Πόλεις σε ρυθμό τηλεργασίας

Πόλεις σε ρυθμό τηλεργασίας

Εκατοντάδες επιχειρήσεις της Νέας Υόρκης επιτρέπουν, πλέον, στο προσωπικό να εργάζεται καθολικά από το σπίτι.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες επιχειρήσεις της Νέας Υόρκης επιτρέπουν, πλέον, στο προσωπικό να εργάζεται καθολικά από το σπίτι. Κάποιες άλλες, όπως η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon, που επίσης εδρεύει στο Μεγάλο Μήλο, εισήγαγαν ένα υβριδικό εργασιακό μοντέλο με τους υπαλλήλους να προσέρχονται στα γραφεία τους όποτε θέλουν, είτε πολλές είτε λίγες ημέρες κάθε εβδομάδα.

Η μεγάλη αλλαγή των εργασιακών συνθηκών στην αμερικανική μητρόπολη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Ερικ Ανταμς, και την κυβερνήτη της πολιτείας, Κάθι Χόκουλ, εγκυμονεί κινδύνους για την επιβίωση του Μανχάταν. Αμφότεροι προειδοποιούν ότι είναι αναγκαίο για την πόλη να επιστρέψουν στα γραφεία τους οι 1,3 εκατ. υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. Οπως φαίνεται από τις εξελίξεις, οι εκκλήσεις τους πέφτουν «εις ώτα μη ακουόντων» καθώς φαντάζουν αναχρονιστικές σε μια στιγμή μεγάλης κοινωνικής μεταβολής. Ενδεικτικά, όταν, πριν από ένα χρόνο, η διεθνής εταιρεία οικονομικών συμβούλων PwC έδωσε στους υπαλλήλους το δικαίωμα να εργάζονται καθολικά από το σπίτι, το 22% των εργαζομένων άδραξε την ευκαιρία, ενώ ένα 78% προτιμούσε ένα είδος υβριδικής εργασίας, ώστε κάποιες ημέρες να βρίσκεται στο γραφείο και κάποιες όχι.

Ντόμινο συνεπειών

Τι φέρνουν στο Μανχάταν η απασχόληση από το σπίτι και η μεγάλη φυγή εργαζομένων.

Οι δύο αξιωματούχοι δικαίως εκφράζουν ανησυχία για τα προβλήματα που θα προκαλέσουν οι νέες εργασιακές συνθήκες. Καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν την υβριδική εργασία, αν όχι την εξ αποστάσεως δουλειά, ο μέσος Νεοϋορκέζος υπάλληλος θα μειώσει τις ετήσιες δαπάνες που έκανε γύρω από το γραφείο κατά 6.730 δολάρια. Πριν από την έναρξη της πανδημίας αυτές ανέρχονταν σε 13.700 δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, σύμφωνα με οικονομική μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγου, του Στάνφορντ και του Αυτόνομου Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Μεξικού.

Η απουσία εργαζομένων στη Νέα Υόρκη, επίσης, θα περιορίσει σοβαρά τη φορολογική βάση της πόλης. Ετσι θα μειωθούν οι φόροι από τα ακίνητα που εισπράττει ο δήμος, γεγονός που αναμφίβολα τελικά θα επηρεάσει τη χρηματοδότηση των σχολείων, της αστυνομίας και τις δαπάνες σε χώρους πρασίνου. Χωρίς κόσμο που μετακινείται καθημερινά μεταξύ κατοικίας και εργασίας, είναι βέβαιο ότι θα σημειωθούν περικοπές και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οποίες τελικά θα πλήξουν εκείνους τους εργαζομένους που αναγκάζονται να βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους. Επίσης, η «μεγάλη φυγή» των εργαζομένων της Νέας Υόρκης συνέβαλε στο να «κατεβάσουν ρολά» καφέ, καθαριστήρια ρούχων και άλλες μικρές επιχειρήσεις που εξυπηρετούσαν αυτό το κοινό.

Πολλοί κατακρίνουν τις δημοτικές αρχές ότι καθυστέρησαν υπερβολικά να σχεδιάσουν τη μετατροπή των κενών πλέον κτιρίων γραφείων σε άλλες χρήσεις όπως είναι η ψυχαγωγία, η εκπαίδευση κ.λπ. O δήμαρχος Ερικ Ανταμς έχει, ήδη, προτείνει τη σύσταση δημοτικής και πολιτειακής επιτροπής για τη μελέτη του μέλλοντος της εργασίας και των συνεπειών που θα έχει για τη Νέα Υόρκη. Ομως, πολλοί πιστεύουν ότι οι Αρχές οφείλουν να αναγνωρίσουν πως τα πράγματα άλλαξαν και να βρουν γρήγορα έξυπνες λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή