Σαγκάη: Έλληνας περιγράφει το lockdown – Πώς γίνεται η διανομή τροφίμων

Σαγκάη: Έλληνας περιγράφει το lockdown – Πώς γίνεται η διανομή τροφίμων

Επί 25 ημέρες παραμένει στο σπίτι του στη Σαγκάη ο καθηγητής ψηφιακής διοίκησης Γιώργος Καπογιάννης, μαζί με τη σύζυγό του και το εννέα μηνών μωρό τους

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί 25 ημέρες παραμένει στο σπίτι του στη Σαγκάη της Κίναςη οποία έχει τεθεί σε καθεστώς lockdown, ο καθηγητής ψηφιακής διοίκησης Γιώργος Καπογιάννης, μαζί με τη σύζυγό του και το εννέα μηνών μωρό τους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως «ξεκινήσαμε με αυτοαπομόνωση, μετά είχαμε έξοδο ανά 48ωρο». Σημείωσε επιπλέον ότι η οικογένειά του δεν έβγαινε από το σπίτι, προκειμένου να αποφύγει τις επαφές, με αποτέλεσμα να παραμένει στο διαμέρισμα όλο αυτό το διάστημα. Όπως τόνισε, «είμαστε τυχεροί γιατί είχαμε τέσσερις ημέρες για να προετοιμαστούμε πριν από το lockdown και να προμηθευτούμε τα αναγκαία αγαθά αφού έχουμε και παιδάκι μηνών».

Επεσήμανε, δε, ότι πολλοί κάτοικοι δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα καθώς ενημέρωθηκαν την τελευταία στιγμή, ωστόσο διευκρίνισε ότι υπάρχει δυνατότητα ανεφοδιασμού online -με κάποιες καθυστερήσεις- ενώ υπάρχει και δυνατότητα δωρεάν διανομής φαγητού από την κυβέρνηση. Όπως εξήγησε, τα προϊόντα (λαχανικά και γάλα κυρίως), πηγαίνουν στην κεντρική πύλη του συγκροτήματος πολυκατοικιών, όπου εθελοντές τα απολυμαίνουν, προτού κατέβουν οι κάτοικοι για να τα παραλάβουν.

Ο Έλληνας κάτοικος Σαγκάης ανέφερε ότι προσωπικά δεν έχει βιώσει εμπειρία με βίαια rapid τεστ ή άλλες ακραίες καταστάσεις. Όπως είπε, ο διαχειριστής του συγκροτήματος όπου ζουν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι ενημερώνει για το πότε πρέπει να διαξαχθούν νέα rapid test ή μοριακά, με προθεσμία για να κοινοποιηθούν ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα.

Ο κ. Καπογιάννης σημείωσε ότι υπάρχει πενταψήφιο τηλέφωνο «έκτακτης ανάγκης», ενώ τόνισε ότι απαγορεύεται να βγουν στον κήπο ή άλλα σημεία του συγκροτήματος και σημείωσε ότι ρομπότ χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν την ομαλότερη οργάνωση και διαχείριση αυτής της κρίσης, κάνοντας λόγο για θετικά αποτελέσματα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Κάτοικοι σε απόγνωση 

Πρωτοφανείς μαρτυρίες από την πραγματικότητα του παρατεταμένου lockdown στην οικονομική καρδιά και πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, τη Σαγκάη, βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Μετά τις καταγγελίες ότι σφραγίστηκαν, με αλυσίδες ποδηλάτων και λουκέτα, οι εξώθυρες πολυκατοικιών προκειμένου να παραμείνουν οι ένοικοι στο εσωτερικό τους, ο ανταποκριτής του CNN στην πόλη, Ντέιβιντ Κούλβερ, δήλωσε ότι οι Αρχές σφράγισαν με ταινία την πόρτα του διαμερίσματός του προκειμένου να διαπιστώσουν αν εξέρχεται από αυτό παραβιάζοντας τα μέτρα. «Δεν μπορώ να βγω έξω από την πόρτα διότι έχει σφραγιστεί. Αν το έπραττα, θα έσπαγα τη σφραγίδα και αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες». Οι αρχές της πόλης, άλλωστε, δεν κρύβουν ότι όταν εφαρμόζουν την πολιτική «μηδενικής ανοχής στην COVID-19», το εννοούν.

Χθες οι δημοτικές αρχές προειδοποίησαν ότι κάθε παραβίαση των μέτρων θα αντιμετωπίζεται με μεγάλη αυστηρότητα. Ο δημοσιογράφος επίσης υπογράμμισε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στη διανομή τροφίμων, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να ανταλλάσσει κάποια είδη με τους γείτονές του. Τα πακέτα βοήθειας που διανέμει η κυβέρνηση περιέχουν ελάχιστα φαγητά, που δεν αρκούν ούτε για τη σίτιση ενός ανθρώπου για μία ημέρα. «Αν πιστεύατε ότι οι εικόνες που είδαμε στη Γουχάν το 2020 ήταν άσχημες, δεν έχετε δει τίποτα», τόνισε. «Αυτό που βιώνουν οι κάτοικοι της Σαγκάης δεν έχει προηγούμενο, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι είναι η πιο πλούσια, κοσμοπολίτικη πόλη της Κίνας». Τις νύχτες εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και ουρλιάζουν ότι «αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο».

«Έμφραγμα» στην εφοδιαστική αλυσίδα

Νέα αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα προκαλούν στο μεταξύ τα πρόσφατα lockdowns στην Κίνα –κυρίως αυτό στη Σαγκάη–, με τις επιχειρήσεις πλέον και στην Ελλάδα να μοιάζουν σαν να βρίσκονται ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες. Πριν καλά καλά ομαλοποιηθεί η κατάσταση από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που ξεκίνησαν πέρυσι και οφείλονταν στην απότομη επανεκκίνηση της οικονομίας παγκοσμίως, και ενώ από τα τέλη Φεβρουαρίου η κρίση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει νέα προβλήματα, τώρα επανέρχονται στο προσκήνιο οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις παραγγελιών από την Κίνα.

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από την 50η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή