Τουλάχιστον 50 οι νεκροί στο Κραματόρσκ – Φον ντερ Λάιεν από Κίεβο: Η Ουκρανία πιο κοντά σε ένταξη στην Ε.Ε.

Τουλάχιστον 50 οι νεκροί στο Κραματόρσκ – Φον ντερ Λάιεν από Κίεβο: Η Ουκρανία πιο κοντά σε ένταξη στην Ε.Ε.

Σύνοψη της 44ης ημέρας της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα υπέρ της επιτάχυνσης της διαδικασίας εκκίνησης, στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλε από το Κίεβο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στη σκιά της πυραυλικής επίθεσης στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, που είχε σαν αποτέλεσμα -σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό- να χάσουν τη ζωή τους 50 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, υπεύθυνη για την επίθεση είναι η Ρωσία, η οποία πάντως αρνείται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια.

Την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία και την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το πλήγμα στον σιδηροδρομικό σταθμό. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε μια «φρικτή θηριωδία». «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» χαρακτήρισε η Γαλλία την επίθεση.

Στο μεταξύ, την Μπούκα επισκέφθηκαν το απόγευμα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ. Στη συνέχεια, συναντήθηκαν με τον Βολοντίμρ Ζελένσκι στο Κίεβο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεσμεύτηκε ότι θα παράσχει στον πρόεδρο της Ουκρανίας μια «ταχύτερη εκκίνηση» στην προσπάθεια της χώρας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις στις κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν ως μέρος ενός νέου πακέτου μέτρων που στόχο έχει να πλήξει τη ρωσική οικονομία, τους επιχειρηματίες και τους ολιγάρχες μετά την την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύνοψη της 44ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία

  • Πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν όταν ρουκέτες έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Καραματόρσκ, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον σταθμό τις τελευταίες ημέρες για να φύγουν από την ανατολική Ουκρανία.
  • Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε ότι η πυραυλική επίθεση έγινε από ρωσικές δυνάμεις.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «κακό που δεν έχει όρια».
  • Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απήγαγε έως και 170 εργαζομένους του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και τους μετέφερε με τη βία στη Ρωσία.
  • Ιατροδικαστές ξεκίνησαν την εκταφή πτωμάτων αμάχων από έναν ομαδικό τάφο στην πόλη Μπούκα.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, λόγω της «απειλής» πυραυλικής επίθεσης.

Διπλωματία

  • Την Μπούκα επισκέφθηκαν το απόγευμα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ. Στη συνέχεια, συναντήθηκαν με τον Βολοντίμρ Ζελένσκι στο Κίεβο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεσμεύτηκε ότι θα παράσχει στον πρόεδρο της Ουκρανίας μια «ταχύτερη εκκίνηση» στην προσπάθεια της χώρας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε μια «φρικτή θηριωδία», μετά τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων σε βομβαρδισμό στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ. «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» χαρακτήρισε η Γαλλία την επίθεση.
  • Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 – 31 Μαΐου για να συζητήσουν για την ενέργεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις στις κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν ως μέρος ενός νέου πακέτου μέτρων που στόχο έχει να πλήξει τη ρωσική οικονομία, τους επιχειρηματίες και τους ολιγάρχες ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.
  • Νέα ονόματα Ρώσων ολιγαρχών προστέθηκαν στη λίστα με τα πρόσωπα που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
  • Ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε συγγνώμη για τις καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας για Ουκρανούς πρόσφυγες.
  • Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
  • Κλείνουν τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας και της Human Rights Watch στη Ρωσία.
  • Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας συνέταξε μια λίστα με «μη φιλικές» χώρες η οποία αναρτήθηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπό της.

Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις από την 44η ημέρα εισβολής

Στην Μπούκα φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ – Πιέσεις για έκτο πακέτο κυρώσεων

Η απροθυμία της Γερμανίας για κυρώσεις, το ρωσικό αέριο και οι θυσίες της Ελλάδας

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή