Κινεζικοί πύραυλοι στη Σερβία

Κινεζικοί πύραυλοι στη Σερβία

Το Πεκίνο είπε ότι οι παραδόσεις οπλικών συστημάτων εντάσσονται στο ετήσιο πρόγραμμα και «δεν έχουν καμία σχέση με την τρέχουσα κατάσταση».

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Εξι μεταγωγικά αεροσκάφη Υ-20 των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων προσγειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με δυτικές πηγές, το φορτίο τους ήταν πύραυλοι εδάφους αέρος για τον σερβικό στρατό.

Η πτήση έξι κινεζικών μεταγωγικών πάνω από τον εναέριο χώρο τουλάχιστον δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, θεωρήθηκε από τους αναλυτές ένδειξη της όλο και ισχυρότερης παρουσίας της Κίνας στη διεθνή σκηνή. Ούτε η Σερβία ούτε η Κίνα προχώρησαν σε ανακοινώσεις, αλλά η αποστολή μόνο μυστική δεν ήταν.

«Η εμφάνιση των Υ-20 κίνησε το ενδιαφέρον γιατί πετούσαν όλα μαζί, αντί για ένα ένα», σημείωσε το περιοδικό Warzone. «Η παρουσία Υ-20 στην Ευρώπη, σε οποιονδήποτε αριθμό, είναι μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη». Ο Σέρβος στρατιωτικός αναλυτής Αλεξάνταρ Ράντιτς έκανε λόγο για κινεζική «επίδειξη ισχύος».

Η αγορά του κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος HQ-22 (γνωστού και ως FK-3) είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στο Βελιγράδι και το Πεκίνο το 2019. Η Σερβία θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που αναπτύσσει κινεζικό πυραυλικό σύστημα, το οποίο έχει μικρότερο βεληνεκές από τους ρωσικούς πυραύλους S-300.

Το Πεκίνο είπε ότι οι παραδόσεις οπλικών συστημάτων εντάσσονται στο ετήσιο πρόγραμμα και «δεν έχουν καμία σχέση με την τρέχουσα κατάσταση».

Παραγγελία drones

Το 2020 η χώρα είχε προμηθευτεί κινεζικά drones τύπου Pterodactyl-1, ενώ προχθές ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς απέσπασε από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν την υπόσχεση ότι θα προμηθευτεί και τουρκικά drones τύπου Bayraktar. «Πριν από δύο μέρες, στη συνάντησή μου με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, είπα ότι θέλουμε να αγοράσουμε Bayraktar από την Τουρκία και ο Ερντογάν μου υποσχέθηκε ότι μπορούμε», είπε ο Σέρβος πρόεδρος, αφού παρακολούθησε ασκήσεις του σερβικού στρατού.

Ο Σέρβος πρόεδρος ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι το σύστημα που παρελήφθη ήταν το αντιαεροπορικό HQ-22, δηλώνοντας ότι θα παρουσιάσει εντός των προσεχών ημερών το «νέο καμάρι» των σερβικών ενόπλων δυνάμεων. O εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν είπε ότι οι παραδόσεις οπλικών συστημάτων εντάσσονται στο ετήσιο πρόγραμμα συνεργασίας των δύο χωρών, δεν στοχεύουν τρίτες χώρες και «δεν έχουν καμία σχέση με την τρέχουσα κατάσταση».

Η Σερβία, μέχρι πρόσφατα βασιζόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου σε εγχώριο ή ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά πλέον οι προμήθειές της αντανακλούν τις πολλές διαστάσεις της εξωτερικής της πολιτικής. Πρόσφατα, ο Σέρβος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναζητάει τρόπο να προμηθευτεί 12 νέα γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά τον προϋπολογισμό της χώρας, καθώς και ότι σκοπεύει να προμηθευτεί επιπλέον 12 μεταχειρισμένα Rafale.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή