Live: Εκλογές στη Γαλλία, πρώτος γύρος – Όλες οι εξελίξεις
live-εκλογές-στη-γαλλία-πρώτος-γύρος-όλ-561804166
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Εκλογές στη Γαλλία, πρώτος γύρος – Όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
01:13

Το σκηνικό ενόψει του δεύτερου γύρου

Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία στις 24 Απριλίου.

00:22

ELABE - BFM TV: Μακρόν 52% - Λεπέν 48% στον β’ γύρο

 

 

00:13

Politico-Ipsos: Εκτίμηση αποτελέσματος α' γύρου

Κάτω από τη μια μονάδα εκτιμάται πως είναι πλέον η διαφορά ανάμεσα στη Μαρίν Λεπέν και τον Ζαν Λικ Μελανσόν.

  • Μακρόν: 27,6%
  • Λεπέν: 23
  • Μελανσόν: 22,2%

23:56

Αποτελέσματα με καταμετρημένες περίπου 38 εκατ. ψήφους

  • Μακρόν 27,4%
  • Λεπέν 25,5%
23:36

Δημοσκόπηση OpinionWay: Μακρόν 54% - Λεπέν 46% στον β’ γύρο

Αν ο δεύτερος γύρος γινόταν την επόμενη Κυριακή, το 54% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα έδιναν την ψήφο τους στον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με έρευνα της OpinionWay.

23:17

Ipsos: Νίκη Μακρόν με 54% στον β' γύρο

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επικρατήσει στον β' γύρο των εκλογών συγκεντρώνοντας 54% έναντι 46% της Λεπέν, σύμφωνα με εκτίμηση της Ipsos.

23:10

Η Λεπέν δηλώνει ότι θα ενώσει τη διχασμένη Γαλλία

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κάλεσε τους Γάλλους να «συγκεντρωθούν» γύρω από ένα «μεγάλο εθνικό και λαϊκό έργο» και να «υλοποιήσουν τη μεγάλη εναλλαγή».

«Αυτό που θα παιχτεί στις 24 Απριλίου θα είναι μια επιλογή της κοινωνίας και του πολιτισμού», δήλωσε η κ. Λεπέν, δεσμευόμενη κυρίως να «αποκαταστήσει την κυριαρχία της Γαλλίας», να προκηρύξει δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών και να περιορίσει «κοινωνικό χάσμα», στην πρώτη της ομιλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η Λεπέν δήλωσε ότι θα θεραπεύσει τους διχασμούς στη Γαλλία εάν εκλεγεί πρόεδρος στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

AP Photo
23:00

Μακρόν: Τίποτα δεν έχει κριθεί

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και χαρακτήρισε καθοριστικές για τη Γαλλία τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Μπορείτε να βασιστείτε πάνω μου για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας -σε Γαλλία και Ευρώπη- που υπερασπίστηκα», υπογράμμισε.

Φωτ. Reuters

Ο κ. Μακρόν ζήτησε από τους πολίτες να σταθούν απέναντι στην ακροδεξιά και τόνισε θα εργαστεί για να πείσει όλους τους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απείχαν ή ψήφισαν άλλους υποψηφίους, να τον ψηφίσουν.

«Καλώ όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν με ψήφισαν στον πρώτο γύρο, να συσπειρωθούν πίσω μας» τόνισε.

22:49

Το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της Γαλλίας υπέρ της ψήφου στον Μακρόν

Το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της Γαλλίας, CFDT, κάλεσε τα μέλη του να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δεν γίνει πρόεδρος. Το CFDT διευκρίνισε ότι το μήνυμά του δεν συνιστά επιδοκιμασία του έργου ή του προγράμματος του Μακρόν.

22:44

Ο ακροδεξιός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ θα στηρίξει τη Μαρίν Λεπέν

Ο Γάλλος ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία Ερίκ Ζεμούρ θα υποστηρίξει την επίσης ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, κατά του νυν προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Απριλίου. Μιλώντας σε υποστηρικτές του μετά την μη πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο, ο πρώην δημοσιογράφος είπε ότι έχει διαφορές με την Λεπέν αλλά «δεν αμφιβάλλω ποιος είναι ο αντίπαλος. Γι' αυτό καλώ τους υποστηρικτές μου να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν».

22:41

Δημοσκόπηση Ifop: Οριακή νίκη Μακρόν στον δεύτερο γύρο

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop για τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου με 51% των ψήφων.

Το 2017, όταν ο Μακρόν αντιμετώπισε ξανά τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο, κέρδισε το 66,1% των ψήφων.

22:31

Μελανσόν: Ούτε μία ψήφος υπέρ Λεπέν

Ο Γάλλος υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου. «Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ...δεν πρέπει να στηρίξετε την Λεπέν... δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο», είπε ο Μελανσόν σε ομιλία του προς τους υποστηρικτές του. Η εταιρία δημοσκοπήσεων Ifop εκτιμά ότι ο Μελανσόν θα λάβει το 20,8% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

22:24

Το σκηνικό ενόψει του β’ γύρου

Η εκστρατεία για τον β’ γύρο των εκλογών ξεκινά αύριο και πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αποφασίσει να ψηφίσει στις 24 Απριλίου το 47% περίπου των ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν είτε τον Εμανουέλ Μακρόν είτε τη Μαρίν Λεπέν στον α’ γύρο.

Προς το παρόν μόνο ο ακροδεξιός Έρικ Ζεμούρ, ο οποίος συγκεντρώνει 7%, έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τη Λεπέν. Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι εκτός από έναν, από τους κεντροδεξιούς έως τους σοσιαλιστές και τους πράσινους, κάλεσαν ξεκάθαρα τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν - αλλά όλοι συγκεντρώνουν ποσοστό λιγότερο από 7%.

Ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος συγκεντρώνει περίπου 20%, δεν υποστήριξε τον Μακρόν, αλλά κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν υπέρ της Λεπέν. Το πόσοι από τους ψηφοφόρους του θα προτιμήσουν την αποχή αντί της ψήφου στον Μακρόν, θεωρείται κρίσιμος παράγοντας.

22:20

Οι υποψήφιοι των οικολόγων, των κομμουνιστών και των σοσιαλιστών και της δεξιάς θα ψηφίσουν Μακρόν 

Οι υποψήφιοι των Οικολόγων, των Κομμουνιστών και των Σοσιαλιστών και της δεξιάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σήμερα κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, για να μπλοκάρουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι, ο Γιανίκ Ζαντό από τους Οικολόγους, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές και η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ο Μακρόν, ο απερχόμενος πρόεδρος, ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, και προηγείται λίγες μονάδες από την Λεπέν, την οποία θα αντιμετωπίσει στις 24 Απριλίου.

22:05

Η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές και ο Γιανίκ Ζαντό έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλώσει την υποστήριξή τους στον Μακρόν, ενώ ο Ζεμούρ στην Λεπέν. Ο Μελανσόν τέλος σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν την Λεπέν.

22:04

Ο Ερίκ Σιοτί δεν θα ψηφίσει τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο

Ο Ερίκ Σιοτί δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου. «Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν... Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του. Η υποψήφια των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, του κόμματός του, η Βαλερί Πεκρές, δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο.

21:55

Γαλλικές εκλογές: Η σύγκριση με το 2017 και το μέλλον που διαγράφεται δύσβατο

Τι δείχνει ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών για Γαλλία και Ευρώπη.

21:50

Μελανσόν προς υποστηρικτές του: Μην ψηφίσετε τη Λεπέν

21:37

Η υποψήφια των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό θα στηρίξει τον Μακρόν

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο. «Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν», δήλωσε. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων IFOP, η Ινταλγκό αναμένεται να λάβει το 1,9% των ψήφων του πρώτου γύρου.

21:21

Μπροστά ο Μακρόν, στον β΄ γύρο η Λεπέν, ψηλά ο Μελανσόν

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, όπως αναμενόταν, θα αναμετρηθούν -όπως και το 2017- στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών στις 24 Απριλίου. Στην τρίτη θέση ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν με ποσοστό περίπου 20%.

21:10

Νίκη Μακρόν δίνουν TF1 και Antenne 2

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%. Οι δυο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 24 Απριλίου.

21:09

Εκτιμήσεις Le Monde

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%.

Οι δυο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 24 Απριλίου.

21:01

Προβάδισμα Μακρόν, στον δεύτερο γύρο η Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν περνούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Ο Μακρόν προηγείται της Λεπέν στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με ξεχωριστές εκτιμήσεις των Ifop, OpinionWay, Elabe και Ipsos.

Ο Μακρόν κερδίζει το 28,1-29,5% των ψήφων ενώ η Λεπέν το 23,3-24,4% της υποστήριξης των ψηφοφόρων, βάσει των εκτιμήσεων.

21:00

Κλείνουν οι κάλπες

Στις 8 μ.μ. ώρα Γαλλίας (9 μ.μ. ώρα Ελλάδας) ολοκληρώνεται -βάσει του προγραμματισμού- η ψηφοφορία στις μεγάλες γαλλικές πόλεις. Σε άλλες περιοχές, οι κάλπες έκλεισαν μία ώρα πριν.

Λίγο αργότερα αναμένεται η δημοσιοποίηση exit poll από γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

20:45

Υποστηρικτές του Ερίκ Ζεμούρ αρχίζουν να συγκεντρώνoνται στο εκλογικό του κέντρο

(Reuters)

20:27

Βελγικά ΜΜΕ - Νέο ανεπίσημο exit poll: Μακρόν 24,7% - Λεπέν 23,5%

Σύμφωνα με το γαλλόφωνο βελγικό μέσο La Libre, ο Μακρόν έχει μικρό προβάδισμα έναντι της Λεπέν. Οι πρώτες πιο ασφαλείς εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων αναμένονται μετά τις 9 μ.μ.

Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η δημοσιοποίηση exit poll στη Γαλλία πριν το κλείσιμο της κάλπης, αλλά βελγικά και ελβετικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποιούν ήδη τα δικά τους exit polls.

20:20

Έκλεισαν οι κάλπες σε ορισμένες περιοχές - Ξεκίνησε η καταμέτρηση

(Φωτογραφίες Reuters)

20:13

Η εικόνα από το επιτελείο του Μακρόν

20:12

Σαμπάνιες στο εκλογικό κέντρο της Λεπέν

Πάρτι ετοιμάζονται να στήσουν οι υποστηρικτές της Μαρίν Λεπέν εφόσον εκείνη καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις. Οι σαμπάνιες στα κεντρικά της γραφεία έχουν λάβει ήδη θέση...

20:09

Μεγάλο το ενδιαφέρον των ΜΜΕ

Οι γαλλικές εκλογές συγκεντρώνουν τεράστιο ενδιαφέρον από τα διεθνή ΜΜΕ. Διαπίστευση προκειμένου να καλύψουν τα γεγονότα και την ομιλία Μακρόν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχουν λάβει περισσότεροι από 700 ξένοι δημοσιογράφοι από 37 χώρες.

19:33

Εκτίμηση για ντέρμπι Μακρόν - Λεπέν

Σύμφωνα με ένα πρώτο exit poll, το οποίο επικαλείται το γαλλόφωνο βελγικό μέσο La Libre, Μακρόν και Λεπέν συγκεντρώνουν ποσοστό 24%, ενώ ακολουθεί με 19% ο Μελανσόν. Η La Libre τονίζει ότι τα αποτελέσματα είναι μόνο ενδεικτικά και ενδέχεται να αλλάξουν σημαντικά.

18:48

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα φτάσει η αποχή

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή στις σημερινές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

18:46

Εκτιμήσεις για χαμηλότερη συμμετοχή σε σχέση με το 2017

18:45

Πολίτες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Στρασβούργο

(Φωτ. AP)

18:38

Τα ψηφοδέλτια του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν

(Φωτογραφία Reuters)

18:33

Ψήφισε νωρίτερα και η Μαρίν Λεπέν

(Φωτογραφία Reuters)

18:04

Μειωμένη η συμμετοχή σε σύγκριση με το 2017

Μέχρι τις 5 μ.μ. ώρα η Γαλλίας, η συμμετοχή ανερχόταν σε 65%, έναντι 69,4% την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 8 μ.μ. τοπική ώρα (9 μ.μ. ώρα Ελλάδας), οπότε και αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων.

18:02

Γαλλία: Αρμοδιότητες και εξουσίες του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας 

Στη Γαλλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια, έπειτα από πρόταση του τελευταίου, τα λοιπά μέλη της κυβέρνησης.

Αρμοδιότητες του προέδρου είναι να εκδίδει τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή και να προκηρύσσει δημοψήφισμα, ενώ έχει και την εξουσία να διαλύει το Κοινοβούλιο. 

Είναι επίσης αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, έχει το δικαίωμα απονομής χάριτος και, σε περίπτωση εξαιρετικής ανάγκης, δύναται να ασκεί έκτακτες εξουσίες. 

Τέλος ο πρόεδρος της Γαλλίας διαχειρίζεται την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας, προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου και του συμβουλίου εθνικής άμυνας αλλά δεν μπορεί να κατευθύνει μόνος του την οικονομική και εσωτερική πολιτική της χώρας. Αυτές τις καθορίζει σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Γαλλίας.

17:57

Στιγμιότυπα από την εκλογική διαδικασία

(Φωτογραφίες Reuters)

17:46

Ψήφισε ο Μακρόν

Thibault Camus/Pool via REUTERS

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο όγδοος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας και εκλέχθηκε για πρώτη φορά στις 7 Μαΐου 2017.

17:43

Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. (9.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) και θα λήξει στις 8 μ.μ. (9.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) οπότε αναμένονται και οι πρώτες προβολές των αποτελεσμάτων.

17:42

Κάτω από τον πήχυ του 2017 η συμμετοχή έως το μεσημέρι

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, που διεξάγεται σήμερα ήταν 25,48% έως τις 12.00 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας (13:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στις εκλογές του 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28,54%.

17:41

Ο Ζεμούρ επιθυμεί η Γαλλία να γίνει σαν τη Ρωσία του Πούτιν

Τον τελευταίο καιρό, οι οπαδοί της Μαρίν Λεπέν, της ακροδεξιάς υποψήφιας στις σημερινές προεδρικές εκλογές, «φυλλορροούν» προς τον ομοϊδεάτη και μεγάλο αντίπαλό της Ερίκ Ζεμούρ. Η μεγάλη προδοσία, ωστόσο, ήλθε εκ των έσω, από την ίδια την ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ, η οποία πλέον συντάσσεται και υποστηρίζει τον Ζεμούρ.

17:41

Το πρέσινγκ Λεπέν σε Μακρόν και ο φόβος γαλλικού… Brexit

Οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες με τη σκέψη στο διακύβευμα του β΄ γύρου.

17:39

Ποιοι είναι οι πέντε βασικοί διεκδικητές της προεδρίας και τι επιδιώκουν

Οι βασικοί υποψήφιοι για την γαλλική προεδρία και οι θέσεις τους.