Εκκενώθηκε η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα – Σοβαρές ζημιές παραδέχεται η Μόσχα

Εκκενώθηκε η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα – Σοβαρές ζημιές παραδέχεται η Μόσχα

Το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva, υπέστη «σοβαρές ζημιές» αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva, υπέστη «σοβαρές ζημιές» αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA Novosti και Interfax.

Εκκενώθηκε η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα – Σοβαρές ζημιές παραδέχεται η Μόσχα-1

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

«Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο Μαξίμ Μαρτσένκο κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού.

Την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

«Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».

Εκκενώθηκε η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα – Σοβαρές ζημιές παραδέχεται η Μόσχα-2

Το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με ρώσους αιχμαλώτους.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Άλλαξε όνομα («Μόσχα») μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.

Εκκενώθηκε η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα – Σοβαρές ζημιές παραδέχεται η Μόσχα-3

Χαρακτηριστικά του πλοίου

Το καταδρομικό, μήκους 186 μέτρων έχει εκτόπισμα 11.500 τόνων και είναι εξοπλισμένο με τρομερή δύναμη πυρός με 16 υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους P-1000 Vulkan με βεληνεκές 300 ναυτικών μιλίων. Σύμφωνα με το ρωσικό ναυτικό τα πλοία του τύπου έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την εξάλειψη μεγάλων ναυτικών μονάδων όπως αεροπλανοφόρα και αμφίβια πλοία.

Επιπλέον, κάθε πλοίο έχει σημαντική δυνατότητα άρνησης εναέριας πρόσβασης, με το ισχυρό ραντάρ Top Pair 3D, και 60 πυραύλους S-300F, μια ναυτική έκδοση του S-300P, με βεληνεκές 90 km και ικανό για στόχους έως 25. χλμ. υψόμετρο, συμπληρωμένο με 40 πυραύλους αυτοάμυνας OSA-M, ένα πυροβόλο 130 mm και 6 αντιπυραυλικά συστήματα CIWS AK-630 30 mm.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από την 50η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή