Χιλή: Αντιμέτωπος με τα πρώτα σύννεφα της θητείας του ο Γκάμπριελ Μπόριτς

Χιλή: Αντιμέτωπος με τα πρώτα σύννεφα της θητείας του ο Γκάμπριελ Μπόριτς

Ο 36χρονος Γκάμπριελ Μπόριτς εξελέγη προ μηνών στην προεδρία της Χιλής με τη νίκη του να ερμηνεύεται ως «θρίαμβος» για την αριστερά και να γεννά προσδοκίες αλλαγής. Ο ίδιος ωστόσο βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με τις πρώτες αναρατάξεις της θητείας του.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γκάμπριελ Μπόριτς εξελέγη στην προεδρία της Χιλής τον περασμένο Δεκέμβριο, με τη νίκη του να ερμηνεύεται ως «θρίαμβος» για την αριστερά. Ως ένας «θρίαμβος» που γεννά προσδοκίες και για μια νέα αναζωογονημένη αριστερή στροφή στις πολιτικές εξελίξεις της Λατινικής Αμερικής.    

Ο 36χρονος Μπόριτς ανέλαβε επισήμως την προεδρία τον περασμένο Μάρτιο, με την υπόσχεση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του (προερχόμενου από τα χρόνια της δικτατορίας του Πινοσέτ) Συντάγματος της χώρας στο οποίο πολλοί χρεώνουν και πολλά από τα δομικά δεινά της.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος προ ημερών, το νέο Σύνταγμα πρόκειται να τεθεί σε δημοψήφισμα στις 4 Σεπτεμβρίου, μια ημερομηνία που δεν επελέγη τυχαία. Ήταν 4 Σεπτεμβρίου του 1970 όταν ο Σαλβαδόρ Αλιέντε εξελέγη πρόεδρος της Χιλής.

Όπως σημειώνει ωστόσο σε δημοσίευμά του το World Politics Review επικαλούμενο στοιχεία από το πρακτορείο Bloomberg, o 36χρονος Μπόριτς καλείται πλέον να αντιμετωπίσει τις πρώτες «αναταράξεις» της θητείας του, ενώ και η ίδια η αναθεώρηση του Συντάγματος αντιμετωπίζει εμπόδια καθώς πολλές από τις αλλαγές που εγκρίνονται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές απορρίπτονται εν συνεχεία από την ολομέλεια.   

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (Cadem), το μεγαλύτερο μέρος των Χιλιανών παρουσιάζεται να δηλώνει τώρα πως θα καταψηφίσει το νέο Σύνταγμα ενώ και ο ίδιος ο Μπόριτς είδε τη δημοτικότητά του να υποχωρεί, από το 50% στο 45%. Το 83% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Cadem δηλώνει πως η κατάσταση της χιλιανής οικονομίας επιδεινώνεται, ενώ παράλληλα η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη και με τη δική της μεταναστευτική κρίση δεχόμενη ροές μεταναστών κυρίως από τη Βενεζουέλα μέσω Βολιβίας.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή