Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν γίνεται «πράσινος» για να κερδίσει τους «κόκκινους» ψηφοφόρους

Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν γίνεται «πράσινος» για να κερδίσει τους «κόκκινους» ψηφοφόρους

Καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία προς τον Β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν επενδύει στην οικολογία σε μια προσπάθεια να δελεάσει όσους είχαν ψηφίσει υποψηφίους της Αριστεράς και των Πρασίνων στον Α΄ γύρο της 10ης Απριλίου.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς μπαίνει πια στην τελική ευθεία προς τον Β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Απριλίου, ο 44χρονος Εμανουέλ Μακρόν κάνει ένα «πίβοτ» προς την οικολογία, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει πολλούς από όσους είχαν ψηφίσει τους υποψηφίους της Αριστεράς και των Πρασίνων στον Α΄ γύρο της 10ης Απριλίου.

Ενδεικτική της πράσινης στροφής: η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Μακρόν την Πέμπτη σε εγκαταστάσεις με ανεμογεννήτριες στην Χάβρη της βόρειας Γαλλίας.

«Αν θέλουμε να πετύχουμε στην οικολογική μετάβαση, πρέπει να κάνουμε την παραγωγή μας να λειτουργεί κατά τρόπο περισσότερο απαλλαγμένο από τον άνθρακα αλλά και να ανακυκλώνουμε», δήλωσε ο Μακρόν, μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Στο ίδιο πλαίσιο, δεσμεύθηκε να απαγορεύσει τα πλαστικά μιας χρήσης έως το 2040 και να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, «θυμήθηκε» τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα καθώς και τον στόχο της ουδετερότητας του άνθρακα που θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως το 2050, ενώ υπογράμμισε και τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η γαλλική κυβέρνηση μέσα από δικές της συντονισμένες πρωτοβουλίες στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.   

Η πλευρά Μακρόν εκτιμά, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Politico, ότι ο 44χρονος θα μπορούσε στον δεύτερο γύρο να πάρει «οικολογικές» ψήφους από τη δεξαμενή του Ζαν-Λικ Μελανσόν που στον Α΄ γύρο έλαβε 22% και 7,7 εκατομμύρια ψήφους, αλλά και του υποψηφίου των Γάλλων Οικολόγων (Europe Écologie Les Verts  EELV – Pôle écologiste) Γιανίκ Ζαντό που στον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου εξασφάλισε ποσοστό 4,6% και περίπου 1,6 εκατομμύρια ψήφους.  

Από την πλευρά των ψηφοφόρων του Μελανσόν δεν φαίνεται, ωστόσο, να υπάρχει «ανταπόκριση». Αντιθέτως, περίπου το 50% όσων ψήφισαν Μελανσόν στον πρώτο γύρο δηλώνει πως δεν πρόκειται να πάει καν να ψηφίσει στον δεύτερο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μελανσόν κάλεσε μεν τους ψηφοφόρους του να μην στηρίξουν την Μαρίν Λεπέν στο Β΄ γύρο, αλλά όχι και να ψηφίσουν Μακρόν. Στο ίδιο πνεύμα, και ο υποψήφιος των Οικολόγων Γιανίκ Ζαντό έστειλε το μήνυμα ότι το «μαύρο» στην Λεπέν δεν συνεπάγεται απαραιτήτως και ψήφο στον Μακρόν.

Στα μάτια πολλών εκ των οικολόγων ψηφοφόρων της Γαλλίας, η τελευταία πενταετία (2017 – 2022) της προεδρίας Μακρόν δεν ήταν αυτή που έπρεπε να είναι από άποψη λήψης μέτρων αλλά ούτε και αυτή που είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Μακρόν προεκλογικά στον δρόμο προς τις προηγούμενες εκλογές του 2017.

Υπενθυμίζεται πως ο άλλοτε υπουργός Περιβάλλοντος του Μακρόν, Νικολά Ιλό, είχε παραιτηθεί κατά τρόπο μάλλον επεισοδιακό, εκφράζοντας την οργή του για τα μεγάλα λόγια που δεν ακολουθούνται όμως από αναλόγως μεγάλες πράξεις στο ζωτικής σημασίας ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Ακόμη και μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ωστόσο, οι περισσότεροι εξακολουθούν να θεωρούν τον Μακρόν περισσότερο οικολόγο από τη Λεπέν, χωρίς βέβαια αυτό να εγγυάται και ότι θα τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή