Τουρκία: Οργανώσεις γυναικών απειλούνται με διάλυση – Για «πολιτισμικό πόλεμο» κατηγορούν τον Ερντογάν

Τουρκία: Οργανώσεις γυναικών απειλούνται με διάλυση – Για «πολιτισμικό πόλεμο» κατηγορούν τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να διεκδικεί τώρα ρόλο «ειρηνοποιού» στη διεθνή σκηνή, πίσω στην Τουρκία ωστόσο την ίδια ώρα παρουσιάζεται να έχει εξαπολύσει, όπως καταγγέλλεται, έναν δικό του «πολιτισμικό πόλεμο».

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί πια, με φόντο τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, να διεκδικεί ρόλο «ειρηνοποιού» στη διεθνή σκηνή – επενδύοντας στην αποκατάσταση δεσμών, τη διαμεσολάβηση και τον διάλογο – πίσω στην Τουρκία ωστόσο την ίδια ώρα ο ίδιος παρουσιάζεται να έχει εξαπολύσει, όπως καταγγέλλεται, έναν δικό του «πολιτισμικό πόλεμο» κατά όσων το τουρκικό ισλαμοσυντηρητικό-εθνικιστικό κατεστημένο αποκηρύσσει ως «εσωτερικούς εχθρούς».

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ζητά πλέον τη διάλυση της οργάνωσης We Will Stop Femicides (WWSF) που ξεχωρίζει όμως ως μία από τις μεγαλύτερες, μακροβιότερες και περισσότερο δραστήριες οργανώσεις γυναικών στη χώρα.

Η WWSF ιδρύθηκε το 2010 ως απάντηση στη δολοφονία μιας 17χρονης φοιτήτριας από τον σύντροφό της. Διαθέτει ένα πανεθνικό δίκτυο που παρέχει νομική υποστήριξη σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, συλλέγει δεδομένα για τις γυναικοκτονίες στη χώρα, παρακολουθεί την εξέλιξη δικαστικών υποθέσεων και διοργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα ο Guardian.

Σύμφωνα με την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ωστόσο, η WWSF δεν είναι πάρα μια οργάνωση που πρέπει να διαλυθεί καθώς «αναπτύσσει δράσεις ενάντια στον νόμο και στην ηθική» και «υπονομεύει τον θεσμό της οικογένειας υπό το πρόσχημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών». Στο ίδιο πλαίσιο, οι τουρκικές Αρχές ζητούν παράλληλα τη διάλυση και μιας άλλης ένωσης με την ονομασία Tarlabaşı Community Support Association την οποία κατηγορούν, μεταξύ άλλων, για «διασπορά ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδας». Το θέμα κυριαρχεί ήδη στα (εναπομείναντα) αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ της Τουρκίας (Bianet, Duvar), ενώ έχουν προγραμματιστεί και σχετικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις 16 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι σε ανάλογου περιεχομένου κατηγορίες περί «προώθησης της ομοφυλοφιλίας» που «δεν συνάδει με τις κοινωνικές και οικογενειακές αξίες της Τουρκίας», είχε βασιστεί επισήμως και η περυσινή απόφαση της προεδρίας Ερντογάν να αποσύρει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ή αλλιώς Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Κι όλα αυτά, σε μια χώρα όπως η Τουρκία, όπου σχεδόν 500 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί τους τελευταίους περίπου 15 μήνες, από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της WWSF.  

Η τουρκική ηγεσία επιχειρεί εδώ και καιρό, όπως καταγγέλλουν οι επικριτές της, να ωθήσει τη γείτονα χώρα προς μια περισσότερο ισλαμοσυντηρητική κατεύθυνση με όπλο τον «πολιτισμό» και την θρησκεία, συσπειρώνοντας τους συντηρητικούς ψηφοφόρους εναντίον «εσωτερικών απειλών».

Στο ίδιο πλαίσιο, η τουρκική ηγεσία έχει προωθήσει το τελευταίο διάστημα σειρά από σημαντικούς περιορισμούς (βλ. νόμο 7262) αλλάζοντας – στον βωμό της «αντιτρομοκρατίας» – όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος αναφορικά με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι στην χώρα.  

Στο ίδιο πλαίσιο ωστόσο, εξακολουθεί να προωθείται και ο στόχος της απαγόρευσης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του τρίτου μεγαλύτερου δηλαδή κοινοβουλευτικού κόμματος της Τουρκίας, στον δρόμο προς τις επόμενες διπλές (προεδρικές και βουλευτικές) εκλογές που είναι κανονικά προγραμματισμένες για το 2023. Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί αναφορικά με το μέλλον του HDP εντός του 2022, όπως σημειώνεται.

Εν τω μεταξύ ωστόσο, οι δικαστικές Αρχές της Τουρκίας συνεχίζουν να στέλνουν στη φυλακή πρώην και νυν στελέχη του HDP, στη βάση κατηγοριών που έχουν να κάνουν είτε με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), είτε με παλαιότερες υποθέσεις «ανατροπής του κράτους» (βλ. διαδηλώσεις του 2014 για το Κομπάνι).

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή