Μπιενάλε Βενετίας: Η καλλιτέχνις-ρομπότ Ai-Da στην πρώτη της ατομική έκθεση

Μπιενάλε Βενετίας: Η καλλιτέχνις-ρομπότ Ai-Da στην πρώτη της ατομική έκθεση

Η Ai-Da Robot, η πιο διάσημη - και για την ώρα μοναδική - στον καλλιτεχνικό κόσμο «ούλτρα ρεαλιστική ανθρωποειδής ρομποτική καλλιτέχνις» όπως την περιγράφουν οι κατασκευαστές της, θα κάνει ατομική έκθεση στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ai-Da Robot, η πιο διάσημη – και για την ώρα μοναδική – στον καλλιτεχνικό κόσμο «ούλτρα ρεαλιστική ανθρωποειδής ρομποτική καλλιτέχνις» όπως την περιγράφουν οι κατασκευαστές της, θα κάνει ατομική έκθεση στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας

Η έκθεση με τίτλο «Ai-Da Robot: Leaping into the Metaverse» διοργανώνεται από το Concilio Europeo dell’Arte και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα τέχνης InParadiso, μέσα στο εστιατόριο στην είσοδο των Giardini, όπου θα φιλοξενηθούν πολλά από τα εθνικά περίπτερα της Μπιενάλε. Ο γκαλερίστας Έϊνταν Μέλερ, δημιουργός της Ai-Da (το όνομά της είναι φόρος τιμής στην πρωτοπόρα μαθηματικό Άντα Λοβλέις) – τη θεωρεί καλλιτέχνη και έργο εννοιολογικής τέχνης.

View this post on Instagram

A post shared by Ai-Da (@aidarobot)

Όσον αφορά το θέμα της έκθεσης, αυτό είναι εμπνευσμένο από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη και αναφέρεται και στην εν δυνάμει σκοτεινή πλευρά της ολοένα αυξανόμενης επιρροής της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας, συγκρίνοντας το Metaverse με το Καθαρτήριο. «Οι σπουδαιότεροι καλλιτέχνες της ιστορίας καταπιάστηκαν με την περίοδο στην οποία έζησαν και ταυτόχρονα ύμνησαν και αμφισβήτησαν τις κοινωνικές αλλαγές. Η Ai-Da Robot, ως τεχνολογία, είναι σήμερα ο πλέον κατάλληλος καλλιτέχνης να συζητήσει την τρέχουσα εμμονή με την τεχνολογία και την κληρονομιά της που ξεδιπλώνεται» είπε, σε ανακοίνωση ο Aidan Meller. «Είναι η αποκαλούμενη “πρόοδος” στην τεχνολογία κάτι που πραγματικά θέλουμε και αν ναι, πώς θα έπρεπε να γίνεται αντιληπτή;»

View this post on Instagram

A post shared by Ai-Da (@aidarobot)

Εκείνο όπως που αναμένεται να εντυπωσιάσει είναι η Ai-Da Robot επί τω έργω, να ζωγραφίζει τέσσερα πορτρέτα. Πέρα από αυτό, θα υπάρχει και μια σειρά από καινούργιες αυτοπροσωπογραφίες στις οποίες η καλλιτέχνις απεικονίζεται με κλειστά μάτια. Οι πίνακες ύψους σχεδόν δυόμισι μέτρων θέλουν να υπενθυμίσουν στο φιλότεχνο κοινό ότι η τεχνολογία είναι τυφλή και ενδέχεται να είναι επικίνδυνη αν χρησιμοποιηθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της· θέλουν επίσης να αντικατοπτρίσουν την εικόνα του Δάντη να παρηγορεί τυφλούς στο δεύτερο κύκλο της Κόλασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή