Μπάιντεν: «Οι αυξήσεις τιμών του Πούτιν»

Μπάιντεν: «Οι αυξήσεις τιμών του Πούτιν»

Σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών, στο 8,5%, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Οι αυξήσεις τιμών του Πούτιν» (Putin’s price hike). Ετσι χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν την πρωτοφανή άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 8,5% τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση δωδεκαμήνου των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ενώ οι αυξήσεις είναι ιδιαίτερα αισθητές στις αντλίες καυσίμων.

«Στα στοιχεία του πληθωρισμού που δημοσιεύθηκαν σήμερα είδαμε ότι το 70% της αύξησης των τιμών τον Μάρτιο οφείλεται στην αύξηση της τιμής της βενζίνης εξαιτίας του Πούτιν. Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση επειγόντως, όπως της αναλογεί», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ ανέβηκαν κατά 18,3% τον Μάρτιο, ενώ είχαν ήδη αυξηθεί κατά 6% τον Φεβρουάριο. Οταν ανακοίνωσε ότι διακόπτει την αγορά πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και κάρβουνου από τη Ρωσία, στις αρχές Μαρτίου, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει ότι οι τιμές θα αυξηθούν. Το γαλόνι (4 λίτρα) βενζίνης στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 4 δολάρια, ενώ πέρυσι πωλείτο 2,6 δολάρια, τιμές χαμηλές σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αλλά πολύ τσουχτερές για τους χρήστες οχημάτων με υψηλή κατανάλωση, όπως είναι πολλά οχήματα στις ΗΠΑ.

Τον Ρώσο πρόεδρο «δείχνει» για τις ανατιμήσεις ο Τζο Μπάιντεν, που προχωρεί σε μέτρα για φθηνότερη βενζίνη.

Στις φυτείες

Εν γνώσει του ότι απαιτούνται ανακοινώσεις που θα δώσουν κάποια ελπίδα στους οδηγούς, ο Μπάιντεν μετέβη στην Αϊόβα, την πολιτεία με τις απέραντες φυτείες καλαμποκιού, και ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί η χρήση αιθανόλης, καυσίμου που προέρχεται από καλαμπόκι. Στο εξής η βενζίνη θα είναι αναμεμειγμένη με αιθανόλη σε περιεκτικότητα 15%, αντί του 10%. Γνώστες του κλάδου επισήμαναν ότι το μέτρο αυτό θα μειώσει τις τιμές το πολύ κατά 5 σεντς ανά γαλόνι και ότι μόνο το 2% των σταθμών καυσίμων της χώρας μπορεί να διαθέσει καύσιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αιθανόλη. Επίσης, αποδίδει λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ εκπέμπει υψηλούς ρύπους, κυρίως όζον, γι’ αυτό και απαγορεύεται από πολιτείες που έχουν πρόβλημα νέφους, όπως η Καλιφόρνια. Η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος πιέζει τον Αμερικανό πρόεδρο να ελέγξει τα περιστατικά πιθανής κερδοσκοπίας στις τιμές, ενώ η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», με κύριο άρθρο της, τον προτρέπει να ετοιμάσει το δίχτυ ασφαλείας για το ενδεχόμενο μεγάλης ανόδου της ανεργίας λόγω ύφεσης. «Κανείς δεν θέλει μία ακόμη ύφεση, αλλά κάποια στιγμή, ίσως σύντομα, θα έρθει. Η ώρα για να προετοιμαστούμε είναι τώρα», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή