Ουκρανία: Το ταξίδι-έκπληξη του Τζόνσον και ο περίπατος με Ζελένσκι στο Κίεβο – 120 τεθωρακισμένα στέλνει η Βρετανία (βίντεο)

Ουκρανία: Το ταξίδι-έκπληξη του Τζόνσον και ο περίπατος με Ζελένσκι στο Κίεβο – 120 τεθωρακισμένα στέλνει η Βρετανία (βίντεο)

Με 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα πυραυλικά συστήματα ενισχύει η Βρετανία την Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο - Σύνοψη της 45ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα πυραυλικά συστήματα ενισχύει η Βρετανία την Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό από τη Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο.

«Χάρη στην ακλόνητη ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι, στον ακατανίκητο ηρωισμό και το θάρρος του ουκρανικού λαού τα τερατώδη σχέδια του (Βλαντίμιρ) Πούτιν ματαιώθηκαν», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον μετά τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η Ουκρανία αψήφησε τις προβλέψεις και απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις από τις πύλες του Κιέβου, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο στρατιωτικό κατόρθωμα του 21ου αιώνα”» ανέφερε ο κ. Τζόνσον.

«Κατέστησα σαφές σήμερα ότι η Βρετανία στέκεται σταθερά δίπλα τους σε αυτή τη μάχη που συνεχίζεται και ότι θα παραμείνουμε έτσι για μακροπρόθεσμα» πρόσθεσε.

Η βοήθεια προστίθεται στον υψηλού επιπέδου στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 100 εκατομμυρίων στερλινών (130 εκατομμυρίων δολαρίων) που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ζελένσκι: Κι άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Λονδίνου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις δυτικές χώρες να «ακολουθήσουν το παράδειγμα» της Βρετανίας σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη χώρα του και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Και άλλα δυτικά δημοκρατικά κράτη πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε έχοντας δίπλα του τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δεσμεύτηκε να παράσχει στο Κίεβο τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Κίεβο.

«Είναι καιρός να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, να αυξηθούν οι παραδόσεις όπλων σε εμάς», συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σύνοψη

Ακολουθεί σύνοψη της 45ης ημέρας του πολέμου:

  • Η Ουκρανία καλεί τους αμάχους του Λουγκάνσκ, στα ανατολικά της χώρας, να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις, προκειμένου να εξαπολύσει επίθεση.
  • Η Ρωσία εντείνει την επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία μετά την απόσυρσή της από τα βόρεια της χώρας.
  • Εκτιμάται ότι η Μόσχα έχει αναδιοργανώσει τη στρατιωτική της ηγεσία στην Ουκρανία, με τον στρατηγό Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ να έχει αναλάβει τη συνολική ευθύνη. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο στρατηγός έχει μεγάλη εμπειρία από τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία.
  • Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον μετέβη στην Ουκρανία και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο. Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε νέα πακέτα οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη Τζόνσον. Το Λονδίνο στέλνει 120 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία.
  • Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι έχουν συμφωνηθεί για σήμερα δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι -ανάμεσά τους και από τη Μαριούπολη- για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.
  • Πάνω από 4,4 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Ουκρανία, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά σε 7,1 εκατ. τον αριθμό των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας.
  • Η Ουκρανία πραγματοποίησε ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία το Σάββατο, την τρίτη από την έναρξη του πολέμου, και 12 στρατιώτες επιστρέφουν στα σπίτια τους, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ. Όπως πρόσθεσε, ως μέρος της συμφωνίας, 14 άμαχοι επέστρεψαν στην Ουκρανία. Δεν διευκρίνισε πόσοι Ρώσοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Με πληροφορίες από BBC, AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Οι εξελίξεις από την 45η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή