Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από την 50η ημέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-live-όλες-οι-εξελίξ-561810631
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από την 50η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:35

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Το καταδρομικό Moskva βυθίστηκε κατά τη ρυμούλκησή του

Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο το TASS.

Νωρίτερα σήμερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι το σοβιετικής εποχής καταδρομικό είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά, η οποία – σύμφωνα με το Κίεβο – ήταν αποτέλεσμα ουκρανικής πυραυλικής επίθεσης.

23:13

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην Ευρώπη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ότι η διεύρυνση μιας αμυντικής συμμαχίας θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οτιδήποτε άλλο πέραν της ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Χωρίς να αναφερθεί σε κάποια χώρα συγκεκριμένα, ο Πράις είπε ότι «δεν θα ανησυχούσαμε ότι η διεύρυνση μιας αμυντικής συμμαχίας θα προκαλούσε οτιδήποτε άλλο πέραν της ενίσχυσης της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Αυτή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανησυχούσαν πως η Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει την αντιπαράθεση για την Ουκρανία στην περίπτωση που η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

22:57

Ρωσία: Βυθίστηκε η ναυαρχίδα «Moskva»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι η ναυαρχίδα «Moskva» βυθίστηκε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA.

22:28

Ουκρανία: 503 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Χάρκοβο

Περισσότεροι από 500 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στο Χάρκοβο και τα περίχωρά του, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής αυτής στην ανατολική Ουκρανία.

«Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, 503 άμαχοι, εκ των οποίων 24 παιδιά, έχουν σκοτωθεί», ανακοίνωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram ο κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Νωρίτερα σήμερα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία χαρακτηρίζονται «γενοκτονία».

22:15

Έτοιμος να ταξιδέψει στην Ουκρανία ο Τζο Μπάιντεν

Έτοιμος να ταξιδέψει ακόμη και ο ίδιος στην Ουκρανία δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον Guardian, πιθανότερο πάντως θεωρείται να μεταβεί στην Ουκρανία ή ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνλεν ή ο Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

22:02

Χάρτης: Οι τελευταίες κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων

Τις τελευταίες κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία αποτυπώνει στον χάρτη το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

21:10

Ρωσία: Η αεροπορία μας κατέστρεψε επτά στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε επτά στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης πυραύλων πυροβολικού, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου αναμετέδωσε το Reuters.

21:08

Γαλλία: Μεταφέρει την πρεσβεία της από το Λβιβ πίσω στο Κίεβο

Η Γαλλία θα μεταφέρει πίσω «πολύ σύντομα» την πρεσβεία της στην Ουκρανία στο Κίεβο από το Λβιβ, γνωστοποίησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αξιωματούχων.

Η γαλλική πρεσβεία μεταφέρθηκε στο Λβιβ στις αρχές Μαρτίου, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

20:47

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ζητά τη συνεργασία της Ρωσία στην έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Καν δήλωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει τη Ρωσία να συμμετάσχει στην έρευνα του ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων στο Κίεβο μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε σε μια πόλη στην περιοχή όπου η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι διαπράχθηκαν φρικαλεότητες κατά αμάχων υπό την πρόσφατη ρωσική κατοχή, ο Καν είπε: «Θα συνεχίσω να προσπαθώ να προσεγγίσω, για τρίτη φορά, τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες ότι τα στρατεύματά της έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, κάνοντας λόγο για ψευδείς ειδήσεις.

20:44

Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία στέλνει ο Καναδάς

(Φωτογραφίες Reuters)

20:27

Σημερινά στιγμιότυπα από τα ερείπια της Μαριούπολης

(Φωτογραφίες Reuters)

20:04

Νέα επικοινωνία Μπλίνκεν - Κουλέμπα

Νέα επικοινωνία είχαν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Σύμφωνα με ανάρτηση του Άντονι Μπλίνκεν στο twitter, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε στον Ντμίτρο Κουλέμπα την συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και τη δέσμευση πως το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του.

20:01

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η CIA είχε πληροφορίες για τη ρωσική εισβολή από το περασμένο φθινόπωρο

Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας άρχισαν το περασμένο φθινόπωρο να συλλέγουν «ανησυχητικές και λεπτομερείς» πληροφορίες για το σχέδιο μιας «νέας μεγάλης εισβολής» στην Ουκρανία από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «ταλαντευόταν» εξαιτίας της φιλοδοξίας και της ανασφάλειας που ένιωθε, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

19:55

Ρώσος αξιωματούχος: Άλλο ένα χωριό στο Μπέλγκοροντ δέχθηκε ουκρανικά πυρά

Ένα δεύτερο χωριό στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας δέχθηκε ουκρανικά πυρά, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής. «Το χωριό μας Ζουεραβλιόφκα δέχθηκε πυρά από την Ουκρανία», δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτσισλάβ Γκλαντκόφ. Ο ίδιος ανέφερε ότι προκλήθηκαν ζημιές, αλλά δεν γνωρίζει αν κάποιοι έχουν τραυματισθεί.

Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την αναφορά. Νωρίτερα ο Γκλαντκόφ είχε δηλώσει ότι άλλο ένα χωριό στην περιοχή του Μπέλγκογκροντ, το χωριό Σπονταριούσινο είχε πληγεί από ουκρανικά πυρά. Το Κίεβο από την πλευρά του απέρριψε νωρίτερα τις αιτιάσεις της Μόσχας ότι έπληξε περιοχή σε ρωσικό έδαφος.

19:36

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ετοιμάζει προσχέδιο για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί μετά τις 24 Απριλίου, για να μην επηρεαστούν οι γαλλικές προεδρικές εκλογές από μια ενδεχόμενη νέα άνοδο των τιμών της ενέργειας. Το σχετικό προσχέδιο, ωστόσο, ετοιμάζεται, όπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι New York Times.

19:16

Το ουκρανικό κοινοβούλιο χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τις ενέργειες του ρωσικού στρατού

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονία» οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. «Οι ενέργειες της Ρωσίας στοχεύουν στον συστηματικό και συνεχόμενο αφανισμό του ουκρανικού λαού, στη στέρηση του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση και στην ανεξάρτητη ανάπτυξη», υπογραμμίζεται στο κείμενο του ψηφίσματος, που εγκρίθηκε με πλειοψηφία 363 ψήφων.

 

19:14

Το Κίεβο απορρίπτει τις αιτιάσεις της Μόσχας ότι έπληξε περιοχή σε ρωσικό έδαφος

18:39

ΗΠΑ: Έχουμε πλέον επιβάλει «μεγάλης κλίμακας» κυρώσεις κατά της Ρωσίας 

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι έχει πλέον επιβάλει «μεγάλης κλίμακας» κυρώσεις κατά της Ρωσίας και επικεντρώνεται στην εφαρμογή αυτών και ιδιαίτερα στην καταπολέμηση κάθε προσπάθειας «διαφυγής» από αυτές, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

18:28

Αμερικανός αξιωματούχος: Απομακρύνονται τα ρωσικά πλοία από τις ακτές της Μ. Θάλασσας

Περίπου μισή ντουζίνα ρωσικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονται βόρεια στη Μαύρη Θάλασσα έχουν απομακρυνθεί από τις ακτές δηλώνει αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

18:21

Βρετανία: Κυρώσεις κατά του διευθυντή της Chelsea, Γιουτζίν Τένενμπαουμ

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επέβαλε κυρώσεις στον διευθυντή της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea, Γιουτζίν Τένενμπαουμ, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Τένενμπαουμ υπόκειται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων καθώς και σε κυρώσεις στις μεταφορές, που σημαίνει ότι κάθε πλοίο ή αεροσκάφος που του ανήκει ή σχετίζεται με αυτόν, μπορεί να κατασχεθεί εάν εισέλθει στη Βρετανία.

Η Βρετανία επέβαλε επίσης κυρώσεις στον Ντέιβιντ Νταβίντοβιτς, συνεργάτη του ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, αναφέροντας ότι θα ισχύσει και για εκείνον δέσμευση περιουσιακών του στοιχείων, ταξιδιωτική απαγόρευση καθώς και κυρώσεις στις μεταφορές.

Η Βρετανία ανέφερε ότι η αιτία για την επιβολή κυρώσεων είναι η στενή τους σχέση με τον Αμπράμοβιτς, στον οποίο έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις.

17:37

Χάρκοβο: Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε γέφυρα την ώρα που τη διέσχιζε ρωσική αυτοκινητοπομπή

Ο ουκρανικές δυνάμεις δήλωσαν ότι μια μονάδα ειδικών επιχειρήσεων κατέστρεψε γέφυρα στην περιοχή του Χάρκοβο, καθώς τη διέσχιζε ρωσική αυτοκινητοπομπή.

Τα ρωσικά οχήματα κατευθύνονταν προς το Ιζιούμ.

Στην περιοχή του Χάρκοβο σημειώνονται έντονες μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων. Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί.

17:01

Η Μολδαβία κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσπαθεί να στρατολογήσει πολίτες της

Αυξάνονται οι φόβοι ότι η Ρωσία προσπαθεί να αναπληρώσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας στρατεύματα που σταθμεύουν στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι η Μόσχα προσπαθεί να στρατολογήσει άνδρες στην περιοχή, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, αλλά είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μέρος της Μολδαβίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίτσου Ποπέσκου τόνισε: «Τέτοιες ενέργειες δεν προάγουν την ειρήνη. Είναι πολύ επικίνδυνες και πρέπει να σταματήσουν».

Υπολογίζεται ότι 1.500 Ρώσοι στρατιώτες εδρεύουν στην Υπερδνειστερία, αν και η Μολδαβία έχει δηλώσει ότι δεν έχει παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές στον αριθμό των στρατευμάτων από την εισβολή στην Ουκρανία.

 

 

16:53

Τι γνωρίζουμε για το πλήγμα στη ρωσική ναυαρχίδα

Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, το πολεμικό πλοίο Moskva, υπέστη σοβαρές ζημιές και «αποσύρθηκε» από τα πεδία των μαχών. Ρώσοι και Ουκρανοί ανταλλάσσουν «πυρά» και για τα αίτια που προκάλεσαν τη ζημιά στο πλοίο. Όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

16:44

Ουκρανικές αρχές: Η Ρωσία «απαγάγει παιδιά»

Η Ουκρανία απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να διευκολύνει την επιστροφή των παιδιών που έχουν «απελαθεί παράνομα από την Ουκρανία».

«Η απειλή της υιοθεσίας Ουκρανών παιδιών από Ρώσους χωρίς να ακολουθηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που ορίζονται στην ουκρανική νομοθεσία είναι κραυγαλέα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, η Ρωσία εμπλέκεται σε οργανωμένες από το κράτος απαγωγές παιδιών και στην καταστροφή του μέλλοντος του ουκρανικού έθνους».

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Μόσχα ότι μεταφέρει βίαια χιλιάδες πολίτες από την πολιορκημένη ανατολική πόλη Μαριούπολη στη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι το Κίεβο έχει βάλει εμπόδια στις προσπάθειες εκκένωσης.

16:35

Ρωσία: «Νέα διασυνοριακή επίθεση» από την Ουκρανία στην περιοχή Μπελγκορόντ

Ένα χωριό στην περιοχή Μπελγκορόντ της Ρωσίας δέχθηκε ουκρανικά πυρά, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης, η πιο πρόσφατη τέτοια αναφορά μετά από πληροφορίες για σειρά διασυνοριακών επιθέσεων.

«Το χωριό Σπονταριούσινο δέχθηκε πυρά από την Ουκρανία», δήλωσε ο κυβερνήτης Βιατσελάβ Γκάντκοφ σε ανάρτησή του στο Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν τραυματίστηκε κανείς, ενώ τόσο το χωριό όσο και μια άλλη περιοχή εκκενώθηκαν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τις αναφορές για διασυνοριακές επιθέσεις.

16:31

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εξοπλιστεί με μεταχειρισμένα γιλέκα

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι εξοπλισμένα με μεταχειρισμένα στρατιωτικά γιλέκα.

Σε tweet που ανήρτησε, φαίνονται αιματοβαμμένα και κατεστραμμένα γιλέκα.

16:26

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ουκρανικά ελικόπτερα έπληξαν σπίτια στο Μπριάνσκ

Οι αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τουλάχιστον έξι αεροπορικές επιδρομές με ελικόπτερα κατά του χωριού Κλίμοβο στη ρωσική περιοχή Μπριάνσκ, τραυματίζοντας επτά άτομα.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Μπριάνσκ δήλωσε νωρίτερα ότι δύο κτίρια κατοικιών στο χωριό επλήγησαν από βομβαρδισμούς.

Το υπουργείο Άμυνας και ο στρατός της Ουκρανίας δεν έχουν σχολιάσει ακόμη τους παραπάνω ισχυρισμούς.

16:18

Γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για πρόσφυγες από Ουκρανία

Στην παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους πρόσφυγες από την Ουκρανία στα ουκρανικά, στα ρωσικά και στα ελληνικά, προχωρά από σήμερα, Πέμπτη 14 Απριλίου, η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306.

16:11

Ουκρανία: 4,7 εκατ. πρόσφυγες έπειτα από 50 μέρες πολέμου

Περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους 50 ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

16:00

Ρώσος υφΥΠΕΞ: «Ανεπιθύμητες συνέπειες» για Φινλανδία και Σουηδία αν μπουν στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε μέτρα ασφαλείας εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Η ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία θα οδηγήσει στις «πιο ανεπιθύμητες συνέπειες», είπε ο Γκρούσκο.

15:30

Ουκρανία: Συμφωνία με Ρωσία για νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για ακόμη μία ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία και ότι συνολικά 30 Ουκρανοί θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Βερεστσούκ πρόσθεσε ότι στους ανάμεσα στους 30 Ουκρανούς, υπάρχουν πέντε αστυνομικοί, 17 στρατιώτες και οκτώ άμαχοι.

15:05

Ενέργεια: Ο Πούτιν κατηγορεί «μη φιλικές χώρες» για καθυστερήσεις στις πληρωμές

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι «μη φιλικές χώρες» έχουν καθυστερήσει πληρωμές που αφορούν την ενέργεια. Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία χρειάζεται στενότερους δεσμούς με «προβλέψιμους εταίρους».

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρώπη ότι αποσταθεροποιεί την αγορά ενέργεια, με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Επεσήμανε, δε, ότι η Ρωσία θα ανακατευθύνει την ενέργειά της προς τα ανατολικά, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

14:48

Ρωσία – Σερβία: Τριγμοί στις σχέσεις τους λόγω Ουκρανίας – Αιχμές για σερβική «ασυνέπεια» από τη Ζαχάροβα

Η επιλογή του Βελιγραδίου να ψηφίσει, κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα, κατά της Ρωσίας στον ΟΗΕ, προκάλεσε την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με τη Μαρία Ζαχάροβα να ζητάει μεγαλύτερη συνέπεια από τη Σερβία στην υπεράσπιση της ρωσικής φιλίας.

14:34

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόρριψη της επίσκεψης Σταϊνμάιερ στο Κίεβο

13:38

Ρωσικό Υπ. Άμυνας για Moskva: Περιορίσθηκε η φωτιά, ρυμουλκείται το πλοίο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η φωτιά στο καταδρομικό πλοίο «Moskva», έχει περιοριστεί και ότι ελήφθησαν μέτρα για να ρυμουλκηθεί πίσω στο λιμάνι.

REUTERS/Stringer/File Photo

 

Το υπουργείο, που επιμένει στην εκδοχή για έκρηξη πυρομαχικών μετά από φωτιά, τόνισε ότι ο κύριος οπλισμός του καταδρομικού δεν έχει υποστεί ζημιές και ότι το πλήρωμά του έχει εκκενωθεί σε άλλα πλοία.

Το υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το πλοίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από φωτιά.

13:12

Η Μόσχα ξεκινά έρευνα για φερόμενα βασανιστήρια που υπέστησαν στρατιώτες της που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι ξεκίνησε ποινική έρευνα για βασανιστήρια που φέρεται να διέπραξαν μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε βάρος Ρώσων στρατιωτών καθώς η Μόσχα συνεχίζει τη στρατιωτική εκστρατεία της στην Ουκρανία.

Η επιτροπή, που ασκεί διώξεις για σοβαρά εγκλήματα, δήλωσε πως ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αιχμαλωτισθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις στις περιοχές Ζαπορίζια και Μικολάγιφ και κρατήθηκαν παράνομα από την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας.

«Ρώσοι υπέστησαν φυσική βία και βασανιστήρια προκειμένου να τους αναγκάσουν να δώσουν ψεύτικες εξηγήσεις για την πραγματική κατάσταση της παράνομης κράτησής τους στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, καθώς και για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (της Ρωσίας)», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Η Ουκρανία έχει πει πως ελέγχει όλες τις πληροφορίες που αφορούν τη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου και πως θα διερευνήσει οποιεσδήποτε παραβιάσεις και θα προβεί στις κατάλληλες νομικές ενέργειες.

13:02

Moskva, Φιδονήσι και «υψωμένο δάχτυλο» σε ουκρανικό γραμματόσημο

Τον γύρο του κόσμου κάνει η νέα σειρά γραμματοσήμων που εξέδωσαν τα Ουκρανικά Ταχυδρομεία, με τη φράση «Ρωσικό πλοίο, άντε γ…», αποτυπώνοντας τους στρατιώτες στο μικρό νησάκι στη Μαύρη Θάλασσα που αρνήθηκαν να παραδοθούν και να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.


   

12:23

Χάρκοβο: Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς

Ο κυβερνήτης της περιοχής, Όλεχ Σινιεγκούμποφ, δήλωσε ότι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ρωσικών βομβαρδισμών στο Χάρκοβο.

11:50

Αυστριακός καγκελάριος: Υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο ευκαιρίας για ειρήνη

Υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο ευκαιρίας για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, σύμφωνα με τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος συναντήθηκε με τους ηγέτες και των δύο χωρών προσφάτως εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά σημείωσε ότι οι συγκρούσεις είναι πιθανόν να επιδεινωθούν προτού οι δύο χώρες μπορέσουν να φτάσουν εκεί.

«Και οι δύο βρίσκονται σε εμπόλεμη διάθεση», δήλωσε ο Νεχάμερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στα πρακτορεία ειδήσεων dpa και APA. «Ωστόσο και οι δύο γνωρίζουν ότι αυτό πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή», πρόσθεσε μιλώντας στο γερμανικό και το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Όμως, συνέχισε, φοβάται ότι πρώτα θ« υπάρξει κλιμάκωση στις μάχες στην ανατολική περιφέρεια Ντονμπάς της Ουκρανίας. "Και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μια πολύ έντονη και, από ανθρώπινη άποψη, καταστροφική μάχη».

11:44

«Η Ρωσία έχει ήδη πυρηνικά στη Βαλτική» υποστηρίζουν οι Λιθουανοί

Οι ρωσικές απειλές για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στη Βαλτική, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων, σε περίπτωση που Σουηδία και Φινλανδία προχωρήσουν τις διαδικασίες για ένταξη των χωρών τους στο ΝΑΤΟ, δεν συνιστά είδηση, δήλωσε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ινγκρίντα Σιμονίτε.

Αssociated Press

«Το ότι η Ρωσία απειλεί, δεν είναι κάτι καινούριο», είπε η Σιμονίτε μιλώντας στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Το Καλίνινγκραντ είναι μία πολύ στρατικοποιημένη ζώνη, έχει υπάρξει έτσι για πολλά χρόνια και βρίσκεται στη Βαλτική».

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Υπουργός Αμυνας της Λιθουανίας δήλωνε (μιλώντας στο BNS Wire) ότι η Ρωσία έχει ήδη πυρηνικά στη Βαλτική.

11:41

Κίεβο: 197 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

197 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία έχουν τραυμτιστεί ακόμη 351 παιδιά, ενώ ττα υψηλότερα ποσοστά θανάτων καταγράφηκαν στις περιοχές του Ντονέτσκ, του Κιέβου και του Χαρκόβου.

11:21

Mε πυρηνική «ομπρέλα» στη Βαλτική απειλεί η Ρωσία

«Δεν θα μπορούμε να μιλάμε για καθεστώς απαλλαγμένο από πυρηνικά στη Βαλτική, οι ισορροπίες θα αποκατασταθούν», προειδοποίησε ο Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

11:10

 

Bρετανικό υπουργείο Άμυνας: Οι πόλεις Κραματόρσκ και Κοστιαντινίφκα πιθανόν να αποτελέσουν ρωσικούς στόχους

Οι ουκρανικές πόλεις Κραματόρσκ και Κοστιαντινίφκα πιθανόν να αποτελέσουν στόχους της Ρωσίας και να αντιμετωπίσουν επίπεδα βιαιότητας αντίστοιχα με αυτά που έχουν καταγραφεί σε άλλα αστικά κέντρα από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σε νεότερη ενημέρωση αναφορικά με την πόλεμο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα «εκτεταμένα πλήγματα με πυραύλους και πυρά πυροβολικού και οι προσπάθειες συγκέντρωσης δυνάμεων για επίθεση» καταδεικνύουν μια αλλαγή στο παραδοσιακό ρωσικό στρατιωτικό δόγμα.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη υπεράσπιση της Μαριούπολης από την Ουκρανία δεσμεύει αυτή τη στιγμή σημαντικό αριθμό ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμό.

 

10:30

Ανάλυση ΒΒC: Η αξία του χτυπήματος στο Moskva

Σημαντική στρατιωτική αλλά και ψυχολογική αξία για τα ουκρανικά στρατεύματα έχει το χτύπημα στο πλοίο Moskva, το κύριο πυραυλοφόρο καταδρομικό του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρει το BBC, συνοψίζοντας τα γεγονότα. 

Η Ρωσία παραδέχθηκε ότι το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά, την οποία αποδίδει σε έκρηξη πυρομαχικών. Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί λένε ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους, κάτι που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο Μικόλα Μπελιέσκοφ, στρατιωτικός σύμβουλος του Ζελένσκι, χαρακτηρίζει το περιστατικό «ένα πολύ ισχυρό ψυχολογικό εργαλείο στην κατεύθυνση της ανύψωσης του ηθικού των Ουκρανών».

Ωστόσο, τονίζει ότι το Moskva «είναι ένα παλιό πλοίο και τα ρωσικά πλήγματα προς την Ουκρανία με πυραύλους Καλίμπρ εκτοξεύονται από άλλα, πιο σύγχρονα πλοία».

«Ακόμη κι έτσι, όμως, συνιστά ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για τους Ρώσους, όχι μόνο υλικά, αλλά και από άποψη ηθικού», τονίζει. 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μίκαελ Πέτερσεν, διευθυντής Ρωσικών Ναυτικών Σπουδών στο Αμερικανικό Κολέγιο Σπουδών Ναυτικού Πολέμου (US Naval War College) μιλώντας στο Radio 4 ανέφερε:

Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι ακριβώς έγινε αλλά όλο και περισσότερο δείχνει ότι οι Ουκρανοί κατάφεραν μία όχι ασήμαντη νίκη στη θάλασσα.

«Νομίζω ότι έχει συμβολικό αλλά και στρατιωτικό χαρακτήρα», εξηγεί.
[Το Moskva] είναι η ναυαρχίδα  του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και παρότι λίγο γηρασμένο, είναι το σύμβολο της ρωσικής ναυτικής δύναμης στη Μαύρη Θάλασσα. 

Ο ίδιος λέει ότι οι Ουκρανοί απώλεσαν την περισσότερη από τη ναυτική τους δύναμη κατά τις ρωσικές επιχειρήσεις προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 οπότε «αυτό είναι σημαντικό συμβολικά επειδή στο κάτω - κάτω δείχνει ότι είναι ακόμα ικανοί να καταφέρουν πλήγμα κατά της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης με τρόπους που πραγματικά πονάνε τη Μόσχα

Προσθέτει ότι η εξέλιξη μπορεί να «σημαντική στρατιωτική αξία επίσης», καθώς «το ρωσικό ναυτικό μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένο να επιχειρήσει τώρα πιο ανοιχτά τώρα από ό,τι πριν».

«Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των Ρώσων να παρέχουν  κάλυψη με άμεσα πυρά στα στρατεύματα που μάχονται στην ξηρά και να εμποδίσει την ρωσική ικανότητα για αεράμυνα σε παράκτιες περιοχές... Νομίζω ότι θα κάνει το ρωσικό ναυτικό να το σκεφτεί δύο φορές».

 

10:23

Μεντβέντεφ: Αν Σουηδία και Φινλανδία μπουν στο ΝΑΤΟ, θα «λάβουμε τα μέτρα μας» στη Βαλτική

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημειώνει ότι «δεν θα συνιστά μεγάλη διαφορά για τη Μόσχα».

«Θα σηματοδοτεί απλά ότι θα έχουμε μερικούς ακόμη αντιπάλους», αναφέρει. 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ρωσία θα «λάβει τα μέτρα της όσον αφορά τη Βαλτική». «Δεν θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια Βαλτική απαλλαγμένη από πυρηνικά, οι ισορροπίες θα πρέπει να αποκατασταθούν». 

10:13

Ουκρανία: Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και για την εκκένωση με ιδιωτικά οχήματα της πολιορκημένης από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολης, στο νότιο τμήμα της χώρας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Άλλοι διάδρομοι απομάκρυνσης θα ανοιχθούν από τις Μπερντιάνσκ, Τοκμάκ και Ενερχοντάρ και αυτοί από την ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ θα λειτουργήσουν αν οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής σταματήσουν τους βομβαρδισμούς τους, προσθέτει η Βερεστσούκ σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, ο Ουκρανός διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντολιάκ δήλωσε σήμερα σε σχόλιό του που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα ότι η Ουκρανία θέλει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να ενεργήσουν ως εγγυητές για την ασφάλεια. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η Ρωσία δεν θέλει να αυξηθεί ο αριθμός τους.

10:09

Κίεβο: Η Ρωσία δεν αποδέχεται αύξηση των εγγυητριών δυνάμεων

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντόλιακ ανέφερε ότι το Κίεβο επιθυμεί όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να αποκτήσουν ρόλο εγγυητριών δυνάμεων ασφαλείας, ωστόσο, όπως λέει, η Μόσχα δεν αποδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός τους. 

10:03

Χάρκοβο: Ανατινάχτηκε γέφυρα με Ρώσους στρατιώτες, λένε οι Ουκρανοί

Ουκρανικά στρατεύματα ανατίναξαν γέφυρα με Ρώσους, οι οποίοι κατευθύνονταν προς την πόλη Ιζιούμ, στον ποταμό Ντονέτς στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κίεβο.

Τα «εχθρικά στρατεύματα» καταστράφηκαν ολοσχερώς, αναφέρει η ανακοίνωση του ουκρανικού στρατού σε μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

10:00

Ο Ζελένσκι καλεί την ΕΕ να σταματήσει να «χορηγεί τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι σε τηλεοπτικό του μήνυμα ζήτησε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και την ετοιμότητα της Ευρώπης για σταδιακή απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει να χορηγεί τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι συζήτησε για τη δυτική πολιτική κυρώσεων με μια ομάδα διεθνών και Ουκρανών εμπειρογνωμόνων που «αξιολόγησαν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν και πώς η Ρωσία προσπαθεί να τις παρακάμψει».

Η ομάδα έχει προετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα βρεθούν τα κενά των κυρώσεων.

09:34

Μεγάλες εμπορικές εταιρείες προγραμματίζουν τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου από τις 15 Μαΐου

Μεγάλες εμπορικές εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας προγραμματίζουν να μειώσουν την εισαγωγή αργού πετρελαίου, αλλά και άλλες αγορές καυσίμων από τις πετρελαϊκές εταιρείες που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος, ακόμη και από τις 15 Μαΐου, σε μια προσπάθεια αποφυγής του ενδεχόμενου να βρεθούν αντιμέτωπες με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επειδή κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές για την ενεργοποίηση εναλλακτικών λύσεων.

Ωστόσο οι εμπορικές εταιρείες περιορίζουν σταδιακά τις αγορές από τον ρωσικό ενεργειακό όμιλο Rosneft, καθώς επιδιώκουν να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και στοχεύουν στον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η διατύπωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εξαιρεί τις αγορές πετρελαίου από την Rosneft ή την Gazpromneft.

Οι εμπορικές εταιρείες προσπαθούν να προσδιορίσουν τους «απολύτως απαραίτητους» όρους της συνεργασίας τους, όπως είπαν οι ίδιες πηγές. Οι ίδιες εταιρείες, προχωρούν σε μείωση των αγορών τους, ώστε η συμμόρφωσή τους να έχει διασφαλιστεί από την 15η Μαΐου, όταν θα ενεργοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί περιορισμοί.

09:22

Η ESA σταματά τη συνεργασία της Ευρώπης με τη Ρωσία στις αποστολές Luna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διακόπτει άμεσα τη συνεργασία του με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos και για τις μελλοντικές ρωσικές ρομποτικές αποστολές Luna προς εξερεύνηση της Σελήνης.

09:02

Χάρτης: Η πολιορκούμενη Μαριούπολη

08:57

Υπ. Εξωτερικών Σλοβακίας στην «Κ»: «Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Ιβάν Κόρτσοκ, μιλάει στην «Κ» για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην Ευρώπη.


   

08:40

242 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (13/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 242 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 42 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα: 115
  • Από Ευζώνους: 22
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 44
  • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 41, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 19 και σε άλλα αεροδρόμια 1.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 19.517 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.633 ανήλικοι.

08:31

Πετρέλαιο: «Όχι» ΟΠΕΚ στην Ε.Ε. για αύξηση της παραγωγής

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές προκειμένου να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η ∆ύση στο σύνολό της προσπαθεί να αυξήσει την προσφορά πετρελαίου και να μειώσει τις τιμές του, ο ΟΠΕΚ φρενάρει συστηματικά τα σχέδιά τους. 

08:00

Πλώρη Φινλανδίας και Σουηδίας για ΝΑΤΟ

Με γοργές διαδικασίες δεσμεύθηκαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας και της Σουηδίας, Σάνα Μαρίν και Μαγκνταλένα Αντερσον, που συναντήθηκαν χθες στη Στοκχόλμη.


   

07:39

ΟΑΣΕ/ΣτΕ: Η Μόσχα πρέπει να πάψει να επιτίθεται σε χώρους λατρείας

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον ναών και χώρων λατρείας στην Ουκρανία, τόνισαν χθες Τετάρτη ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ).

Στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, οι δύο διεθνείς οργανισμοί τόνισαν ακόμη πως θρηνούν τα θύματα του πολέμου ενώ στηλίτευσαν το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια από την 24η Φεβρουαρίου.

Οι δύο οργανισμοί, οι οποίοι έχουν σκοπό να προωθήσουν τον ειρηνικό διάλογο, κάλεσαν «τη Ρωσία να σταματήσει την καταστροφή ναών και χώρων λατρείας, που, όπως και οι φόνοι χωρείς διάκριση δεκάδων χιλιάδων αμάχων, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με το κείμενο.

07:38

Τα Φίτζι προχωρούν στην κατάσχεση θαλαμηγού ρώσου δισεκατομμυριούχου

To σούπερ γιοτ του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Κερίμοφ κατασχέθηκε από την αστυνομία των Φίτζι, στον Ειρηνικό Ωκεανό, μεταδίδουν σήμερα τοπικά ΜΜΕ.

Η θαλαμηγός Amadea, μήκους 106 μέτρων, του μεγιστάνα Σουλεϊμάν Κερίμοφ, εκτιμώμενης αξίας 325 εκατ. αμερικανικών δολαρίων (298 εκατ. ευρώ), αγκυροβόλησε στα Φίτζι προχθές Τρίτη.

Ο κ. Κερίμοφ, που θεωρείται στενά συνδεδεμένος με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είδε να του επιβάλλονται κυρώσεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την ΕΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Τα μέλη του πληρώματος του Amadea συνελήφθησαν και ανακρίνονται από την αστυνομία.

07:32

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στο Κίεβο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά το τρέχον διάστημα το ενδεχόμενο να στείλει κάποιο από τα κορυφαία στελέχη της σε επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγή ενήμερη για τη συζήτηση αυτή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πιθανόν θα πρόκειται είτε για τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ή για τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, σύμφωνα με την πηγή. Θεωρείται μάλλον απίθανο να ταξιδέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

07:31

Ουκρανία: Το Moskva χτυπήθηκε με αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune

07:28

Περιφερειάρχης Σούμι: Βρέθηκαν 100 σοροί μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων 

Πάνω από εκατό πτώματα έχουν βρεθεί στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) μετά την απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

«Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια — αυτά είναι φρικιαστικά πράγματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, ο περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί πολίτες αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι των ρώσων στρατιωτών. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τραυματίες σε νοσοκομεία, κατά τον κ. Σιβίτσκι.

07:26

 O Ζελένσκι ευχαριστεί «τους φίλους» της χώρας του για την επίσκεψή τους στο Κίεβο

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Πολωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία για την υποστήριξή τους, μετά την επίσκεψη των προέδρων των τεσσάρων χωρών στο Κίεβο χθες Τετάρτη.

Ο Αντρέι Ντούντα, ο Γκιτάνας Ναουσέντα, ο Εγκίλς Λέβιτς και ο Άλαρ Κάρις ταξίδεψαν στην Ουκρανία για να συναντηθούν με τον ομόλογό τους για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή τους στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου και ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται.

Την επίσκεψη οργάνωσε η Πολωνία, που ανέλαβε επίσης την υποστήριξή της και χειρίστηκε την ασφάλεια των τεσσάρων αρχηγών του κράτους.

Η επίσκεψη των «φίλων της Ουκρανίας» ήταν χρήσιμη και καρποφόρα, είπε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του.

Εξήρε τις τέσσερις χώρες, διότι όπως τόνισε βοηθούν την Ουκρανία «από την πρώτη ημέρα», δεν δίστασαν να προμηθεύσουν με όπλα το Κίεβο και δεν έδειξαν δισταγμούς για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

07:25

Η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Φωτ. Reuters

07:23

Ρωσία: Το καταδρομικό Moskva υπέστη «σοβαρή ζημιά» και «εκκενώθηκε»

Το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva, υπέστη «σοβαρές ζημιές» αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA Novosti και Interfax.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. 

07:22

Τέλος η αντίσταση στη Μαριούπολη

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι πάνω από 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες, μεταξύ αυτών και 162 αξιωματικοί που υπερασπίζονταν τη Μαριούπολη, παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις.


   

07:21

Μπάιντεν: «Οι αυξήσεις τιμών του Πούτιν»

«Οι αυξήσεις τιμών του Πούτιν» (Putin’s price hike). Ετσι χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν την πρωτοφανή άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 8,5% τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση δωδεκαμήνου των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ενώ οι αυξήσεις είναι ιδιαίτερα αισθητές στις αντλίες καυσίμων.

 

 

07:20

Σύνοψη της 49ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι «τόπος εγκλήματος». Η δήλωση έγινε μετά από επίσκεψη κλιμακίου στην Μπούκα. Ο ΟΑΣΕ, σε προκαταρκτική του έκθεση, κάνει λόγο για «εγκλήματα πολέμου» και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία.
  • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απείλησε να «εξαπολύσει χτυπήματα σε κέντρα λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Κίεβο». Ο εκπρόσωπος του Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε ότι η Ουκρανία θα δεχθεί πλήγματα εάν δεν σταματήσει τις «ανατρεπτικές δραστηριότητες και επιθέσεις» στη Ρωσία.
  • Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κοινοποίησε μία εικόνα που -όπως ισχυρίζεται- δείχνει μια κατεστραμμένη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα. Ισχυρίστηκε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν χτυπήσει την πομπή, αν και δεν έγινε σαφές το που. Επίσης, ένα ρωσικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού χτυπήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.
  • Η Μόσχα υποστηρίζει ότι 1.026 Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στην Μαριούπολη. Γνωστοποιεί, επίσης, ότι έχει στον έλεγχο της το λιμάνι της πόλης. Η ουκρανική πλευρά διαμήνυσε ότι δεν έχει σχετική πληροφόρηση.
  • Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρίσκονται στην πόλη εν αναμονή εκκένωσης. Περίπου 21.000 πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, πρόσθεσε.
  • Η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 398 μελών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και 87 Καναδών γερουσιαστών.
  • Έκκληση Ζελένσκι προς τη Δύση για στρατιωτική συνδρομή σε εξοπλισμό. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιπλέον βοήθεια ύψους 850 εκατ. δολ. και η Γαλλία 100 εκατ. δολ. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε βαρύ πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα, τανκς, συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη.
  • Ολοήμερος βομβαρδισμός στο Χάρκοβο με τουλάχιστον 7 νεκρούς και 22 τραυματίες. Η Ρωσία, σύμφωνα με το Κίεβο, είναι έτοιμη για επίθεση σε Ντονέτσκ και Χερσώνα. 
  • Φινλανδία και Σουηδία εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ένταξης τους στο ΝΑΤΟ.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν έκανε για πρώτη φορά λόγο για «γενοκτονία» στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο αντέδρασε έντονα. 
  • Στο Κίεβο βρέθηκαν οι ηγέτης της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Είχαν συνάντηση με τον Ζελένσκι και επισκέφθηκαν την Μποροντιάνκα. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε σε Εσθονούς βουλευτές, χωρίς να παράσχει στοιχεία, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου.
  • Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βλέπουν «σημαντικά ζητήματα ηθικού» μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, με νέες αναφορές για χαμηλό ηθικό ακόμη και σε επίπεδο αξιωματικών, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.