«Partygate»: Πρόστιμο και στον Μπόρις Τζόνσον

«Partygate»: Πρόστιμο και στον Μπόρις Τζόνσον

Το «partygate» ενδέχεται να οδηγήσει σε μείζονα πολιτική κρίση στη Βρετανία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε μείζονα πολιτική κρίση αναμένεται να εξελιχθεί η απόφαση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου να βεβαιώσει πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στη σύζυγό του Κάρι και στον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος βρίσκεται ταυτόχρονα στο επίκεντρο ενός παράλληλου σκανδάλου φοροδιαφυγής. Τα πρόστιμα στους δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους αλλά και σε ακόμα 28 άτομα επιβλήθηκαν μετά τη διερεύνηση του σκανδάλου των κοινωνικών συναθροίσεων στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω lockdown, του γνωστού «partygate». Μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί περισσότερα από 50 πρόστιμα γι’ αυτή την υπόθεση, αλλά φαίνεται ότι η έρευνα δεν έχει τελειώσει, με τις αστυνομικές αρχές να δεσμεύονται χθες ότι πραγματοποιούν την έρευνά τους με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου, περίπου 100 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίσι Σουνάκ, είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια αποκαλύπτοντας τους λόγους της παρουσίας τους στις συναθροίσεις.

Η επιβολή προστίμου δεν ισοδυναμεί με καταδίκη, αλλά ενδέχεται να αποτελέσει την αφορμή για ποινική δίωξη εφόσον το χρηματικό ποσό δεν καταβληθεί.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία διερευνά 12 κοινωνικές συναθροίσεις που πραγματοποιήθηκαν στους κήπους της πρωθυπουργικής κατοικίας, στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, σε οκτώ διαφορετικές ημερομηνίες κατά τη διάρκεια των δρακόντειων lockdowns. Ανάμεσά τους και η περίφημη, πλέον, πρόσκληση που απηύθυνε ο προσωπικός γραμματέας του Μπόρις Τζόνσον, Μάρτιν Ρέινολντς, σε φίλους και συνεργάτες να προσέλθουν και «να φέρουν το ποτό τους» στις 20 Μαΐου 2020, αλλά και το πάρτι γενεθλίων-έκπληξη για τον πρωθυπουργό στην αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, τον Ιούνιο του 2020. Σε αυτό συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού από τον πρωθυπουργό, τη σύζυγό του Κάρι και τον υπουργό Οικονομικών.

Αντίδραση των Εργατικών

Η αντίδραση του Εργατικού Κόμματος στην εξέλιξη ήταν άμεση, καθώς ζήτησε την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, όπως έκανε και ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σερ Εντ Ντέιβιντ, που ζήτησε σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής και ψηφοφορία για την άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε: «Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίσι Σουνάκ παραβίασαν τον νόμο και επανειλημμένως είπαν ψέματα στον βρετανικό λαό. Οφείλουν να παραιτηθούν. Οι Συντηρητικοί αδυνατούν να κυβερνήσουν. Η Βρετανία αξίζει καλύτερα».

Μέχρι αργά το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου αρκέστηκε να παραδεχθεί ότι έχει βεβαιωθεί πρόστιμο στον Μπόρις Τζόνσον και στον υπουργό Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή