Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα στρατιωτική βοήθεια της Ε.Ε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα στρατιωτική βοήθεια της Ε.Ε.

Στο τραπέζι η επέκταση εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στο αέριο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη δέσμευσή τους να αναβαθμίσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς ξεκινά η επόμενη φάση του πολέμου με τη Ρωσία, εξέφρασαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συνάντησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την έναρξη της εισβολής, σε μια κίνηση που έγινε κατόπιν ενημέρωσης των προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών (Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν), του Σολτς, του Ερντογάν και του Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ωστόσο, η επίσκεψη Νεχάμερ στη Μόσχα προκάλεσε έντονα αρνητικές αντιδράσεις από ορισμένους Ουκρανούς αξιωματούχους, ενώ ο καγκελάριος δέχθηκε επικρίσεις και στη χώρα του.

Προσερχόμενη στη συνεδρίαση του ΣΕΥ, η Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι χρειάζεται «δημιουργικότητα και πραγματισμός» ώστε να υποστηριχθεί η Ουκρανία «και με βαρύ οπλισμό» (πρόκειται για ζήτημα που έχει διχάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία). Στη σημερινή συνεδρίαση θα προκύψει πολιτική συμφωνία για την αύξηση των κοινοτικών πόρων για τη χρηματοδότηση στρατιωτικής βοήθειας κατά ακόμη 500 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό πλέον να φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ, μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο, τόνισε σε Ευρωπαίους διπλωμάτες την ανάγκη η νέα βοήθεια να φτάσει στους Ουκρανούς «σε μέρες, όχι εβδομάδες».

Συνάντηση του Αυστριακού καγκελαρίου με τον Ρώσο πρόεδρο.

Στο μέτωπο των κυρώσεων, ο κ. Μπορέλ είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι «είναι στο τραπέζι» η επέκταση του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο. Η προτεραιότητα είναι το πετρέλαιο, είπε, όπου οι δαπάνες της Ε.Ε. το 2021 έφτασαν τα 80 δισ. ευρώ, έναντι 20 δισ. ευρώ για το αέριο. Αλλωστε, πρόσθεσε, «το εμπάργκο δεν θα οδηγήσει άμεσα σε τερματισμό του πολέμου». Την Κυριακή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν, Αντρέι Ιλαριόνοφ, εκτίμησε ότι ένα πλήρες ευρωπαϊκό εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο θα ανάγκαζε τον Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σε πρωινό που οργάνωσε χθες στο Λουξεμβούργο η Ολλανδία, ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Καν ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών για την πρόοδο στις έρευνες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κεντρικά θέματα ήταν η αποφυγή επικαλύψεων με εθνικές πρωτοβουλίες, η ανάγκη αξιόπιστης τεκμηρίωσης των καταγγελιών, η αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων περί πολιτικοποίησης των ερευνών, η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλους διεθνείς δρώντες (π.χ. ΗΠΑ, Eurojust) και η ενίσχυση των πόρων του Δικαστηρίου. Η Γερμανία και η Ολλανδία δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν το έργο του Σώματος με επιπλέον 1 εκατ. ευρώ εκάστη. Ο Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του, μίλησε για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη «εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργεί η Ρωσία».

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές της Συμμαχίας επεξεργάζονται σχέδια για τη σημαντική ενίσχυση της παρουσίας δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα, ικανών να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη μελλοντική εισβολή. Επίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου χθες, η Φινλανδία και η Σουηδία ενδέχεται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή