουδήποτε πολέμου, σύγκρουσης ή αντιπαράθεσης.

20:55

ΕΕ: Κυρώσεις στις κόρες του Πούτιν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στις κόρες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ως μέρος ενός νέου πακέτου μέτρων που στόχο έχει να πλήξει τη ρωσική οικονομία, τους επιχειρηματίες και τους ολιγάρχες ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ΕΕ συμπεριέλαβε τη Μαρία Βορόντσοβα και την Κατερίνα Τικχόνοβα στην ανανεωμένη λίστα των ατόμων που αντιμετωπίζουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση μετακινήσεων. Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ -από διαφορετικά κράτη μέλη- αποκάλυψαν την είδηση υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Associated Press.

20:49

ΗΠΑ: Η Ρωσία ίσως ενεργοποιήσει 60.000 εφέδρους

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα ενεργοποιήσει 60.000 εφέδρους για τον πόλεμος στην Ουκρανία.

20:34

 

Ο Αυστριακός καγκελάριος αναχωρεί για την Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ αναχώρησε για ένα μονοήμερο ταξίδι στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο αύριο το πρωί.

Το ταξίδι του θα περιλαμβάνει μια επίσκεψη στην Μπούκα, μια πόλη λίγο έξω από το Κίεβο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής φέρεται να εκτέλεσαν αμάχους των οποίων τα πτώματα αφέθηκαν σκορπισμένα σε δρόμους. Η

«Είναι σημαντικό στο πλαίσιο της ουδετερότητάς μας να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας σε ανθρωπιστικό και σε πολιτικό επίπεδο», είπε ο Νεχάμερ στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Η επίσκεψή μου στο Κίεβο και την Μπούκα αποτελεί μια ένδειξη της αλληλεγγύης μας στον ουκρανικό λαό».

 

 

 

20:32

Παρίσι: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» χαρακτήρισε η Γαλλία την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, από τη ρωσική πυραυλική επίθεση σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά. Η Μόσχα αρνείται ότι η πυραυλική επίθεση έγινε από ρωσικές δυνάμεις.

20:27

Αμερικανός αξιωματούχος: Με ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο τύπου SS-21 έγινε η επίθεση στο Κραματόρσκ

Η επίθεση στο Κραματόρσκ, που άφησε πίσω δεκάδες νεκρούς αμάχους, έγινε με ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο τύπου SS-21, υποστηρίζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.    

20:12

Μπορέλ από Κίεβο: Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες επιστρέφουν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Η διπλωματική αποστολή της ΕΕ πρόκειται να επιστρέψει στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζ. Μπορέλ, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας μαζί με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο ίδιος υπογράμμισε, επίσης, πως η ΕΕ θέλει να στείλει μέσα στις επόμενες μέρες 500 εκατ. ευρώ ως βοήθεια προς την Ουκρανία για την απόκτηση οπλισμού.  

20:06

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από Κίεβο: Η Ουκρανία πιο κοντά στην ένταξη στην ΕΕ

  • Ήταν ορθή η απόφαση να εκδιωχθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
  • Η Ρωσία θα παρακμάσει – Η Ουκρανία κινείται προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον.
  • Ο αγώνας της Ουκρανίας είναι και δικός μας. Η ΕΕ είναι στο πλευρό της Ουκρανίας.
  • Παίρνουμε μέτρα για να κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα.
  • Η παρουσία μας σήμερα στο Κίεβο αποτελεί και ένα πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.  
  • Η διαδικασία της ένταξης θα είναι ταχύτερη από ό,τι σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.

  • Βλέπουμε πως η Ρωσία θέλει να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να εντείνουμε αυτές τις κυρώσεις.

     

19:58

Ζελένσκι: Απαιτούνται και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έστειλε σήμερα το μήνυμα πως απαιτούνται και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έπειτα από τη συνάντηση που είχε στην ουκρανική πρωτεύουσα με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

19:56

Μπάιντεν: Ευχαριστεί τη Σλοβακία για την προμήθεια των S-300 στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ευχαρίστησε σήμερα τις σλοβακικές αρχές που προμήθευσαν ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 στην Ουκρανία, ώστε να βοηθήσουν το Κίεβο να απωθήσει τη ρωσική εισβολή - μια δωρεά που κατέστη δυνατή με την αποστολή τεσσάρων αντιπυραυλικών συστοιχιών Patriot από το ΝΑΤΟ στη Σλοβακία.

"Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου, ζήτησα από τη διοίκησή μου να συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθορίσει και να προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό τα σύγχρονα όπλα τα οποία χρειάζεται ώστε να προασπίσει τη χώρα του", προσθέτει σε ανακοίνωση.

19:47

Ουκρανία: Μέλη του προσωπικού του Τσερνόμπιλ απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απήγαγε έως και 170 εργαζομένους του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και τους μετέφερε στη Ρωσία.

Οι Ρώσοι κράτησαν ομήρους τα μέλη του προσωπικού του πυρηνικού σταθμού στο καταφύγιο βομβών του σταθμού για σχεδόν ένα μήνα προτού τους μεταφέρουν με τη βία στη Ρωσία, δήλωσε στο CNN ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα των Ουκρανών εργαζόμενων εκλάπησαν επίσης κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους.

19:43

Βρετανός αμυντικός αναλυτής: «Οι Ρώσοι πιέζουν πολύ σκληρά»

«Με την πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ οι Ρώσοι προσπαθήσουν να εμποδίσουν τους Ουκρανούς να μετακινήσουν στρατιωτικά υλικά και στρατεύματα», δήλωσε στο Sky News ο αναλυτής σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, Μάικλ Κλαρκ. 

Σημείωσε επίσης ότι η επίθεση φέρεται να έγινε με βόμβα διασποράς και πρόσθεσε πως: «τα πυρομαχικά και οι βόμβες διασποράς που χρησιμοποιούνται σε περιοχές αμάχων είναι εντελώς παράνομα».

Τόνισε ότι οι εξελίξεις στα ανατολικά της χώρας έδειξαν ότι «οι Ρώσοι πιέζουν αρκετά σκληρά». «Έχουν καταλάβει το Ιζιούμ, που αποτελεί βάση για τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και αρκετό καιρό», ανέφερε.

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κύκλο μεταξύ Ιζιούμ και Λουχάνσκ για να παγιδεύσουν τον ουκρανικό στρατό».

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουν γιατί δεν έχουν ακόμη όλες τις ενισχύσεις που περιμένουν από το βορρά, αφού οι Ρώσοι έχουν αποσύρει στρατεύματα από το Κίεβο. Αλλά η επίθεση που όλοι αναμένουν θα πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε.

19:38

Κλείνουν τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας και της Human Rights Watch στη Ρωσία

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας προχωρά στην εν λόγω κίνηση, υποστηρίζοντας πως οι συγκεκριμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν παραβιάσει τη ρωσική νομοθεσία.

19:28

Τουρκία: Εκφράζει τη «μεγάλη θλίψη» της για την πολύνεκρη επίθεση στο Κραματόρσκ

Η Τουρκία εξέφρασε σήμερα τη «μεγάλη θλίψη» της για την πολύνεκρη πυραυλική επίθεση στον ουκρανικό σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ και ζήτησε «επειγόντως το άνοιγμα» των διαδρόμων απομάκρυνσης των αμάχων.

«Αυτό το τραγικό συμβάν απέδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη διασφάλιση της ασφαλούς απομάκρυνσης των αμάχων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Στενός σύμμαχος της Ουκρανίας, η Τουρκία φροντίζει να διατηρεί επαφές με το Κίεβο και τη Μόσχα, ενθαρρύνοντας τα δύο μέρη να ξαναρχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία.

19:19

Ξεκίνησε η εκταφή πτωμάτων στην Μπούκα

Ιατροδικαστές ξεκίνησαν σήμερα την εκταφή πτωμάτων αμάχων από έναν ομαδικό τάφο στην ουκρανική πόλη Μπούκα, τυλίγοντας τα πτώματα σε μαύρους πλαστικούς σάκους. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι άμαχοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Ο Ρουσλάν Κραβτσένκο από το γραφείο του εισαγγελέα στην Μπούκα τόνισε ότι έχει γίνει εκταφή 20 σορών, 18 εκ των οποίων έφεραν τραύματα και θραύσματα από πυροβόλα όπλα. Πρόσθεσε ότι ταυτοποιήθηκαν δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης.

19:02

Ντονέτσκ: Συνεχίζεται η εκκένωση αμάχων παρά την επίθεση στο Κραματόρσκ

Οι άμαχοι θα μπορούν ακόμη να απομακρυνθούν από την περιοχή του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, παρά τη φονική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης στην κρατική τηλεόραση.

18:56

Ουκρανία: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» η επίθεση στο Κραματόρσκ

Η Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, δήλωσε σήμερα ότι η φονική πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ, ήταν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

18:48

Οδησσός: Απαγόρευση κυκλοφορίας από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Δευτέρας

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Οδησσό, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, λόγω της «απειλής» πυραυλικής επίθεσης στην πόλη αυτή, στη Μαύρη Θάλασσα.

Μετά τον βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ, «πλανάται η απειλή πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό, στις 10 Απριλίου 2022» ανακοίνωσε η τοπική στρατιωτική διοίκηση. «Για αυτό επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό και την περιφέρειά της από τις 21.00 της 9ης Απριλίου μέχρι τις 6.00 της 11ης Απριλίου 2022», προστίθεται στην ανακοίνωση.

18:15

Ουκρανία: Στην Μπούκα φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ - Πιέσεις για έκτο πακέτο κυρώσεων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την Μπούκα επισκέφθηκαν νωρίτερα, μαζί με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ. Η κ. φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μπορέλ και ο κ. Χέγκερ επισκέπτονται το Κίεβο τη μέρα που υιοθετήθηκε επίσημα το πέμπτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

18:12

ΟΗΕ: Σχέδια για κομβόι μεταφοράς βοήθειας στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) κατευθύνει τις επιχειρήσεις αρωγής στην ανατολική Ουκρανία και σχεδιάζει την αποστολή αυτοκινητοπομπών βοήθειας στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι μάχες στρέφονται προς τα εκεί, δήλωσε ένας εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

«Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, έχουμε στον σχεδιασμό μας να πάνε αυτοκινητοπομπές εκεί ήδη την ερχόμενη εβδομάδα. Το αν θα γίνει ή όχι, εξαρτάται από την κατάσταση ασφαλείας», δήλωσε ο Γενς Λάρκε, ο οποίος χαρακτήρισε τις περιοχές που η Ρωσία έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες, «περιοχές αυξημένου ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος».

18:12

Μακρόν: «Αποτρόπαια» η επίθεση στον σταθμό του Κραματόρσκ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε μέσω του Twitter την «αποτρόπαιη» επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί πολίτες φεύγουν για να γλιτώσουν τα χειρότερα. Τα όπλα τους; Καροτσάκια, λούτρινα, βαλίτσες. Σήμερα το πρωί, στον σταθμό του Κραματόρσκ, οι οικογένειες που θα έφευγαν βίωσαν τον τρόμο. Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Αποτρόπαιο» έγραψε ο Μακρόν.

18:00

Βρετανία: Στέλνει επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία

Η Βρετανία θα στείλει στην Ουκρανία επιπλέον 100 εκατ. λίρες στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, μετά από συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

17:47

Ε.Ε.: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 30 - 31 Μαΐου για Ουκρανία και Ενέργεια

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 - 31 Μαΐου για να συζητήσουν για την Ενέργεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Όπως συζητήσαμε στις Βερσαλλίες και κατά τη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβολίου, ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει χώρα στις 30 και 31 Μαΐου. Στην ατζέντα [υπάρχουν] κυρίως η Άμυνα, η Ενέργεια και η Ουκρανία», έγραψε ο Μισέλ στο Twitter.

 

17:46

Σύνοψη (17:45)

Επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό Καραματόρσκ

  • Πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν όταν ρουκέτες έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Καραματόρσκ, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
  • Χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον σταθμό τις τελευταίες ημέρες για να φύγουν από την ανατολική Ουκρανία, καθώς η Ρωσία επικεντρώνει εκ νέου τη στρατιωτική της εκστρατεία σε αυτό το τμήμα της χώρας.
  • Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε ότι η πυραυλική επίθεση έγινε από ρωσικές δυνάμεις.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «κακό που δεν έχει όρια».

Διπλωματία

  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να έχει συνομιλίες με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στις κόρες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • Ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε συγγνώμη για τις καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας για Ουκρανούς πρόσφυγες.
  • Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
17:45

Μπ. Τζόνσον: «Ασυνείδητη» πράξη η επίθεση στο Κραματόρσκ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ ήταν πράξη ασυνείδητη.

Επιπλέον είπε ότι τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα μείνουν ούτε απαρατήρητα ούτε ατιμώρητα.

17:13

Κραματόρσκ: Τουλάχιστον 50 οι νεκροί

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών, από την πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

Σε ανάρτησή του, ανέφερε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και άνθρωποι που υπέκυψαν στα τραύματά τους αφού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομεία ή σε ιατρικά κέντρα.

16:56

Ουκρανία: Το ενεργειακό σύστημα της χώρας «δεν απειλείται»

Το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας δεν απειλείται παρά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ολοκλήρωσε τη χειμερινή περίοδο, με πάνω από 9 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στις εγκαταστάσεις αποθεμάτων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Χέρμαν Χαλουστσένκο.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Χαλουστσένκο είπε επίσης ότι υπάρχουν πάνω από 1 εκατ. τόνοι αποθεμάτων άνθρακα, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή θερμικής ισχύος.

16:49

Η Ρωσία απελαύνει 45 Πολωνούς διπλωμάτες

Σε απέλαση 45 Πολωνών διπλωματών προχωρά η Μόσχα, ως αντίποινα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τον Μάρτιο, η Πολωνία είχε απελάσει 45 Ρώσους διπλωμάτες ως ύποπτους για συνεργασία με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

16:43

Συνάντηση Τζόνσον – Σολτς στο Λονδίνο με το βλέμμα σε Ρωσία και Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποδέχθηκε στο Λονδίνο τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να είναι ένα από τα κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών τους.

Reuters 

 

16:40

700 νεκροί στο Τσερνίχιφ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Σχεδόν 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς στο Τσερνίχιφ, στη βόρεια Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, 80.000 έως 95.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στην πόλη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από το Κίεβο και η οποία είχε πληθυσμό σχεδόν 300.000 ατόμων πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου.

Μια πρώτη μεγάλη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασε στο Τσερνίχιφ την Πέμπτη μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βλάντισλαβ Τσάους το πρωί. Κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε εγρήγορση απέναντι στον κίνδυνο νέων ρωσικών βομβαρδισμών.

16:30

Ουκρανικές αρχές: Δεν βλέπουμε προετοιμασίες για αποβίβαση των ρωσικών δυναμεων στην Οδησσό

Οι ουκρανικές αρχές της περιφέρειας της Οδησσού δεν βλέπουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν μια επιχείρηση απόβασης από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας, ο Σέρχι Μπρατσούκ.

Ενημερώνοντας διαδικτυακά τους δημοσιογράφους ο Μπρατσούκ επιβεβαίωσε επίσης ότι η περιοχή επλήγη από πυραύλους αργά το βράδυ της Πέμπτης και ότι υπάρχει άγνωστος προς το παρόν αριθμός θυμάτων.

16:25

Μόσχα: Απελαύνει δύο Βούλγαρους διπλωμάτες ως αντίποινα, λέει το ΥΠΕΞ

16:21

Φινλανδία: Προχωρά στην απέλαση Ρώσων διπλωματών

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας έκανε γνωστό σήμερα πως προχωρά στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και πως δεν πρόκειται να ανανεώσει τη βίζα ενός τρίτου.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε απευθύνει ομιλία, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώπιον του κοινοβουλίου της Φινλανδίας.

Lehtikuva/Emmi Korhonen via REUTERS
16:12

Λιθουανία: Αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού ενός δισ. ευρώ από ΗΠΑ και Γερμανία

Η Λιθουανία δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό για πάνω από 1 δισ. ευρώ, από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, προκειμένου να της έχει αποσταλεί μέχρι το 2027.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας είπε ότι η απόφαση για τις αγορές ελήφθη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι στον εξοπλισμό θα συμπεριλαμβάνονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη Switchblade και άλλα είδη drones, αντιαρματικά συστήματα Javelin, ραντάρ και θωρακισμένα οχήματα από τις Η.Π.Α.

Δήλωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σύντομα και σε μια αγορά φορτηγών 10 τόνων από τη Γερμανία.

15:59

Τουρκία: Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε για την πώληση των Bayraktar στην Ουκρανία

Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε στην Τουρκία για την πώληση των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στην Ουκρανία, δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις έγιναν από ιδιωτική τουρκική εταιρεία και όχι μέσω συμφωνιών κράτους με κράτος.

«Οι Ρώσοι είναι ενοχλημένοι και κατά καιρούς διαμαρτύρονται για τις πωλήσεις των drone. Παραπονιόντουσαν και παλαιότερα και το ίδιο κάνουν», είπε ο αξιωματούχος.

«Αλλά έχουμε ήδη δώσει την απάντηση... ότι πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες και αυτές οι αγορές drone είχαν γίνει και πριν από τον πόλεμο», πρόσθεσε.

15:55

Ευρωπαϊκή Ένωση: Δεν συζητά (ακόμη) για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να συζητήσουν επισήμως το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου κατά τη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, όπως δηλώνει διπλωματική πηγή στο Reuters.

«Το θέμα δεν θα είναι στο τραπέζι τη Δευτέρα», όπως σημειώνεται.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ είχε δηλώσει ωστόσο νωρίτερα πως το εν λόγω θέμα επρόκειτο να συζητηθεί.   

15:46

Σλοβακία: Θα πάρει Patriot από τις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για τους S-300 που έστειλε στην Ουκρανία

Μια τέταρτη συστοιχία πυραύλων Patriot θα πάρει από τις ΗΠΑ η Σλοβακία, σε αντάλλαγμα για τους S-300 που έστειλε στην Ουκρανία.

15:43

Ζελένσκι: Τύπου Μολότοφ το κοκτέιλ κυρώσεων που χρειάζεται η Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι απαιτείται ένα «κοκτέιλ κυρώσεων», τύπου «Μολότοφ», προκειμένου να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα. Μιλώντας στο φινλανδικό κοινοβούλιο, ζήτησε από το Ελσίνκι να «επιδείξει ακόμη περισσότερη ηγεσία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι αυτή θα είναι «η μεγαλύτερη συνεισφορά στην ασφάλεια της Ευρώπης».

Είπε ακόμη, σύμφωνα με το CNN, ότι η Ουκρανία χρειάζεται όπλα «που διαθέτουν ορισμένοι από τους εταίρους της Ε.Ε.», καθώς και «ισχυρές αποτελεσματικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε μόνιμη βάση». «Πρέπει να σκεφτούμε πώς να προστατεύσουμε την Ευρώπη από το ρωσικό όπλο της ενέργειας», συνέχισε ο Ζελένσκι. «Πόσο ακόμη μπορεί η Ευρώπη να αγνοεί την εισαγωγή επιβολή κατά των προμηθειών πετρελαίου από τη Ρωσία;».

15:34

Βρετανία: Εξέδωσε 41.000 βίζες για Ουκρανούς

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εκδώσει 41.000 βίζες σε Ουκρανούς στο πλαίσιο προγραμμάτων που στόχο έχουν να βοηθήσουν πρόσφυγες να πάνε στη Βρετανία, εν μέσω επικρίσεων ότι η διαδικασία αίτησης είναι υπερβολικά χρονοβόρα και περίπλοκη.

Τον περασμένο μήνα, η Βρετανία δημιούργησε δύο προγράμματα για να βοηθήσει Ουκρανούς, ένα για αυτούς που είχαν ήδη συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα για να επιτραπεί σε πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο να μείνουν με Βρετανούς που τους προσφέρουν κατάλυμα.

15:27

Λαβρόφ: Η Λευκορωσία να γίνει εγγυητής ασφαλείας για την Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Λευκορωσία θα πρέπει να γίνει εγγυητής ασφαλείας για την Ουκρανία στο μέλλον, μόλις το Κίεβο επιβεβαιώσει το ουδέτερο καθεστώς του.

«Κατόπιν αιτήματος της ουκρανικής πλευράς, το ουδέτερο, εκτός-συμμαχιών και αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς της θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις ασφάλειας», δήλωσε ο Λαβρόφ. 

«Προτείναμε ότι η Δημοκρατία της Λευκορωσίας θα πρέπει, φυσικά, να είναι ανάμεσα σε αυτές τις εγγυήτριες χώρες», πρόσθεσε.

15:13

Κραματόρσκ: Τέσσερα παιδιά μεταξύ των νεκρών

Ο αριθμός των ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους ανέρχεται σε 39, ενώ ο αριθμός των τραυματιών είναι 87.

Το SkyNews μετέδωσε ότι τουλάχιστον τέσσερα παιδιά πέθαναν.

15:11

Τι γράφει τελικά ο πύραυλος;

Ένα μυστήριο κυρίευσε το διαδικτυακό σύμπαν με αφορμή μία φωτογραφία που έδειχνε έναν από τους πυραύλους που έπεσαν στο σταθμό του Κραματόρσκ να έχει γραμμένο στο πλάι κάτι στα ρώσικα. Η μετάφραση είναι «για παιδιά», ωστόσο το Skynews, επικαλούμενο δικούς του μεταφραστές, είπε ότι κατ' ουσίαν σημαίνει: «για ό,τι έχει γίνει στα παιδιά».

15:02

Κουλέμπα: Η ρωσική επίθεση στον σταθμό Κραματόρσκ ήταν «σκόπιμη σφαγή» αμάχων

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατηγόρησε τη Ρωσία για «σκόπιμη σφαγή» δεκάδων αμάχων μετά από επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ.

«Οι Ρώσοι γνώριζαν ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός στο Κραματόρσκ ήταν γεμάτος αμάχους που περίμεναν να φύγουν. Ωστόσο, τον χτύπησαν με βαλλιστικό πύραυλο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 και τραυματίζοντας τουλάχιστον εκατό ανθρώπους. Αυτή ήταν μια σκόπιμη σφαγή. Θα φέρουμε κάθε εγκληματία πολέμου στη δικαιοσύνη».

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, βασικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είπε ότι η επίθεση ήταν «μια σκόπιμη πράξη εκφοβισμού».

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Το πλήγμα στον σιδηροδρομικό σταθμό Κραματόρσκ είναι μια σκόπιμη πράξη εκφοβισμού. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες πολίτες Οικογένειες με παιδιά που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει: η Ρωσία είναι κρατικο-τρομοκράτης. Η αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου της χρηματοδοτεί την τρομοκρατία».

14:54

Κρεμλίνο: Η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει στο «προβλέψιμο μέλλον»

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως αυτό που αποκαλεί ρωσική «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία μπορεί να τελειώσει στο «προβλέψιμο μέλλον» αφού επιτευχθούν οι σκοποί της και πως η εργασία γίνεται τόσο από τον ρωσικό στρατό όσο και από τους Ρώσους διαπραγματευτές για την ειρήνη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα καταλαβαίνει πως ορισμένες χώρες που είχαν προσπαθήσει να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη θέση υπέστησαν πίεση στη χθεσινή ψηφοφορία για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

14:48

Οικουμενικός Πατριάρχης για Ουκρανία: Ο πόλεμος δεν λύνει τα προβλήματα, προσθέτει νέα

«Οι Ρώσοι, κακώς, κάκιστα, εισέβαλαν στην Ουκρανία. Μπορεί να είχαν οποιεσδήποτε φοβίες για το μέλλον, για το ΝΑΤΟ, αλλά δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη απειλή ή επέμβασις από μέρους της Ουκρανίας, ώστε να ωθήσει τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας εις το να πάρει τα όπλα και να επιτεθεί σε αμάχους», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

 

14:40

Στους 39 ο αριθμός των νεκρών από το χτύπημα στο Κραματόρσκ, 87 άνθρωποι τραυματίστηκαν

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν σε χτύπημα με ρωσικό πύραυλο σε σιδηροδρομικό σταθμό που ήταν γεμάτος με ανθρώπους που εγκατέλειπαν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο, αναθεωρώντας ανοδικά την προηγούμενη εκτίμηση για 30 νεκρούς. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ουκρανικά στρατεύματα στον σιδηροδρομικό σταθμό που χτυπήθηκε σήμερα. Ο Ζελένκσι, μιλώντας στο φινλανδικό κοινοβούλιο, τόνισε: «Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, βάλλοντας κατά ενός συνηθισμένου σιδηροδρομικού σταθμού, κατά απλών ανθρώπων, δεν υπήρχαν στρατιώτες εκεί». 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε ότι η πυραυλική επίθεση έγινε από ρωσικές δυνάμεις.

14:35

Λευκός Οίκος: «Φρικτές και καταστροφικές εικόνες»

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την πολύνεκρη επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ.

14:30

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε νέο ρεκόρ στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τεράστιους κλυδωνισμούς στις αγορές σιτηρών και φυτικών ελαίων, οδηγώντας τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων σε νέο ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, o δείκτης FFPI, στον οποίο συνυπολογίζονται οι τιμές κατηγοριών αγαθών όπως τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, τα έλαια και το κρέας, διαμορφώθηκε στις 159,3 μονάδες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Η άνοδος του δείκτη μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου ήταν ραγδαία και πλησίασε το 13%, ενώ σε βάθος δωδεκαμήνου ο δείκτης έχει αυξηθεί κατά 34%, γεγονός που μαρτυρά την πίεση στις τιμές τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα, ειδικά αφότου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απέκλεισε τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και «ψαλίδισε» τις προσδοκίες για την ουκρανική σοδειά.

Περίπου το 30% του παγκόσμιου σιταριού προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία και η σύγκρουση έχει επηρεάσει τις εξαγωγές.

Η Ρωσία παράγει επίσης τεράστιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως ποτάσα και φωσφορικά άλατα - βασικά συστατικά των λιπασμάτων, τα οποία επιτρέπουν στα φυτά και τις καλλιέργειες να αναπτυχθούν.

14:21

Ζελένσκι: «Το ρωσικό κακό δεν έχει όρια»

«Όλοι όσοι σκοτώθηκαν στην επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ ήταν άμαχοι», επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στρατιώτες μεταξύ των νεκρών.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε: «Χωρίς τη δύναμη και το θάρρος να σταθούν απέναντί μας στο πεδίο της μάχης, καταστρέφουν κυνικά τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό είναι ένα κακό που δεν έχει όρια. Και αν δεν τιμωρηθεί, δεν θα σταματήσει ποτέ. Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ».

14:12

Η πρόεδρος της Κομισιόν στην Ουκρανία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν και ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έφθασαν στο Κίεβο την Παρασκευή για να προσφέρουν στον Ουκρανό Πρόεδρο υποστήριξη και διαβεβαίωση σχετικά με την προσπάθειά του για ένταξη στην ΕΕ.

Ταξιδεύοντας με τρένο από τις Βρυξέλλες στο Κίεβο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε στους δημοσιογράφους ότι το πιο σημαντικό μήνυμα που έφερνε στον Ζελένσκι ήταν ότι «θα υπάρξει ο δρόμος της ΕΕ» για την Ουκρανία.

«Συνήθως χρειάζονται χρόνια μέχρι το Συμβούλιο της ΕΕ να αποδεχθεί την αίτηση για ένταξη, αλλά η Ουκρανία το έκανε αυτό σε μια ή δύο εβδομάδες και ζητώ να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό», είπε και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε αίτηση της Ουκρανίας στο δημοτικό συμβούλιο αυτό το καλοκαίρι».

14:11

Η Σλοβακία έστειλε S-300 στην Ουκρανία

Η Σλοβακία έχει στείλει συστήματα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο σχετική δήλωση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ε. Χέγκερ, επιβεβαιώνοντας έτσι την σχετική φημολογία των περασμένων εβδομάδων.

14:04

Έχει ή όχι η Ρωσία πυραυλικό σύστημα Tochka-U;

Το ρωσικό TASS μετέδωσε ότι η «το τακτικό πυραυλικό σύστημα Tochka-U δεν είναι επιχειρησιακό στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ή στη Ρωσία, αλλά χρησιμοποιείται ενεργά από τον ουκρανικό στρατό, δήλωσε το αρχηγείο εδαφικής άμυνας της ΛΔΔ».

Ωστόσο, σε δημοσίευση της 15ης Φεβρουαρίου του 2022, το λευκορωσικό belta αναφέρει ότι στην κοινή επιχειρησιακή άσκηση Λευκορωσίας-Ρωσίας «Allied Resolve - 2022» υπήρξαν εκτοξεύσεις πυραύλων από τακτικά συγκροτήματα Tochka-U.

13:57

Βρετανία: Ρωσία και Πούτιν θα λογοδοτήσουν

«Αποτροπιασμένοι από τις φρικτές αναφορές για ρωσικές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμάχων στο σιδηροδρομικό σταθμό Κραματόρσκ στην Ανατολική Ουκρανία. Η στόχευση αμάχων είναι έγκλημα πολέμου. Ρωσία και Πούτιν θα λογοδοτήσουν», τόνισε η βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρους.

13:49

Το Κρεμλίνο αρνείται την ευθύνη για το χτύπημα στο Κραματόρσκ

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν προγραμματισμένες αποστολές για το Κραματόρσκ την Παρασκευή.

Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται σταθερά ότι έχει επιτεθεί σε αμάχους από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

13:34

Κυβερνήτης Ντονέτσκ: Ο απολογισμός των νεκρών στο Κραματόρσκ ανέρχεται σε 39

Την ώρα που η ουκρανική πλευρά κατηγορεί τη Ρωσία για το πολύνεκρο πυραυλικό πλήγμα στον σιδηροδρομικό σταθμό που ήταν γεμάτος αμάχους, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ουκρανικός.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι η Ουκρανία επιτέθηκε στους δικούς της ανθρώπους κι ότι ο ρωσικός στρατός δεν είχε στόχους στο Κραματόρσκ.

Σημειώνεται βεβαίως ότι χθες υπήρξε ρωσική επίθεση σε σιδηροδρομικές γραμμές στην περιοχή, που ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους -που επιχειρούν να εκκενώσουν τις πόλεις του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας- να εγκλωβιστούν στο σταθμό του Κραματόρσκ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ώρα της επίθεσης σήμερα, στο σταθμό βρίσκονταν πάνω από 4.000 άνθρωποι.

13:29

Σαρλ Μισέλ: Περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία

Την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία και την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία ζήτησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το πλήγμα σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ουκρανίας.

«Είναι τρομακτικό να βλέπεις τη Ρωσία να χτυπά έναν από τους κύριους σταθμούς που χρησιμοποιούν οι άμαχοι που εκκενώνουν την περιοχή στην οποία η Ρωσία εντείνει την επίθεσή της. Απαιτείται δράση: περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία βρίσκονται σε εξέλιξη από την ΕΕ. Μόλις εγκρίθηκε το πέμπτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

13:28

Ο Μπορέλ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στον σταθμό του Κραματόρσκ 

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας τη Ρωσία, η οποία διέψευσε ότι είναι ο δράστης, ότι «προκαλεί ανθρώπινο πόνο».

«Καταδικάζω απερίφραστα την τυφλή επίθεση σήμερα το πρωί κατά ενός σιδηροδρομικού σταθμού στο Κραματόρσκ από την Ρωσία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών», αναφέρει ο Μπορέλ σε μήνυμά του στο Twitter.

«Πρόκειται για μια νέα απόπειρα να κλείσουν οι δρόμοι απομάκρυνσης για αυτούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον αδικαιολόγητο αυτόν πόλεμο και να προκληθεί ανθρώπινος πόνος», πρόσθεσε.

13:18

Ζελένσκι: Μιλώντας στο Φινλανδικό κοινοβούλιο, τόνισε ότι από το πυραυλικό χτύπημα στο σταθμό του Κραματόρσκ υπάρχουν 30 νεκροί και 300 τραυματίες

Ο επικεφαλής της σιδηροδρομικής υπηρεσίας της Ουκρανίας χαρακτήρισε την χτύπημα στο σταθμό στην ανατολική Ουκρανία, «ένα εσκεμμένο πλήγμα στην επιβατική υποδομή του σιδηροδρόμου και στους κατοίκους του Κραματόρσκ ».

13:13

Πρόβλεψη για ύφεση σοβιετικών εποχών 

Η Ρωσία οδεύει προς τη βαθύτερη ύφεση από τη σοβιετική εποχή, εκτίμησε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση δεδομένου ότι περί τα 358, 5 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών κεφαλαίων έχουν παγώσει από τις διεθνείς κυρώσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Ο πολυτελής βίος του στενού κύκλου του Κρεμλίνου γίνεται εκ νέου στόχος με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά των θυγατέρων του Βλαντιμίρ Πούτιν και του ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

13:04

«Για τα παιδιά» που αναγράφεται στον πύραυλο που χρησιμοποιήθηκε σε φονικές αεροπορικές επιδρομές σε σιδηροδρομικό σταθμό

Τα γράμματα που είναι ορατά σε πύραυλο που έπληξε τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ φαίνεται να γράφουν: «Για τα παιδιά».

Ο Δημοσιογράφος του Economist Όλιβερ Κάρολ τόνισε σε ανάρτηση του: «Ο πύραυλος που προσγειώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό Κραματόρσκ είχε στο πλάι γραμμένες τις λέξεις за детей "για τα παιδιά". Μπερδεμένο και πιθανόν ενδεικτικό της παράλληλης πραγματικότητας που δημιουργεί η ρωσική προπαγάνδα».

12:44

Περίπου 4.000 άνθρωποι στον σιδηροδρομικό σταθμό όταν δέχθηκε επίθεση

Περίπου 4.000 άνθρωποι βρίσκονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό όταν δέχθηκε επίθεση από πυραύλους, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, δήλωσε ο δήμαρχος του Κραματόρσκ.

12:39

Η Ρωσία αρνείται την ευθύνη για την επίθεση με πυραύλους στο Κραματόρσκ

Η Ρωσία αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση με πυραύλους στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, που προκάλεσε τουλάχιστον 30 νεκρούς και 100 τραυματίες.

Ο Έντουαρντ Αλεξάντροβιτς Μπασουρίν, εκπρόσωπος της διοίκησης της «λαϊκής πολιτοφυλακής» της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», δήλωσε ότι τα χτυπήματα ήταν μια «ουκρανική πρόκληση».

Το ρωσικό TASS μετέδωσε ότι η «το τακτικό πυραυλικό σύστημα Tochka-U δεν είναι επιχειρησιακό στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ή στη Ρωσία, αλλά χρησιμοποιείται ενεργά από τον ουκρανικό στρατό, δήλωσε το αρχηγείο εδαφικής άμυνας της ΛΔΔ».

Και συνεχίζει: «Ένα χτύπημα πυραύλων Tochka-U πραγματοποιήθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ που ελέγχεται από το Κίεβο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκένωση αμάχων, ανέφερε την Παρασκευή το αρχηγείο εδαφικής άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR)».

Το RIA Novosti σημειώνει ότι «ο ουκρανικός στρατός οργάνωσε μια πρόκληση στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, σκοτώνοντας περίπου 30 ανθρώπους εκεί, δήλωσε ο Έντουαρντ Αλεξάντροβιτς Μπασουρίν, εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της ΛΔΚ. Νωρίτερα, το αρχηγείο της εδαφικής άμυνας του DPR ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση Tochka-U στο Κραματόρσκ, τα συντρίμμια έπεσαν κοντά στο σταθμό. Η πρόκληση έγινε στο Κραματόρσκ. Οι ουκρανικές αρχές δεν έκρυψαν το γεγονός ότι ετοίμαζαν άλλη μια πρόκληση. Πρώτα, ανακοίνωσαν εκκένωση από τις πόλεις Κραματόρσκ, Κωνσταντίνοβκα, Σλαβιάνσκ. Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται σε μέρη όπου μπορούσαν να φύγουν».

12:27

Η ΕΕ υιοθετεί νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγής άνθρακα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε επισήμως την Παρασκευή την πέμπτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων στις εισαγωγές άνθρακα, ξύλου, χημικών και άλλων προϊόντων.

Τα μέτρα εμποδίζουν επίσης πολλά ρωσικά πλοία και φορτηγά από την πρόσβαση στην ΕΕ, καταφέροντας ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στο εμπόριο, ενώ θα απαγορεύσουν όλες τις συναλλαγές με τέσσερις ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της VTB.VTBR.MM.

12:19

Ηνωμένο Βασίλειο: Τεράστια η ύφεση στη Ρωσία

Σύμφωνα με ανάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ρωσία οδηγείται στη βαθύτερη ύφεση της από την κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.

12:13

Ζελένσκι: Απάνθρωπο χτύπημα από τους Ρώσους

Ο πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτηση του, τόνισε: «Οι εισβολείς χτύπησαν τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, όπου χιλιάδες ειρηνικοί Ουκρανοί περίμεναν την εκκένωση... Περίπου 30 σκοτώθηκαν, περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Αστυνομία και διασώστες βρίσκονται ήδη στο σημείο. Απάνθρωποι Ρώσοι δεν αφήνουν τις μεθόδους τους. Μη έχοντας τη δύναμη και το θάρρος να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης, καταστρέφουν κυνικά τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό είναι το κακό που δεν έχει όρια. Και αν δεν τιμωρηθεί δεν θα σταματήσει ποτέ».

ΠΡΟΣΟΧΗ σκληρές εικόνες

12:09

Ο σταθμός που χτυπήθηκε ήταν γεμάτος με γυναίκες και παιδιά

Η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο είχε αναρτήσει χθες βίντεο από τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κράματορσκ, το οποίο δέχθηκε σήμερα το διπλό πυραυλικό χτύπημα με τουλάχιστον 30 νεκρούς.

Όπως φαίνεται, εκεί είχαν εγκλωβιστεί χιλιάδες άμαχοι, κυρίως γυναίκες με παιδιά.

12:05

Οι Ουκρανοί ερευνητές εντόπισαν αποδείξεις βασανισμού στα θύματα στην πόλη Μπούκα

Σχετικό βίντεο παρουσιάζει η Washington Post.

ΠΡΟΣΟΧΗ σκληρές εικόνες

11:52

Ο Γερμανός πρόεδρος ζητεί τη διενέργεια δίκης για εγκλήματα πολέμου κατά του Πούτιν και του Λαβρόφ

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ζητά τη σύσταση δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Όποιος έχει την ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα θα πρέπει να λογοδοτήσει», δήλωσε σε συνέντευξή του.

«Αυτό περιλαμβάνει και στρατιώτες», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό περιλαμβάνει και στρατιωτικούς διοικητές. Και φυσικά επίσης εκείνους που έχουν την πολιτική ευθύνη».

11:37

Κυρώσεις στις δύο ενήλικες κόρες του Πούτιν

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στις δύο ενήλικες κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ΕΕ.

Αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι και το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλει κυρώσεις στις κόρες του προέδρου Πούτιν.

Το Reuters αναφέρει ότι η Κατερίνα Βλαντιμίροβνα Τιχόνοβα και η Μαρία Βλαντιμίροβνα Βορόντσοβα, οι οποίες ονομάστηκαν στις αμερικανικές κυρώσεις την Τετάρτη ως οι δύο ενήλικες κόρες του Πούτιν, προστέθηκαν στον κατάλογο των βρετανικών κυρώσεων για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

11:29

Πολύνεκρος βομβαρδισμός στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε διπλή πυραυλική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία το πρωί της Παρασκευής, καθώς άμαχοι προσπαθούσαν να απομακρυνθούν σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων.

Ειδικότερα, ο σιδηροδρομικός σταθμός στο Κραματόρσκ, που χρησιμοποιείται για την εκκένωση αμάχων στην ανατολική Ουκρανία χτυπήθηκε από δύο πυραύλους, προκαλώντας μεγάλο αριθμό θυμάτων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων της Ουκρανίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ σκληρές εικόνες

«Αστυνομικοί και διασώστες που εργάζονται στο σημείο λένε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν», τόνισε σε ανάρτηση του ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάμπλο Κιριλένκο. Ο ίδιος σημειώνει ότι «κατά τη διάρκεια της πυραυλικής επίθεσης στο σταθμό βρίσκονταν χιλιάδες άνθρωποι, καθώς εξελίσσεται η εκκένωση κατοίκων της περιοχής του Ντονέτσκ προς ασφαλέστερες περιοχές της Ουκρανίας».

Ο Κιριλένκο τονίζει ότι «οι Ρώσοι ήξεραν καλά πού στοχεύουν και τι θέλουν: θέλουν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερους ειρηνικούς ανθρώπους ομήρους, θέλουν να καταστρέψουν ό,τι ουκρανικό. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι χώρα μη ανθρώπων και εγκληματιών. Το κακό πρέπει να σταματήσει και πρέπει να τιμωρηθεί».

Ο Κιριλένκο συνοδεύει την ανάρτηση του με φωτογραφίες από το σημείο όπου απεικονίζονται πολλοί νεκροί και τραυματίες.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων σε σάκους για τη μεταφορά νεκρών. Ο ίδιος, βρισκόμενος νωρίτερα στο σημείο αυτό, είδε εκατοντάδες ανθρώπους που ήλπιζαν να βρουν ένα τρένο για να εγκαταλείψουν την πόλη, υπό την απειλή μεγάλης ρωσικής επίθεσης. 

Σε μήνυμά του στο Telegram, ο πρόεδρος των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων, Ολεξάντερ Καμίσιν, έγραψε ότι χτυπήθηκε σιδηροδρομικός σταθμός στο Ντόνετσκ. Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν θύματα». Το δημοτικό συμβούλιο έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν σε καταφύγια.

ΠΡΟΣΟΧΗ σκληρές εικόνες

Υπενθυμίζεται ότι και χθες σημειώθηκε ρωσική αεροπορική επιδρομή σε σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο σταθμό Μπαρνίκοβ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ εμπόδισε την έξοδο τριών τρένων εκκένωσης.

Τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή. Χιλιάδες επιβάτες που επρόκειτο να φύγουν με τα τρένα εγκλωβίστηκαν στο σταθμό.

11:19

Η περιφέρεια του Χαρκόβου βομβαρδίστηκε 48 φορές το τελευταίο 24ωρο - με 15 τραυματίες

«Ο κυβερνήτης Oleh Synehubov είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυροβολικό, όλμους, άρματα μάχης και συστήματα πολλαπλών ρουκετών για να επιτεθούν σε κατοικημένες γειτονιές του Χαρκόβου και του Ντερχάτσι, μιας πόλης βόρεια», έγραψε η Kyiv Independent.

11:03

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κρατά το Λουγκάνσκ

Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στην ανατολική περιοχή του Λουγκάνσκ, αλλά δεν έχει σπάσει την ουκρανική άμυνα, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν εκ νέου τις προσπάθειές τους στην ανατολική Ουκρανία μετά την απόσυρσή τους από τον βορρά.

10:59

Μακρόν: Συνεργασία με Αθήνα και Άγκυρα για τη σωτηρία αμάχων από τη Μαριούπολη

10:59

Ποντόλιακ: Οι θάνατοι αμάχων «επηρεάζουν τη διάθεση των ειρηνευτικών συνομιλιών»

«Οι θάνατοι αμάχων σε μέρη όπως η Μπούκα επηρεάζουν τη διάθεση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντόλιακ.

10:54

Ουκρανός πρέσβης: Χρειάζονται πλοία του ΝΑΤΟ για να «ξεμπλοκάρουν» τη Μαύρη Θάλασσα

Ο Vadym Prystaiko, πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε στο Sky News ότι χρειάζονται πλοία του ΝΑΤΟ για να περιπολούν στη Μαύρη Θάλασσα. Σημείωσε ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν κολλήσει επί του παρόντος και δεν μπορούν να βγουν από τη χώρα λόγω της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων.

«Πρέπει να ξεμπλοκάρουμε τη Μαύρη Θάλασσα», υπογράμμισε.

10:42

Ρωσικό πλήγμα σε ουκρανικό στρατόπεδο μισθοφόρων κοντά στην Οδησσό

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ξένων Μισθοφόρων, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Οδησσού, με πυραύλους υψηλής ακρίβειας, ισχυρίστηκε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας από το παράκτιο πυραυλικό σύστημα Bastion κοντά στο χωριό Κρασνοσέλκα, βορειοανατολικά της Οδησσού, κατέστρεψαν το Κέντρο για τη συλλογή και την εκπαίδευση ξένων μισθοφόρων», δήλωσε ο Ρώσος υποστράτηγος.

Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να πλησιάσουν την Οδησσό, με τις ουκρανικές να απωθούν τους ορμώμενους από την Κριμαία και τη Χερσώνα εισβολείς πριν το Μικολάιβ.

Την Παρασκευή οι Ουκρανοί ανέφεραν ότι πλέον ελέγχουν ολόκληρη την περιφέρεια του Μικολάιβ, χωρίς την οποία οι Ρώσοι δεν μπορούν να προσβάλουν την Οδησσό από δυτικά.

10:37

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθ' οδόν για Κίεβο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ζοζέπ Μπορέλ, βρίσκονται καθ' οδόν προς την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.

Η Φον ντερ Λάιεν ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία της να μπαίνει σε ένα τρένο μαζί με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Εντουάρ Χέγκερ, ο οποίος συμμετέχει στο ταξίδι.

«Ανυπομονώ για το Κίεβο», είπε.

10:33

Κίεβο: Δύσκολες πλέον οι συνομιλίες, μια ανακωχή απλώς θα αναβάλει τον πόλεμο

Οι διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία συνεχίζονται μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά έχουν καταστεί δυσχερέστερες μετά την αποκάλυψη των σφαγών στα βόρεια περίχωρα του Κιέβου, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλo Ποντόλιακ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τυχόν προσωρινή ανακωχή στην Ουκρανία δεν θα πρόκειται παρά για έναν πόλεμο που αναβάλλεται για το μέλλον. Επομένως αυτό δεν αρκεί στην Ουκρανία, είπε ο κ. Ποντόλιακ, βασικός διαπραγματευτής εκ μέρους του Κιέβου.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισβολείς δεν έχουν το πλεονέκτημα στα μέτωπα του πολέμου, ενώ τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη διά θαλάσσης. Το λιμάνι της πόλης ελέγχεται ακόμη από τους Ουκρανούς.

10:28

Στην Μποροντιάνκα, οι Ουκρανοί διασώστες βρίσκουν τώρα δεκάδες πτώματα κάτω από συντρίμμια

10:00

Pink Floyd: Νέο τραγούδι, 30 χρόνια μετά, για την Ουκρανία

Οι Pink Floyd κυκλοφορούν το πρώτο του νέο κομμάτι εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες για να συγκεντρώσουν χρήματα για τον λαό της Ουκρανίας. Το σινγκλ «Hey Hey, Rise Up» ηχογραφήθηκε την περασμένη εβδομάδα και βασίζεται σε μία εκτέλεση του Andriy Khlyvnyuk από το ουκρανικό συγκρότημα Boombox, το οποίο ελήφθη από ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακούστε το τραγούδι

09:07

Η Ουκρανία συνεχίζει τις προσπάθειες για την εκκένωση των παγιδευμένων αμάχων

Η Ουκρανία είπε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει έως και 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση παγιδευμένων αμάχων την Παρασκευή, αλλά οι άμαχοι που προσπαθούν να διαφύγουν από την πολιορκημένη Μαριούπολη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικά οχήματα.

09:02

Κύπρος: Σε τεχνικό λάθος αποδίδεται η διακοπή της σύνδεσης με τον Ουκρανό πρόεδρο

Σε τεχνικό λάθος αποδίδεται η διακοπή της σύνδεσης με τον Ουκρανό Πρόεδρο, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης απευθύνθηκε στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου καλωσόρισε τον Β. Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε ενώπιον του κυπριακού κοινοβουλίου. 

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του, έλαβε αμέσως το λόγο η κ. Δημητρίου, με εκτενείς αναφορές σε ζητήματα προσφύγων, της τουρκικής εισβολής, καθώς και της κατοχής του 37% του εδάφους της Κύπρου από το 1974. 

Κατά την αντιφώνησή της, η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία εξέφρασε ουκ ολίγες φορές την αλληλεγγύη της Κύπρου προς τον ουκρανικό λαό, ακούστηκε να λέει: «Ελπίζω να με ακούτε ακόμη, για να διαπιστωθεί τελικά ότι με τη λήξη της τοποθέτησής της η σύνδεση είχε διακοπεί». 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, το κείμενο θα διαβιβαστεί γραπτώς στον κ. Ζελένσκι. 

08:53

Ο ΟΗΕ επιστρέφει στο Κίεβο

Ο ΟΗΕ θα επαναλάβει την παρουσία των ανθρωπιστικών του οργανώσεων στο Κίεβο μετά την προσωρινή μετεγκατάσταση ορισμένων παραρτημάτων του στα δυτικά της χώρας, υπό την απειλή εισβολής των Ρώσων στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Την επιστροφή των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών στο Κίεβο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντούγιαριτς μετά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς στην Ουκρανία.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την προστασία των αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι έχουν ανάγκη.

08:35

CNN: Η κατάσταση στο έδαφος καθώς η Ρωσία επιτίθεται στην ανατολική Ουκρανία

CNN
08:28

Νέος γύρος κυρώσεων από Ε.Ε. – Στο στόχαστρο ο άνθρακας

Εμπάργκο στον άνθρακα από τη Ρωσία αναμένεται να επιβάλει η ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι στοχοποίησαν τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, από τον οποίο παραμένουν ιδιαίτερα εξαρτημένοι.

Η ΕΕ εισάγει το 45% του άνθρακα που καταναλώνει από τη Ρωσία, με κόστος 4 δισεκ. ευρώ ετησίως. Το εμπάργκο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Αυγούστου.

Ακόμη, οι Βρυξέλλες ανήγγειλαν την απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία πέραν των 10 δισεκ. ευρώ, νέες κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες και το κλείσιμο των ευρωπαϊκών λιμανιών στα ρωσικά πλοία.

Παράλληλα, η ΕΕ ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει 500 εκατ. ευρώ ακόμη για να διατεθεί οπλισμός στην Ουκρανία. Με το ποσό αυτό, οι ευρωπαϊκές δαπάνες για στρατιωτική βοήθεια στις ουκρανικές δυνάμεις θα φθάσει το 1,5 δισεκ. ευρώ από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά τους οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν επίσης επιπρόσθετες κυρώσεις, ανάμεσά τους την πλήρη απαγόρευση οποιασδήποτε νέας επένδυσης σε τομείς-κλειδιά της Ρωσίας.

Στην Ουάσινγκτον άνοιξε ο δρόμος για την επιβολή τιμωρητικών δασμών στη Ρωσία και τη Λευκορωσία: το αμερικανικό Κογκρέσο ανακάλεσε το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς τους.

08:25

Η Ουκρανία απομακρύνει αμάχους από το Ντονμπάς

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν αμάχους από τις περιφέρειες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που απειλούνται με άμεσα επικείμενη ευρείας κλίμακας επίθεση του ρωσικού στρατού.

Καθώς η Ρωσία πολλαπλασιάζει τα πλήγματα στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα, το Κίεβο –όπου αναμένονται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Μπορέλ– διαπιστώνει την πραγματική έκταση των ζημιών στις περιοχές από όπου αποχώρησαν πρόσφατα οι δυνάμεις της Μόσχας.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι οι καταστροφές στην Μποροντιάνκα είναι χειρότερες από αυτές στην Μπούκα, όπου οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων στους δρόμους προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.

08:21

Η Microsoft εμπόδισε ρωσική κυβερνοπειρατεία σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ουκρανία

Η Microsoft είπε ότι απέτρεψε απόπειρες ρωσικών στρατιωτικών χάκερ να διεισδύσουν σε ουκρανικούς, ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς ιστότοπους.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, η ρωσική ομάδα χάκερ Strontium χρησιμοποίησε επτά τομείς του Διαδικτύου για να κατασκοπεύσει κυβερνητικές υπηρεσίες και δεξαμενές σκέψης στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, καθώς και τους ουκρανικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ.

Με την άδεια του δικαστηρίου, η Microsoft ανέλαβε τον έλεγχο αυτών των τομέων του Διαδικτύου, μειώνοντας τη χρήση τους από χάκερ του Strontium και επιτρέποντάς τους να ειδοποιούν εκ των προτέρων τα πιθανά θύματα.

Φωτ.: Microsoft

Η Microsoft πιστεύει ότι το Strontium προσπάθησε να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε συστήματα, να παρέχει τακτική υποστήριξη για εισβολή και να αποκαλύψει εμπιστευτικές πληροφορίες. Η εταιρεία ενημέρωσε την κυβέρνηση της Ουκρανίας για τη δραστηριότητα που εντοπίστηκε και τα μέτρα που ελήφθησαν.

08:18

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί ότι το Κρεμλίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Μαριούπολη για προπαγάνδα

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι η σφαγή αμάχων στη Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι που έχει δεχτεί εκτεταμένη ρωσική επίθεση, θα συναγωνιστεί τα «ειδεχθή εγκλήματα» στην περιοχή του Κιέβου, όπου η αποκάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων έχει συγκλονίσει τον κόσμο σε περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας.

Προειδοποίησε επίσης ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη Μαριούπολη για προπαγανδιστικούς σκοπούς, σκηνοθετώντας σκηνές που υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία ευθύνεται για τις φρικαλεότητες.

08:15

Και «καμικάζι ντρόουν» στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Τα λεγόμενα «ντρόουν αυτοκτονίας» στέλνει στην Ουκρανία η Ουάσιγκτον προς ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για τηλεκατευθυνόμενα κάθετης εφόρμησης με ενσωματωμένη εκρηκτική κεφαλή, και οι ΗΠΑ αποστέλλουν εκατοντάδες κομμάτια, γνωστά και ως «καμικάζι ντρόουν».

Επιπλέον, σύμφωνα με τις αμερικανικές ανακοινώσεις το βράδυ της Πέμπτης, οι ΗΠΑ έχουν στείλει ή πρόκειται να στείλουν στον ουκρανικό στρατό πάνω από 12.000 αντιαρματικά και 1.400 αντιαεροπορικά συστήματα.

Έτσι συνολικά η αμερικανική οπλική ενίσχυση στην ουκρανική άμυνα ανέρχεται στα 1,7 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

08:14

Bloomberg: Ο στρατός του Πούτιν ανασυντάσσεται για την αναμέτρηση της Ουκρανίας μετά την αποτυχία της εισβολής

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στοιχηματίζει ότι τα στρατεύματά του μπορούν να φέρουν μια νίκη στην ανατολική Ουκρανία για να σώσουν την παραπαίουσα εισβολή της Ρωσίας αφού απέτυχαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα Κίεβο με έναν πόλεμο αστραπή, σημειώνει στο κεντρικό του θέμα το Bloomberg.

Το αμερικανικό ΜΜΕ υποηραμμίζει ότι ο Πούτιν αντιμετωπίζει ακόμα ένα δύσκολο έργο: «Έξι εβδομάδες πολέμου έχουν αποκαλύψει σοβαρές αποτυχίες στην ικανότητα της Ρωσίας να συντηρεί στρατιωτικές επιχειρήσεις, αναγκάζοντας το Κρεμλίνο να περιορίσει τους πολεμικούς του στόχους. Η εστίαση τώρα είναι στην κατάληψη των περιοχών του Ντόνμπας της Ουκρανίας, του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και πιθανώς όσο το δυνατόν περισσότερο από τη νότια ακτή, επιτρέποντας στον Πούτιν να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς τη χερσόνησο της Κριμαίας που προσάρτησε το 2014».

08:08

Ηνωμένο Βασίλειο: Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί πλήρως από τη βόρεια Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον αποσυρθεί πλήρως από τη βόρεια Ουκρανία προς τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, ανακοίνωσε η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Τουλάχιστον ορισμένες από αυτές τις ρωσικές δυνάμεις θα μεταφερθούν στην Ανατολική Ουκρανία για να πολεμήσουν στο Ντονμπάς, ανέφερε το Βρετανικό υπ. Άμυνας.

Οι δυνάμεις θα απαιτήσουν αναπλήρωση προτού αναπτυχθούν ανατολικότερα, με οποιαδήποτε μαζική αναδιάταξη από το βορρά πιθανότατα θα διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα, πρόσθεσε.

Το υπουργείο σημειώνει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί πόλεων στα ανατολικά και νότια συνεχίζονται και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει νοτιότερα από την πόλη Ιζίουμ, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχό τους.

07:59

ΠΟΥ: Πάνω από 100 οι επιβεβαιωμένες επιθέσεις εναντίον των υπηρεσιών υγείας στην Ουκρανία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει πάνω από εκατό επιθέσεις εναντίον υγειονομικών δομών στην Ουκρανία και αξίωσε επειγόντως ανθρωπιστική πρόσβαση στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Ως σήμερα, ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει 103 επιθέσεις εναντίον των υπηρεσιών υγείας, με 73 νεκρούς και 51 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων υγειονομικών και ασθενών», τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού, που είναι μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, χαρακτηρίζοντας «μαύρο» τον απολογισμό αυτό.

07:58

Οι ΗΠΑ προσθέτουν στη μαύρη λίστα ναυπηγική εταιρεία και επιχείρηση εξόρυξης διαμαντιών της Ρωσίας 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε δύο κρατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, την United Shipbuilding Corp και την Alrosa, δραστηριοποιούμενες αντίστοιχα στη ναυπήγηση πλοίων και στην εξόρυξη διαμαντιών, στερώντας τους κάθε πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσινγκτον χθες Πέμπτη.

07:58

Φιλικό με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ παίζει ο Ολυμπιακός

Το Σάββατο 9 Απριλίου, στις 20:00 ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί την ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ σε ένα διεθνή φιλικό αγώνα για την Ειρήνη και τον τερματισμό του πολέμου.

«Πρόκειται για τον πρώτο από μία σειρά φιλικών αγώνων της ουκρανικής ομάδας με κορυφαίoυς συλλόγους στην Ευρώπη και στην Αμερική. Οι φίλαθλοι μπορούν να προσέλθουν στο γήπεδο με το εισιτήριο διαρκείας τους ή με απλό εισιτήριο αξίας 10 ευρώ. Όλα τα έσοδα του αγώνα θα δοθούν για οικονομική στήριξη των προσφύγων», σημειώνει η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

07:57

Οι τελευταίες εξελίξεις του πολέμου συνοπτικά

Ακατάπαυστα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, με τις εικόνες από περισσότερες θηριωδίες να φτάνουν καθημερινά από τον Βορρά της χώρας και τη Δύση να επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ακολουθούν περιληπτικά οι κυριότερες εξελίξεις του πολέμου κατά τις τελευταίες ώρες:

  • Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι ελέγχουν πλέον το κέντρο της Μαριούπολης, ωστόσο οι Ουκρανοί υπερασπιστές της πόλης στην Αζοφική Θάλασσα εξακολουθούν να ελέγχουν το λιμάνι - που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία.
  • «Είναι τρομερό το κόστος για τον ρωσικό στρατό, αλλά πιστεύουμε σε μερικές ημέρες ότι θα έχουμε εκπληρώσει τους αντικειμενικούς μας στόχους», δήλωσε κυνικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
  • Ο ΟΗΕ απέβαλε τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
  • Σύμφωνα με τις πληροφορίες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει νοτιότερα από την πόλη Ιζιούμ στην περιφέρεια του Χαρκόβου, που παραμένει υπό τον έλεγχό τους.
  • Καταφθάνουν νέες ρωσικές ενισχύσεις από τη νότια Ρωσία, ώστε να εξαπολυθεί μεγαλύτερη επίθεση στο Ντονμπάς με σκοπό την πλήρη κατάληψή του.
  • Η μάχη για το Ντονμπάς θα θυμίσει στον κόσμο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποίησε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε για πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
07:52

Οι ΗΠΑ αναιρούν το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

Με ψηφοφορία στο Κογκρέσο, οι ΗΠΑ ακύρωσαν επίσημα το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών σε βάρος των δύο κρατών.

Σε συντονισμό με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ο Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε το μέτρο τον περασμένο μήνα, προκειμένου «να απομονωθεί περαιτέρω η Ρωσία στην παγκόσμια σκηνή», όμως η απόφαση όφειλε να επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Εξασφάλισε ευρεία υποστήριξη και από τα δύο κόμματα και στα δύο σώματα του αμερικανικού κοινοβουλίου.

Στερώντας από τη Ρωσία το καθεστώς του «πλέον ευνοούμενου κράτους», που εφαρμόζεται αμοιβαία στο πλαίσιο του λεγόμενου ελεύθερου εμπορίου, οι δυτικοί τερματίζουν de facto το ελεύθερο εμπόριο με αυτές τις δύο χώρες και αποκτούν δικαίωμα επιβολής βαρύτατων δασμών στις εισαγωγές ρωσικών και λευκορωσικών προϊόντων.

Στις ΗΠΑ, μόνο δύο ακόμη χώρες στερούνται το τρέχον διάστημα το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς, ουσιώδες για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές: η Κούβα και η Βόρεια Κορέα.

Πέρυσι οι ΗΠΑ εισήγαγαν ρωσικά προϊόντα αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων — συμπεριλαμβανομένης ποσότητας αργού πετρελαίου αξίας 17,5 δισεκ. δολαρίων. Η Ουάσινγκτον ωστόσο ήδη επέβαλε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

07:49

Ουκρανοί στρατιώτες πάνω σε ένα κατεστραμμένο ρωσικό όχημα

AP Photo/Vadim Ghirda
AP Photo/Vadim Ghirda
07:43

Ζελένσκι: Πάντα ήμασταν τόσο γενναίοι

«Αυτός ο πόλεμος δείχνει πόσα πολλά δεν ήθελαν να προσέξουν όλοι στη χώρα μας. Στους δικούς μας ανθρώπους. Πόσο πολύ πίστευε ο κόσμος στην ξένη προπαγάνδα και στους ρωσικούς μύθους για την Ουκρανία, όχι στην πραγματικότητα. Πάντα ήμασταν τόσο γενναίοι. Οι πιο γενναίοι στον κόσμο», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Και πρόσθεσε: «Εάν όλοι στον κόσμο είχαν τουλάχιστον δέκα τοις εκατό του θάρρους που εμείς, οι Ουκρανοί, έχουμε δεν θα υπήρχε κανένας απολύτως κίνδυνος για το διεθνές δίκαιο. Δεν θα υπήρχε κίνδυνος για την ελευθερία των λαών. Ας σκορπίσουμε το θάρρος μας. Ας ξεκινήσουμε μια ειδική παγκόσμια καμπάνια».

07:39

Η Ιαπωνία θα μειώσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως θα μειώσει προοδευτικά και εν καιρώ θα τερματίσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, ενώ θα προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Μόσχα σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε συντονισμό με τους συμμάχους της στη Δύση.

Ο ιάπωνας υπουργός Βιομηχανίας Κόιτσι Χαγκιούντα εξήγησε ότι το Τόκιο θα μειώσει προοδευτικά τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και εννοεί να τις σταματήσει τελείως στο μέλλον. 

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα εξάλλου ανήγγειλε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις, κάνοντας λόγο –για πρώτη φορά– περί «εγκλημάτων πολέμου» στην Ουκρανία από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Στη Ρωσία αναλογούσε το 11% των συνολικών εισαγωγών άνθρακα που έκανε η Ιαπωνία το 2021, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα. Η Ρωσία ήταν την ίδια χρονιά ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) της Ιαπωνίας.

07:34

Στο Κίεβο σήμερα η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι με φόντο το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ε.Ε.

07:27

Ζελένσκι: Η κατάσταση στην Μποροντιάνκα είναι «πιο φρικτή» από ό,τι στην Μπούκα

Η κατάσταση στην Μποροντιάνκα -- μια κωμόπολη βορειοδυτικά του Κιέβου -- τον έλεγχο της οποίας ανέκτησαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις από τους ρώσους εισβολείς, είναι «πολύ πιο φρικτή» από ό,τι στην Μπούκα, όπου σφαγιάστηκαν άμαχοι, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Υπάρχουν περισσότερα θύματα» σε αυτήν τη μικρή κωμόπολη σε σύγκριση με την Μπούκα -- που βρίσκεται επίσης βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας -- τόνισε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Κάθε έγκλημα θα εξιχνιαστεί και κάθε εκτελεστής θα βρεθεί», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

07:24

Πέμπτο πακέτο ευρωκυρώσεων στη Ρωσία

Δύο συνεδριάσεις των πρέσβεων της Ε.Ε. (μετά μια πρώτη συζήτηση προχθές) χρειάστηκαν χθες για να εγκριθεί το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Τα μέτρα θα εγκριθούν με σιωπηρή διαδικασία που θα εκπνεύσει σήμερα στις 10 το πρωί. Η δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. αναμένεται σήμερα.

Από τα βασικά «αγκάθια» ήταν το μέτρο αποκλεισμού πλοίων ρωσικών συμφερόντων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα ζήτησαν προχθές διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή του μέτρου. Τελικά κρίθηκε ότι θα ήταν υπερβολικά δυσχερής η εφαρμογή του σε όλα τα πλοία με πραγματικό ιδιοκτήτη Ρώσο και περιορίστηκε σε πλοία με ρωσική σημαία (και όσα είχαν ρωσική σημαία έως τις 24 Φεβρουαρίου). Απαλείφθηκε επίσης η αναφορά σε πλοία με ναυλωτές ρωσικών συμφερόντων.

07:23

Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Πολιτική θύελλα για ομιλητή-μέλος του τάγματος Αζόφ

Κύμα αντιδράσεων από όλο το πολιτικό φάσμα προκάλεσε χθες η επιλογή της ουκρανικής πλευράς να συμπεριληφθεί στην ομιλία Ζελένσκι προς την εθνική αντιπροσωπεία βιντεοσκοπημένο μήνυμα δύο κατά δήλωση του Ουκρανού προέδρου Ελληνοουκρανών, που ο ένας εξ αυτών είπε πως ανήκει στο τάγμα Αζόφ.

«Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του Τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, σπεύδοντας ταυτόχρονα να επικρίνει σφοδρότατα το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το επίμαχο γεγονός επέρριψε ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη: «Είναι εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Ηλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Αλλη εναλλακτική δεν υπάρχει», είπε ο κ. Οικονόμου.

07:22

Περισσότερα όπλα και αυστηρότερες κυρώσεις ζητά ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία και να σταλούν περισσότερα όπλα στον ουκρανικό στρατό.

Οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα δεν αρκούν για να σταματήσουν τη Ρωσία και να τερματίσουν τον πόλεμο, υποστήριξε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή.

07:21

Ετοιμασίες για τη μεγάλη μάχη

Αφού αποσύρθηκε από μεγάλο μέρος της βόρειας Ουκρανίας, η Ρωσία μεταφέρει στρατεύματα προς το ανατολικό τμήμα της χώρας για να ενισχύσει τις θέσεις της σε μια κρίσιμη σύγκρουση.