Αεροναυτικά κινεζικά γυμνάσια στα ανοικτά της Ταϊβάν

Αεροναυτικά κινεζικά γυμνάσια στα ανοικτά της Ταϊβάν

Στρατιωτικά γυμνάσια ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει σήμερα η Κίνα στη θαλάσσια ζώνη των Στενών της Φορμόζας, τη στιγμή που τη νήσο επισκέπτεται αντιπροσωπεία της Γερουσίας των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Μπομπ Μενέντεζ.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΪΠΕΪ. Στρατιωτικά γυμνάσια ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει σήμερα η Κίνα στη θαλάσσια ζώνη των Στενών της Φορμόζας, τη στιγμή που τη νήσο επισκέπτεται αντιπροσωπεία της Γερουσίας των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του οργάνου. Τα κινεζικά γυμνάσια περιλαμβάνουν φρεγάτες, βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης και μαχητικά αεροσκάφη στη θαλάσσια ζώνη γύρω από την Ταϊβάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, Σι Γιλού. «Η εκπαιδευτική επιχείρηση αποτελεί απάντηση στα εσφαλμένα μηνύματα που επιμένει να στέλνει η Ουάσιγκτον γύρω από το ζήτημα της Ταϊβάν. Τα κακόβουλα τεχνάσματα των ΗΠΑ είναι εντελώς αναποτελεσματικά και πολύ επικίνδυνα. Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά, καίγονται», είπε ο εκπρόσωπος, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στην επίσκεψη των Αμερικανών γερουσιαστών.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε χθες με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Ουέν, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε ότι η Ταϊβάν είναι μια χώρα διεθνούς σημασίας, η ασφάλεια της οποίας έχει διεθνείς επιπτώσεις και αντίκτυπο. Ο Μενέντεζ επισκέφθηκε την Ταϊπέι μαζί με ακόμη έξι μέλη της νομοθετικής εξουσίας, σε μια επίδειξη αμερικανικής στήριξης με αποδέκτη την πρόεδρο Τσάι. Τέτοιες επισκέψεις και ιδίως η χρήση του όρου «χώρα» για την Ταϊβάν –θεωρούμενη από την Κίνα ως νησιωτική επαρχία της ηπειρωτικής χώρας– οργίζουν το Πεκίνο. Η Ουάσιγκτον δεν έχει συνάψει επισήμως διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι, παρότι αποτελεί τον σημαντικότερο διεθνή υποστηρικτή και τροφοδότη αμυντικών συστημάτων της νησιωτικής χώρας.

Τη νήσο επισκέπτεται αντιπροσωπεία της Γερουσίας των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Μπομπ Μενέντεζ , πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του οργάνου.

Ο Μενέντεζ αναγνώρισε ότι η επίσκεψή του πρέπει να «στενοχώρησε πολύ» την κινεζική κυβέρνηση. «Η Ταϊβάν, που παράγει το 90% των πλέον προηγμένων ημιαγωγών, είναι μια χώρα διεθνούς σημασίας, με σημαντικό παγκόσμιο εμπορικό και οικονομικό αποτύπωμα. Πρέπει έτσι όλοι να γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια της Ταϊβάν έχει διεθνή αντίκτυπο», είπε ο Μενέντεζ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την πρόεδρο Τσάι.

Η Ταϊπέι έχει αναθαρρήσει χάρη στη στήριξη που προσφέρει στη χώρα η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει επανειλημμένως κάνει λόγο για αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη της δημοκρατικής νήσου. Η δέσμευση αυτή έχει προκαλέσει όξυνση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έπεισε την κυβέρνηση της Ταϊβάν να θέσει τη χώρα σε κατάσταση επιφυλακής, ανησυχώντας ότι το Πεκίνο θα εκμεταλλευθεί τη διεθνή αναταραχή για να επιτεθεί εναντίον της νήσου. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίνσεϊ Γκράχαμ είπε στην πρόεδρο Τσάι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κινεζική προκλητικότητα στη Νότια Σινική θάλασσα συσπείρωσαν το αμερικανικό κοινό σε πρωτόγνωρο βαθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή