Αμπράμοβιτς: Γιοτ που συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη άλλαξε χέρια την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία

Αμπράμοβιτς: Γιοτ που συνδέεται με τον Ρώσο ολιγάρχη άλλαξε χέρια την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία

Σύμφωνα με έρευνα, στις 24 Φεβρουαρίου, η ιδιοκτησία του «Aquamarine» πέρασε από μια εταιρεία που ελεγχόταν από τον Ρώσο μεγιστάνα στον επιχειρηματία Ντέιβιντ Νταβίντοβιτς

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα γιοτ, μήκους 50 μέτρων, που θεωρείται μικρό για τα πρότυπα των ολιγαρχών, είναι καλυμμένο με σκαλωσιές και βρίσκεται κάτω από ένα υπόστεγο στην αποβάθρα του ολλανδικού λιμανιού Βλίσιγκεν.

Αυτό που ξεχωρίζει το «Aquamarine» είναι ότι, μέχρι την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, ανήκε στον πιο γνωστό επιχειρηματία της Ρωσίας, τον Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Σύμφωνα με έρευνα του Guardian, στις 24 Φεβρουαρίου, η ιδιοκτησία του γιοτ πέρασε από μια εταιρεία που ελεγχόταν από τον Ρώσο μεγιστάνα σε έναν στενό του συνεργάτη, τον επιχειρηματία Ντέιβιντ Νταβίντοβιτς.

Το «Aquamarine» είναι το πέμπτο γιοτ που συνδέθηκε πρόσφατα με τον Αμπράμοβιτς, ο οποίος τέθηκε υπό κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο στόλος του περιλαμβάνει δύο μέγα-γιοτ αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και δύο μικρότερα σκάφη που είναι αγκυροβολημένα επί του παρόντος στην Καραϊβική.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είμαι ο ιδιοκτήτης της MHC Jersey Ltd και του γιοτ Aquamarine», είπε ο Νταβίντοβιτς σε γραπτή δήλωση.

Το «Aquamarine» πραγματοποιεί επισκευές από την Damen, μια ολλανδική εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή και επισκευή πολυτελών γιοτ, ενώ πηγή στο ναυπηγείο που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμγ, είπε ότι ήταν γενικά κατανοητό ότι το σκάφος ήταν του Αμπράμοβιτς.

Το γιοτ που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12 άτομα, κατασκευάστηκε από την ολλανδική εταιρεία Heesen, η οποία το παρέδωσε το 2021. Την εποχή της κατασκευής, το πολυτελές περιοδικό Robb Report ανέφερε ότι η αξία του ήταν 40,3 εκατομμύρια δολάρια.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή