Πόλεμος στην Ουκρανία – Σλοβακία: «Παράθυρο» για την παραχώρηση μαχητικών MiG-29

Πόλεμος στην Ουκρανία – Σλοβακία: «Παράθυρο» για την παραχώρηση μαχητικών MiG-29

Η Ουκρανία έχει ζητήσει βαρύ οπλισμό και αεροσκάφη προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σλοβακία θα εξετάσει την παραχώρηση σοβιετικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία αν υπάρξει μια συμφωνία για εναλλακτική λύση στην προστασία του εθνικού εναέριου χώρου της, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει βαρύ οπλισμό και αεροσκάφη προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία, η οποία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της από τις 24 Φεβρουαρίου.

Χώρες της Δύσης έχουν ήδη στείλει όπλα στην Ουκρανία, αλλά παλιότερες συζητήσεις για παραχώρηση MiG-29 — που διαθέτουν επίσης η Πολωνία και η Βουλγαρία — δεν προχώρησαν, καθώς τα σχέδια θεωρήθηκαν επικίνδυνα για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Η Σλοβακία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διαθέτει 12 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29. Έχει ήδη παραχωρήσει στην Ουκρανία το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

«Δεδομένης της συμπεριφοράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο σοβιετικής κατασκευής εξοπλισμός γίνεται πολύ επικίνδυνος. Επομένως το ερώτημα έχει τεθεί και θα εξεταστεί», δήλωσε ο Χέγκερ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενο αίτημα στους συμμάχους για συμβολή τους στην προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβακίας σε περίπτωση παραχώρησης των MiG-29 στην Ουκρανία. «Ο μετασοβιετικός εξοπλισμός δεν είναι βιώσιμος χωρίς ρωσικές προμήθειες και στην παρούσα φάση δεν θέλουμε να τα έχουμε καν», συμπλήρωσε.

Ο Χέγκερ ανέφερε ότι το υπουργείο Άμυνας είχε επαφές για την προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβακίας από μαχητικά αεροσκάφη.

Η Μπρατισλάβα αναμένει το 2024 τις πρώτες παραδόσεις αμερικανικών F-16 από τα συνολικά 18 που παρήγγειλε το 2018.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία μια «ειδική επιχείρηση» με σκοπό την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Η Ουκρανία και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν τη Ρωσία ότι ξεκίνησε έναν απρόκλητο πόλεμο και ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις από την 47η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή