Νεκρός ο δράστης στο Τελ Αβίβ

Νεκρός ο δράστης στο Τελ Αβίβ

Σε επιφυλακή οι ισραηλινές αρχές εξαιτίας των πρόσφατων επιθέσεων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Τον δράστη της επίθεσης σε μπαρ του Τελ Αβίβ, με δύο νεκρούς και τουλάχιστον δέκα τραυματίες, εντόπισαν και σκότωσαν χθες το πρωί οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ, ύστερα από ολονύκτιο ανθρωποκυνηγητό.

Ο 28χρονος Παλαιστίνιος δράστης, Ραάντ Χάσεμ, από την πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, δεν ανήκε σε πολιτική ή ισλαμική οργάνωση και δεν είχε απασχολήσει τις αρχές κατοχής. Ο δράστης άνοιξε πυρ με πιστόλι σε ασφυκτικά γεμάτο μπαρ της οδού Ντίζενγκοφ, πολυσύχναστης περιοχής του Τελ Αβίβ και αγαπημένου προορισμού νέων Ισραηλινών. 

Ενταση

Πρόκειται για την τέταρτη θανατηφόρο επίθεση στο Ισραήλ με δράστη Παλαιστίνιο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με συνολικά 13 θύματα. Τα πνεύματα είναι ακόμη πιο τεταμένα μετά την επίσκεψη του ακροδεξιού Ισραηλινού βουλευτή Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ στο Ορος του Ναού στις 31 Μαρτίου.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ συνεχάρη την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ για τον εντοπισμό και την εξόντωση του δράστη, ενώ ως αντίποινα διέταξε το κλείσιμο συνοριακού περάσματος μεταξύ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και του εδάφους της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Κάθε δολοφόνος πρέπει να γνωρίζει ότι θα εντοπισθεί και κάθε ένας που προσφέρει βοήθεια σε τρομοκράτες πρέπει να γνωρίζει ότι το τίμημα της βοήθειάς του θα είναι αβάσταχτο», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας ενόψει της χθεσινής προσευχής της Παρασκευής, οι ισραηλινές αρχές επέτρεπαν χθες την είσοδο Παλαιστίνιων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων ανδρών στην Ιερουσαλήμ για την προσευχή του Ιφτάρ (διακοπή της νηστείας του Ραμαζανιού).

Σε ερασιτεχνικά βίντεο από την επίθεση της Πέμπτης στην οδό Ντίζενγκοφ –σκηνικό πολλών παλαιότερων τρομοκρατικών επιθέσεων– δεκάδες τρομοκρατημένοι θαμώνες εμφανίζονται να τρέχουν στους δρόμους της συνοικίας, καθώς η αστυνομία καλούσε τους πολίτες να καταφύγουν στα σπίτια τους. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι τα θύματα ήταν δύο 28χρονοι Ισραηλινοί φίλοι από το προάστιο Κφαρ Σαμπά, βορείως του Τελ Αβίβ.

Αστυνομικοί με εκπαιδευμένους σκύλους, ειδικές δυνάμεις του στρατού και άνδρες της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ πραγματοποιούσαν έρευνες όλη τη νύχτα της Πέμπτης αναζητώντας τον δράστη. Χθες τα ξημερώματα, άνδρες της Σιν Μπετ εντόπισαν τον δράστη στη συνοικία της Τζάφα στο ανατολικό Τελ Αβίβ. Ο Χάσεμ κρυβόταν κοντά σε τζαμί και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών με τους άνδρες της κρατικής ασφάλειας.

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν, από όπου προήλθε ο δράστης της επίθεσης, ήταν σκηνικό της πλέον αιματηρής μάχης της δεύτερης Ιντιφάντα το 2002. Τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι και 23 Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των μαχών. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο θείος του Χάσεμ, γεγονός που πρέπει να τον ώθησε στη ριζοσπαστικοποίηση, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή